Az orvos válaszol
Kérdezzen ön is!
Kedves Látogatók!
 
Ezen az oldalon a gasztroenterológia és a hepatológia tárgykörébe tartozó kérdéseket tehetnek fel. A beérkező levelek igen nagy száma miatt sajnos nem tudok minden kérdésre válaszolni. Előnyben részesítem a publikus kérdéseket és azokat, amelyekre válaszolva úgy érzem valóban segíteni tudok. Kérem vegyék figyelembe, hogy levelezéssel nem lehet az orvosi vizsgálatot kiváltani és távolról nem lehet korrekt módon diagnózist megállapítani, kivizsgálást irányítani, illetve kezelésekről dönteni. Gyerekekkel kapcsolatos kérdéseikkel kérem forduljanak gyerek gasztroenterológushoz, illetve gyerek hepatológushoz. Megértésüket köszönöm!
 
Kérdések és válaszok
Tisztelt Doktor Úr! Másfél éve műtöttek epével. Kb. 2 hónapja néha enyhe hányingert érzek. A műtét után az előírt 6 hét diétát betartottam. Különösebben nehéz ételt, főleg sokat, túl zsírosat soha nem fogyasztottam. 2014. március közepén készült labor máj-értékeim: GOT 37, GPT 49, GGT 21 U/l. Eddig a fél évente készült laborokban a májértékeim mindig kb.középértéken voltak. 64 éves vagyok, az epekővel a változó kor ajándékozott meg 8 évvel ezelőtt. Tisztelettel VFné
 Tisztelt Asszonyom!
Ha rendszeresen jelentkezik hányingere, akkor azt javasolom végeztessen egy hasi ultrahangvizsgálatot és keressen fel egy gasztroenterológust, mert hányingere hátterében epebetegségen kívül más is állhat. Könnyen lehet, hogy gyomortükrözést vagy más vizsgálatot is kell végezni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! 35 éves kétgyermekes anyuka vagyok. Másfél éve nőgyógyászati -emdometriozis - műtétem volt, azóta progesztogén típusú hormont, dienogesztet szedek. Mindenféle mellékhatáson "átestem ", de egy mellékhatás nem akar múlni: a nagy, felfúvódott has. Étkezés után puffad és keményedik be általában, de csak 4-5 óra múlva enged lejjebb, amikor nagyjából már jön is a következő étkezés ideje... Mit tanácsol, mit lehet az ilyen típusú felfúvódas ellen tenni? Más tünetem nincs, székletem rendben - ezért is a gyógyszerre gyanakszom. A háziorvosom hasi uh -ra küldött, de nem találtak semmit. Brigitta
Tisztelt Brigitta!
A puffadás gyakori mellékhatása ennek a gyógyszernek, de ki kellene zárni tejcukor intolernaciát és lisztérzékenységet. Ha ez megtörtént és ha a kezelést nem lehet abbahagyni, felfüggeszteni, más gyógyszerre váltani, akkor tüneti kezeléssel próbálkozhat.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor úr, Hasi ultrahangon az alábbi eredményt kaptam: a hepar nagyobb, szerkezete inhomogén, benne körülírt kóros nem látható, vélemény: hepar steatozis. A májenzim eredményeim teljesen jók lettek. Terhességem alatt toxémiás voltam. Kérdésem a következő: az inhomogén szerkezet arra utal, hogy zsíros a máj?  Vagy esetleg egyéb betegségre? A vizsgáló orvos szerint nem lehet belőle májelégtelenség, illetve nem lesz tőle bajom, hogy ilyen. Állította, hogy a súlytól van. Még csak 28 éves vagyok, tetemes súlyfeleseggel. Kérem tanácsát, hogy mit tegyek, míg lekűzdöm magamról a kilókat. Máriatövis hasznos lehet? Köszönöm szépen.
Kedves Kérdező!
Az inhomogén májszerkezet májbetegségre utal, de az ultrahangvizsgálat során látott kép lehet olyan, hogy a kérdéses májbetegség zsírmájként azonosítható. Azért nem árt, ha felkeres egy hepatológust vagy gasztroenterológust, hogy más májbetegség lehetőségét is kizárják. Ha jelentős súlyfeleslege van, akkor attól meg kell szabadulni. Máriatövis készítményt szedhet, csak ne érezze úgy, hogy ezzel mindent megtett a gógyulás érdekében.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 1,5 évvel ezelőtt kezdődtek a tüneteim, először csak enyhe puffadással evés után. Később társult hozzá szélgörcs is, majd az szinte teljesen elmúlt, viszont a haspuffadásom állandósult és a hasam egyre csak nő. Nem fontos, hogy evés előtt vagyok vagy utána, nem fontos a napszak sem. A hasam mérete minimum 4-5 hónapos kismamának felel meg. Teljesen tanácstalan vagyok. Válaszát előre is köszönöm, Andrea
Tisztelt Andrea!
Több oka lehet egy ilyen kifejezett puffadásnak, pl. tejcukor intolerancia, lisztérzékenység, irritábilis bél szindróma, hogy a legkézenfekvőbbeket említsem. Mindenképpen keressen fel egy gasztroenterológust, hogy megbeszéljék a panaszokat és a szükséges vizsgálatokat.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! Nekem már 10 éve van Barrett-eosophagus betegségem. Egyszer meggyógyult  és én azt hittem hogy már bármit ehetek. Igy hát huzamosabb ideig ettem erös ételeket, majd kiújult a betegség, ami iszonyatos torokégéssel jár. Kérem tisztelettel hogy legyen szives megirni, hogy melyik gyógyszer az ami kifejezetten Barrett-oesophagusra ajánlott. Tisztelettel: Antal
Tisztelt Antal!
A Barrett-oesophagus vagy Barrett-nyelőcső ritkán gyógyul meg. Gyógyszeres kezelésére emelt adagú protonpumpa gátlókat használnak a gasztroenterológusok. A panaszait nem a Barrett-nyelőcső okozza, hanem a Barrett-nyelőcső alapjául is szolgáló reflux betegség. A reflux betegség okozta panaszoknak nagy a kiújulási hajlamuk.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 30 éves férfi vagyok. A panaszaim kb. 1 éve kezdődtek - egész nap feszítő, fájdalmas puffadás, permanens hangos "szellentés". Minden reggel sürgető inger, és napi 3-4x kevés pépes vagy egyszeri hasmenéses széklet bélgázzal kísérve. Ha behúzom a hasamat, szúrást érzek a teljes felhasi területen. Jobb bordaív alatti szúró, maró jellegű fájdalom. A testsúlyom nem csökkent, de mások szerint le vagyok fogyva. Voltam gasztroenterológusnál, 2x csinált gyomortükrözést, másodszor mintát vettek coeliakiára, negatív lett. Végbélnyomás miatt (szerintem az állandó híg széklet és a sok bélgáz okozza) szigmoidoszkópia, ott sem talált a gasztroenterológus semmit, csak enyhe aranyerességet. Vastagbéltükrözést nem csinált. Szerinte lelki eredetű a dolog. Tény, hogy vannak ilyen jellegű problémáim, de nagyrészt a tünetek miatt vagyok megzuhanva. Már nem merek visszamenni a gasztroenterológushoz, mert szerinte egészséges vagyok. Próbáltam laktózmentes, gluténmentes étrendet (amíg a biopszia eredményét vártam), de nem észleltem javulást. Gyerekkoromban lisztérzékenységgel kezeltek, ami állítólag nem múlik el, ennek ellenére 5 éves koromtól fogyaszthatok glutént. A mostani biopszia is negatív lett. Félek, hogy valami súlyos dolog van a háttérben. Mit tegyek? Köszönöm. Zoltán
Tisztelt Zoltán!
Érdemes lenne átnézni a gyerekkori vizsgálati eredményeit. A coeliakia, lisztérzékenység keresésére laboratóriumi vizsgálatot is érdemes végezni a szövettani vizsgálat mellett (egyik érzékenysége se éri el a 100 %-ot). Laktóz intolerancia keresésére érdemes melle hidrogén kilégzési tesztet végezni. A vastagbéltükrözést is el kellene végezni és ha így sincs megoldás, akkor más lehetséges betegségek irányában kellene a gasztroenterológusával együtt gondolkozniuk.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 31 éves vagyok, 7 éve diagnosztizáltak Chron betegséget. Pentasa granulátumot, Imurant, Medrolt (4 mg)-ot, vasat, Controlocot és káliumot szedek. Ezek a gyógyszerek szinten tartanak. Kb. fél éve, szülés után, amit napközben megeszek, az mind kijön. Étkezés után fél-háromnegyed órára olyan görcsök és olyan puffadás lép fel, hogy sokszor az ügyeletes orvos B6 és No-spa injekciót kell adjon, ezután vagyok csak jól. Mi lehet ennek az oka?
Tisztelt Kérdező!
Elsőként az jön szóba, hogy Crohn-betegsége a gyógyszeres kezelés ellenére is aktív, illetve szűkület alakult ki a vékony vagy a vastagbélen. Ezeket tisztáznia kellene gasztroenterológusával.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 21 éves fiatal lány vagyok, állandó gyomorfájással küszködöm, voltam már gyomortükrözésen, hasi ultrahangon, de semmit nem találtak. Tej érzékeny vagyok, ezáltal voltam ételallergia vizsgálaton és nem vagyok semmire allergiás. De anyukám szerint, lehet, hogy még valamire érzékeny a gyomrom. Nem tudom,hogy hova menjek ezekkel a panaszokkal.
Tisztelt Hölgyem!
Gyomorfájással a gasztroenterológushoz kell visszamenni. A gyomortáji fájdalom esetén a hasi ultrahangvizsgálat és a gyomortükrözés nem kell feltétlenül kóros elváltozást találjon. Ha "tej érzékenység" alatt tejcukor (laktóz) intoleranciát ért, akkor akár az is okozhat gyomortáji fájdalmakat.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 3 hete laparoszkópos epeműtéten estem át epehólyag és epekőeltávolítás történt. Műtét után 3 nappal amikor már étkezhettem, lágy a székletem, hasmenésem van, nyelvem lepedékes, savanyú szájíz és ecetes íz a szájban, nyelven. Érdeklődni szeretnék, hogy mi okozhatja ezt, mert elég kellemetlen érzés egész nap, de főleg az esti órákban fokozódik a tünet. A gyomorszáj tájékán szoktam erős égő érzést érezni, savtúltengésre gyanakszok.
Tisztelt Kérdező!
Az epehólyag eltávolítása után viszonylag gyakran előfordul hasmenés, de lehet véletlen időbeli egybeeséssel más oka is. A gyomortáji égő érzés az valóban gyomorsavtól függő panasz, reflux betegség, fekélybetegség vagy a műtét kapcsán szedett fájdalomcsillapítók állhatnak a háttérben. Ha panaszai nem szűnnek, keressen fel egy gasztroenterológust.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! A 10 éves kislányomnak június óta a köldök körül görcsösen fáj a hasa. Az ultrahang nem mutatott semmit. A labor eredmények jók voltak. A nyár folyamán a panaszok enyhültek majd szeptembertől kiújultak. A megismételt ultrahangvizsgálatok a nyirokcsomók megnagyobbodását mutatták (először 5mm, majd 1cm, majd 1.5 cm ). Az infektológiai labor lényeges eltérést nem mutatott. Novemberben már minden héten fájlalja a hasát. A széklete normális fogyást nem tapasztaltunk. De nagyon vékony (154cm magas és 31kg). Állataink nincsenek. Mi lehet a probléma? Hova forduljunk? Köszönettel Zsolt
Tisztelt Zsolt!
A nyirokcsomó megnagyobbodás miatt ki kellene kérni egy hematológus véleményét. Felszívódási zavart (pl. lisztérzékenységet) gondolom keresett a gasztroenterológus.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! A nagymamámnak évek óta fennálló panasza, hogy időnként ragadós, fehér habot hány. Nagy valószínűséggel nem gyomor eredetű, mert az ételt nem hányja ki. Eddig 1-2 évente 3-4 napig tartott ez, de most már 3 hete tart. Segítségét szeretném kérni, hogy hova forduljunk, milyen vizsgálatok szükségesek? 81 éves, egyedülálló, kórházi vizsgálatokról, kezelésről hallani sem akar.
 
Tisztelt Kérdező!
A hányással ürülő váladék a gyomorból jön. Ha felmerül Önökben, hogy nem hányás, akkor azon gonodolkozzanak el, hogy nem köhögéssel jön-e fel a váladék, mert akkor a légutakból jön.  Hányás esetén forduljanak egy gasztroenterológushoz, hogy legalább egy vérvételt, hasi ultrahangvizsgálatot és gyomortükrözést elvégezzen. Ezeket járóbetegkén is lehet.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 37 éves férfi vagyok. Sok cukros édességet fogyasztok, eppen ezért savproblémmákkal és puffadással küzdök napi szinten. A cukor elhagyása után is fennállt a puffadas. Kis mennyisegű étel vagy folyadék fogyasztása után is feszül és puffad a gyomrom. A székletem sokszor híg, napi 2-3-szor van széklet, puffadásom ezután sem múlik el.
Tisztelt Uram!
Ha az édességeket teljesen kiiktatta étrendjéből és továbbta is puffad , illetve hasmenése van, akkor keressen fel egy gasztroenterológust. Először laktóz intoleranciát, lisztérzékenységet kellene kizárni. Ezt követően a gasztroenterológus javaslata alapján kellene folytatni a vizsgálatokat.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 27 éves férfi vagyok. Másfel éve kezdődtek fájdalmaim, a vakbél tájékán, majdhogynem a csípőcsont kozelében. Vakbélgyulladást kizártak. Gyomortükrözés, vastagbéltükrözés, hasi ultrahangvizsgálatok, CT vizsgálat, CT enterographia, vérvételek mind negativak lettek, csupán az UH vizsgálaton láttak egy alkalommal egy 10 centiméteres vékonybél szakaszon kisebb tágulatot. Étkezés után sokszor erős puffadás, hasi görcsök lépnek fel és a jobb alhasban, a vakbél környékén, jól lokalizáltan nagyon erős fájdalmak. Fájdalmaim miatt nem tudok aludni, depressziós lettem, munkámat ott kellett hagynom. Mi állhat a panaszok hátterében, kihez forduljak ? Budapesten több nagy tapasztalattal rendelkező gasztroenterológus látott, de nem találták a panaszok okát.
Tisztelt Uram!
Panaszai alapján szervi betegségre gondolok, de ha több neves agsztroenterológus nem találta az okot, akkor ritka elváltozás lehet. A leleteit nem látva nem tudok pontos tanácsot adni, de a kivizsgálást mindenképpen folytatni kell újabb vizsgálatokkal (pl. Meckel diverticulum irányába) vagy korábban elvégzett vizsgálatok ismétlésével (nem tudom mennyire jó minőségű a CT enterographiája). Végső esetben tisztázatlan eredetű hasi fájdalmak miatt laparoscopiát is lehet végezni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Édesapám 66 éves, 1 éve volt a laparaszkópos epeműtéte. Semmi problémája nem volt a műtét után kb 1 hónappal ezelőttig: ahogy eszik reggel, pár perc múlva már mennie kell WC-re, majd ez így folytatódik szinte egész nap. Először még csak lágyabb a széklete, a nap végére már hasmenés. Próbál szedni probiotikumot, Mezym forte-t, de egyelőre nincs változás. Ez a helyzet normális? Mit lehetne tenni, hiszen így kimozdulni sem mer otthonról. Köszönettel Lívia
Tisztelt Lívia!
Panasza összefüggésben lehet az epeműtéttel, de több más ok is lehetséges. Keressenek fel egy gasztroenterológust, hogy megbeszéljék a szükséges teendőket.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! 29 éves nő vagyok, augusztusban vastagbéltükrözés során polypot távolítottak el, szövettani eredménye súlyos dysplásiát igazolt! Decemberben újra megnézi a gasztroentreológus az érintett területet (az anustól 60 cm-re volt és csak eddig tudták a vizsgálatot elvégezni). A véres nyákos széklet továbbra is megvan. Mi lehet ennek az oka? Nem tudok hízni, székletem mindig emésztetlen ételt tartalmaz! Ganoderma gombát szedek, de erre sem múlt a tünet!
Tisztelt Asszonyom!
Ha véres-nyákos széklet miatt végezte gasztroenterológusa a vastagbéltükrözést és a vizsgálat nem terjedt ki a vastagbél teljes hosszára és a véres-nyákos széklet se szűnt meg a súlyos dysplasiát tartalmazó polyp eltávolítását követően, akkor nem kellene decemberig várni az újabb vastagbéltükrözéssel. Vissza kelleni menni a gasztroenterológushoz és próbáljanak egy teljes vastagbéltükrözést végezni. Ha ez nem sikerül, akkor kiegészítő vizsgálatként virtuális colonoscopiát (CT colonographiát vagy MR colonographiát) kellene végezni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt dr úr! 55 éves férfi vagyok. Tüneteim nincsenek. Vastagbéltükrözés során a vastagbél felső és a végbél előtt 20 cm-el egy 3-4 cm-es polipot el lehet távolítani vagy operálni kell?
Tisztelt Uram!
Többnyire el lehet ekkora polypokat távolítani vastagbéltükrözés során, de biztos véleményhez látni kellene a polypot, mert az alakja és elhelyezkedése is számít. Leginkább a vastagbéltükrözését végző gasztroenterológus tudja kérdését nemgválaszolni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 44 éves férfiről van szó,aki az elmúlt években nagyobb mennyiségben fogyasztott alkoholt. Jelenleg nagyon rossz az állapota, kórházban van, C típusú cirrhosist diagnosztizáltak, lép nagyobbodással. Laborjában se bilirubin szint 200 fölött van, ammónia:80, thrombocita:49. Testszerte bevérzései, ascites, sárgaság. Zavart de inkább aluszékony, Glutarsin infúziót kap. Szeretném tudni elkerülhető-e a májkóma vagy ez már annak a jele.Transzplantációhoz 1 év absztinentia szükséges de addig mik a kilátások?

Tisztelt Hölgyem!
Ezek szerint kettős oka van májzsugorodásának, az alkohol és a hepatitisz C vírus. Kezdődő májkóma lehet ez a stádium. Néha meglepően tud a máj regenerálódni, máskor a gasztroenterológusok, illetve hepatológusok hozzáértő kezelése ellenére is csak ámeneti javulás érhető el.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 48 éves vagyok, vastagbéltükrözésem eredménye a következő : "chronicus aspecificus colitis focalis", segítségét kérném, hogy mi a további teendőm? A stromában idült lobsejt látható, eosinophil granucyták és a particulumban neutrophil granulocyta is van. Hová forduljak további vizsgálatokért ill kezelésért? Köszönöm!
Tisztelt Asszonyom!
A rövid idézet alapján nem tűnik számottevőnek az eltérés, de tudnia kell, hogy az endoszkópos vizsgálatok, így a vastagbéltükrözés, szövettani leletének kiértékelése csak az endoszkópos kép ismeretében lehetséges. A vizsgálatot végző gasztroenterológushoz kellene visszamennie a szövettani lelet kiértékelése és a további teendők megbeszélése végett.
dr. Péter Zoltán 
Tisztelt Doktor Úr! Férjem 45 éves és nagyon intenzív hasgörcstől, bélgörcstől, bélgázoktól, valamint állandó savas hasmenéstől szenved, széklete teljesen vízszerű. Széklet tenyésztése negatív lett. A hasi ultrahangvizsgálaton ezt írták: A hepar a bordaívet eléri szerkezete enyhe parenchyma laesióra utal. Az epeutak nem tágabbak. A cholecysta kp. nagyságú és falvastagságú, folyékony epét tartalmaz, kőmentes. Mit tegyünk?
Tisztelt Asszonyom!
További vizsgálatokat - pl. vérvétel, vastagbéltükrözés - kell végezni, ehhez keressenek fel egy gasztroenterológust.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Már jó ideje nagy a hasam. Ha keveset eszem is már a rekeszizomtól, leginkább a jobb oldalon megnagyobbodik a hasam. Úgy érzem minden fönnt van. nem fáj sehol. Egy vizsgálatra szeretnék elmenni ami pontosan megmondja hol a probléma. Mit tanácsol menjek ultrahangra, csináltassak inkább kontrasztanyagos gyomor és vékonybél vizsgálatot és kiderül hol nem halad könnyen tovább a táplálék vagy a legegyszerübb MR gyomor és bél vizsgálatot? Anna
Tisztelt Anna!
Az orvostudományban, gasztroenterológiában ritkán lehet egyetlen vizsgálattal megállapítani panaszok okát. Keressen fel egy gasztroenterológust, aki kikérdezi, megvizsgálja és ennek alapján eldönti, hogy milyen vizsgálatokra van szükség. Saját kezdeményezéként egy hasi ultrahangvizsgálatra azért elmehet, de nem várható, hogy eldöntse a kérdést.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt dr úr! 38 éves férfi vagyok.Tüneteim nincsenek. Májbetegségem korábban nem volt. Nemrégiben voltam egy rutin hasi ultrahangon: ˝A hepar kissé megnagyobbodott reflexiója fokozott, bal lebenyében lebeny határ közelében a rekesz felszin alatt 40x24x30 mm echoszegény solid képlet látható˝ A triglicerid: 3.15 mmol/l. Minden más rendben. Az ilyen jellegű gócok milyenek jellegűek szoktak lenni malignus vagy benignus? Egészéges májban is alakúl ki rák? Vagy ez már valaminek a metastasis-a?
 
Tisztelt Uram!
Mivel banális eltérés is lehet, ezér először meg kellene ismételni a hasi ultrahangvizsgálatot, majd a leletekkel fel kellene keresni egy hepatológust vagy gasztroenterológust, hogy eldöntsék szükség van-e további lépésekre (CT, MR, biopszia, műtét).
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 28 éves nő vagyok, 6 éve diagnosztizáltak nálam colitis ulcerosát. 3x2 tabletta Salofalk 500mg és 2x50 mg Imurant szedek. Az Imurant közel 4 éve szedem. Most fogjuk elhagyni, mert babát szeretnék. A gasztroenterológusom Salazopyrint szeretne szedetni velem a terhességem alatt. Ez nem ártalmas a babának? Valamint 3 éve tünetmentes vagyok, akkor miért kell ilyen nagy mennyiségű Salofalkot szednem jelenleg is?
Tisztelt Kérdező!
Amennyiben szükséges a Salofalk, a Salazopyrin és az Imuran is adható terhesség alatt, persze mindegyiknek megvan a kockázata. Az Imuran abbahagyása szerintem is időszerű. A Salofalk Salazopyrinre cserélése mögött gasztroenterológusának elméleti megfontolásai állhatnak. A terhesség idején fontos a megfelelő fólsav szint és ezt a Salazopyrin csökkenti. Ha gasztroenterológusával Salazopyrin mellett döntenek, akkor figyelni kell a fólsav bevitelre.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr! Elkeseredett 46 éves nő vagyok. Nagyon intenzív haspuffadástól, bélgázosodástól szenvedek. 2011-ben kivették a méhemet és a jobb oldali petefészkemet, 3 hete epeműtétem volt. A műtét után a panaszaim továbbra is fennállnak, sőt még időnkénti hasmenés is társul hozzá. A sebész áttekintette a hasüregemet és látta, hogy több összenövésem van, de azoknak az oldása egy külön műtétet  igényelne, melyet a kockázatai miatt nem javasol. Szeretném kérdezni, hogy ön szerint a Bio-Kult kapszula segíthet-e a problémáimon, másrészt Ön szerint a 6 hét diéta során változhatnak-e még a tüneteim

Tisztelt Asszonyom!
Ha nem történt gasztroenterológiai kivizsgálás a puffadás miatt, akkor jelentkezzen egy gasztroenterológusnál. A panasz okára kell rájönni és akkor lehet jól kezelni. A proboitikumtól és a további diétától nem várok javulást.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr! 39 éves vagyok, tizenhét évvel ezelőtt anabolikus szteroidokat szedtem pár hónapig. A májenzimeim akkor megemelkedtek és utána nem csökkentek. Nem iszom, nem dohányzom, sportolok, nincs sok zsír rajtam. A májenzimeim azóta is magasak. A GGT értekem 110 és 123 körül ingadozik, a másik kettő kissé magasabb a normálnál. A koleszterinem kissé magas, 5.7, a HDL arányom elég jó, a trigliceridem 2.5. A billirubinom is kúszik felfelé, de még határon belül van. A gasztroenterológusom elkükdte a véremet hepatitis tesztre, még nincs eredmény. Tüneteim nincsenek. A gasztroenterológus májbiopsziát javasolt. Évekkel ezelőtt ultrahang vizsgálaton azt mondták, hogy ciszta van a májamon, de pár hónappal később egy másik orvos nem talált semmit. László
Tisztelt László!
Valóban a legfontosabb az idült vírusos májgyulladás, vírusos hepatitisz keresése, de érdemes más betegségeket (Wilson-kór, haemochromatosis stb.) is keresni laboratóriumi vizsgálatokkal. Ha se vírus hepatitisz, se más májbetegség nem derül ki, akkor leginkább zsírmáj, nem alkoholos steatohepatitis állhat a háttérben. Ez csak májbiopsziával igazolható teljes biztonsággal, ennek ellenére hasonló esetben csak kivételesen javasolok májbiopsziát. A Fibroscan CAP vizsgálat hozzávetőlegesen meg tudja ítélni, hogy mennyi zsír és mennyi kötőszövet van a májban. A májban lévő kötőszövet mennyisége a hosszútávú prognózis szempontjából fontos, mekkora esély van májcirrózis kialakulására. Ha testsúlyát ideális közelire csökkenti, a hasi zsírlerakódástól megszabadul és közben jók lesznek a májenzimek, akkor ez is közvetett bizonyíték a zsírmájra, nem alkoholos steatohepatitisre. Egy tapasztalt gasztroenterológus vagy hepatológus szubjektív véleményére is lehet adni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr! Édesanyámnak gyomortükrözést csináltak. A gyomrában hasnyálmirigy darabot, szövetet találtak! Utalhat-e az gyomorrákra?
Tisztelt Kérdező!
Egy veleszületett elváltozás, amit ectopiás vagy heterotopiás hasnyálmirigynek neveznek. Ritka, veleszületett gasztroenterológiai elváltozás. Általában véletlenszerűen fedezik fel gyomortükrözés során. Ritkán okoz panaszt, ritkán igényel kezelést és semmi köze a gyomorrákhoz.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Már évek óta gyomor problémáim vannak! Jó pár éve volt egy epekő műtétem! Azóta volt egy gyomortükrözésem is, ahol reflux betegséget állapítottak meg! Szinte minden nap feszül és fel van puffadva a hasam! Úgy nézek ki néha mint egy 5 hónapos terhes. Igaz, nem tartom be az előírt étkezési szabályokat, de úgy érzem ez már nem csak reflux! Mi lehet az oka? Pánik beteg vagyok évek óta... úgy vélem pszihés alapon is lehet, illetve a mozgáshiánytól! Tisztelettel CsG
Tisztelt CsG!
A reflux betegségre nem jellemző a puffadás. Szervi betegség és pszichés okok is vezethetnek puffadáshoz. Keresse fel gasztroenterológusát, mert néhány vizsgálatot mindenképpen érdemes lenne elvégezni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! A kávé fogyasztása végbél viszketést, fájdalmat és kellemetlen érzést okoz a végbélben, ha abba hagyom a kávé ivást hetek múlva ezek a tünetek fokozatosan elmúlnak, már próbálkoztam koffein mentes kávéval is de sajnos azzal is ugyan ez a helyzet. Kérem írja meg miért okozza nálam ezt a kávé fogyasztása és hogy teljesen le kell mondanom a kávéról? Köszönettel: B-né
Tisztelt B-né!
Ha meg szeretne szabadulni ettől a panasztól, akkor valószínűleg le kell mondania a kávéról. Keressen fel egy gasztroenterológiai magánrendelést és kérjen egy élelmiszer intolerancia és élelmiszer allergia vizsgálatot és konzultáljon egy gasztroenterológussal vagy proktológussal is.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt dr úr. Gyomortükrözésem eredményén az áll, hogy a hámátmenet hyperaemiás, gyulladt. A hámátmenet pontosan melyik része a vizsgált területnek és ez mennyire veszélyes, és savlekötő szedése mellet mennyi idő alatt gyógyítható?
Tisztelt Kérdező!
Ez a nyelőcsőben a gyomorszáj fölötti hámátmenet lehet, ahol a nyelőcső laphámja véget ér és a gyomornyálkahártyára jellemző hengerhám kezdődik. Ha itt gyulladás látható, akkor az reflux betegség következménye lehet leginkább. Gyomorsavtermelést csökkentő gyógyszertől gyorsan meggyógyulhat, de gyakran kiújul. A gyomortükrözést végző gasztroenterológussal is beszélje meg.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! 30 éves vagyok, 1 éve derékfájással küszködtem, hajnalban irtózatos fájdalmakkal keltem, ami pár óra mozgás után megszűnt. Gerincröntgen negatív lett! 3 diclofenac kúra után is ugyanaz a fájdalom! Nyáron savtúltengésem volt. 5 hónapja kaptam talpbetétet, 1-2 hétig a fájdalom enyhült. 2-3 hónapja a fájdalom a hátamban feljebb húzódott, átsugároz a gyomorszájhoz, a mellkasba, szorító feszítő érzéssel, görcsös levegővétellel. Mindez hajnalban 3 óra körül kezdődik és kb 3 óra mozgás után enyhül. Zoli
Tisztelt Zoli!
Panaszának többféle oka lehet, többek között gasztroenterológiai is: a reflux betegség okozhat ilyen panaszokat. Keressen fel egy gasztroenterológust vagy kérjen a háziorvosától próbaképp gyomorsav termelést csökkentő gyógyszert.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! Hasi ultrahangvizsgálaton megállapították hogy a máj mérsékelten nagyobb reflexiója diffúzan fokozottabb. A bal lebeny 2-es szegmentumában 37 mm-es a jobb lebeny szegmentumában 22 mm-es kerekded echodús solid képletek találhatók melyek leginkább haemangiómára jellegzetesek. További CT vizsgálatot javasolt a gasztroenterológus doktornő a biztonság kedvéért. Ön szerint is szükség lenne rá? 2 hete voltam vérvételen ott semmilyen eltérés nem volt a máj értékeknél. Ez okozz -e valamilyen problémát?
Tisztelt Kérdező!
Ha az ultrahang nem teljesen típusos haemangiomára, akkor megerősítésként lehet CT-t vagy MR-t is végezni. Ekkora haemangiomákkal nincs teendő, csak az ellenőrzés. Azon is érdemes lenne, hogy elgondolkozzanak a gasztroenterológussal, hogy mitől lehet nagyobb és megváltozott szerkezetű a mája. A vérvétel gócos májelváltozásokban nem szokott kóros eltérést mutatni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! 1 hónapja fájdalom a gyomorszáj mellett, a hátba sugárzik. Labor rendben, gyomortükrözés negatív, hasi ultrahang: megtört epehólyag. A fájdalom evés közben vagy rögtön utána jelentkezik. Orvosi javaslat: görcsoldó. Vajon mitől van ez a fájdalom?
Tisztelt Kérdező!
Keressen fel egy gasztroenterológust, mert a negatív gyomortükrözés és majdnem negatív hasi ultrahangvizsgálati eredmény ellenére ezen a területen kellene keresni a panasz okát.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 25 éves férfi vagyok; 2012 nyarán egy fertőzéses, majd rá egy hónappal ételmérgezéses hasmenésem volt lázzal. A második után állandóan rossz volt a közérzetem, hőemelkedésem volt, széklet normális állagú volt, viszont gyakori volt a sürgető székelési inger. Altatásos vastagbéltükrözés történt, Dg: Sigma biopszia - Proctocolitis in obs. Szövettan: Közepes fokú, idült, aspecifikus gyulladás a vizsgált vastagbélnyálkahártya részletekben; IBD nem igazolható. Azóta tüneteim hullámzóak, főleg puffadás, hasfájás, de van amikor semmi panasz. Napi 2 g Pentasa granulátumot szedek és Controloc tablettát GERD-re mely non-erosiv a gyomortükrözés szerint. Több gasztroenterológussal is beszéltem, vagy kímélni akarnak és nem mondják meg az igazat, vagy nagyon bizonytalanok.
Tisztelt Uram!
A leírtakból nem lehet megmondani, hogy mi a betegsége. Lehetne például posztinfekciózus irritábilis bél szindróma, de más is. Fontos a leírása annak, amit a gasztroenterológus látott a vastagbéltükrözéskor, mert a véleményben bizonytalanság van. Ha az eddigi vizsgálatokból nem derül ki a betegsége és panaszai továbbra is fennállnak, akkor további gasztroenterológiai vizsgálatokra van szükség.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Dr.úr A Férjemnek a széklet előtt élénk piros vér jön gyengének érzi magát erre szeretnénk kérni orvosi tanácsot mi lehet az oka?
Tisztelt Asszonyom!
Minél előbb forduljanak háziorvosukhoz, gasztroenterológushoz vagy proktológushoz.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor Úr! A szövettani eredményem a következö: Sigmoiditis chronica aspecifica min. grad. Kérem írja meg nekem mit jelent ez. És milyen terápiát javasolnak rá. Ez a betegség ugyanaz , mint a colitis ulcerosa?
Tisztelt Kérdező!
Ez nem jelent betegséget és semmi köze a colitis ulcerosához. De a szövettani leletet a panaszok, leletek és endoscopos kép ismeretében lehet pontosan értékelni, ezért javasolom, hogy az endoszkópiát végző gasztroenterológusát is kérdezze meg.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
A férjemnek gyakran van aftája. Kolonoszkópiával aftaszerű elváltozásokat találtak a vékonybél végződése és vastagbél elején. Crohn betegséghez is hasonlít de soha nem ment a hasa. Lehet afta a bélben? A biopszián nemspecifikus gyulladás jött ki. Prednisonnal kezelik fél éve, jól van tőle, de ha 3-nál kevesebbet vesz előjönnek az afták. Mi lehet ez?
Tisztelt Asszonyom!
Crohn-betegségben sokszor lehet vastagbéltükrözés során aphtaszerű fekélyeket látni. Az elváltozások olyan kicsik lehetnek, hogy a biopsziavétel nem igazolja a Crohn-betegséget. Tartsák továbbra is a kapcsolatot gasztroenterológussal, könnyen lehet, hogy férjének a Prednisonnál megfelelőbb gyógyszert is tudnak találni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Kb 2 hónapja küzdök a következő tünetekkel: reggelente hangos bélmozgás, reggeli széklet 1-2 szer van, de az lágy. Gyakrabban puffadok, és ha ideges vagyok, vagy szorongok, a tünetek hatványozottan jelentkeznek, ilyenkor néha a bélgáz ürülésével a wcn, kisebb mennyiségű széklet is távozik. Gasztroenterológusnál végeztek széklet vér tesztet, hasi ultrahangot, labort, minden negatív. Még a kolonoszkópiára kéne elszánnom magam, de már a gondolatától is rettegek! Ön szerint a CT kolonszkópia is adhat megfelelő választ?
Tisztelt Asszonyom!
A jó minőségű virtuális kolonoszkópia (CT vagy MR colonographia) alkalmas vastagbélrák kizárására, közepes méretű polypusok is jól láthatók ezzel a módszerrel. De ugyanolyan előkészítés szükséges mint vastagbéltükrözés előtt és a virtuális kolonoszkópia sem mentes a kellemetlenségektől vizsgálat is kellemetlen (a végbélnyíláson át csövet vezetnek fel, melyen levegőt, illetve kontrasztanyagot adnak be). Ráadásul pozitív lelet esetén vastagbéltükrözést kell végezni. Ezek miatt a gasztroenterológusok inkább a vastagbéltükrözést részesítik előnyben.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 26 éves vagyok. Több mint 1 éve derült ki, hogy a májamban van egy 28 mm-es adenoma. Azóta folyamatosan UH, CT, vérvétel, de lényegében semmi nem változik. Az elváltozás nem nő, a májenzim értékek kissé emelkedettek. Szeretnénk kisbabát, de a gasztroenterológus azt mondja már több mint egy fél éve, hogy még várjunk. Semmi nem változik, akkor mégis meddig várjunk, vagy mi történhet ha mégis teherbe esnék?

Tisztelt Asszonyom!
Kérdés, hogy szövettanilag igazolt-e a májban az adenoma és hogy szed-e fogamzásgátlót. Nagyon meg kell fontolni az elváltozás műtéti vagy más úton történő eltávolítását., különös tekintettel a tervezett terhességre. Ugyanakkor egy ekkora elváltozás mellett furcsa, hogy kórosak a májenzimek, gondolom ezzel kapcsolatban is voltak vizsgáatok.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
T.Doktor úr! 2009-ben diagnosztizáltak nálam CVID-et és coaliakiát. A diétát tartom, 2 hetente immunglobulint kapok. Egy éve született a legkisebb fiam, a terhességem végére már eléggé sárgás volt a bőröm, de a vérképem rendben volt. Kb 3-4 hónapja a jobb bordaívem alatt nyomó fájdalmat érzek, ami a hátam felé sugároz. A hasam puffadt, gázos. Az arcomon látható erőteljes májfoltok jelentek meg. Vérképemnél a GOT, GPT, Gamma -GT rendben van, hasi ultrahangvizsgálaton rendben találtak mindent. Húzodhat-e a tünetek mögött májbetegség? Tisztelettel: K.A.Mónika
Tisztelt K.A. Mónika!
A májenzimek és a hasi ultrahangvizsgálat nem utal májbetegségre. Az is fontos, hogy milyen a bilirubin értéke. Az un. májfoltok ebből a szempontból nem jelentenek semmit. A puffadásnak és a jobb bordaív alatti fájdalomnak más oka is lehet. Keresse fel gasztroenterológusát személyesen, hogy megbeszéljék a panaszokat.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr ! 22 éves fiamnál 3 éve derült ki lisztérzékenység. Diétát tartjuk, eredményei jók. Azt szeretném öntől kérdezni hogy azt honnan lehet tudni, hogy ez veleszületett vagy szerzett betegség, úgy olvastam, hogy az Ig –s eredményekben van a kérdésemre a válasz. Amikor kiderült a lisztérzékenység, akkor ezek az eredmények születtek: IgG 8.02 ( 8.00-17.00) IgM <0.25 ( 0.5 -3.2 ) IgA 0.91 ( 1.00 – 4.90) Tot.IgE 107 ( <100) Üdvözlettel: Mária
Kedves Mária!
A gasztroenterológia jelen álláspontja szerint nincs veleszületett és szerzett formája a lisztérzéknységnek, coeliakiának. A hajlam veleszületett, örökletes és a betegség tünetei egyénenként változó életkorban lépnek fel.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt dr úr! Kb 2 hete érzek a gyomorszájnál egy görcsöt ami átsugárzik a jobboldali tüdő környékére. Enni alig tudok mert ha eszem akkor nagyon tele érzem a gyomrom és oltárian fáj, mintha megfulladnék. Tisztelettel Fegyverné
Tisztelt Fegyverné!
Panaszaival ideje orvoshoz, akár gasztroenterológushoz fordulni. Epekövesség állhat a háttérben, ezért hasi ultrahangvizsgálat szükséges, de ha ezzel nem találnak kórosat vagy a gasztroenterológus úgy ítéli meg, akkor gyomortükrözés is szóba jön.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Kb. fél éve állapították meg, hogy refluxom van, azóta protonpumpagátlót szedek. Múlt héten kb. 4-5 napig szájszárazságot éreztem, pár napja pedig tiszta kiütés a testem. Apró pici piros pöttyök, ujjaimon apró hólyagocskák. Ha eszek, mintha apró tűkkel szúrkálnának, bizseregnek a kiütések. A háziorvosom annyit mondott, hogy menjek el bőrgyógyászhoz. Azóta diétázok, de úgy gondolom, hogy gasztroenterológiára kellene mennem, mert a gyomrom miatt lehet ez az egész. Addig is diétázom. Kérdésem, hogy szedjek-e savlekötőket, illetve szedjem tovább az esomeprazolt?  T.Vera
Tisztelt T. Vera!
Gasztroenterológiai betegségek is okozhatnak bőrelváltozásokat, de elmondása alapján kicsi a valószínűsége, hogy reflux betegségével vagy a protonpumpa gátló kezeléssel lenne összefüggésben jelenlegi panasza. A protonpumpa gátlók szedését amúgy is meg kell próbálni felfüggeszteni, ezért választhatja ezt az utat, de ha panaszai kiújulnak, akkor ismét el kell kezdeni a kezelést.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 5 hónapja szültem, jelenleg szoptatok és a Crohn-betegségre, ami most újra aktív Salofalk és Budenofalk tablettát kaptam. Ön szerint szoptathatok tovább, mintha mi sem történt volna? Vagy inkább az elválasztás? A másik problémám a 2009-ben diagnosztizált Barrett nyelőcső. A terhességig Controloc 40 mg -ot szedtem 3x2-vel, de gyakorlatilag több mint egy éve nem szedem. Az akkori gasztroenterológusom szerint ezzel nem kell foglalkozni. 34 éves vagyok. Őn szerint van okom aggodalomra? Köszönöm válaszát!
Tisztelt Kérdező!
Szoptatás alatt nem ellenjavallt se a Salofalk, se a Budenofalk szedése, de a kezelés vezetése a gondozást végző gasztroenterológus feladata. Barrett-nyelőcső esetén is gasztroenterológiai gondozás javasolt.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! az lenne a kérdésem, hogy a következő laboreredmény alapján fenn áll-e a Helicobacter pylori fertőzöttség: se Helicobacter pylori IgG 53,87 u/ml reakív se Helicobacter pylori IgM 3,09 U/ml nem reaktív Köszönöm válaszát!
Tisztelt Kérdező!
Fennállhat, de bizonytalan. A kérdést az a gasztroenterológus tudja eldönteni, aki ismeri az Ön kórelőzményét. Ha ennek alapján is bizonytalanság marad, akkor ugyancsak a gasztroenterológus javasoljon további vizsgálatot a kérdés eldöntésére.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr Férjem aki 64 éves régen küszködik a gyomrával. Voltunk vizsgálatokon ahol azt állapították meg hogy idült gastritise van. Gyógyszert szedett nem sok javulással. Most a háziorvos elküldte teljes vérkép vizsgálatra. Ami aggaszt hogy a CA 72-4 6,01 lett, a cukor 7, a tobbi jó. Nem tudom mire utal ez az eredmény.

Tisztelt Asszonyom!
Az idült gastritis a legritkább esetben okoz panaszt, ezért valami más okot kellene keresni a férje panaszainak hátterében. Az eredményekben nincs nagy eltérés, ezek alapján nem lehet a betegségre következtetni. Azt javasolom, hogy mennjenek vissza a gasztroenterológushoz.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Panaszaim 1 hete kezdődtek hasi fájdalom a gyomorszáj környékén, hasmenés, hányinger ez 4 kg fogyással járt. Most ott tartok ha eszem nagyon elkezd fájni a hasam illetve napi 3-4 alkalommal van hasmenésem. Bélflóra erősítőt ajánlott a háziorvosom és diétát,de sajnos nem hoz pozitív eredményt. Hasi ultrahang, vérvétel, EKG eredményem rendben. Esetleg Doktor Úrnak valami tippje hogy mi okozhatja a tüneteket?Tudom így látatlanba nehéz,de hátha.
Tisztelt Kérdező!
Ha panaszai továbbra is fennállnak és háziorvosa nem tud segíteni, akkor keressen fel egy gasztroenterológust a további vizsgálatok megbeszélésére.
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! 1. Mit tehetnék prevencióképpen, hogy korábbi vastagbél tükrözésem során kimutatott diverticulumaimban ne keletkezzen gyulladás? 2. Évek óta tartó hasmenéses problémám miatt ételintolerancia tesztet készíttettem.Tejre, tojásra, burgonyára, több zöldségre, szójára és gliadinra lett pozitív a teszt. Ugyanakkor durumbúzára, rozsra, tönkölyre negatív lett. Ezek szerint ezeket ehetem? De ezekben is van gliadin! Számomra ez ellentmondás. A legszigorúbb diéta mellett is csak csökkent, de nem szűnt meg panaszom.Köszönöm válaszát!
Tisztelt Kérdező!
A diverticulitist (divertikulumok gyulladását) a gasztroenterológia jelen állása szerint rostdús étrenddel, illetve időszakos - tápcsatornából fel nem szívódó - antibiotikus kezeléssel lehet megelőzni. A hasmenés és az ételintolerancia teszt eredménye közötti összefüggés bizonytalan.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 58 éves nő vagyok, kb 10 éve szedek a refluxomra protonpupa gátlót, savkötőt, de panaszaim megmaradtak. Szóba jött a mütét is, de gasztroenterológusom nem javasolja. Már kb egy éve fáj a szájpadlásom, nyelvem töve - a gégész nem talál elváltozást. Lehet-e ez a refluxtól A gyomrom csak fekve fáj, nyelésnél fáj jobban a torkom. Székletemmel is problémám van, már gyermekkorom óta. Csak hashajtóra van /lekvár, tea,korpa nem segitett/, vastagbél tükrözésnél kiderült, hogy kb 2,5-szer hosszabb a belem az átlagnál, és nagyon kanyargós. Kérdezném, hogy a különféle hashajtók váltva szedése milyen károsodást okozhat? Köszönettel
Tisztelt Asszonyom!
Kezelésre rosszul reagáló reflux betegség esetén szóba jön a műtét, de beszélje meg gasztroenterológusával, hogy kimerítették-e már vajon az összes gyógyszeres kezelési lehetőséget. Ha lehet, akkor a hashajtókra jó nem rászokni, de "károsodást" ritkán okoznak.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
T.Dr.Úr! Régóta küzdök dyspepsiás tünetekkel. Kb.15 éve colecystectomiás műtéten estem át. Azóta evés után vagy azonnal kell többször mennem hasmenés miatt, vagy épp az ellenkezője obstipációs tüneteim vannak. 15 év után most először jelentkeztek újra gyomortáji görcsök ,hányás, hasmenéssel, köldökkörüli haspuffadás és fájdalom - ami No-spa, Algopyrin, Cerucal, Zantac kombinációjára szünt meg. Kb. 2 hete ggyomortükrözés történt: gasroscopia eredménye: A nyelőcső ép, kp. tág. A cardia nyitott, itt zölddiónyi axialis hiatus hernia, melynek nyh-ja gyulladt, erodált: Öklendezéskor a fundus nyh. elülső része a nyelőcső felé prolabál. A gyomor jól kitágul, redőzete elsimult, kontúrok, nyh. perisztaltika épek, a pylorus kerek. A bulbus nyh. egyenetlen, itt néhány kis erosio látható. A postbulb. duodenum és Vater papilla épek. Vélemény:AHH, GERD ST II-III., Bulbitis chr. Vérben kissé emelkedett volt a májfunkció, a CT szintén negatív lett. A Helicobacter kilégzési teszt pozitív. A gasztroenterológus orvos nem tartja szükségesnek az eradikációt. Viszont a felírt kezelés mellett - ami: Javaslat: antacida, Motilium, ulcus étrend, 2 hétig 2x40 mg, majd este 40 mg Controloc a panaszaim megvannak. haspuffadás, hányás, görcsök. Kérdésem ez lenne. Szükséges-e nálam az eradikáció az említett tünetek mellett? Ha igen akkor milyen gyógyszerekkel és mennyi ideig? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel k.s.
Tisztelt k.s.!
Továbbra is fennálló panaszait nem a Helicobacter pylori fertőzés okozza, valamilyen más okot kell keresni a háttérben. Ennek ellenére és ettől függetlenül indokoltnak gondolon az Ön esetében a Helicobacter pylori eradikációt. A Helicobacter pylori kezelési sémák közül több szempont alapján lehet választani (korábbi eradikációs kísérlet, gyógyszer allaergia, antibiotikum rezisztencia stb.). Azt is tudni kell, hogy a Helicobacter pylori eradikációt követően előfordulhat, hogy a reflux betegség okozta panaszok fokozódnak.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! A férjemnek körülbelül 2 hónapja felületesen véres lett a széklete. Elment gasztroenterológiai vizsgálatra, ahol elküldték széklet vér, illetve teljes vérkép vizsgálatokra, mindkettő negatív lett. Végbéltükrözés során megállapították, hogy a végbelének felülete ödémás, gyulladt, erre kapott egy 2 hetes gyulladáscsökkentő kúp kúrát amitől elmúlt a vérzés, de sajnos a napokban újból visszatért. Semmi egyéb panasza nincsen, annyit talán érdemes hozzátennem, hogy a véres széklet első megjelenésével párhuzamosan volt egy gyomorfekély gyanúja, amiről kiderítették, hogy egy gyomorfertőzés és antibiotikummal kikezelték. Milyen vizsgálatokra lenne szükség, illetve mennyire kell aggódnunk? köszönöm előre is válaszát, Bori
Tisztelt Bori!
Látni kellene a végbéltükrözés, rectoscopia (rektoszkópia) leletét is, de lehet, hogy vastagbéltükrözés, colonoscopia (kolonoszkópia) is szükséges.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Megállapították gyomortükrözéssel, hogy refluxom van nyelőcső gyulladással. Szedem rá a gyógyszereket (Dicetel, Pantoprazol, Quamatel, B6 vitamin, Domperidon), nem hatnak. Visszamentem a gasztroenterológus orvoshoz evégett és azt mondta ezzel a rosszulléttel és fájdalommal együtt kell élnem. Meg kell szoknom. Maga szerint mit tehetnék a hányingerrel, hasmenéssel és gyomorfájdalommal? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Kérdező!
Tisztázni kellene, hogy panaszait valóban reflux betegség okozza-e. Ha igen, akkor más gyógyszerekre kellene váltani. Ha nem hatnak, akkor más okot kell keresni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! A gyermekem-22 éves- februártól gyomorfájással, hányással küszködik, és rengeteget fogyott. Kórházban is feküdt, gyomortükrözést végeztek, nyombélfekélyt találtak. Ápr. 24-én CT-n Crohn betegséget állapítottak meg. A gasztroenterológus felírta a Budenofalk és Salofalk gyógyszereket és azt mondta, hogy 1 év múlva kontroll vizsgálaton találkozunk. Sajnos gyermekem panaszai nem szűnnek, az orvosnak hiába panaszkodunk. Hová fordulhatunk? Hol vizsgálják meg ismét a gyermekemet? Azt mondják az ismerőseim, vigyem Pestre! De hová? Köszönettel Miléna
Tisztelt Miléna!
A Crohn-betegség gasztroenterológiai gondozást, rendszeres ellenőrzést igényel. A gasztroenterológussal való találkozások gyakoriságát a páciens állapota, betegségének aktivitása, a gyógyszeres kezelés módosítására való szükség esélye szabja meg. Azt javasolom, hogy az adott helyzetben először kérjék háziorvosuk segítségét. Ha ez nem vezet megoldáshoz, akkor fordulhatnak lakóhelyüktől távolabb is orvoshoz, de ehhez kell az ottani gasztroenterológus fogadókészsége. Ezért vagy találjanak kapcsolatot ismerősön keresztül az állami egészségügyben vagy keressenek fel egy gasztroenterológiai magánrendelést.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Üdvözlöm Dr Úr! 4 éve vagyok Crohn beteg, eddig nem nagyon voltak panaszaim, viszonylag jól elvoltam a gyógyszerekkel. Októberben jött egy rosszabb állapot, amikor szteroidot kaptam. Azóta ezt ismét el kellett kezdeni. A gasztroenterológusom biológiai terápiát javasol. Arra lennék kíváncsi, hogy a biológiai terápiát kórházi kezelés keretein belül adják vagy nem muszáj bent maradni? Üdvözlettel: Kata
Tisztelt Kata!
Többnyire nem kell kórházba befeküdni a Crohn-betegség biológiai kezeléséhez, hacsak a beteg állapota nem indokolja ezt.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Másfél éve voltam gasztroenterológusnál az alábbi panaszokkal: 3 hónapja tartó hasmenés és köldök körüli fájdalmak. Minden vizsgálati eredményem negatív lett. Hasi UH, széklet tenyésztés, széklet vér, teljes vérkép, étel allergia teszt. A gasztroenterológus doktornő arra a diagnozisra jutott, hogy gyomoridegem van és a stressz váltja ki belőlem ezeket a tüneteket. Eltelt azóta másfél év és az állandó hasmenésem csak romlott. 3 hete ha hasmenésem van akkor beveszek egy Lopedium kapszulát amitől 2 napig egyáltalán nincs székletem és a harmadik nap ismét hasmenés. Kénytelen vagyok szedni a Lopediumot folyamatosan. 3 hónap alatt beszedek 1 doboz gyógyszert! Mit tegyek vagy kihez forduljak? Köszönettel: Mariann
Tisztelt Mariann!
Keresse fel újból a gasztroenterológusát és beszéljék meg a jelenlegi helyzetet. lehet, hogy további vizsgáatokat kell végezni, pl. vastagbéltükrözés, lisztérzékenység vizsgálata stb. De az is lehet, hogy valóban irritábilis bél szindrómája van.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! 51 éves nő vagyok , semmilyen problémám nem volt az utóbbi pár hétig ! Kb 4-5 hete folyamatos felfúvódástól szenvedek. Igazán ez nem függ össze semmilyen étkezéssel, napszakkal. egyszerűen csak nagy a hasam. Nincsenek fájdalmaim nem böfögök stb. A hasam dobszerüen megnőtt és kemény. Várom segítő válaszát.Köszönettel!
Kedves Asszonyom!
Érdemes lenne egy vérvételre, egy széklet vér vizsgálatra, egy hasi ultrahangvizsgálatra elmenni és egy orvost, gasztroenterológust felkeresni a leletekkel.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 22 hetes terhes vagyok. Naponta legalább 6-7x rohannom kell a wc-re. Olyan, mintha hasmenésem lenne. Az első pár másodpercben olyan, minta pisilnék, víz távozik, utána rengeteg levegővel a vér jön. Élénk piros. Rendes széklet naponta 1x van, de akkor is jön vér, a wc papíron csak vért látok. Korábban voltam proktológián, ahol azt írták hogy a végbél alsó szakaszának nyálkahártyája gyulladt. A vérképem nem mutatott gyulladást. Volt széklettenyésztés, eredménye negatív. Mivel terhes vagyok, vastagbéltükrözésre nem merek elmenni, biztos nem tesz jót a babának. Mi lehet ennek az oka? Nem fáj soha semmi, sem a hasam, sem a végbél. Köszünüm válaszát
Tisztelt Asszonyom!
Keressen fel személyesen egy gasztroenterológust, hogy részletesen meg tudja beszélni panaszát és a lehetőségek közül jól tudjon választani.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 5 éve vagyok colitis ulcerosás, azathioprint 3x50 mg, Pentasa granulátumot 2x2 mg-ot szedek, bár most nyugalomban van, kb. a végbéltől 10-15 cm. mégis begyullad és vérzik. Mikor Pentasa kúpot használok elmúlik de mikor abbahagyom rögtön visszagyullad. Mit tegyek? Előre is köszönöm válaszát Üdvözlettel: P. Gáborné
Tisztelt P. Gáborné!
Az is elfogadható megoldás, ha a Pentasa kúpot rendszeresen használja, de más hatóanyagra is váltani lehet. Ezt a gondozását végző gasztroenterológus tudja leginkább megmondani, aki ismeri az Ön betegségének kiterjedését, aktivitását, eddigi gyógyszeres kezelések eredményességét stb.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Anyukám halála óta van refluxom, hat éve. Vannak tünetmentes éveim de a tavasz, az ősz és a stressz mindig előhozza. Nem voltam még gyomortükrözésen soha. A tüneteim most gyógyszer ellenére is megvannak. Emelt adag Esomeprazolt szedek napi háromszor. Lassan fontolgatom a gyomortükrözést. Nagyon félek hogy Barrett nyelőcsövem lesz és meghalok rákban. Még csak 32 éves vagyok. Ön szerint fennáll a rák esélye nálam? Valamint Ön szerint érdemes altatásban végezni a gyormortükrözést? Tisztelettel, B. Katalin
Tisztelt B. Katalin!
Minden reflux betegségben szenvedőnek legalább egyszer javasolt gyomortükrözést végezni, többek között a Barrett-nyelőcső keresése céljából és nem feltétlenül rosszindulatú daganat lehetősége miatt, aminek az Ön életkorában elhanyagolható a valószínűsége. Ha a gyógyszeres kezelés nem hat a várt módon, az is egy érv a gyomortükrözés mellett. Ha nagyon fél a gyomortükrözéstől, akkor kellemes meglepetés lehet az altatásban végzett vizsgálat, de tudni kell, hogy ennek költségei és valamelyest nagyobb kockázata van.
Tisztelettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor úr! Tegnap gyomortükrözés után írta fel a gasztroenterológus a Rabyprexet. Lehet mellékhatása, hogy a mai első reggeli szem beszedése után estére szédülök? Köszönöm válaszát: Kriszti
Kedves Kriszti!
Igen. Ha feltétlenül indokolt a protonpumpa gátló szedése, akkor egy másikra kellene váltani.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! Crohn beteg vagyok már 10 éve, most hagynám abba a napokban a Medrolt (4mg). 16 mg-al kezdtem. (Maximum 1,5 hónapig szedtem). Azt tapasztaltam mikor nagyobb adagban szedtem kb 2 hete, akkor sokkal jobb volt a székletem is és a közérzetem is. Lehet a Medrolt emelni, úgy, hogy 1-2 nap múlva elhagynám teljesen? Nem ártok vele a Crohn-nak? Mennyivel lehetne emelni? Babát tervezünk a párommal... Nem befolyásolja a Medrol szedése a magzatot? Üdvözlettel: Zsanett
Kedves Zsanett!
Ha igaza van abban, hogy meg kell emelni a szteoid adagját Crohn-betegsége miatt, akkor ne számítson arra, hogy 1-2 nap múlva abbahagyja. Lehet szteroid mellett terhességet kihordani, de terhesség alatt a Crohn-betegség kezelése szoros gasztroenterológiai kontrollt igényel.
üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Megállapították, hogy kb. öklömnyi nagyságú rekeszizom sérvem van és a sebész azt mondta, hogy műtét miatt fogyjak le a hasi körfogatról (55 éves,158 cm és 92 kg vagyok). Refluxom is van, de azzal nincs különösebb problémám. Mostanában azt tapasztalom, hogy étkezésnél, bár igyekszem lassan és kevesebb adagot enni, a gyomorszájnál mintha megállna az étel és olyan rosszullét jön rám, hogy le kell feküdjek egy pár percre. Ha nagyon erős ez a fájdalom utána a székletem fekete. Azt szeretném megtudni, hogy vérezhetek-e ettől a gyomor felé, és szükséges-e ezt a sérvet megműteni. Válaszát várom köszönettel: Szilvia
Tisztelt Szilvia!
Ha panaszának fennállása óta nem volt gyomortükrözése, akkor keresse fel gasztroenterológusát, mert a panaszok alapján fennáll a gyomortükrözés javallata. A gyomortükrözés eredménye alapján lehet megválaszolni kérdését.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 27 éves nő vagyok, 2 hete gyomorszáj körüli illetve mellkasi fájdalmaim vannak, hát fájdalommal. 3 napja voltam háziorvosomnál, az EKG eredmény teljesen jó lett. Mire tippel Doktor Úr?Üdv. Edina
Tisztelt Edina!
Érdemes lenne gasztroenterológiai rendelésre elmenni, mert könnyen lehet reflux betegsége. El kellene dönteni, hogy legyen-e gyomortükrözése vagy gyomortükrözés nélkül gyomorsavtermelést gátló gyógyszeres kezelést kezdeni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Szeretnék antireflux műtéttel kapcsolatban kérdést feltenni. A közeljövőben fogják elvégezni nálam reflux betegségem miatt amit a gyógyszeres kezeléssel nem tudtak kezelni. A gasztroenterológusom szerint 40 évesen fiatal vagyok hozzá hogy ezzel együtt éljek. Nálam az alaptünet a rendszeres és intenzív köhögés a melkasi szorítás, rekedség, torokfájás és az állandó gombócérzés valamint ez a valami ami folyton föl-le mozog a nyelőcsőben de a számba nem érkezik vissza. Viszont szinte folytogat. Szerencsére gyomorégésem nem intenzív. Kérdésem állapotomnak fügvényében hogy érdemes-e megcsináltatni a műtétet úgy hogy rengeteg kellemetlen mellékhatásról számol be a műtöttek 90%-a. Ami aggaszt az a nyelési nehézség. Vagy amit mindenki emlitett a drasztikus fogyás. És hogy az evés és a nyelés már soha nem lesz ugyanaz. Kérem írja meg nekem mire számítsak és hogyan lehet ezt "túlélni" normális körülmények közt. Sajnos erről a gasztroenterológusom nem tájékoztatott csak annyit közölt hogy a műtét után az állapot javulást hoz. várom a válaszát! köszönettel
Tisztelt Kérdező!
Sajnos az antireflux műtétet követően valóban lehetnek kellemetlenségek. Az antireflux műtétet egy alapos kivizsgálás előzi meg, melynek alapján eldönthető, hogy indokolt-e a műtét, illetve várható-e javulás a műtéttől. Azt javasolom, hogy a részleteket és az összes műtéttel kapcsolatos kérdését azzal a gasztroenterológus sebésszel beszélje meg, aki a műtétet fogja végezni.
Üdvözettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 6 éve polipot távolitottak el a vastagbélből, lehetséges-e, hogy gyulladás van, mert kb 1 éve néha széklet előtt görcsöl a hasam . Egy pár hete gluténmentesen étkezem, kicsit csökkentek a panaszok, de nem szűntek meg teljesen. Az orvos szerint a gerinc okozza, de belül a bélben fáj, szinte szünet nélkül tompán. Nagyon félek a kolonoszkópiás vizsgálattól, már kétszer voltam, nem merem újra vállalni. Válaszát köszönöm.
Tisztelt Kérdező!
Ha 6 év telt el a polyp eltávolítása óta, azóta nem volt vastagbéltükrözése és most ezek a panaszai vannak, akkor keresse fel gasztroenterológusát vastagbéltükrözés céljából. Ha ennyire tart a kolonoszkópiától, akkor végeztesse el bódításban, altatásban.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Dr.Úr! A problémám 2 évvel ezelőtt kezdődött, véres széklettel, melyről béltükrözés után kiderült, hogy belső aranyér okozza. Sajnos mostanában rosszullétek gyötörnek főképpen este. Hirtelen tör rám melegem lesz, rossz közérzetem lesz, a gyomrom görcsölni kezd, a hasam felpuffad, diszkomfort érzéssel társul, a beleim elkezdenek zuborogni, majd 2-3 laza emésztetlen székletem lesz. Gyakran gyötör migrénes fajfájás,mely kíséretében rengeteg sárga vizet hányok ki. Máskor reggeli hascsikarásra ébredek és nagy mennyiségű laza emésztetlen széklet távozik. Orvostól orvosig járok, gasztroenterológusok, pszichiáter, mindenféle vizsgálaton átestem, reflux, sok gyomnosav és irritábilis bél szindróma (IBS) a diagnózis. Az ön véleménye szerint mi lehet ez? S. Éva
Tisztelt S. Éva!
Ennyi információ alapján nem lehet diagnózist felállítani. Néha nehéz a panaszok okát kideríteni. Ha a gasztroenterológusok véleménye nem egyezik, akkor érdemes lehet még más gasztroenterológus tanácsát is kikérni, úgy hogy az összes leletét át tudja nézni. Próbáljon a lakóhelyéhez közel olyan gasztroenterológust találni, aki hasmenéses betegségekkel foglalkozik.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 25 éves nő vagyok. Panaszaim kb. 3 hete kezdődtek. Először feljött a gyomorsavam és fájt a mellkasom. Csináltak EKG-t, ami teljesen rendben volt, azt mondták gyomorsav. Erre kaptam savlekötőt, amitől kb. 2 nap múlva el is múlt, viszont elkezdett fájni a hasam kb. gyomorszáj környékén. Erre kaptam Venter granulátumot, amely elmulasztotta ugyan, de pár nap múlva már gyomorgörcseim lettek. Ezzel kórházban is voltam egy napot. Csináltak vér-vizelet vizsgálatot, hasi UH-t. Mindegyik negatív lett. Kaptam infúziót (Controloc + B6) ettől jobban lettem, valamint Lansoptol 30 mg-t napi kétszeri szedésre. Elküldtek gyomortükrözésre, azt mondták lehet reflux vagy bélfertőzés. A savlekötőt még reggelente eszem, gyakran van hányingerem, valamint bal oldali hasi fájdalmam. Érdeklődnék, hogy egy propolisz kúrát érdemes lenne-e megcsinálnom, valamint mire tippel a Doktor Úr? Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Kérdező!
Leírása alapján panaszait okozhatja reflux betegség. korára való tekintettel nem feltétlenül szükséges gyomortükrözést végezni, de ebben az esetben egy urea kilégzési teszttel tisztázni kellene, hogy van-e Hlicobacter fertőzése. A gyomortükrözést is lehet választani természetesen, ezzl több információ nyerhető, min a kilégzési teszttől. Szerintem beszélje meg ezeket a lehetőségeket gasztroenterológusával és közösen válasszanak.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Feleségemnek proctitis ulcerosa betegsége van. A legutóbbi fellángolás nagyobb mérvű volt, mint a korábbiak és a tünetek is erőteljesebben jelentkeztek. Vastagbéltükrözés azt állapította meg, hogy továbbterjedt a betegség és sajnos már a vastagbél is érintett. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen módon lehetne elérni, hogy Feleségem hosszabb időre (évekre-évtizedekre is) tünetmentessé válhasson? Továbbá nagyon érdekelne Doktor Úr véleménye a tekintetben, hogy kizárólag a hagyományos "protokollok" szerinti gyógyszeres kezelés (kúp, tabletták, szteroid, később akár immunrendszer-gyengítő, stb.) alkalmazható, vagy más módszert is ki lehetne próbálni (pl. gyógynövények, speciális étrend, stb.)?  Attila
Tisztelt Attila!
Sajnos előfordul, hogy kezdetben csak a végbelet érintő colitis ulcerosa (proctitis ulcerosa) később a vastagbél felsőbb szakaszaira is kiterjed. A tünetmentesség fenntartására csak a gyógyszeres kezelésekkel kapcsolatban vannak megbízható adatok. A gyógyszeres kezelés vezetése gasztroenterológus feladata és sajnos nincs garancia a fellángolások elkerülésére. Fontos a megfelelő életmód, életvitel, táplálkozás is. A bizonyítékokon alapuló orvosláson kívül eső alternatív módszerek között is van amelyiket meg lehet próbálni, de azt javaslom ezzel kapcsolatban mindig kérjék ki a gondozást végző gasztroenterológus véleményét is.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Édesapámat 2 hete vittem kórházba sárgaság miatt. Először epekő volt a diagnózis. Azóta elvégezték nála az ERCP vizsgálatot de epevezeték szűkülete miatt nem volt eredményes. Majd májbiopsziát végeztek de a szükületet itt sem tudták átjárni. Azt mondták, hogy epevezeték daganat ami lehet hogy a májat is érinti. pár nap múlva megműtik. Érdeklődnék, hogy milyenek a gyógyulási esélyei ill. van-e valamiféle alternatív gyógymód a műtétet követően? Gyerekkorában már volt sárgasága ha ez lényeges. Előre is köszönöm válaszát:
Tisztelt Kérdező!
A gyógyulási esélyek csak a műtét után mondhatók meg. Az alternatív gyógymódokat csak az orvosi kezelés kiegészítéseként javasolom.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves DoktorÚr! A párom ERCP vizsgálatát követően acut hasnyálmirigy gyulladás alakult ki, (elfelejtették a megkezdett antibiotikumot adni a Kórházban!?). Az ERCP során egy 5 cm-es stentet kapott. A zárójelentésben az áll, hogy ezt 3 hónap múlva el kell távolítani, addig keressen sebészt aki elvégzi az epehólyag eltávolítását. Kérdésem az lenne, hogy amennyiben elvégzik az epehólyag műtétet és 3 hó múlva kikerül a stent, hogyan zárják le az epeutat?  - illetve az epeműtét során miért nem lehet eltávolítani a stentet? -a stent miért 3 hónapig oldja meg a problémát? Nagyon szépen köszönöm a válaszát!!!! Üdvözlettel: Éva
Kedves Éva!
A válaszhoz tudni kellene, hogy miért helyezték be a stentet és melyik vezetékbe (epeút vagy hasnyálmirigy vezeték). Azt a gasztroenterológust kellene megkérdezni, aki az ERCP-t végezte.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Dr. Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy mi okozhatja a párom problémáit. 38 éves, krónikus soványságban szenved. Gyakori a széklete, amely elég laza. Gyakran érez köldöktáji görcsöket, észrevételem szerint inkább tejtermék (majonéz, sajt, tejföl stb) fogyasztása után kb.fél órával. Ezek a tünetek utalhatnak vékonybél problémára? Tisztelettel: Nikoletta
Tisztelt Nikoletta!
Keressenek fel egy gasztroenterológiai rendelést. Panaszai alapján tejcukor (laktóz) intolerancia és lisztérzékenység (coeliakia) irányába kellene először vizsgálni. Ezek után kellene eldönteni, hogy szükséges-e további gasztroenterológiai kivizsgálás vagy sem.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr! Gyomorszáj tájékomon hónapok óta fájásaim vannak! Ha eszek kb egy két órára elmúlik, de utána megint fáj. Sajnos éjjelente is. Háziorvosnál is voltam, de csak Normafloret irt fel!! És van mikor a torkomban égető érzést érzek! Mi lehet a bajom? 
Tisztelt Kérdező!
Panaszai hátterében leginkább nyombélfekély, reflux betegség állhat. Ha 40 évesnél fiatalabb, akkor első lépésben nem kell feltétlenül gyomortükrözést végezni. Keressen fel egy gasztroenterológust.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Dr. Úr! Laktóz érzékeny vagyok, amelyet két éve állapítottak meg, és erre Lactase rágótabblettát szedek. Sajnos a panaszaim nem múltak el. Bal bordám alatt érzek puffadást minden étkezés után. Kipróbáltam több puffadás elleni tablettát espumisan, stompax, de sajnos nem segítettek. Teltségérzetem van kevés étel fogyasztása után is, kiver a víz és rosszul érzem magamat. Mi lehet a betegségem? Üdvözlettel: B. György
Tisztelt B. György!
A laktáz tartalmú tabletták nem szűntetnek meg feltétlenül minden panaszt, amit laktóz intolerancia okoz. Az a kérdés, hogy laktózmentes étrend mellett vannak-e panaszai. Ha vannak, akkor folytassák gasztroenterológusával gasztroenterológiai kivizsgálását.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr ! Laktulóz H2 kilégzéses teszten voltam az eredményem: '0: 0 '20: 17 '40: 5 ezután mind 0 Laktóz kilégzésnél 5-ig ment fel a második mérés utána végig 0. A tüneteim erős hasmenés. Mit jelent a fenti laktulóz eredmény ? Köszönöm ! József
Tisztelt József!
Az laktóz és laktulóz terheléssel végzett hidrogén kilégzési tesztjei negatívnak mondhatók, de hasmenése szempontjából csak annyit jelentenek, hogy valószínűleg nincs laktóz intoleranciája. Mindenképpen folytassák gasztroenterológusával gasztroenterológiai kivizsgálását .
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Dr. Úr! 34 éves nő vagyok. 2010-ben volt gyomortükrözésem, kiderült hogy gastro-oesophagealis reflux betegségem van. Szedtem rá Emillán tablettát melyet később abba is hagyhattam és jó ideig tünetmentes voltam.  2012 októberében súlyosabb formában újra visszajöttek a panaszaim, fájt a nyelőcsövem, a gyomorszájam. Már majdnem 3 hónapja szedek 20 mg Ezomeprazolt este. Tegnap már mély levegővételkor is fájt a gyomorszájam! Megyek gyomortükrözésre és ezzel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy helyesen cselekszem-e hogy a gyomortükrözés előtt 6 nappal kihagyom az Ezomeprazolt? Nem szeretném hogy a gyomortükrözés ne valós eredményt adjon. Mi lehet a háttérben hogy ennyire felerősödtek a tüneteim? Ez egy reflux szövődmény vagy valamilyen daganatos elváltozás okozhatja-e a panaszaimat? Kövérné
Tisztelt Hölgyem!
A reflux betegség okozta panaszoknak nagy a kiújulási hajlama. Ilyenkor csak kivételes alkalmakkor szükséges  gyomortükrözést végezni, illetve szövődményre vagy rosszindulatú daganat kialakulására kellene gondolni. A szövődmények, mint pl. nyelőcs szűkület vagy Barrett oesophagus, többnyire már az első gyomortükrözés kapcsán kiderülnek. Az utóbbiak lehetőségének mérlegelését és a gyomortükrözés indokoltságának eldöntését persze gasztroenterológusra kell bízni. Többnyire elég a megfelelő gyógyszer, megfelelő adagban, megfelelő időpontban való bevétele megfelelő időn át. Ha gyomortükrözés előtt kihagyja a gyógyszert, akkor nagyobb eséllyel fognak elváltozásokat találni. De ennek nincs sok jelentősége, mert a gyomortükrözés ilyenkor nem a reflux betegség diagnózisát kell célozza.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Üdvözlöm! Most már lassan 2. hónapja tartó bűzös híg székletem van. Nyomokban véres is volt 2 alkalommal. Bal oldalt enyhe feszítést érzek, de hányingerem és lázam nincs. A kinézetem is sápadt. Házi dokinál már voltam, ő antibiotikumot írt fel, de nem változott semmi. Azt javasolta hogy szedjek Zir-gastrot és ha nem múlik elküld további vizsgálatokra. Mi okozhatja ezt a betegséget, és milyen vizsgálatokra fognak elküldeni? Mit tegyek addig?
Tisztelt Kérdező!
Fel kellene keresni egy gasztroentreológust. Leginkább vérvételre és vastagbéltükrözésre, kolonoszkópiára számíthat.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Régóta gyomorégéstől szenvedek. Eleinte Quamatellel, majd Nolpazaval enyhítettem a gyomorégést. Amint áttértem Nolpazára, egy éve, azóta megváltozott a székletem. Nincs hasmenésem, de állandóan lágy a széklet és sokkal több WC-papírt kell használnom. Olyan érzés mintha nem fejeződne be székelés. A gyógyszerek szedését abbahagytam fél éve. A gyomorégést kímélő ételek fogyasztásával kordában tudom tartani, de a székelési panaszaim nem javulnak. Mi lehet a bajom? Válaszát előre is köszönöm. Tibor.
Tisztelt Tibor!
Sajnos ennyi alapján nem lehet diagnózist felállítani. Keressen fel egy gasztroenterológust . Előfordulhat, hogy probiotikumok segíthetnek, de különböző vizsgálatokra, pl. vastagbéltükrözésre, kolonoszkópiára is szükség lehet.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 17 éves húgomnak kb egy éve kezdődtek a hasi fájdalmai, eleinte enyhébb, kb 3 hónapja hetente kétszer előfordul hányás, hasmenés. Megfigyeltük különböző ételeknél a tüneteket és mindig mikor tejterméket eszik akkor van rosszul. Lehetséges tejérzékenység? Természetesen elmegyünk gasztroenterológushoz, csak szeretném tudni, hogy valami más, esetleg nagyon komoly betegség is állhat a háttérben? Mivel nagyon féltem Őt  Köszönöm a segítségét.
Tisztelt Kérdező!
Először tejcukor, laktóz intoleranciát kellene keresni laktóz terheléssel végzett hidrogén kilégzési teszttel. Ha ez pozitív, akkor kerülni kell a tejcukor, laktóz bevitelét. Ha negatív lenne, akkor a gasztroenterológus majd javasol további vizsgálatokat, de nem kell komolyabb betegségre gondolni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Üdvözlöm Doktor úr! Állandó bal alhasi fájdalom, görcs, mozgásra van amikor fokozódik. 1 éve kezdődött volt kevés friss vér székletürítéskor és azóta van az alhasi fájdalom ami nagyon intenzív. Voltam gasztroenterológián, kétszer volt vastagbéltükrözésem, kis belső aranyeres csomók kivételével negatív mindkétszer. Azóta volt hasi ultrahangom, hasi CT, vérvétel, mind negatív. Érdeklődnék, hogy Önnek lenne-e valamilyen tanácsa. Köszönettel B Gábor
Tisztelt B Gábor!
A legfontosabb vizsgálatai megtörténtek ugyan, de gasztroenterológiai eredeten kívül, reumatológiai, mozgásszervi és urológiai okot is ki kellene zárni. Ha ezek kizárhatók, akkor beszéljék át újból gasztroenterológusával a panaszait. Ha ez sem segít, akkor kérje meg gasztroenterológusát, hogy ajánlja be egy másik gasztroenterológushoz. Utóbbinak teljesen új lesz a történet, nem fogják befolyásolni korábbi elképzelések, így lehetnek jó ötletei.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! Kérem mondja meg milyen további vizsgálatra vagy kezelésre lenne szükségem a leírt diagnózis alapján, mert a Controloctól amit a gasztroenterológustól kaptam még nem múlt el a gyomorfájásom. Gastrits chronica interstitalis mediocris gradus közepes foku aktivitással. Helicobacter pylori negatív. Kérem pár szóval mondja el nekem konyha nyelven mit jelent ez a diagnózis, mert a gyomortükrözést végző orvos nem mondta el. Köszönöm: Bozóné
Tisztelt Bozóné!
Ez egy szövettani diagnózis, ami közepes súlyosságú idült gyomornyálkahártya gyulladást jelent, melynek okaként nem tudtak Helicobacter pylori fertőzést igazolni. Ez a diagnózis nem magyarázza az Ön gyomortáji fájdalmát, ezért azt javasolom, hogy menjen vissza gasztroenterológusához és folytassák a gyomortáji fájdalom okának keresését. Ahhoz, hogy megmondjam milyen vizsgálatokra van szüksége, tudnom kellene, hogy a gyomortükrözésen kívülkívül történt-e már más vizsgálat is, annak mi volt az eredménye, illetve pontosabban ismerni a gyomortáji fájdalmának a jellegét.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! 22 éves lány vagyok. Hasi panaszaim vannak több mint egy éve. Volt hasi ultrahang ami negatív lett. Gyomortükrözésem is, szintén negatív lett. Vérvételnél az amiláz szintem volt 272. Most újra magas volt az amiláz 279 és pár érték még eltér. Pl a lymp. magas 58% körül van, GPT alacsony. MCV, MCH alacsony, HDL koleszterin magas. Félek, hogy hasnyálmirigy vagy epe gond. Jobb oldalamon bordámnál szúrkál, hátam szokott fájni, a hasam és az alhasam is. Étvágytalan vagyok, néha undorom is van. Hányinger egészen ritkán, hányás nincs. Széklet általában rendben. Köszönettel! Elle
Kedves Elle!
Panaszai nem típusosak, a leírt laboratóriumi értékek nem nyugtalanítóak és fiatal korára való tekintettel sem kell komolyabb betegségre gondolni. Azt javasolom, hogy tartsa a kapcsolatot gasztroenterológusával és ismételjék meg néhány hónap múlva az ultrahang vizsgálatot és a laboratóriumi vizsgálatokat.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Üdvözlöm Doktor úr! Édesapámnak nagyon fáj a gyomra. Az utóbbi napokban csak folyékony ételt, italt tud csak fogyasztani, a darabostól olyan érzése van 2-3 falat után, mintha ki akarnák szakítani a gyomrát. Napközben is fájdogál. Mivel lehetne kivizsgálni ezt a problémát, milyen módszerrel, illetve mennyire esélyes az, hogy lelki eredetű a dolog? Miből állapítható ez meg?
Tisztelt Kérdező!
Jelentkezzenek gasztroenterológiai rendelésen, mert nagy eséllyel gyomortükrözést kell végezni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! Ha a reflux betegségem stressztől van, enyhe nyugtató szedésével nem enyhülnének-e a tünetek? Válaszát elöre is köszönöm! K.R.
Kedves K.R.!
Enyhülhet, de a stresszen kívül még más kiváltó vagy hajlamostíó tényező is lehet, úgyhogy beszélje meg gasztroenterológusával is.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! A kérdés az, hogy bélgyulladásnál sok alkohol fogyasztás ronthat e a dolgon. 1 hónapos kivizsgálások után gasztroenteorológushoz kerültem, aki az addigi leletek alapján mondta, hogy enyhe crohn merül fel. pentasát szedtem 1 hónapig (2x1-et) és egy hét után már javultam, 2 hét után szinte teljesen rendbe jöttem. Lehet, hogy a sok alkohol illetve a diéta nem betartása okozta, hogy visszatértek a tünetek? Ön szerint ha még folytatom a pentasa terápiát legalább 1 hónapig, akkor segíthet rajtam? Köszönöm!
Kedves Kérdező!
Az alkohol fogyasztás és a diétás kilengések a gyulladásos bélbetegség, Crohn-betegség fellángolásához vezethetnek. A dohányzás is kedvezőtlenül befolyásolja a Crohn-betegséget. Ezek kiiktatásától és a gyógyszeres kezelés folytatásától ismét javulás várható. A gyógyszer szedésének időtartamát ne Ön döntse el, hanem gasztroenterológusával közösen határozzák azt meg.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! Fél éve megfázás után a torkomban egy szorító, gombócszerű érzés jelentkezett. Felkerestem a fül-orr-gégészetet, labor, gégetükrözés, torokváladék baktérium tenyésztés, orr endoszkópia, allergia vizsgálat, nyaki ultrahang, pajzsmirigy izotópos vizsgálat, arcüreg röntgen, agyi CT mind negatív. A torkom folyton piros és az orromból is váladék csorog a torkomba, amitől állandóan nyelnem kell és mintha ez marná a torkomat. Reflux betegség lehetőségét vetették fel. A gyomrom nem szokott fájni, a legritkább esetben puffadok, így ebben sem vagyok biztos. Először úgy tűnt használ a protonpumpagátló (Esomeprazol Sandoz) ám pár napja ismét csorog a váladék az orromból és a torkkomban gombócérzésem van. Az ünnepek alatt több olyan ételt is ettem, ami nem tesz jót a refluxnak, így ha megint figyelek a diétára és használom a Salvus sprayt a protonpumpagátló mellé, akkor megszabadulhatok a tünetektől? Köszönettel : K.Erika
Kedves K. Erika!
Három lehetőséget látok. Valóban reflux betegsége van. Ebben az esetben gasztroenterológus által választott protonpumpa gátló megfelelő adagban és ideig tartó szedése után panaszmentessé válik. A reflux betegség tisztázása végett további gasztroenterológiai kivizsgálás végezhető, pl. gyomortükrözés, pH monitorozás. Második lehetőség, hogy panaszai pszichés eredetűek. Harmadik lehetőség, hogy fül-orr-gégészeti betegsége van, amelyet az alapos kivizsgállás ellenére nem tudtak diagnosztizálni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr! Panaszom a has puffadása, hányinger. Voltam hasi ultrahangon, negativ. Voltam gyomortükrözésen, negativ. Voltam vastagbéltükrözésen, negativ. Mitől lehetnek ilyen panaszok? Hová menjek, milyen vizsgálatra? Válaszát köszönöm!!
Tisztelt Kérdező!
Tovább kellene folytatni gasztroenterológiai kivizsgálását.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! 29 éves lányom megemelkedett GGT értéke miatt (augusztusban: 220, szeptemberben:145) októberben felkerestünk egy gasztroenterológus szakorvost. A vérvizsgálat mellett (melynek az eredményét nem kaptuk kézhez, tehát nem tudom itt milyen értékek voltak ekkor) elküldték őt ultrahangra, ahol haemangiomás elváltozást és FNH képleteket találtak. MR vizsgálat igazolta ezeket az elváltozásokat. Annyit sikerült megtudni, hogy a focalis noduaris hyperplasia (FNH) fő okozójának a fogamzásgátló szedését tartják, amit már 5 éve nem szed és addig sem szedte rendszeresen és huzamosan. Január végére van ütemezve a következő MR kontroll, viszont időközben egy általános ultrahang szűrésen vett részt, melynek részét képezte a hasi ultrahang is, és sajnos az FNH elváltozások 2 hónap alatt nőttek (annak ellenére, hogy semmilyen gyógyszert nem szed). 2012.10.09-ei állapot: 4/b segmentummban egy 22 mm-es magas jelintenzitású terime figyelhető meg, a 6. segmentumban egy kb. 3x3,2 cm-es centrálisan kissé csökkent jeladású termie ábrázolódott Vélemény 6. segmentumban lévő képlet elsősorban FNH-nak felel meg 2012.12.10-es UH lelet: a máj ismert két echoszegény nagyképlete nőtt: a bal lebeny elváltozása 22 mm-ről 28-29 mm-re, a jobb lebeny csúcsánál lévő képlet 39-40 mm-re (32 mm-ről). A kérdésem annyi, hogy csak én gondolom azt, hogy 2 hónap leforgása alatt ezek az értékek eléggé jelentősek (főleg, hogy a legrosszabb esetben is stagnálásra számítottunk), vagy ebben az esetben szükség lehet valami beavatkozásra. Válaszát előre is megköszönve, üdvözlettel: M. Györgyi
Tisztelt M. Györgyi!
Két vizsgálatot akkor lehet jól összehasonlítani, ha ugyanarról a módszerről van szó (pl. ultrahangot ultrahanggal) és ha ugyanaz az orvos ugyanazzal a műszerrel végezte a vizsgálatot. Ha ez így történt, akkor a méretbeli változás szerintem is figyelemre méltó. A focalis nodularis hyperplasiát (FNH) nem lehet egyértelműen a fogamzásgátlóra fogni. Ha a növekedés számottevő vagy panaszokat okoz az FNH, akkor műtét jön szóba.
Tisztelettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! Párom 40 éves, és körülbelül fél éve Controloc - ot szed refluxára, viszont most pár hete felváltva van hasmenése, és szorulása. Okozhatja ez a gyógyszer? Válaszát előre is köszönöm: Mónika
Tisztelt Mónika!
Ha már fél éve szedi, akkor nem valószínű, hogy a gyógyszer lenne az oka. Ha nem szűnik a panasz, akkor keresse fel gasztroenterológusát, mert lehet, hogy további vizsgálatokra lesz szükség..
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor úr! 23 éves vékony alkatú nő vagyok. Pajzsmirigytúlműkődésem, refluxom van. Kb egy éve vannak problémáim, de az elmúlt hetekben felerősödtek. Folyton büfögök, ha eszek, ha nem, ha üres a gyomorom, ha nem... Már olyannyira, hogy már nagyon fáj tőle a mellkasom. Fesziti, a nyelőcsövemet folyton, olyan érzés mintha a nyelőcső alsó részén megakadt volna valami. Alig birok tőle enni. Reggel s este Controloc 20 mg-ot szedek. Voltam nyelési próbán ott nem találtak semmit. gyomortükrözést most nem végeztek, mert a gasztroenterológus doktornő azt mondta hogy biztos a pajzsmirigybetegségem az oka. Utoljára januárban volt gyomortükrözésem, s ott ezt állapitottak meg: Gastro-duodenitis erosiva, hernia hiatalis, reflux oesophagitis GERD I. Válaszát előre is köszönöm! Renáta
Tisztelt Renáta!
Az a véleményem, hogy panaszai miatt mégis el kellene megint végezni a gyomortükrözést. Ha gasztroenterológusa nem találna ennek során panaszát magyarázó okot, akkor pszichés ok lehetőségén is el kell gondolkozni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! 21 éves lányom kb. 1/2 éve küzd egyre kellemetlenebbé váló bélgáz-képződéssel, haspuffadással, és különböző intenzitású hasi fájdalommal. 2012 november 9-én a food detective teszt búzára, kukoricára és a teljes tojásra pozitív, az élesztőre és a földimogyoróra enyhén pozitív eredményt mutatott. Ezután azonnal áttért más táplálkozásra, az említett élelmiszereket kerüli. Tünetei enyhültek, de nem múltak el. A háziorvos által kért vérkép csak a bilirubin értékében mutatott problémát (66 umol/1), a hasi ultrahang pedig minden tekintetben jó eredményt adott. Ezután felkereste a gasztroenteriológust, aki fél perc esettel való ismerkedés után gyomortükrözésre küldte őt. Kérdésem a következő: Valóban elkerülhetetlen a gyomortükrözés? A diéta hatására mikor múlnak el a tünetek? Elmúlnak-e egyáltalán? A magas bilirubin értéket okozhatja-e az említett probléma? Miután lányom januártól ösztöndíjjal 5 hónapig külföldön fog tanulni, fontos lenne minél előbb megoldást találni. Válaszát előre is köszönöm. T. Szilvia
Tisztelt T. Szilvia!
Ennyi információ alapján csak azt tudom mondani, hogy kis eséllyel deríti ki a gyomortükrözés lányának panait, de semmiképpen nem tudok felülbírálni egy gasztroenterológust, aki személyesen is találkozott a pácienssel. A gyomortükrözés kellemetlen vizsgálat, de kockázata szinte nincs és ha nem is derül ki a panasz oka, sok minden kizárható lenne vele. Az élelmiszer intolerancia vizsgálat eredményét nem lehet kész diagnózisként kezelni, ha a diéta mellett megszűnnek a panaszok, akkor lehet csak a teszt eredményét kórjelzőként elfogadni. Ha csak a bilirubin érték magas egymagában, akkor nem valószínű, hogy összefüggésben van a panaszokkal, de tudni kellene az összbilirubin, a direkt bilirubin és a májenzimek értékeit is a korrekt válaszhoz.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr! Alhasi fájdalmaim vannak már több éve. Minden reggel hasmenéssel kezdek, aztán egész nap ingerel mintha wc-re kellene mennem. Észre vettem, hogy vérezni is szokott. A végbélnyílás előtt közvetlenül érzek valamiféle kinövést ami egyre jobban nő. Szerintem vastagbél polip lehet. Kíváncsi lennék az ön véleményére! Köszönettel Nóra
Tisztelt Nóra!
Panaszaival keressen fel személyesen egy gasztroenterológust vagy proktológust.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 43 éves vagyok. 4 hónapja lisztérzékenységet diagnosztizáltak nálam és anti-t-TG szintem 106 U/mL volt. Totális boholy atrófiát állapítottak meg biopsziával. A gluténmentes diétát azóta tartom. 3 hónap elteltével az anti-t-TG szintem lement 76 U/mL-re (puffadtság és hasmenés megszűnt). Ez megfelelőnek mondható t-TG szint csökkenés 3 hónap alatt vagy jobban le kellett volna csökkeni? Körülbelül mennyi időbe telhet míg a t-TG szint visszamegy a normál tartományba (max. 16 U/mL)? Illetve vissza fog-e valaha menni a normál tartományba, (azaz negatív lesz a lelet)?
Tisztelt Kérdező!
Fontosabb az, hogy hasmenése megszűnt, mint az, hogy mennyire csökkent a t-TG szint.  Az eredmény lehetett volna jobb is, de ennyiből még nem lehet véglges következtteést levonni. Gondolja át, hogy tud-e javítani gluténmentes diétáján. Ha 6-12 hónap után is emelkedett marad a t-TG szint az leginkább diéta hibára utal.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Apósom kb. egy hete besárgult.Orvoshoz fordultunk itt Beregszászban (Kárpátalja) és UH vizsgálat során hasnyálmirigy daganatra gyanakodva Ungváron hasi CT-t csináltattunk. A CT leírása során a doktornő kizárta a hasnyálmirigy daganatot de egyértelmű diagnózist nem tudtunk meg tőle. Annyit mondott, hogy úgy látja mintha az epevezetéken lenne egy tumorszerű képződmény és "Klatskin tumor"-ra gyanakodik. A májpróbákat megcsináltattuk, napiszinten csepegtetőket kap, hogy levegyék az intokszikációt (egyébként nem érzi magát rosszúl) mivel 100 fölötti a bilirubin szintje. A kérdésem a következő lenne: ön szerint Magyarországon kihez fordulhatunk ilyen jellegű problémáinnkal, fordulhatunk-e önhöz esetleg, mi lenne a helyes tennivaló?
Tisztelt Uram!
Ha Klatskin tumor gyanúja merült fel - tapasztalt gasztroenterológus, hepatológus ezt el tudja dönteni- gyorsan kellene cselekedni. Májsebészetben jártas szakembernek kellene nyilatkozni a műtéti indikációval, műtét kivitelezhetőségével kapcsolatban (pl. Budapesten a Transzplantációs és Sebészeti Klinika, I. Sebészeti Klinika) és ha lehetséges, akkor minél előbb meg kell operálni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Évek óta fennálló köhögés kínoz ami állandó nyákos fehér színű és kiváltja az evés ivás és a hideg - nyáron kevesebbet köhögök télen egyre sűrűbben. Nagyon befolyásolja az életvitelemet, mert reggel ha eszem vagy iszom meg kell várni a köhögéseket, mert van olyan is, hogy hányás kíséri. Éjszaka nem köhögök. Valamikor szedtem hörgőtágítót, de annyira jó lett az eredményem és a köhögésem majdnem meszünt, hogy magamtól abbahagytam. Állandó savmegkötőt használok, már évek óta a reflux miatt, a mennyiségét most felemelte az üzemorvos. Nem veszek észre változást. Ez a betegség lehet a COPD is, vagy keringési zavar, ami gyógyíthatatlan de talán karban lehet tartani. Népi gyógymódja lehetséges - e vagy homeopátiás kezelése. Köszönettel
Tisztelt Hölgyem!
Valóban állhat reflux betegség köhögése hátterében. Ha egyik protonpumpa gátló nem segít, érdemes másikat kipróbálni, lehetőleg egy eredeti készítményt. Ha panaszai rövid időn belül nem enyhülnek keresse fel tüdőgyógyászát is. ha bizonytalan az összefüggés a köhögés és a reflux betegség között, akkor szóba jön további gasztroenterológiai vizsgálata is.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Ùr! Àllandó puffadás kíséri életemet folyamatos gyomorégéssel. Olyan a hasam mint egy kismamának aki a 8. hónapban van. Székletem "normális" és minden reggel végzem el. Van amikor megiszok egy korty nem vizet, de a lenyelés után meg is bánom,ert rögtön böfögnöm kell és ég a gyomrom. Tisztelettel várom segítö válaszát! KA
Tisztelt Uram!
Azt javasolom keressen fel személyesen egy gasztroenterológust, ahol eldöntik a teendőket. Első lépésben gyomortükrözés és hasi ultrahangvizsgálat látszik indokoltnak. Reflux betegség, gyomorfekély vagy nyombélfekély lehetséges, de panaszait csak részben magyaráznák.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! A kálváriám kb. 2 éve kezdődött. Ez egyre gyakoribb hasmenéssel, illetve nagy mennyiségű híg bűzös széklettel járt. Folyamatosan romlott és stresszre, gyomorrontásra... sok mindenre fogtam. Ha elindultam otthonról végig kellett gondolnom, hogy hova megyek és hol van WC pillanatokon belül, ha gond van. Észrevettem, hogy vannak ételek, amik provokálják a dolgot és ezek köre bővült. Fontos, hogy a székletben sosem volt vér. Igazából semmi fájdalmam nem volt. A közérzetem is jó volt, ha leszámítjuk a hasmenés kellemetlenségeit. Elmentem gasztroenterológushoz. Számos vizsgálat hozott negatív eredményt: székletvizsgálat, lisztérzékenység, candida, tejcukorérzékenység, hasi ultrahang, colonoscopia. A vérkép nagyjából rendben van az orvosok szerint is. Megszületett a valószínű diagnózis: irritábilis bél szindróma IBS. Az ember nem élhet burokban, sajnos nem megy, hogy a stresszt, a rohanást kikapcsoljam. A gasztroenterológus több dolgot kipróbált: Dicetel - minimális eredményt hozott, a székletet ami random bármikor rám törhetett valahogy a reggeli órákra tolta át, de nem volt normális; étrendi változás - de nagyon kevés étel van, amit minden további nélkül bármikor meg tudok enni; voltam pszichológusnál - az általa felírt "dilibogyó" (Xanax) segített, de amolyan testen kívüli gondtalan lebegésbe juttatott, a széklettel nem volt már gond. Sajnos a gasztroenterológusom külföldre ment, akit ajánlott sosem ér rá. Netes keresgélés után rátaláltam a loperamidra. Lopedium - használ, de rendkívül sok szelet okoz; Imodium - használ, de fáj tőle a hasam; Enterobene ratiopharm - teljes tünetmentességet hoz, ha nem is veszem be minden nap, de 2 nap kihagyás már sok. Esetleg a Doktor úrnak van még valamilyen ötlete, amit ki lehetne próbálni? Lehet az IBS-nek egy kezelési módja a loperamid? Köszönettel: NR
Tisztelt Uram!
Ha bevált a loperamid, akkor megmaradhat ennél a kezelési módnál. De nem értek egyet azzal, hogy a stressz és a rohanás nem mérsékelhető. Ráadásul vannak lehetőségek a stressz jobb kezelésére is.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! A lányom 21 éves és fél éve lisztérzékenységet diagnosztizáltak nála. Kezdetben szigorún betartotta a diétát, de újabban gyakran rajtakapom, hogy "csal" a diétában, belekóstol süteményekbe, pékárukba, stb... Milyen következményei lehetnek, ha nem figyel oda a diétájára?
Tisztelt Hölgyem!
Ha lisztérzékeny, coeliakiás beteg nem tartja be a gluténmentes diétát, akkor betegsége kiújulhat, esetleg látványos panaszok nélkül lappangva továbbra is fennállhat.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
33 éves vagyok, kb egy éve kolonoszópia során IBD-t, azon belül colitis ulcerosa-t diagnosztizáltak. A kiváltó ok amiatt az orvoshoz mentem a véres hasmenés volt, ami csak a szteroid (Budenofalk) illetve a Xalazin szedésének megkezdése után 1 héttel múlt el. A Budenofalk szedését fokozatosan abba kellett hagyni majd a Xalazint 1 évig szedtem. Jött a kontroll most szeptemberben, újabb vastagbéltükrözés, aminek az eredménye colitis chronica aspecifica, tehát nem specifikus gyulladás, a gasztroenterológus azt mondta már nem kell szednem a gyógyszereket, de közben én érzem, hogy valami nem jó, néha egy ponton fáj a hasam a bal oldalon, ezt az orvosnak is mondtam, a székletem se tökéletes és néha hasmenéses is. Vajon most mi van? Végül is nincs is colitis ulcerosám ? Mert állítólag nyugalmi stádiumban is kell szedni a gyógyszereket ? Tanácstalan vagyok, érdemleges választ sem a gasztroenterológustól, sem a háziorvostól nem kaptam. Segítséget előre is köszönöm.
Tisztelt Uram!
Ha az első vastagbéltükrözés alkalmával helyesen állították fel a colitis ulcerosa diagnózisát, akkor az felteheően most is fennáll. A második vastagbéltükrözés jó eredménye azt jelenthei, hogy a korábbi gyógyszeres kezelés hatására betegsége nyugalmi stádiumban van. Sajnos a visszaesés jellemző colitis ulcerosában. Egy másik verzió szerint az első alkalommal se volt colitis ulcerosája, hanem egy másik betegség okozott ahhoz hasonló elváltozásokat. Biztos választ az eredményeit részleteiben ismerő gasztroenterológus adhat.
Tisztelt Doktor úr! 38 éves férfi vagyok, fél éve vannak panaszaim. Nyelvemen vastag fehér lepedék, étkezés után savanyú/keserű szájíz, lágy széklet, néha hasmenés, gyengeség, rossz közérzet, fogyás, ami megállt, étvágytalanság. Hasi UH negatív. Hasi CT negatív. Hasi MR negatív. Kolonoszkópia negatív. Gyomortükrözés szerint reflux. Laktóz intolerancia. Laborleletek szerint nagyobb eltérés nincs, ellenben a lipáz értékek magasabbak (42,26,53,99,25,97,28), az amiláz normális. Ennek mi lehet az oka?  Milyen vizsgálatokra lenne még szükség a pontos diagnózishoz? Mi okozhatja az általam felsorolt panaszokat? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Uram!
A lipáz értékekben csak enyhe eltérés van, ha a hasi CT és MR negatív, akkor előrehaladott hasnyálmirigy betegség kizárható. Egyelőre a reflux betegség kezelése és a laktóz, tejcukor étrendből való kiiktatása javasolt. Ha ez megtörtént és még mindig vannak panaszai, akkor kellene gasztroenterológusával tovább gondolkozni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 22 éves nő vagyok. Másfél éve policisztás májbetegséget diagnosztizáltak nálam. A CT vizsgálat alapján megközelítőleg 17 ciszta van, melyek között van 9, 6 és 4 cm-es is. A legutóbbi ultrahangvizsgálat kb 1cm-es növekedést mutatott a 9 cm-es cisztában az elmúlt évhez képest, és mostmár kezdi komprimálni az epehólyagot. Echinococcus antitest negatív; tüdőn, vesén sem ultrahang sem röntgen nem mutat elváltozást. A legnagyobbikon punkciót végeztek, ami nem mutatott semmilyen fertőzést, a folyadék "tiszta" volt, azt mondták. Szubjektív tünetem egyébként nincs, néha egy kis nyomás-feszülés érzet. A kérdésem, hogy Ön szerint mik az esélyeim a gyógyulásra illetve milyen gyógymódot ajánlana? Köszönöm válaszát! Tisztelettel, Sz K
Tisztelt Hölgyem!
A polycystás máj miatt rendszeres hepatológiai, gasztroenterológiai kontroll szükséges, egyúttal rendszeres laboratóriumi vizsgálat és hasi ultrahangvizsgálat. Ha egy-egy cystának az átmérője nagyon megnő és az elhelyezkedése lehetővé teszi, akkor meg lehet szúrni és a benne lévő folyadékot le lehet szívni. Sajnos, ha a betegség előrehalad és epepangás, cholestasis lép fel, akkor meg kell fontolni a májátültetést.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! Másfél hónapja küzdök a következő panaszokkal: gyomorfájás, savas felböfögés, nehézlégzés, torokszorítás, szapora szívverés, mellkasfájdalom. Voltam pulmonológusnál (2008 óta kimutattottan asztmám van), fül-orr gégésznél, kardiológusnál, minden leletem negatív lett (a légzésvizsgálat továbbra sem megfelelő - így az asztmára inhalálót használok). Tegnap elmentem gasztoenterológushoz, aki bár meg nem vizsgált, Controloc 40 mg-ot írt fel reggel és este két hónapos adagban. Azt mondta, nézzük meg, ez használni fog-e a panaszaimra. Körülbelül mennyi ideig kell ezt szedni, hogy javulás álljon be? Illetve véleménye szerint az asztmás fulladás lehet egy esetleges reflux betegség velejárója? Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tisztelt Hölgyem!
Kérdéseit célszerű lett volna ott helyben gasztroenterológusával tisztáznia. Panaszainak egy része típusos reflux betegségre. Néhány napos protonpumpagátló kezelést követően várható ezen panaszok megszűnése, ami nem jelenti azt, hogy a kezelést abba is lehet hagyni. Igen, a reflux betegség és az asthma bronchiale között összefüggés állhat fenn.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! Néhány napja vérvételből kimutatták, hogy gluténallergiás vagyok. Ha ez az eredményem pozitív lett, előfordulhat, hogy a vékonybél biopszia negatív lesz? Nem vagyok a vizsgálat ellen, de "feleslegesen" nem szeretném elvégeztetni. Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Hölgyem!
Ha a glutén allergia alatt egy lisztérzékenység irányába végzett vérvizsgálatot ért, akkor is az a válasz, hogy előfordulhat. A panaszaitól és az elvégzett vérvizsgálat típusától is függ, hogy mennyire indokolt a gyomortükrözés során végzett vékonybél biopsia a lisztérzékenység igazolására. Ezeket a kérdéseket beszélje meg gasztroenterológusával.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
mi a különbség az ezomeprazol és a pantoprazol között? létezik hog egyik hatékonyabb mint a másik nyelőcsőfekélyre?
Tisztelt Kérdező!
Előfordulhat különbség egy adott páciensben a két kiváló protonpumpa gátlló, a pantoprazol és ezomeprazol hatásossága között, ráadásul egyazon hatóanyagot tartalmazó, de különböző néven forgalomba kerülő protonpumpa gátlók között is lehet különbség.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! A GOT 42 a GPT 40-es értékeim vannak már évek óta, hasi ultrahangon is látszott, hogy kezdődő hepatopathiám van. Nagyon ritkán iszom alkoholt. Néhány kiló túlsúlyom is van, ülőmunkát végzek és keveset mozgok. A kérdésem az lenne, hogy mennyi időnek kell eltelnie abszolút alkoholfogyasztás nélkül és egészségesebb életmóddal, hogy normál érték alá süllyedjenek az értékek. Illetve a CK értékem is rendszeresen magas. Ez lehet-e összefüggésbe valamely májértékkel?
Tisztelt Uram!
Először azt kellene tudni, hogy mitől emelkedettek a májenzimei és utána lehetne megválaszolni a kérdést. Mert pl. ha nem az alkohol az ok, akkor hiába tart absztinenciát. Fontos lenne kizárni a hepatitis B és a hepatitis C fertőzést, valamint a magasabb CK érték miatt izombetegség lehetőségét is vizsgálni kellene.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
32 éves lány vagyok. Többször fáj és szúr a petefészkem környékén. Voltam nőgyógyásznál és ultrahangon, de nem találtak semmit. Szedek fogamzásgátló tablettát. Az államon nagy pattanások jelennek meg.Olvastam hogy ez a kettő összefügésbe van. Egy másik orvos azt mondta, hogy ez gasztroenterológiai probléma. Ezért fordulok önhöz.Tud-e valami tanácsot adni , hogy mi lehet a próblémám? Milyen vizsgálatok szükségesek? Segítségét előre is köszönöm.
Tisztelt Hölgyem!
Akár gasztroenterológiai betegség is állhat a háttérben. Keressen fel személyesen egy gasztroentreológust, hogy ezt tisztázni tudják.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr. 26 éves vagyok. Nekem 3-4 hete olyan panaszom van, hogy a székletem nagyon véres. valamikor nagyon vérzek, de van olyan hogy csak egy picit, viszont az is előfordul, hogy nem véres. vettem a gyógyszertárban szirupot, ami megpuhitsa a székletet. akkor nincs is gond, de amint nem szedem 1-2 nap után újból kezdődik minden elölről. kb. 15 éves koromban már volt ilyen problémám, akkor ki is voltam vizsgálva. nem találtak semmit, csak szirupot kellett szednem, ugyanazt amit most szedek. azóta aztán nem volt gond. Nagyon kellemetlen volt a kivizsgálás akkor, nem szeretném még egyszer átélni, de megszeretném Öntől kérdezni, hogy most mit csináljak? várjak még, vagy forduljak orvoshoz a problémámmal? várom mihamarabbi válaszát. köszönöm
Tisztelt Kérdező!
Ha bárkinek véres a széklete orvoshoz - háziorvos, gasztroenterológus, proktológus - kell fordulni. Sokféle ok állhat a háttérben és ezeket nem lehet távolról kideríteni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! A problémám az, hogy mindig puffadok evés után. Próbáltam 'megállapítani', hogy esetleg valamilyen ételtől, de mindig minden evés után (bármit eszek puffadok). Nem az egész hasam, hanem szinte csak a köldökömig (mint egy terhes). Voltam gyomortükrözésen és vastagbéltükrözésen, negatív lett mindkettő. A gasztroenterológus azt mondta, hogy sokszor egyek keveset. Ez sem lett jó megoldás. Mit tehetnék? Egyáltalán mi lehet a problémám? Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Kérdező!
Sokféle ok állhat a háttérben, aminek kiderítéséhez ennyi információ nem elég. Azt javasolom nennjen vissza gasztroenterológusához folytassák a kivizsgálást.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor, Nagyon kérem segítsen a problémámon! Hétfő óta véres-nyálkás a székletem, egyik nap ment a hasam, de volt székrekedésem is, továbbá szélgörcseim is vannak. Több oldalon utánaolvastam az interneten,hogy mi lehet ennek az oka,és nagyon megijedtem. Nem tudom mennyire lehet köze ennek még az,hogy hánytam is (ami nálam nagyon ritka jelenség). Az igaz,hogy mostanában nagyon rendszertelenül eszem.Ez lehet az oka vagy komolyabb lehet a dolog? Van okom a félelemre? Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelt Hölgyem!
Ha már több mint egy hete véres-nyákos széklete van, akkor keresse fel háziorvosát vagy egy gasztroenterológust, hogy kikérdezzék, megvizsgálják és eldöntsék mi a további teendő.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves doktor úr: Én egy aktív sportember voltam,aki 1 idő után a tiltott szerekhez nyúlt és mára már sokkal jobban vagyok lisztérzékeny lettem és a székletemmel gondok vannak,ha egy igen kicsi falatott eszek amiben van glutén akkor másnap már megy is a hasam, igen sárga széklet laza formátlan, ám ha betartom a diétát akkor normális székletem van, csak az elején néhol apró 2-3 mm genny látható. Mi ilyenkor a teendő? Gyomortükrözésem volt már ott azt mondták, hogy nem vagyok lisztérzékeny, mármint a mintavétel után ez derűlt ki. Most mit csináljak? Válaszát előre is köszönöm
Kedves Kérdező!
A gyomortükrözés során vett minta szövettani vizsgálatával nem zárható ki 100 %-os biztonsággal a lisztérzékenység, coeliakia. Vérvizsgálatot (un. szerológiai vizsgálatot) is kellene végezni lisztérzékenység, coeliakia irányába. Panaszai miatt mindenképpen mennjen vissza gasztroenterológusához, mert az is lehet, hogy vastagbéltükrözésre, kolonoszkópiára is szükség lesz.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! Panaszom eléggé különös. Két éve tart. Étrendtől függetlenül, egyik pillanatról a másikra láthatóan is felpuffad a hasam, kluttyog a hasam és a gázok majd szétfeszítenek. Nagyon kellemetlen érzés! A gyógyszertárban kapható szinte minden gyógyszert kipróbáltam. Néhány óra múlva, (kb. 5-7) vagy az éjszaka folyamán elindulnak a gázok és megkönnyebbülök. Utána hetekig teljesen jól érzem magam. Voltam gyomortükrözésen, ott enyhe gyulladást találtak és sok savat. Erre szedek is gyógyszert, Lansoptolt, aminek nem igazán érzem a hatását. Más tünetem nincs, nem fogytam, jó a közérzetem, és napi egyszer, rendszeresen reggel járok WC-re. Válaszát és segítségét nagyon köszönöm! Tisztelettel: P. Katalin
Tisztelt P. Katalin!
További gasztroenterológiai kivizsgálást javasolok. Többek között lisztérzékenységet, coeliakiát is ki kellene zárni, nem tudom történt-e erre vizsgálat a gyomortükrözése kapcsán?
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
T. Doktor Úr! 20 éves gyermekemnél 2011. novemberében az első véradásánál Hepatitis C fetőzést állapítottak meg. Mivel hydrocefalussal született, csecsemő korában és kisgyermekkorban több műtéten esett át (valószínűleg ekkor fertőződött) 2012. márciusi véreredményei (csak az eltérések) Albumin 49 g/L, Lymphocyta % 31,8, Monocyta % 4,7, Eosinophil % 1,1, MCV 81,3 fL, MCH 27,0 pg, MPV 10,7 fL, És ami a legjobban aggaszt: mennyiségi HCV RNS PCR: 6.520.000 IU/ml, poz. (KKML) Hasi ultrahang: A máj kissé nagyobb homogén, diff. kissé fokozott refexiójú, benne az érégak, epeutak szabályosak. ... Az alhasban (a Douglas-ban) az uterus körül min. mennyiségű folyadék mutatkozik. Panaszmentes, jó fizikai és lelki állapotban. Gyógyszert rendszeresen nem szed (nem is szedett). Tervezett májbiopszia októberben lesz. Ennek függvényében dől el, hogy "kell-e, lehet-e kezelni". Idézőjelben az orvos szavai, amik akkor még nem, de így utólag megütötték a fülemet! Aggaszt a rendkívül magas vírusszám! Utána néztem, és már a 800.000 is magasnak számít. Ilyen magas vírusszámmal még van esély a kezelésre (gyógyulásra)? Köszönöm válaszát: Tisztelettel: egy aggódó anya
Tisztelt Hölgyem!
C vírus hepatitisben a magas vírusszám valóban a kezelés eredményét kedvezőtlenül befolyásoló tényező, de nem akadálya a kezelésnek és nem zárja ki a gyógyulás lehetőségét sem. 
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 39 éves vagyok, kb fél éve vannak hasmenéses panaszaim. Heti 3-4 nap vizes, szintelen habos székletem van naponta több alkalommal, amely sokszor robbanásszerű erővel tör ki belőlem. Ritkán előfordult székletemben kocsonyás, nyákos anyag is. Puffadok, bélgázok gyötörnek. Étvágyam van súlyom nem csökkent. Vannak teljesen tünetmentes napjaim is. Gasztroenterológián negatív laktóz-, és fruktóz terhelésem volt, jelenleg gluténre vizsgáltak vérből, melynek várom az eredményét. Eredménytől függetlenül most gyomortükrözést akarnak végezni rajtam, amitől nagyon félek. Szereném véleményét kérni, hogy a tükrözés lehet csak az egyetlen lehetőség a továbblépéshez, illetve nem akkor lenne-e célszerű, ha meg lesz a laboreredmény is. Köszönettel: Mónika
Tisztelt Mónika!
Meg lehet várni a gyomortükrözéssel a laboratóriumi eredményt, de fontosabbnak tartok egy vastagbéltükrözést, kolonoszkópiát, mint a gyomortükrözést.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 53 éves nő vagyok. Több éve tartó problémáim étvágytalanság, puffadás, hányinger, hasi fájdalmak, hasmenés, valamikor székrekedés, jobb oldalon borda alatti fájdalom szinte állandó (fogyás 15 kg 2 év alatt). Gyomortükrözés eredménye gyomorhurut, reflux, vastagbéltükrözés is többször, valamikor negativ, valamikor gyulladást irt le. Most erre nem szedek semmit. Szedtem Pentasát. Vékonybél vizsgálatot nem csinálták meg szintén kontrasztanyag miatt, kapszulás vizsgálat volt, ami nem mutatott állítólag semmit. Hasi UH negativ, hasi CT kontrasztanyag nélkül: májon 2 db cysta, vesén 1-1 db. Epevizsgálatot nem végezték el, mert csokit egyáltalán nem tudok enni. Most kiírták az epe MR (MR kolangiográfia) vizsgálatot, de mivel szinte már mindenre allergiás lettem az utóbbi időben, félek a kontrasztanyagtól, mert voltam már nagyon rosszul tőle (eszméletvesztés - urográfia) Kérdésem: - lehetnek-e ezek a problémák "csupán" idegi alapon - kontrasztanyag nélkül meg lehet-e csinálni az epe MR vizsgálatot vagy teljesen értelmetlen Idegileg már teljesen megvisel ez a helyzet, mert vannak más problémáim is és komoly fájdalmaim. Tisztelettel és köszönettel: Mária!
Tisztelt Mária!
Sok emésztőszervi panasz vezethető vissza pszichés tényezőkre. Az MRCP (MR cholangiographia, MR cholangio-pancreatographia) végzéséhez nem szükséges kontrasztanyagot adni. Van amikor nehezen deríthető ki egy-egy panasz oka. Nincs más megoldás ilyenkor mint gasztroenterológusával újra átgondolni a panaszokat, a vizsgálati eredményeket és a további lehetőségeket.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy kb 2 éve hasmenéses panaszaim vannak. 21 éves vagyok. Ételtől függetlenül akár naponta többször is hasmenésem van , de van hogy napokig szorulásom van. Volt epekő műtétem mivel azt hitték az okozza a panaszokat de már 1 éve hogy a műtét történt és semmi változás. Volt gyomor illetve béltükrözésem is, ott mindent rendben találtak. Írtak fel több gyógyszert, probiotikumot is de egyik sem segített. Végül azt mondták lehetséges hogy érzékeny bélszindrómám van, de ez nem biztos. Ön mit javasolna? Válaszát előre is köszönöm! Anita
Tisztelt Anita!
Az idült hasmenésnek rengeteg oka lehet. Elmondása szerint néhány alapvető vizsgálatot már elvégeztek és így több lehetséges ok ki is zárható. A fennmaradó lehetőségek - melyek közül az irritábilis bél szindróma a legvalószínűbb - tisztázása ennyi információ alapján nem lehetséges, ehhez kerresse fel ismét gasztroenterológusát.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
"polyp" Tisztelt Doktor Úr! Anyósomnak (70 éves) február óta folyamatosan hasmenése volt, 2 hónapja megműtötték vastagbélpolippal. Sajnos a hasmenés azóta is tart, napi akár 10-12-szer is. Étvágya változó, de sok ételt, italt nem kíván, amit korábban napi szinten fogyasztott (pl. tea). Normális állapot ez még, vagy ha nem, mi lehet az oka? A hasi feltárás alkalmával rákot nem észleltek. Köszönöm válaszát: Ildikó
Tisztelt Ildikó!
Nem normális, a hasmenésnek más okát kell keresni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémámmal fordulok Önhöz, hogy hetente egy-két alkalommal étkezés után begörcsöl a gyomrom. Pankreoflat és No-Spa sem segít, 3 órán keresztül görcsölök, időnként hányás kiséri. Az epehólyagomat eltávolították évekkel ezelőtt. Előfordult, hogy a gyomromból kiinduló rosszullét, szédülés jelentkezett napközben. Kérem segítsen! Tisztelettel: K Katalin
Tisztelt Hölgyem!
Mindenképpen forduljon gasztroenterológushoz, hogy eldöntsék milyen vizsgálatokra van szükség. Gyomortükrözés, hasi ultrahangvizsgálat jöhet szóba.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Udvozlom, szeretném megkérdezni, hogy valoban szukséges e a mutét az epeholyag megvastagodásnál - vastagság az ultrahang szerint 4 mm-ig. Kulonosebb panaszaim nincsenek, epegorcsok vagy ilyesmi. Olvastam, hogy az epeholyag gyuladás néha összetéveszthető az epehólyagrákkal, ezért nagyon félek. Nagyon szépen koszonom a válaszát.Tisztelettel Judit
Tisztelt Judit!
Kérdés miért történt az ultrahangvizsgálat, ha nincs panasza és hány éves Ön. Egymagában az epehólyag falának megvastagodása - ami általában 4 mm feletti vastagságot jelent - nem indokolja az epehólyag eltávolítását. Ha minden egyéb rendben van, akkor kontroll vizsgálat is elég egyelőre. De azt javasolom beszélje meg személyesen és részletesen egy gasztroenterológussal.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr, csak azt szeretném kérdezni,hogy colitis ulcerozára a Salofalk tablettát lehet-e alkalmazni Pentasa kúppal? Válaszát előre is köszönöm
Tisztelt Kérdező!
Lehet. Ugyanaz a hatóanyag - 5-amino-szalicilsav - van mindkét gyógyszerben. Colitis ulcerosa és Crohn-betegség kezelésében gyakran alkalmazott gyógyszerek.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 38 éves múltam, hét évvel ezelőtt vérző gyomorfekélyem volt. Azóta 8-szor voltam gyomortükrözésen, refluxot állapítottak meg és már legalább 15 féle protonpumpagátlót próbáltak ki rajtam. Igazán egyik sem segített. Babát szeretnénk több mint 6 éve, de sajnos endometriózisom van, azzal is műtöttek 4-szer, az egyik petefészkem eltávolították. Most lombikra járunk és az endó meg a korom miatt nincs időnk! Nem tudom mit csináljak a sok savval, a belgyógyászom azt mondta hagyjam abba a protonpumpagátlót. Egy hétre megpróbáltam, olyan szinten termelődött a savam, hogy érzem a fogaimon, meg orrmelléküreg gyulladásom lett miatta ami nem akar elmúlni. Diétázom, kipróbáltam már mindenféle természetes gyógymódot is, salvus víz, akupunktúra stb...  A 3. lombikra készülünk, biztos hogy a stressz is közrejátszik, de protonpumpagátló nélkül nem bírom. Most akkor nekünk nem is lehet gyermekünk? Erre a betegségre nincs megoldás terhesség alatt? Előre is köszönöm a válaszát Tünde
Tisztelt Tünde!
Protonpumpa gátlót lehet terhesség alatt is szedni, amennyiben ez feltétlenül indokolt. A Magyarországon forgalomban lévő protonpumpa gátlók alkalmazási előiratai részben ellenjavallatként tüntetik fel a terhességet, részben az első mondatomhoz hasonlóan fogalmaznak.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr Hepatitis C fertozesem van, raadasul joindulatu prosztata megnagyobbodasom. Kizaro ok lehet a hepatitis fertozesem a prosztata operacio elvegzeseben?
Tisztelt Uram!
A hepatitis C vírus fertőzés nem kizáró ok semmilyen kezelés esetében, de a C vírus hepatitis vezethet olyan súlyos májbetegséghez, ami kizárhat bizonyos beavatkozásokat, kezeléseket. Ezzel kapcsolatban az Önt gondozó hepatológus tud nyilatkozni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 30 éves vagyok. A panaszom a következő: rossz a leheletem, ami már nagyon zavaró. Először fogorvosnál voltam, ott minden rendben, mandulám nincs. Teljes vér, vizelet vizsgálat következett, ott minden negatív lett. Ezek után hasi ultrahangon voltam, ahol kiderült van egy epekövem ami 1 cm-es, de az orvos szerint ez nem lehet ok. Majd gasztroenterológiára mentem, ahol gyomortükröztek az orvos szerint sok a savam erre savlekötőt kaptam, aminek mellékhatásaként tejem lett. Erre azt a választ kaptam, hogy akkor hagyjam abba. Közben az ekkor vett szövettani vizsgálat eredménye szerint Helicobacter pylori pozitiv. Irtak még egy diagnózist, ezt nem értem: gastritis chronica superficialis mediocris gradus mucosae ventriculi et metaplasia intestinalis tenui mucosae ventriculi. A kérdésem: Ezek után mit tehetek még, hogy ne legyen büdös szájszagom?? Ha epés refluxom van , akkor életem végéig kell gyógyszert szednem? Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Kérdező! A diagnózis, amit nem ért, idült gyomornyálkahártya gyulladást jelent, melynek következtében a bélnyálkahártyára emléketzető átalakulás is látható. Ezeket a Helicobacter pylori okozza. A rossz lehelet akkor szűntethető meg, ha kiderül az oka. Az epés reflux nem jelenti azt, hogy élete végéig gyógyszert kellene szednie.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt, Dr. Úr! Ha eszek, hamar tele vagyok. Savas leszek nagyon és felpuffadok. Ég a torkom, alig tudok nyelni. És gyomor tájékon fáj. Valamikor, amikor fel vagyok puffadva, olyan, mint ha kétszer dobogna a szívem. A gyomrom csinálhatja? Nem tudok böfögni, és szenvedek. Ilyenkor nehezen veszek levegőt, és feszít a gyomrom. A gyomor dobogást, mi okozza? A szívem, vagy a gáz, amit nem tudok felböfögni? Üdvözlettel: SzR Kávézom, és dohányzom is.
Tisztelt Uram!
Panaszai hátterében legalább részben reflux betegség állhat. Azt javasolom forduljon gasztroenterológushoz, hogy pontosan tisztázható legyen a diagnózis és megfelelő kezelést kapjon. A kávé és a dohányzás fokozhatja panaszait, így célszerű ezeket mellőzni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor úr! Azt szeretném megtudni, hogy a Helicobakter pylori baktérium nyál útján, szájon át pl. csókolozással terjed-e vagy tovább adható-e így a fertőzés! Úgyanis a barátomnak, aki 36 éves, UBT (urea kilégzési tesztet elvégezve) eredménye pozitiv lett, illetve nyombélfekélyt állapítottak meg. 3 féle gyogyszert szed amiben az egyik amoxicillin, és a gyógszert szedést követően már 3 nap múlva elmúltak irtózatos gyomortáji fájdalmai. Azt szeretném tehát kérdezni, hogy a barátom átadhatja-e a fertőzést nekem ha megcsókol vagy a gyereknek ha puszit ad. Esetleg nekünk kellene-e szedni valami gyógyszert megelőzésként vagy ez csak a gyomorban lévő baktérium ami így ránk nem veszélyes és nem fertőz! Várom mielőbbi válaszát! Köszönettel: KZ
Tisztelt Hölgyem!
A Helicobacter pylori fertőzés átvitele ma sem teljesen tisztázott. A fertőzés többnyire gyerekkorban történik. Házastársak körében végzett vizsgálatok alapján a Helicobacter pylori csókolózással való átvitelének esélye alacsony. A gyereknek adott puszi is alacsony kockázatot jelent. Ha a Helicobacter pylori kiirtását célzó gyógyszeres kezelés eredményes, akkor a továbbiakban nem kell tartani a fertőzéstől.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 39 éves nő vagyok , 2,5 éve diagnosztizált lisztérzékeny. Szigorúan tartom a diétát, idén csak itthon tesztel néztem magam, nem utalt diétahibára. 164cm vagyok és az átlag súlyom 53-54kg volt. Idén januárban egy betegség folytán ( megfázás) lefogytam 2 kg-t, ami jellemző nálam, de az is, hogy amint helyrejövök, vissza is állok a normál súlyomra. Ez most nem történt meg, most már tudatosan is próbálok sokszor, sokat enni, de az 51,5- 52 kg-ról nem tudom feltornázni magam sehogy. Nekem különösebb tüneteim nem voltak a diagnosztizáláskor, csak a családszűrés során bukkantunk rá, hogy kisfiam mellett én is lisztérzékeny vagyok. Utólag visszagondolva egy "gyanús" dolog volt csak az életemben ( aminek akkoriban örültem és az egészséges táplálkozásnak tudtam be...), azaz naponta 2-3x is volt székletem. Normális állagú, nagyobb mennyiségű. Nem kísérték hasgörcsök, nem volt hasmenés. Ami most aggaszt, az az, hogy nem tudok hízni és megint napi 2-3x is wécézek. Utána úgy érzem a gyomromig kiürültem, megint ehetek, de nem járul hozzá fájdalom, görcs. Mint mondtam a diétahibára nem gondolok, de ez normális? Ha nem, mi állhat mögötte, merre induljak el kivizsgálást illetően? Itt az orvosom csak annyit mond örüljek neki, más a pluszkilókkal kínlódik... Válaszát tisztelettel köszönöm, Erika.
Tisztelt Erika!
Forduljon gasztroenterológushoz, hogy kiderüljön jól tartja-e a diétát, illetve nincs-e valamilyen szövődménye a lisztérzékenységnek.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! 8 hónappal ezelőtt a férjemen csalánszerű kiütések jelentkeztek az egész testén mikor második alkalommal kijöttek rajta elment orvoshoz hogy csináltassanak egy labort mert nem tudják mitől alakult ez ki. A laborvizsgálat arra nem adott választ mitől jelentkeztek a kiütések (azóta nem is volt) viszont a májfunkcióban igen jelentős eltéréseket mutatott : GGT:154 (volt 200 fölötti érték is), GOT:62 és GPT:134 (az utóbbi kettő minimálisat mozgott). Féléves ellenőrzések után sem derült ki mitől lehet, viszont kettő eredmény : ANF HEp-2: homogén és metafázis kromoszóma(HEp-2):pozitív. egyiket sem tudtuk meg mit is jelent igazán. Egy hónappal ezelőtt megcsinálták a májbiopsiát ( 3-szor de nem sikerült a mintavétel) és azóta is de a napokban még inkább erősödnek a fájdalmai( májtól a jobb lapockáig-vállig felsugárzik). Meddig tart el a gyógyulási folyamat? Ez normális hogy még mindig így fáj neki? Az utóbbi két éjszaka sem tudott aludni ezért kért már fájdalomcsillapítót (Tramadolor 50 mg 2x1 szem) Ezt szedheti? Nem tudom milyen összefüggés lehet , de műanyag-üzemben dolgozik már 10 éve van kb 10 kg túlsúlya, magas vérnyomásra és pánikbetegségre gyógyszert szed ( Albartan, Xanax de az utóbbi nagyon gyenge és csak 1 szem naponta). Válaszait nagyon várom és előre is köszönöm!
Tisztelt Hölgyem!
Az ANF Hep-2 pozitivitás autoimmun betegség lehetőségét veti fel. Elképzelhető, hogy ezzel vannak összefüggésben a kóros májenzimek is, de a leírása alapján szóba jöhet még a máj elszírosodása vagy toxikus anyagok (pl. szerves oldószerek) okozta májbetegség is. A májbiopsziát követően egy hónappal még mindig fennálló és erősödő fájdalom szokatlan és valószínűtlen, hogy a májbiopsziával lenne összefüggésben. Mindenképpen jelentkezzenek a gasztroenterológusuknál vagy hepatológusuknál a fájdalom miatt és a vizsgálatok folytatása végett.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr. 30 éves nő vagyok, gyermekkorom óta igazolt cöliákiával élek. Gyakran vannak rosszulléteim aminek nem tudom a magyarázatát. Eleinte azt gondoltam, hogy biztos a zsíros ételekkel van összefüggésben, és hogy gyenge az epém vagy a májam, de diéta ellenére is jelentkeztek. A gasztroenterológusom csinált egy vékonybélmintavételt, mely szerint a vékonybélnyálkahártyám kismértékben elsorvadt. Tanácsolta, hogy még alaposabb gluténmentes diétát tartsak. Ekkor azt gondoltam, hogy a glutén miatt voltak a rosszulléteim, de most már aztán nagyon odafigyelek, és mégis gyakran rosszúl vagyok. A rosszullétem, hányingerrel, erős szédüléssel, bizonytalanság érzettel, hányással, fényérzékenységgel, elesettséggel, ritkán enyhe izomrángással jár. Nagyon aggódok. Mitől lehetnek ezek a visszatérő rosszullétek? Nem frontérzékenység, nem migrén, és most már úgy gondolom, hogy az étkezésekkel sincs összefüggésben. A májam, epém az UH szerint rendben van. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Mónika
Tisztelt Mónika!
A gluténmentes diétának nincsenek fokozatai, azt jól kell betartani. Ha így történik, akkor a vékonybél nyálkahártya nem lehet sorvadt. Ha mégis az, akkor további vizsgálatokra van szükség, de ezeket a gasztroenterológusának kell levezényelni. Panaszai miatt egy vérvétel is indokolt lenne, de nem biztos, hogy a coeliakiával, lisztérzékenységgel vannak összefüggésben.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Segítségét, tanácsát szeretném kérni, mert egyre tanácstalanabb vagyok. Rég óta tartó puffadásos panaszaim vannak, amelyek étkezések után jelentkeznek hol rövidebb, hol hosszabb időn belül. Egyéb panaszom, székrekedésem, hasmenésem, fájdalmam, stb. nincs. A gyomortükrözés negatív lett, nem vagyok lisztérzékeny, a székletem nem véres, parazitákra és helicobakterra is tesztelték, minden negatív. Egyedül egy enyhébb laktóz érzékenységet sikerült kimutatni, ezért laktózmentes étrendet javasoltak, ez azonban nem segített. Menetközben kiderült, hogy alulműködik a pajzsmirigyem, erre kaptam gyógyszert. Nem tudom mitől lehet az állandó puffadás, amely igen kellemetlen, mert feszíti a hasam órákon át és a gázok sokszor nem is nagyon akarnak távozni. Akármennyit próbáltam a témában tájékozódni a puffadást mindenhol csal egy tünetként említik a sok közül, nekem azonban ez a fő tünet. Probiotikummal próbálkozom most egy hete, de változás nem történik. Talán IBS? Vagy kontaminált vékonybél szindróma? Milyen vizsgálatokat javasolna? Segítségét előre is nagyon köszönöm! Zsófi.(23)
Tisztelt Zsófi!
A puffadás egy nagyon gyakori panasz, melynek oka sokszor nehezen deríthető ki. Funkcionális dyspepsia vagy kontaminált vékonybél szindróma is lehet valóban, de azt javasolom, hogy bízza gasztroenterológusra ennek kivizsgálását. Ezzel egyidejűleg tüneti kezeléssel is lehetne próbálkozni gyógyszertárban vény nélkül kapható gyógyszerekkel.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! Május végén egyik napról a másikra belázasodtam, rá 2 napra pedig alhasi fájdalmaim miatt kórházba kerültem, ahol kivették a vakbelem. A műtét alatt kiderült, hogy az egész vastagbelem is be volt gyulladva, ez már a műtét előtt is látszott az ultrahangon. A műtét után kb 4-5 nappal visszajött nagyon magas 39 fok feletti láz, és nagyon erős hasmenés (napi 10-13 is volt), amikor is Clostridium difficile baktériumot találtak. Ezt antibiotikummal kezelték, a tenyészet ki is mutatta, hogy elpusztultak, de még kétszer visszaestem ezt követően, ugyanígy lázzal, hasmenéssel akkor amikor már nem volt bennem a baktérium. Most csináltak egy tükrözést, meg is kaptam a leletet, amelyen ez áll: "Mikroszkóp alatt 2, szabályos mirigyeket tartalmazó, vastagbél nyálkahártyarészlet látszik. Az egyik nyálkahártya állományában kiszélesedett reactios centrumú nyiroktüsző van. Emellett a nyálkahártya részletek állományában diffúzan a szokottnál kissé nagyobb számban lymphocyták, plasmasejtek, eosinophil sejtek, körülírt kisebb gócokban neutrophil granulocyták láthatók. Egy helyen a neutrophil granulocyták mirigyhámsejtek közé is beterjednek. Crypta destructiok, nyákdepletio nem látszik. Diagnózis: Aspecefikus idült-lobos beszűrődést mutató vastagbél nyálkahártya részletek, enyhe fokú cryptitissel. IBD az anyagból nem igazolható." Senki nem mondta el nekem, hogy akkor ez mit is jelent? Mi a cryptitis? Mi a diagnózis? Colitis ulcerosa, Chohn miatt ugye nem kell aggódnom? Még mindig szokott fájni jobb oldalt az alhasam. Az mitől lehet? Nagyon szépen köszönöm a választ előre is.
Tisztelt Kérdező!
A szövettani leletből nem állítható fel diagnózis, de nem utal se colitis ulcerosára, se Crohn-betegségre. A teendő attól függ, hogy megszűntek-e panaszai vagy sem. Ha panaszai időközben megszűntek, akkor az is elképzelhető, hogy a Clostridium difficile fertőzés okozta pseudomembranosus colitis maradék elváltozásait látták a szövettani vizsgálat során. Amennyiben továbbra is panaszai vannak, jelentkezzen gasztroenterológusánál a további teendők megbeszélése céljából.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
T. címzett, egyetlen kérdésem van: polipeltávolítás és biopszia elött abba kell hagyni a PLAGREL szedését? Válaszát várva köszönettel: SM
Tisztelt SM!
Biopszia előtt nem, polypectomia előtt pedig attól függően kell dönteni, hogy mi a Plagrel szedés indikációja és mekkora rizikóval jár a polyp eltávolítása (méret, elhelyezkedés, alvadási paraméterek, általános állapot stb.).
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy lehet-e a funkcionális dyspepsia egyik jele a déli ebéd utáni, a köldöktől mindig balra fellépő fájdalom? Ha nem, mire lehet még gyanakodni? A sok vizsgálat eddig még nem hozott diagnózist. Nagyon köszönöm a válaszát előre is: Irén
Tisztelt Irén!
Lehet funkcionális diszpepszia a panasza hátterében, de ezt ennyi információ alapján nem tudom pontosan megítélni. Más lehetőségekről is kérdezze a vizsgálatait végző gasztroenterológust, aki minden információnak birtokában van.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Fogorvosom a Dalacin nevű antibiotikumot irta fel kb. 1.5 hónapja foggyulladásra. 5 nap szedés után megszűnt a problémám így abbahagytam, ettől kezdve erős hasmenés kezdődött hasfájással, napi 5-6 alkalommal ami később 1-2-re csökkent. Másfél hónap eltelt a Dalacin szedése óta de még most is előfordul a hasmenés. Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy az antibiotikummal egy időben nem szedtem probiotikumot, csak később! Kérdésem, hogy a Dalacin okozhatott bélgyulladást? Mit javasol? Széklettenyésztést hol, hogyan kell kérnem? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: GI
Tisztelt Uram!
A clindamycin tartalmú Dalacin gyakran vezet hasmenéshez, melynek hátterében egy Clostridium difficile nevű baktérium áll. Ez a gyakran pseudomembranosus colitisnek nevezett Clostridium difficile fertőzés sokszor meggyógyul csupán az antibiotikus kezelés felfüggesztésére. Ha nem akkor metronidazol nevű antibiotkummal kell kezelni, ha ez nem eredményes, akkor vancomycinnel. Mindenképpen kérje szakember, gasztroenterológus vagy infektológus segítségét. A székletből a Clostridium difficile baktérium toxinját, antigénjét kell kimutatni, szükség esetén tenyészteni is kell a baktériumot. Egy rutin széklet tenyésztésnek ezek a vizsgálatok nem részei.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktorúr! Nagyjából 2 hónapja jelentkeztek olyan tüneteim, hogy nyelésnél (étel,ital) a gyomorszájamban erős égő, fájó érzésem van, de csak addig, amíg leér a táplálék vagy az ital. Van, hogy reggelinél nem fáj, viszont ebédnél már igen és felváltva. A háziorvos nem tudott releváns információkkal szolgálni, illetve nem küldött el kivizsglásra sem, mert a gyomorsavamra fogta. Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatoknak kéne magam alávetni, a pontos diagnózis érdekében. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Gy Zs
Tisztelt Uram!
Ez attól is függ, hogy Ön hány éves, mert ha 40-45 éves elmúlt akkor mindenképpen indokolt a gyomortükrözés. Ellenkező esetben alapos kikérdezés alapján ettől el lehet tekinteni és el lehet kezdeni kezelni, esetleg más vizsgálatokat, pl. urea kilégzési tesztet végezni. Sok függ attól is, hogy miként reagál a gyomorsavtermelést gátló kezelésre. Ha nem oldódik meg a panasz a háziorvosa által javasoltak mellett, akkor keressen fel egy gasztroenterológust.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Főorvos Úr! Édesanyámnak 2011 áprilisában volt egy nehéz intubációja. Azóta rohamszerüen köhög krákog. Végig jártuk fül orr gégészet, tüdő osztály kóros elváltozást nem találtak gyógyszeres kezelés, bioptron lámpa, sópipa inhalálás stb nem segített. Az intubáció óta állandóan a savanyút kívánja naponta megeszik egy üveg savanyuságot, hordós káposztát stb Egy hasonló Orvos válaszol rovatban azt javasolták forduljunk gasztroenterológushoz mi a véleménye erről a Főorvos Úrnak Válaszát várva Tisztelettel: M.S.
Tisztelt MS!
A gastro-oesophagealis reflux betegségnek lehet tünete a köhögés és krákogás. Ha a panaszok valóban az intubálással vannak össezfüggésben és nem véletlenszerű egybeesésről van szó, akkor nem hinném, hogy relfux betegség állna a háttérben. Az intubációhoz gondolom kapcsolódóan elképzelhető lenne egy tracheo-oesophagealis fistula (a légcső és nyelőcső közötti sipoly) is, de erre az a jellemző, hogy a köhögés evés, ivás, nyelés kapcsán jelentkezik. Összefoglalva: kis esélyét látom,. hogy gasztroenterológus segíteni tudna.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Dr úr. 2 éve kezdődtek a panaszaim. Bal bordaív alatti fájdalom, puffadás, rengeteg gyomorsav. Bal vállba szúró fájdalom, éjszaka gerincfájdalom alig tudok aludni. Voltam gyomortükrözésen és vastagbéltükrözésen. Enyhe refluxot állapítottak meg. Hasi CT negatív. Ultrahang negatív. Vérkép lelet jó. Kivették tavaly novemberben a vakbelem, mert állították attol van bajom. Sajnos nem, mert július van és a baj megvan megkserítve mindennapjaim. Nagyon fáradt vagyok az örökös fájdalmaktól. A széklet sincs rendben, gyakori szorulásom van. Aztán felváltja híg sárgás széklet. Újabban csak hashajtótól tudok menni. Gyógyszerek egyik sem segített a rengeteg gyomorsavon .(Pantoprazol, Controloc, Apo-famotidin, Emilan, Domperidon, Zantac, Ranitidin, Refluxon) ezt a sokfélét mind próbáltam. 10 kg-t híztam a vakbél műtét óta pedig nem eszek máként mint előtte. Reggeli, ebéd, uzsonna. Nem is merem terhelni a gyomrom. Bár attól még nem jobb a közérzetem. Egyszerűen tanácstalan vagyok hova forduljak, mert csak falakba ütközöm. Köszönöm segítségét. Andrea 35 éves
Tisztelt Andrea!
A leírása alapján nem tudom mgmondani, hogy mi lehet a baj. A reflux betegség egymagában nem magyarázza összes panaszát. Azt javasolom, hogy keressen fel egy másik gasztroenterológust is és kérje ki annak is a véleményét. Könnyen lehet, hogy nincs szervi betegsége.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Nekem az lenne a gondom,hogy régebben jártam fül orr gégésznél,és el mondtam a panaszaimat,pl hogy slájmosodok,azt mondta nagyon enyhe refluxom van,de tényleg nincsenek olyan tünetek hogy marná valamio a nyelőcsövem meg ilyenek,csak ez a slájmosodásvan néha,szóval most az a helyzet megyek gasztroenterológushoz,és állítólag gyomortükrözést fognak csinálni,ilyen enyhe állítólag refluxnál muszáj csinálni gyomor tükrözést,nincs más módszer a kezelésére?
Tisztelt Kérdező!
A gyomortükrözés a reflux betegség kivizsgálásának egyik módszere, ettől termésezetesen nem fog meggyógyulni. Ha 45 évnél fiatalabb, akkor orvosi szempontból is elfogadható a gyomortükrözés mellőzése ebben az esetben. Ilyenkor a reflux betegség kezelését a panaszok alapján kell a gasztroenterológusnak végezni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Főorvos Úr! 2010. márciusban kezdődött a jobb bordaív alatti pontszerű szúró fájdalom (véleményem szerint az epe térségében), ami mostanra már az egész jobb oldalamra kiterjedt. A fájdalom jellegét tekintve nagyobb területet érintő égő fájdalom, amit időnként késszúrás-szerű fájdalom kísér az epe tájékán. A fájdalmat étkezés nem befolyásolja. Székletem végig normális volt, kivéve 2011. decemberét, amikor 3 hétig napi egyszeri, robbanásszerű, igen híg székletem volt. A belgyógyászati panaszok romlásával párhuzamosan jelentkeztek az ízületi (?) panaszok, először jobb lapocka környéki, majd derék- és válltáji fájdalmak, ami esetleg nagyrészt hátra sugárzó fájdalom lehet (mivel a mozgásszervi vizsgálatok semmi komoly eltérést nem állapítottak meg). Ezek a fájdalmak is a jobb oldalamra korlátozódnak. A jobb alhasi emelkedés 2011. júliusában kezdődött, kb. 3 hónapja erős fájdalom kíséri. Sokszor úgy érzem, a jobb vese környékéről sugárzik (veseproblémát sehol nem állapítottak meg). Estére a fájdalom olyan mértékű, hogy a jobb oldalamon nem tudok feküdni. A puffadás állandó, a jobb alhasi rész szemmel láthatóan magasabb. A tünetek jelentkezése óta kétszer történt gyomortükrözés, vastagbéltükrözés. A második alkalommal történt tükrözések alkalmával makroszkóposan eltérést nem írtak le, mikroszkóposan mindenhol gyulladás jelei láthatók (vastagbél, gyomor, nyombél). H2 kilégzési teszt kontaminált vékonybél szindrómát igazolt, Normix kúra nem használt. 2011. augusztusáig a hasi CT és többszöri UH vizsgálat semmilyen eltérést nem mutatott. Azóta több alkalommal állapítottak meg májnagyobbodást negatív laboreredmények mellett. Felvetődött az autoimmun eredet, az elvégzett immunológiai laborvizsgálatok között voltak eltérések, de ez az eredet egyértelműen nem igazolódott. Góckutatás keretében jártam fül-orr-gége, tüdő, fogászati és nőgyógyászati vizsgálatokon, gócot nem találtak. Egy ízben hasi UH vizsgálat során megtört epehólyagot állapítottak meg. Két alkalommal voltam urulógusnál, ő is megtört epehólyagot véleményezett. Egy radiológus orvos összehasonlította a korábbi CT vizsgálataimon készült felvételeket, és azt mondta, hogy az epe a patkóbél irányába fordult. Az lenne a kérdésem, hogy ezeket a tüneteket okozhatja-e az epehólyag atípusos elhelyezkedése illetve rendellenes működése. Valamint azt szeretném megkérdezni, hova fordulhatnék ilyen irányú kivizsgálásra, ugyanis az összegyűlt közel 100 oldalas leleteimmel gyakorlatilag nem nagyon van olyan gasztroenterológus, aki érdemben foglalkozna. A fájdalmaim pedig lassan 3 éve fennállnak és egyre elviselhetetlenebbek. Türelmét megköszönve várom szíves véleményét. Ágnes
Tisztelt Ágnes!
Nagy bátorság kell ahhoz, hogy egy atípusos helyzetű epehólyagra ráfogják a leírt panaszokat. Az epehólyag rendellenes működését még valóban lehetne keresni pl. egy izotóp vizsgálattal, de a leírtak nem teljesen jellemzőek erre. A hidrogén kilégzési teszt értékelése szubjektív lehet, de ha komolyan fennáll a kontaminált vékonybél szindróma lehetősége, akkor annak kezelésével nem kellene egy eredménytelen Normix kúra után megállni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 64 éves férfi vagyok, volt sportoló, nem beteges típus, súly felesleggel. Kb egy hónapja egy felhúzott jobb combbal végzett mozdulatot követően, minden előzmény nélküli, éles, hasító durva fájdalmat éreztem a jobb lágyékomban, az 50 éve történt vakbél operációm környékén. A fájdalom pár perc múlva enyhült, majd kb egy óra múlva elmúlt és egy időnként jelentkező, tompa, figyelmeztető, halvány fájdalom maradt belőle a mai napig is. Sebészhez fordultam sérv gyanújával. A sebész kizárta a sérv lehetőségét és UH vizsgálatra küldött, ami negatív. A panasz semmilyen más tünettel nem jár együtt, étvágyam kiváló, székletem normális, erősnek érzem magam. Mit javasolna ebben a helyzetben? Válaszát megköszönve: Gy. András
Tisztelt Gy. András!
Elmondása alapján nem gondolok gasztroenterológiai betegségre, egyébként első olvasásra nekem is lágyéksérv jutott eszembe. Az is lehet, hogy lassan meg fog szűnni a fájdalom. Ennek ellenére gondolkozzon el a következőn. Vannak országok, ahol 50 éves életkor felett vastagbélrák szűrés történik, hasonlóan a nálunk működő tüdőszűréshez. A vastagbélrák szűrés legjobb módszere a vastagbéltükrözés vagy kolonoszkópia, leginkább azért, met a rákelőző jóindulatú polypusok felismerésére és eltávolítására is alkalmas.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Visszatérő hasi és gyomortáji panaszaim miatt 13C urea kilégzési teszten vettem részt, ennek eredménye pozitiv, 19 lett. Hasi ultrahangon elváltozást nem találtak, egyéb endoszkópos vizsgálatom azonban nem volt. A kérdésem az lenne, hogy a felírt gyógyszereket kezdjem-e el szedni, annak fényében, hogy eddig bármilyen antibiotikumos kezelés után erős hasmenéses tüneteim voltak ( egy alkalommal colitissel kórházba kerültem). Illetve nyugtalanít, hogy H. pylori sikeres kiirtása után sem biztos, hogy megszűnnek a panaszaim. Köszönettel: Diana (23 éves)
Tisztelt Diana!
A Helicobacter pylori és a gyomortáji fájdalmak között nagy eséllyel lehet összefüggés. Fiatal korára való tekintettel választható volt az urea kilégzési teszt a gyomortükrözés helyett. A Helicobacter pylori eradikáció elmondása alapján indokoltnak tűnik számomra is. Ehhez legalább két antibiotikumot kell szedni egyidejűleg, sajnos ez mellékhatásokkal járhat. Ha korábban hasmenése volt antibiotikum szedését követően, akkor - ha csak nem allergiás ezekre - metronidazolt és clarithromycint kellene szednie a Helicobacter pylori kiirtása céljából.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Üdvözlöm Doktor Úr!panaszaim: puffadás, gázok. Vérképem,hasi UH negatív és étel intoleranciám sincs. UBT tesztem pozitív lett és a laktulóz vizsgálat is. Antibiotikumokat kaptam rá és savlekötőt. A panaszaim megmaradtak. Ön szerint mi lehet a probléma és mért nem múlnak a panaszaim?

Tisztelt Kérdező!
A pozitív UBT (urea kilégzési teszt) Helicobacter pylori fertőzésre utal, ezért kapott antibiotikumot. A Helicobacter pylori fertőzésre nem jellemző a puffadás és a fokozott bélgáz képződés. Ezek a panszok a laktulóz terheléssel végzett pozitív hidrogén kilégzési tesztjével lehetnek összefüggésben. Már csak azt kellene kideríteni, hogy ezt mi okozza. Lehet pl. kontaminált vékonybél szindróma. Szerintem mennjen vissza gasztroenterológusához és beszéljék meg a leleteket és lehetőségeket.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Szeretném megkérdezni Öntől, hogy férjem, aki 85. évében van, szénanáthás és evés közben gyakran mellényeli az ételt, italt, ez mitől lehet, és milyen orvoshoz forduljunk ezügyben? Néha megijeszt, a fuldoklása. Válaszát köszönöm. Tisztelettel Navratilné
Tisztelt Asszonyom!
Először egy nyelés röntgen vizsgálatot kellene végezni, ezt háziorvosa vagy gasztroenterológus is kérheti. Ha nincs eltérés, akkor ideggyógyászt is fel kellene keresni. Ezek eredményétől függnek majd a további teendők.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr ! 3 hónapja jobb oldalon hasi fájdalmaim vannak. Voltam vastagbél tükrözésen és a következő szövettani eredményt kaptam, de nem tudom, hogy mit jelent: Diffus idült lobosodás szöveti jelei terminalis vékonybél nyálkahártya részletekben, IBD gyanúját keltő morphologiai kép. Meg tudná nekem írni, hogy mit jelent? Lisztérzékenységet és tejcukor érzékenységet milyen vizsgálattal mutatható ki? 3 hónapja diétázom az az eredményen módosíthat? Várom Válaszlevelét ! Üdvözlettel: Bea
Tisztelt Bea!
Az IBD az inflammatory bowel disease rövidítése, ami magyarul gyulladásos bélbetegséget, többnyire Crohn-betegséget és colitis ulcerosa nevű betegséget jelent. A lisztérzékenység vérvétellel és a patkóbél nyálkahártyájának szövettani vizsgálatával kereshető, utóbbihoz gyomortükrözés kapcsán szoktak mintát venni. A tejcukor intoleranciát laktóz terheléssel végzett hidrogén kilégzési teszttel célszerű vizsgálni. A kérdéseit próbálja meg részletesebben megbeszélni gasztroenterológusával.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! A páromnál aki 34 éves a következő tüneteket vettem észre: ha tejet iszik vagy tejterméket fogyaszt kb. egy fél órára rá hasmenése van egymás után 2-3 alkalommal. Kialakulhat felnőttkori tejérzékenység? Ilyen esetekben milyen teszteket végeznek el, hogy bebizonyosodjon az tejérzékenység? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Hölgyem!
A panaszok hátterében nem tejfehérje allergiát, hanem tejcukor vagy laktóz intoleranciát kell feltételezni és ez jellemzően felnőttkorban gyakoribb. Ha egyértelmű az összefüggés a panaszok és a tej között, illetve a tej étrendből való kiiktatására a panasz megszűnik, akkor nem kell feltétlenül tovább vizsgálni, hanem kimondható a laktóz intolerancia diagnózisa. Egyébként a diagnózis laktóz terheléssel végzett hidrogén kilégzési teszt segítségével állítható fel.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Vérvétel során az alábbi májenzim értékeket mérték: 03.22: Bilirubin: 17,4 (3,4-20,5) GOT: 36 (5-40) GPT: 94 (4-38) GGT: 86 (5-50) Alkalikus foszfatáz: 317 (100-300) 04.27: Bilirubin: 13,4 (3,4-20,5) GOT: 75 (5-40) GPT: 201 (4-38) GGT: 103 (5-50) Alkaikus foszfatáz: 357 (100-300) 05.02: Bilirubin: 24,8 (3,4-20,5) GOT: 44 (5-40) GPT: 135 (4-38) GGT: 94 (5-50) Alkaikus foszfatáz: 371 (100-300) LDH: 390 (90-460) Amylase: 41 (5-100) Lipase: 36,5 (5-51,3) 06.22: Bilirubin: 13,9 (3,4-20,5) GOT: 51 (5-40) GPT: 168 (4-38) GGT: 94 (5-50) Alkaikus foszfatáz: 415 (100-300) Akoholt nem fogyasztok, normál testalkatú vagyok, hasi hízásra hajlamos, de nem túlsúlyos. (188cm / 85kg) Az utolsó labor után kértem hepatológiára időpontot, de sajnos pár hét a várakozási idő. Évek óta ízületi gyulladással küzdök (reaktív ízületi gyulladás), Methotrexátot és Salazopyrint is elkezdtem felírtak ezelőtt, de a májenzimek emelkedése miatt abba kellett hagynom őket, ezek után az értékeim rendeződtek. 2 éve Delagilt szedek (mert elvileg az nem bántja a májat), az eddigi labor eredményeim jók voltak, de a mostani, legelső (03.22)-es labor után a Delagilt sem szedem tovább, az értékeim mégsem rendeződnek. Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Kérdező!
A májenzim értékei enyhén emelkedettek az összes említett alkalommal, számottevő változás nincs bennük, ezért inkább idült, chronicus folyamatot kell keresni a háttérben. Mindenképpen ki kell zárni hepatitis B és hepatitis C vírus lehetőségét. A hasi zsírlerakódással összefüggésben előfordulhatnak a máj zsíros elfajulásának különböző formái, mint pl. zsírmáj vagy nem alkoholos steatohepatitis és ezek is okozhatnak májenzim eltértést. És sajnos a Delagil is okozhat májenzim eltérést. A gyógyszerek okozta májbetegségek nem mindig kezdenek el javulni közvetlenül a gyógyszer abbahagyását követően.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Segítséget szeretnék kérni. 10 éve lisztérzékeny, 3 éve tejcukorérzékeny is vagyok. Sajnos refluxom is van. Betartom a diétát, középkorú nő vagyok. A vérvétel eredményem szerint vashiányos anémiám van, a süllyedésem háromszoros a megengedettnél, a CRP is duplája. Nincs hasmenésem, étvágyam van, mégis fogyok, más panaszom nincsen. Ultrahangon minden rendben, szedek kalciumot, béres cseppet. Hiába eszek, eltűnik az étel valahová. Valamilyen hiányom van? A súlyos vashiány összefügghet a lisztérzékenységgel? Ha betartom a diétát, miért fogyok? Milyen irányban induljak el kivizsgálásokra? Köszönettel: Évi
Tisztelt Évi!
Több ok állhat a háttérben: pl. mégsem teljesen gluténmentes az étrendje, a lisztérzékenységnek valamilyen szövődménye lépett fel vagy valami egészen más áll a háttérben. Azt javasolom, hogy jelentkezzen a gondozását végző gasztroenterológusnál a probléma tisztázása érdekében.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr, Gyomorszáj tájéki fájdalom, puffadás miatt tavaly voltam gyomortükrözésen, enyhe gastritist állapítottak meg, ami Nolpaza hatására 2 hónap alatt elmúlt. Azonban néhány hete megint hasonló panaszok jöttek elő, most Controlocot (2X1 40 mg) írtak fel. Amióta szedem, a gyomortájéki fájdalom meg is szűnt, azonban helyette - főleg evés után - elkezdett égni a gigám/nyelőcső környéke, ami kifejezetten erősödik, ha elfordítom a fejem vagy lehajolok. Ha jól tudom, ezek reflux tünetek, de savas ízt, fulladást nem érzek, a tavalyi gyomortükrözési leleten felmaródást vagy más sérülést nem láttak a nyelőcsövön. Ez most azt jelenti, hogy rosszabbodott a refluxom (vagy akármi is ez) és ami eddig csak a gyomorszájnál fájt, az már felért? De akkor hogy lehet, hogy azóta ég a gigám/nyelőcső környéke, amióta szedem a Controloc-t? A 7 hónappal ezelőtti gyomortükrözés meddig "érvényes", azaz mennyi idő alatt alakulhat ki valami kedvezőtlen elváltozás? Gyula (45 éves)
Tisztelt Gyula!
A Nolpaza és a Controloc is a protonpumpa gátlók csoportjába  (PPI) tartozó gyógyszerek, melyeket a reflux betegség kezelésére használnak. Ha alkalmazásuk idején panaszok jelennek meg, akkor leginkább mellékhatásra vagy a reflux betegségtől eltérő, más kóroki tényező kell gondolni. A gyomortükrözés ismétlésének javallatát és időpontját a korábban talált elváltozások és az aktuális panaszok határozzák meg. Saját szubjektív véleményem, hogy a gyomortükrözés ismétlésére túl gyakran kerül sor.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 52 éves nő vagyok . Már több éve visszatérő magas GGT értékeim vannak. Volt már 300, 100, 80, 50 és sorolhatnám még, milyen változó a kép. Jelenleg 80-as. Mérsékelt májnagyobbodást, és zsírmájat írtak le az UH leletemben, néhol echoszegényebb területekkel. A vérképemben ugyanakkor minden értékem normális határon belüli, egyedül a trigilecerid az, ami a 2,26-os tartományi értéket kicsit meghaladja: 2,40. Alkoholt nem iszom, nem kávézom, teát elvétve iszom, 5 éve napraforgó étolajjal főzök, nem eszem vörös húsokat. Kérdésem: a zsírmáj kialakulásában lehetett-e jelentős szerepe, hogy évekre visszamenően zsírral készítettem az ételeket, és sok disznóhúst valamint marhahúsból készült ételeket fogyasztottam? Van-e szerepe a zsírmáj kialakulásában az étkezésnek, gyulladásos eredetű betegségeknek, vagy örökölni is lehet a hajlamot? A testsúlyom a 20-30 éveimben 56-60 között mozgott, később ez 70 kg-ra is felkúszott. Jelenleg 64 kg. vagyok. 7 hónappal ezelőtt átestem egy sigmabél gyulladáson is, aminek következtében 60-as vérsejtsüllyedésem volt. Ez jelenleg 9-es értékkel bír. Az orvosi vizsgálatoknál mindig elbagatellizálták a májfunkciómmal kapcsolatos kérdéseket, viccesen elütve azzal, hogy "talán csak nem iszok"? / Na ez az, ami végképp távol állt mindig is tőlem./ Ön szerint milyen kilátásaim vannak a jövőt illetően májkérdésben? Válaszát köszönöm Julcsi
Tisztelt Julcsi!
A zsírmáj súlyfelesleggel állhat összefüggésben, elsősorban a hason, derékon lerakodóval. Enyhén emelkedett triglicerid szintje is rizikótényező. Emelkedett GGT értéket nem csak zsírmáj okozhat, hanem más májbetegség is, ezek között olyan is van, ami vastagbélgulladással is összefüggésben állhat. Keressen fel egy hepatológust vagy gasztroenterológust ezek tisztázására.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán 
Tisztelt Doktor Úr! 26 éves nő vagyok. Főiskola óta küzdök a hasmenéssel, puffadással, ami fél éve elmúlt, de most újra jelentkezett. Mostanában a bal bordaív alatt érzek fájdalmat, hasi puffadást. Néha szokott fájni a gyomrom is, és időközönként enyhe hányingerem van. Hova forduljak panaszaimmal? Mire utalhatnak ezek a tünetek? Januárban voltam Hasi UH vizsgálaton, ami negatív lett, és gyomortükrözésen is, ami szintén negatív eredményt mutatott. Colonoscopia vizsgálatra nem mentem el. Köszönettel: Kitti
Tisztelt Kitti!
Fiatal korára való tekintettel rosszindulatú betegség esélye elhanyagolható, de sok más betegség állhat a panaszok hátterében. Ha életminőségét rontják panaszai, akkor beszélje meg gasztroenterológusával, hogy milyen további vizsgálatok vannak a kolonoszkópián, vastagbéltükrözésen kívül, melyik vizsgálattal mi deríthető ki, minek mennyi a valószínűsége és ezek alapján döntsenek a továbbiakról.
Üdvözletel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kéréssel fordulok Önhöz hogy a férjemnek nagyon régóta emésztési zavara van.Állandóan megy a hasa, görcsöl a bele,néha véres a széklete ha erőlködik, napi szinten jön tőle nyák és sokat fogyott, sok gáz jön tőle és puffad. Orvoshoz nem fordultunk de természetgyógyásznál voltunk annyit javult hogy nem jön gáz annyi tőle és már csak hajnalba reggel megy inkább a hasa és jön nyák. Azt mondták nekünk hogy candida gomba van elterjedve a szervezetébe. Most protexin probiotikummot szed, kreon enzimpótlót meg eurovit vitamint, de javulás semmi. Mi gyümölcscukorra gyanakodunk most mert nem tud enni se gyümölcsöt se zöldséget mert attól nagyon megy a hasa és görcsöl. A tej se megy neki annyira de ez a nyálk jön neki mindig és azzal vér is jön általába. Most 2 napja elég beteg ilyen víz szerü ürül belőle de nem fáj semmilye csak nagyon gyenge.
Tisztelt Hölgyem!
Azt javasolom, hogy keressenek fel mielőbb egy gasztroenterológust.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Véradás után kiderült, hogy valamikor Hepatitis C fertőzésem volt. (Leleteredmények: HBsAg szűrő vizsgálat 1: nem reaktív; HBsAg szűrő eredmény: nem reaktív; Anti-HBc szűrővizsgálat 1-2-3: reaktív; Anti-HBc szűrő eredmény: reaktív). A kérdésem az lenne, hogy ez azt jelenti, hogy voltam Hepatitis-C-s, de meggyógyultam? Vagy ebből is kialakulhat májzsugor illetve májrák? Kicsit megijedtem. Tisztelettel: Tünde
Tisztelt Tünde!
Az antiHBc ellenanyag nem hepatitis C, hanem hepatitis B vírussal való fertőzésre utal. Ez akkor is pozitív, ha meggyógyul és akkor is ha nem gyógyul meg a B vírus hepatitis. Azt javasolom, hogy keressen fel egy hepatológust vagy gasztroenterológust, aki egy hasi ultrahangvizsgálat, néhány kiegészítő vírus vizsgálat, valamint májenzimek és néhány más paraméter vizsgálata alapján pontosan meg tudja ítélni májának állapotát és a vírusfertőzés aktuális helyzetét.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 96-ban diagnosztizált rekeszizomsérvem (diónyi kigyűrődés) folyamatosnak mondható ellenőrzés mellett mindmáig megvan, reflux jellegű állandó és mellkasi eseti panaszokat okoz (elviselhető), amelyek egyedül egy esetben fokozódnak: ha megpróbálok súlyzókkal edzeni. Én testépítő voltam, és szeretném folytatni a sportot alapszinten legalábbis. A kérdésem a következő: műtéti reprodukcióval képessé válhatok-e ismét az ilyen jellegű terhelésekre ? Előre is köszönöm:)
Tisztelt Uram!
Az antireflux műtétet egy alapos kivizsgálás előzi meg, melynek során kiderül, hogy várható-e a reflux betegség okozta panaszok javulása a műtét következtében. Ha várható javulás, akkor sem biztos, hogy tökéletes lesz az eredmény. Ha más sport nem fokozza a panaszait, akkor a reflux betegség műtéti megoldása helyett talán inkább azt kellene választani.
Üüdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! A következő problémával fordulok Önhöz: Hosszabb ideje fennáll már, hogy sokszor maró, égető érzést érzek a gyomorszájam környékén, nyelőcsövemben és a torkomban. Főleg akkor, ha éhes vagyok, de sokszor evés után közvetlenül is. Továbbá kellemetlen szag vesz körül, melynek elsősorban a párkapcsolatom látja kárát. Szeretném megoldani végre a problémát! A vérképem teljesen rendben van, egészségesen élek és táplálkozom, a sav nem jön föl, és reggelente úgy ébredek, mintha semmi bajom sem lenne. Én nyitott gyomorszájra gyanakszom, és tüneteimet a sav felpárolgása okozhatja. Melyik vizsgálat elvégzését javasolja, gyomortükrözés vagy nyelőcső impedancia vizsgálat? Köszönettel: Péter
Tisztelt Péter!
Ez attól is függ, hogy Ön hány éves. 45 éves kor felett a gyomortükrözést részesíteném előnyben.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Télen 1-2 hetente bal alhasi fájdalmam volt, de mindig hamar elmúlt, így a hidegebb időre gyanakodtam. Tavaszra a fájdalom állandósult, így elmentem nőgyógyászhoz. Ő mindent rendben talált, de a vérvétel kimutatta a gyulladást ( Vvt 56 és CRP 15,12). Háziorvostól kaptam 1 doboz Normixot, mert szerinte egy divertikulum gyulladhatott be (hasmenés, láz és egyéb tünet nem volt). A fájdalom nem szűnt, így gasztroenterológushoz is elmentem, aki az UH-on látott egy kissé redőzött szakaszt, de nem a petefészkemnél levő lenti résznél, ahol fáj, hanem feljebb. Mivel ő nem látott egyértelműen divertikulumot, 5 napos ciprofloxacint írt fel, amitől szintén nem történt változás. Most bizmutos kanalas gyógyszert szedek már egy hete, és rengeteg zöldséget eszek a rostok miatt, de ez sem változtat semmin. Hol erősebb, hol gyengébb a szúrás és 3 hete már véres a székletem is. Székelés legelején érzek egy erősebb fájdalmat, mintha megrepedne bent valami, aztán hirtelen el is múlik, de egy véres csík lesz végig a székletemen, ritkább esetben pedig csak a legvégén a hegyénél. Lehetséges, hogy a vastagbél gyulladása a végbélre is átterjedt? Esetleg egy hosszabb antibiotikumos kezelés segíthetne? Tükrözésre nem tudok menni, mert reggeli nélkül kb 1-2 óra után ájulok, nem bírnék ki másfél napi koplalást. Segítségét és a rám fordított idejét előre is nagyon köszönöm! Andrea
Tisztelt Andrea!
Keressen fel egy proktológust a véres széklete miatt. Attól függően, hogy mit talál és attól is, hogy Ön hány éves el kellhet végezni a kolonoszkópiát, vastagbéltükrözést is. Ezért majd mennjen vissza gasztroenterológusához is.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Három évvel ezelőtt epekő műtéten estem át, a műtét előtti vizsgálatoknál fedezték fel a gyomromban a refluxot (GERD II.) erre azóta Lansacidot szedek. A műtét óta sokszor volt erős hasmenésem, pedig nagyon vigyázok arra mit eszek és 15 kg fogytam is azóta de éjszakánként nagyon erős savas a szájszagom is erre most kaptam Quamatel nevű gyógyszert. Ma voltam ultrahang vizsgálaton az eredmény a következő:epeúttágulat nem látható, máj nem nagyobb, fokozottabb reflektivítású, áttekinthető részein homogén. Diagnózis: Zsírmáj,m.n.o. Doktor úr szerint mit kell tennem ezek után és a máj probléma komoly? Köszönettel: Ferenc
Tisztelt Ferenc!
Panaszainak semmi köze a zsírmájhoz, ami nem csak súlyfelesleghez, hanem gyors testsúlycsökkenéshez is társulhat. Ha a 15 kg-os testsúlycsökkenés nem szándékos volt, akkor mindenképpen mindenképpen folytatni kell a vizsgálatokat. Keresse fel gasztroenterológusát.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 14 hetes terhes vagyok, kezdetektől szenvedek a gyomorégés okozta feszítő fájdalomtól a gyomromtól a torkomig. 3 hete szedek controlocot. A torkomban összegyűlő rengeteg savat visszafogja, de a fájdalom nem múlik. Most helyette írták fel nekem a gelbra-t, de annak a betegtájékoztatóján kifejezetten tiltja a terhesség alatti szedését, így ki sem váltottam. Semmiképpen nem ártanék a magzatnak, a gyógyszer elhagyását próbáltam sikertelenül. Kérem ajánljon nekem egy biztonságos készítményt, illetve kérem véleményét még a controloc terhesség alatti szedéséről is. Válaszát nagyon megköszönném! Magyar Veronika
Tisztelt Asszonyom!
A protonpumpa gátlók szükség esetén szedhetők terhesség alatt, de az egyes gyógyszerek alkalmazási előiratában más és más szerepel. Teljesen szabályosan akkor járunk el, ha a Magyarországon érvényes alkalmazási előiratban szereplő utasításhoz tartjuk magunkat. Ha orvosával úgy gondolják, hogy szükséges a protonpumpa inhibitor szedése a terhessége idején, akkor választhatnak olyant, amelyiknek az alkalmazási előiratában a terhesség nem szerepel ellenjavallatként. Jelenleg Magyarországon ilyen az omeprazol, ezomeprazol és a pantoprazol hatóanyag.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
T. Doktor Úr! Évek óta szedek koleszterin csökkentő gyógyszert, édesapám infarktusban (47 évesen), édesanyám vastagbél daganatban hunyt el (40 évesen). Sajnos volt olyan időszak amikor a háziorvosom kétféle gyógyszert is szedetett velem egyszerre (Torvalipin 40 mg és Rosuvastatin 20 mg). A májfunkcióm nagyon megugrott, ezért gastroenterológiára küldtek. Volt Hasi CT-m, colonoscopia, felső endoscopia és gyomor-bél passage kontrasztos vizsgálat is. Minden eredményemre azt írták, hogy Crohn betegségem van /tünetek nélkül!/ Mindenféle gyógyszert felírtak nekem, amitől nagyon rosszul éreztem magam, és ezért a szedésüket is felfüggesztettem (pafenon, budenofalk). Szeretném a doktor úr véleményét kikérni, hogy 36 évesen szükségesnek tartja-e a gyógyszerek szedését, tünetek megjelenése nélkül. Előre is köszönöm a tanácsát! Üdvözlettel: Gyula
Tisztelt Gyula!
Az egész történetben ellentmondásokat látok, de ha Crohn-betegsége van, akkor azt kezelni kell. Azt javasolom, hogy beszélje át az eredményeket és a kezelési lehetőségeket gasztroenterológusával.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 58 éves, 165/ 63 kg nő vagyok. Néhány hónapja gyomorpuffadást tapasztalok, ami állandósult, nem kapcsolható az étkezéshez. Nem eszem mást, sem többet mint azelőtt, sőt már annyit sem. (óvodai koszton élek!) Úgy vettem észre, hogy kevesebb és lágyabb székletet ürítek (de rendszeresen, nincs székrekedésem), viszont a gázok alig távoznak belőlem. A levegőtől szurkálást érzek az alhasamon. Miután 8 éve már nincs méhem, ezek a folyamatok is az emésztéssel függnek össze. Hányinger, hányás nincs. Kimondottan az ürítéssel van a problémám. Nem fogyasztok alkoholt, nem viszem túlzásba az édességet sem, viszont dohányzom. Ön szerint mi változott meg az emésztésemben és mi lehet az oka?
Tisztelt Hölgyem!
Keressen fel egy gasztroenterológust. Egy hasi ultrahangvizsgálat és egy kolonoszkópia, vastagbéltükrözés indokoltnak látszik.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr ! Már hosszú ideje áll fenn a következő problémám: Köldököm tájékán ( erősebben a bal oldalon ), de néha a has alján - szintén bal oldalt - is éles szurkálásokat és tompa nyomást érzek, ami hátrasugárzik a bal bordám alá is. Már többször jártam háziorvosnál, kaptam Emillant, Motiliumot, de a tünetek hol elmúlnak, hol előjönnek, kiszámítani nem lehet. ( Vakbelemet már kivették ). Az orvos nem tud elölről semmi érzékeny részt kitapintani, de nemrég észrevettem, hogy ha a bal oldalam felől nyomom meg, akkor fájdalmas. Ön szerint mi lehet a panaszok kiváltója ? Egyrészt fájdalmas , de inkább idegileg örlő már hónap, sőt évek óta. Válaszát előre is köszönöm: PA
Tisztelt Kérdező!
Első lépésben egy vérvételt és egy hasi ultrahangvizsgálatot javasolok. Ezek eredméynével keressen fel egy gasztroenterológust. Komoly betegségre nem kell gondolni, mert az nagy valószínűséggel már kiderült volna.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Másfél éve szinte állandó hangos bélkorgásaim vannak, illetve hőemelkedésem. (Nem tudom a két dolog összefügg-e?) A székletem normális. A belgyógyász nem aggódik a tüneteim miatt, laborba és mellkas rtg-re küldött. A laboreredményeim se vas alacsony szintet mutatnak. Tavaly tavasszal vastagbél tükrözésen vettem részt, de ott mindent rendben találtak. A bélhangok megmaradtak, a hőemelkedés is. Epehólyag eltávolításom volt 2009-ben. Műtét után kb. 1 évig nem volt gondom, de azóta újból puffadok, úgy érzem gyomorsav túltengésem van. Gyomofájdalmam nagyon ritkán fordul elő. Gázosak a beleim. Esetleg gyomortükrözésre kellene mennem? Vagy újból béltükrözés lenne esedékes? Köszönöm a választ.
Tisztelt Kérdező!
Először alaposan át kellene gondolni a panaszait és az eddigi vizsgálatok eredményeit. Majd ezek alapján kellene a további teendőket megbeszélni. Nem biztos, hogy ismételni kell vizsgálatokat. Keressen fel egy gasztroenterológust.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Főorvos Úr! Elég régóta, több éve a köldököm felett kb. 2 ujjnyira gyakran érzek hasító, nyilaló fájdalmat, mintha szét akarna repedni ott a belső részem. 2x tükrözték meg a gyomromat, nem találtak semmit, ultrahangon sem láttak rendellenességet, illetve tavaly epekőműtétem volt, amit már el is felejtettem, de ez a köldököm feletti fájdalom már az epekő műtétem előtt is érezhető volt. Egy- két napig nem fáj, utána megint fáj egy rövid ideig. Nem tudom mit csináljak, milyen vizsgálatra lenne szükség ezzel kapcsolatban? Várom szíves válaszát. Tisztelettel: Evita
Tisztelt Evita!
Ennyi alapján nem tudok biztosat mondani, azt javasolom, hogy keressen fel személyesen egy gasztroenterológust.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Lányom 16 éves, és hasi görcsei miatt ultrahangot végeztek rajta, mely alapján májdaganatot diagnosztizáltak. A CT vizsgálat szerint focalis nodularis hyperplasia lehet (tipikus central scar figyelhető meg), mely 72x76x60 cm-es. Járunk Miskolcra belgyógyászhoz, de olyan lassú a rendszer, hogy február óta még csak ennyit tudunk. Most jött meg a vérvizsgálat eredménye, mely szerint a Gamma GT-je 117-es, de csak az egyik hormon eredménye magas, az, amelyik inkább férfihormon, de mindkét nemben megvan, és születéskor, valamint serdülőkorban egyébként is magasabb az értéke, mint a leleten jelölt felső érték. A lányom nem használt soha fogamzásgátlót. Petefészek cisztái is vannak, sokat görcsöl és mentálisan sincs túl jó állapotban, tudván, hogy daganata van. Orvosnál csak június közepén fogadnak legközelebb, és nem tudom, lesz-e valami előrelépés. Ön szerint mit lehetne tenni, és mire lehet számítani ebben az esetben? Válaszát előre is köszönöm. Éva
Tisztelt Hölgyem!
A méretéből és az okozott panaszokból adódóan műtétben kell sajnos gondolkozni. Érdemes még egy másik képalkotó vizsgálattal, pl. MR vizsgálattal is megerősíteni a diagnózist.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám 62 éves, szeptemberben csípőprotézis műtéten esett át. Kb. két hónapja kezdődtek a panaszai: amint enni kezdene máris visszafelé jön az étel. Eleinte még nem voltak mindennaposak, de most már naponta többször hány és mindig akkor, amikor enni vagy inni kezdene és nagyon lefogyott, mindössze 49 kg. A háziorvos elküldte vérvételre, fül-orr gégészetre, tüdőszűrésre. A vérvétel rendben, mindössze a vizeletében találtak gennyet, melyre a háziorvos gyulladáscsökkentőt írt fel. A tüdőszűrés eredménye is negatív volt, mindössze a hörgőket találták gyengének, ezért inhaláló készüléket írtak fel neki. Az orr-fül gégészetre majd csak a jövő hétre kapott időpontot... Nagyon félek hogy komoly a probléma és teljesen tanácstalan vagyok, hogy hova fordulhatnánk, mert a gasztroenterológiai vizsgálatra több hónap az előjegyzés! Félek hogy kiszárad, már a legrosszabbra gondolok.

Tisztelt Hölgyem!
Egy hasi ultrahangvizsgálat és egy gyomortükrözés is indokoltnak tűnik.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Húsz éve vagyok HCV-s, de mindössze 10 éve tudok róla. Első perctől kezdve komoly tüneteim voltak, de csak 10 éve történt olyan vizsgálat, amely választ adott az elsősorban májon kívüli kórképekre, bár szövettanilag a máj is károsodott (2. stádium) A vírusszámok változóak voltak, majd a legutóbbi eredmény alapján a vírusszámom 0 lett. Örültem, de ugyanakkor kételkedtem is. Lehet-e orvosi kezelés nélkül ilyen hosszú távú fertőzöttség után 0-ás vírusszám ( az általam 2 éve használt alternatív "gyógymód "hatékonysága nem bizonyított) Ha lehetséges a 0-ás vírusszám, miért nem érzem egészségi állapotomban ennek a kedvező hatását. Ugyanazok a tünetek, sőt súlyosabbak. Köszönöm válaszát: M
Tisztelt M!
Elméletileg eltűnhet a vírus évek után is, de ez ritka. Ezért azt javasolom, hogy majd ismételjék meg a HCV-PCR vizsgálatot. Ha már 20 éve fennáll a májbetegség, akkor bizonyos, a májbetegség okozta panaszok megmaradhatnak a vírus eltűnését követően is.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr. Én egy 24 éves nő vagyok 7 évvel ezelőtt volt egy császár metszésem és azóta nem normális a székletem, olykor olyan mintha hasmenésem lenne és egy nap többször. Mi lehet ennek az oka? Tisztelettel Anita
Tisztelt Anita!
A császármetszés nem magyarázza a hasmenését, ezért azt javasolom keressen fel egy gasztroenterológust.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 6 hete húzódó hasmenésem van, 3.szor kezdem a diétát, mivel valami miatt mindig visszatért a hasmenés (először tejtermék, utána egy sima csésze tea miatt). Most látszólag megint elmúlt, kaptam rá közben Normix gyógyszert. Biztos vagyok benne, hogy Klimicin gyógyszer váltotta ki, melyet arcüreggyulladára kaptam anno, mert egyből utána jelentkeztek a napi 10 alkalmas mellékhelyiségbe-futkározás tünetei. Először egy átlátszó nyálka ürül, majd vizes, sárgás széklet (de most hogy újra diétázom, szerencsére csak napi 1 alkalommal, és szilárdabbá vált) Valamint, annyi idő eltelt, hogy már a végbelem fáj, belülről, nyom, csíp, viszket. Egy hete voltam gasztroenterológusnál, ő azt mondta, biztosan a gyógyszer miatt elszaporodott káros baktériumok toxinjai, és amig nem ürül ki, diétázzak 3 hétig még, elvileg akkor még nem volt aranyerem (nem tudom, most van-e, vagy mitől a fájdalom). A háziorvosom közben beutalt végbéltükrözésre. Ön szerint elmenjek erre a vizsgálatra, vagy nem fognak tudni kideríteni semmit? Más ismerősöm szerint széklettenyésztést kellett volna kérni a C. difficile baktériumra, de a háziorvosom szerint a gyógyszer ilyet biztos nem váltott ki, és egy általános széklettenyészt kért csak, ami természetesen semmit nem mutatott ki. Teljesen tanácstalan vagyok, ér egyáltalán valamit a diétázás ilyen esetben, vagy a tükrözés? Amúgy is sovány típus voltam, de most már 5 kilót fogytam, kezd nem emberi formám lenni ,és csak gyengülök, ráadásul már a végbelem is nagyon fáj. Köszönöm előre is válaszát. Judit
Tisztelt Judit!
Panaszai hátterében valóban állhat Clostridium difficile okozta fertőzés, a Klimicin hajlamosít erre. A Clostridium difficile keresése nem része egy rutin széklet tenyésztésnek. Egyébként a Clostridium difficile toxinját szokás keresni, esetleg Clostridium difficile antigén vizsgálat történik és a baktérium tenyésztését csak indokolt esetben végzik el. Igaza volt gasztroenterológusának, mert a betegség sokszor spontán gyógyul, de ha nem akkor antibiotikus (metronidazol, vancomycin) kezeléssel gyógyítható.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Ma voltam vérvételen, és nekem nem tetszik az eredmény! Koleszterin 5.6 HDL koleszterin 4.1 Tigrlicerid 0.60. Vas: 43.3 Összbilirubin:57.9 GOT asat:81 GPT asat:82 Gamma-gt: 96 Adhat-e ez aggodalomra okot? Ha igen mi lehet a baj? Vastagbél gyulladásban szendvedek de 5 éve tünetmentes vagyok! Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Uram!
Keresse fel leletével a gondozását végző gasztroentreológust. Gyulladásos bélbetegséghez társulhatnak májbetegségek.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 32 éves férfi vagyok. Problémáim tavaly áprilisban kezdődtek. 2011 áprilisban térdműtétem volt szalag szakadás miatt. Vérképem az orvosok állítása szerint mintaszerű volt. Az altatásból már bal alhasi fájdalommal keltem amit betudtak annak, hogy nyilván lábáthelyezésnél meghúzták a hasfalam... A bal alhasi fájdalom megmaradt azóta is hol kevésbé hol jobban fáj. Hol szúró hol tompa fájdalmat érzek. A műtét után 1-2 héttel elkezdtem slejmesedni. Vizsgálat alapján a garat hátfal gyulladt be. Kaptam gyógyszert, semmit sem segített. Cirka 6 hónap kísérletezés után feladtam a lehetőséget hogy a fül-orr-gégészeten megtalálják a megoldást. Azóta is küzdök vele. Januárban a törzsemen kiütések jelentek meg amire első kőrben azt hitték valamifajta bőrprobléma, majd kiderült egy vérvétel alapján hogy az összbilirubin szintem és a direkt bilirubin szintem is a háromszorosa a referencia érték felső határának de ezeken kívül minden rendben volt. Széles spektrumú antibiotikumot kaptam ami hatására a kiütéseim megszűntek illetve a hasi uh-m is negatív volt. 2012 áprilisában egyre nagyobb fájdalmaim voltak a bal alhasamban így megint felkerestem a belgyógyászatot. Vér és vizelet vizsgálat után kiderült hogy a bilirubin szintjeim még mindig nagyon magasak de most már a gamma GT szint is elrugaszkodott. Elküldtek ultrahangra ahol a vesémben 5-7 mm-es köveket, vesehomokot illetve egy 20 mm-es cisztát találtak. Sebészeten közölték hogy lágyéksérvem van így az műteni kell. Ezután egy adag gyógyszerrel amit a garat problémáim miatt kaptam egész pontosan pantoprazol sandoz 40 mg hazaküldtek. A belgyógyász úr refluxra gyanakodott ezért kaptam a gyógyszert és véleménye szerint a visszaáramló sav éjszaka marja meg a garatot. Egy ideje megfigyeltem hogy székletem sárga, nyákos és vékonyabb és lazább mint eddig volt. A problémáim miatt mondták hogy fél év múlva jelentkezzek vérvételre. Semmi féle vírus vagy baktérium vizsgálat esetleg ételallergia vagy egyéb vizsgálat nem történt. Soha semmi bajom nem volt eddig sem a gyomrommal sem a hasammal sem pedig más szervemmel szerencsére. Napi 10 km-et futok, focizok,súlyzózok. A nehéz ételeket kerülöm de a tejtermékeket nagyon szeretem. Nem dohányzom nem fogyasztok alkoholt sem. Ön szerint kell e aggódnom valami miatt vagy valóban elég ha fél év múlva megyek vissza vizsgálatra hátha magától megoldódik a dolog?! válaszát nagyon megköszönve Üdvözlöm: Ádám
Tisztelt Ádám!
Sajnos nem értem mivel kellene várni 6 hónapot. Ha a lágyéksérv okozza a panaszait akkor meg kellene operálni, ha a sebész szerint nem, akkor felkereshet egy gasztroenterológust is. Szerintem először mennjen el háziorvosához, csináljanak egy újabb laboratóriumi vizsgálatot és az eredménnyel együtt beszéljék meg a panaszait és a teendőket.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktorúr! 10 évvel ezelőtt malignus melldaganattal műtöttek és kezeltek. Azóta rendszeresen járok különböző vizsgálatokra. A CA 19-9 értékem most 45,3 -ra emelkedett. Szükséges-e szakemberhez fordulnom? Panaszom nincs, a GGT szokott emelkedett lenni /70/ illetve az ultrahang májelzsirosodást állapitott meg. Nem iszom alkoholt, soha nem dohányoztam, cukorbeteg sem vagyok. Várom válaszát: Mária /63 éves/.
Tisztelt Mária!
A vizsgálati eredményt annak az orvosnak kell értékelni, aki a vizsgálatot elrendelte. Ő tudja miért kérte és azt is, hogy mit vár a vizsgálattól. Egyébként, ha eddig normális volt az érték és most először kóros, akkor mindenképpen oda kell figyelni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr, Segítségét szeretném kérni a következőkben. Két éve küzdök hasi panaszokkal, amik lassan tarthatatlanná, illetve elviselhetetlenné váltak. A bal bordaív alatti folyamatos fájdalom, illetve rendszeres hasi görcsök nehezítik hétköznapjaim. Több kivizsgáláson voltam, amik a következőket állapították meg. Vastagbéltükrözés: negatív. Gyomortükrözés: 2 darab 2 mm-es nyombélfekély. Hasi ultrahang: 2,2 cm-es epekő. A fekélyre Noacid 40-es gyomorsavcsökkentőt írtak, illetve saját (ismerősök javaslatára) elhatározásból Ulcogant szuszpenziót szedtem közel 5 hónapon keresztül. Sajnos a panaszok nem csökkentek, sőt azóta erősödtek. Érdekességképpen megemlítem, hogy meleg leves esetén, kb. az étkezést követően egy órával hasmenés jelentkezik, ami görcsökkel párosul. Amúgy a széklet normális, naponta, illetve kétnaponta váltakozik, állaga normális, nem véres. Szeretném megkérdezni Önt, hogy a panaszokat az epe, avagy a fekély okozhatja? Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel: Gábor
Tisztelt Gábor!
Panaszai nem jellemzőek se epekőre, se nyombélfekélyre. Újra át kellene gondolni egy gasztroenterológus segítségével a helyzetet.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! Terhességem második felében, mint a legtöbb kismama, én is túl sok gyomorsavval, gyomorsav visszafolyással küzdöttem, emiatt is szülésemig, azaz a 40. hétig végig rosszul voltam, állandóan hányingerem volt, ülni alig tudtam, mert a kisfiam felnyomta a gyomrom és még rosszabbul lettem. Már 9 hónapja szültem, de a reflux betegségem - szerintem ez az - nem enyhült. Sőt. Állandó hányingerrel küzdök, legfőképp reggel és este. Esténként szó szerint ömlik a savam a torkomba, úgy nyeldeklem vissza, sokszor gombócot érzek a nyakam alsó részén. Voltam hormonális kivizsgáláson, minden hormonom tökéletes szinten van. Igaz, nem tudtam még egyetlen kilót sem fogyni a szülés óta, bár ezt sem tudom miért áll fenn, hisz folyamatosan diétázok azóta, megengedhetem mert nem volt tejem. Talán a túlsúlyommal magyarázható hogy refluxos lettem. Ha beveszek 2 db Rennie-t, az használ átmenetileg, de 1 db sosem elég. Mit javasolna életmódbeli váltásnak? Milyen ételeket kellene fogyasztanom hogy ne legyen ennyire sok a savam? Lúgosító teát is iszok pár napja, így sem tapasztalok változást. Nem szeretnék gyomortükrözésre menni, inkább természetes gyógymódra szavaznék. Már kiiktattam a kávét és a csokoládét az étrendemből, mert azoktól főleg nagyon sok lett a savam. Nagyon rossz a közérzetem, reggelenként annyira rosszul vagyok hogy hányni tudnék, remegek, hideg verejtékezek. Szeretnék jobban lenni, de nem tudom hogyan csináljam. Köszönettel.
Tisztelt Asszonyom!
Próbáljon lefogyni. Kerülje a zsíros, fűszeres ételeket, édességeket, szénsavas italokat, kávét, alkoholt. Rendszeresen étkezzen, de lefekvés előtt 2 órával már ne egyen, ne igyon. Az ágy feji részének megemelésével és rágógumizással is lehet próbálkozni. De ha nem enyhülnek a panaszai, akkor forduljon gasztroenterológushoz és ne ódzkodjon a gyógyszeres kezeléstől.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
A férjemmel kapcsolatosan szeretném véleményét és szaktudását kérni. Évek óta magasak a májértékei és a trigliceridje. Volt már korábban hasi CT-n, ahol nem találtak eltérést. Az étvágyával nincsen gond, túlsúlyosnak mondható, az emésztésével és székletével nem szokott gond lenni, hasi fájdalmai nincsenek, nagyon ritkán amikor keveset alszik (ő ezzel hozza összefüggésbe) több a sava. A pár nappal ezelőtti labor eredménye a következő lett: Leírnám ami csillagos: Bilirubin totál 25.7 ( tart. 0-17), Albumin 51 (35-50), GPT 88 (2-40), GGT 49 (10-45), Triglicerid 4,02 (0-1,7) Vas 11( 12,5-32,2). A többi érték mind rendben (GOT, Koleszterin, cukor, nátrium, kálium, Klorid, Kretinin, Crp, VVT süllyedés és a vérkép is. A vizelet kémia: bilirubin, urobilinogén, keton, nirtit, glükoz is mind jók. Hozzátenném az eredményhez, hogy a triglicerid volt már 7 is, a májértékek is kevésbé magasak a korábbi laborhoz képest. Jelenleg nem szed rá gyógyszert csak Máriatövis magolajat és Halolajkapszulát használ. Diagnózisnak kevert hyperlipidaemiát írtak a kezelőlapra. Ön szerint mi okozhatja ezeket? UH vizsgálat nem volt, a kezelőorvos szerint nem szükséges. A túlsúly vagy a stressz állhat a háttérben? Ezek az értékek csak pár éve rosszak, szóval azelőtt nem volt gond. Válaszát és türelmét előre is köszönjük Üdvözlettel Cintia
Tisztelt Cintia!
Leginkább zsírmáj állhat a kóros májenzimei hátterében. Legalább hasi ultrahangvizsgálat, hepatitis B vírus és hepatitis C vírus vizsgálat javasolt; majd ezek függvényében további vizsgálatok is szóba jöhetnek. Diéta és rendszeres testmozgás mellett le kellene fogynia.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 28 éves nő vagyok és epeköves problémával fordulok Önhöz. 2 éve diagnosztizáltak nálam 3 db 3 mm-es követ az epehólyagomban. Múlt nap megismételték az ultrahangot és megállapították, hogy a kövek száma szaporodott, így néhány darab 3-10 mm-es kőreflex látható hangárnyékkal. Az epehólyag fala ép, normális vastagságú, gyulladás nem látható. Labor értékek rendben. Kisebb emésztési zavarokat, puffadást, enyhébb görcsöket ritkán tapasztalok. A háziorvos sebészhez utalt, aki a műtéti eljárást javasolta. Kérdésem az lenne, az Ön szakvéleménye szerint mit lehetne tenni a műtét elkerülése érdekében? Hallottam epekőzúzásról és gyógyszeres kőoldásról, de nem tudom milyen esetekben szokás/lehet ezeket az eljárásokat alkalmazni, mivel a sebész ilyen módszereket nem említett. Előre is köszönöm megtisztelő figyelmét és válaszát!
Tisztelt Hölgyem!
Az epekövesség megoldásának elsődlegesen választandó módszere az epehólyag laparoscopos eltávolítása. Az Ön által említett alternatív módszerek csak bizonyos esetekbn jönnek szóba. A kőtörés az Ön esetében nem lehetséges a kövek száma miatt. A kőoldás szóba jöhet, amennyiben a kövei koleszterin kövek és az epehólyagjának jó a működése. Ezekre a választ további vizsgáatokkal lehet megadni. A kőoldás és kőzúzás közös sajátossága, hogy megmarad az epehólyag és az epekőképződésre való hajlam, azaz nagy eséllyel kiújulnak az epekövek.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tiszelt Doktor ur! Problemam kb. 8 honapja kezdodott.Egyik nap ugy ebredtem,hogy faj a torkom vegig a mellkasom egeszen a fulbe sugarzo fajdalom volt.Elmentem a haziorvosmhoz mert azt gondoltam ez valami virus lehet.O azt mondta akkor,hogy ez reflux egy fajtaja amikor a savtol begyulad a nyelocso es a gyomor. Irt fel egy gyogyszert ami gatolja a sav termelodeset. A problema el is mult akkor es azota kb 3-4 hetes rendszereseggel elojon a fajdalom. Nem dohanyzom es kerulom a fuszeres es zsiros eteleket. A problemaval tobbszor visszamnetem az orvoshoz de azt mondja felesleges tovabb kuldenie gasztroenterologushoz mert ezen ugy sem lehet segiteni, szedjek savkotot. .Kulfoldon elek itt mindenhova a haziorvos kuld tovabb. Valoban az allando savkoto a megoldas? Nagyon nyugtalanit az allando gyulladas.Valaszat elore is nagyon koszonom. Tisztelettel HT.
Tisztelt Uram!
A reflux betegséget valóban többnyire gyógyszerrel kell kezelni. Többféle gyógyszer többféle adagolásban szedhető. Ugyanakkor a reflux betegségnek lehetnek szövődményei, más elváltozások is kísérhetik. Ezért, ha nincs jól, azt javasolom, hogy mégis keressen fel egy gasztroenterológust, akár magánrendelésen. Azt is el kell dönteni, hogy indokolt-e gyomortükrözést végezni vagy sem.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Üdvözlöm Doktor Úr! A szövettanomon mi a probléma már ha van? Ez szerepel rajta: A vizsgálat I/a colonnyálkahártya mintában a mirigyhám adenomatosus transformatioja figyelhető meg. A dysplasya low grade mértékű. A mirigyhám tubulusokat formál. A II/B jelz. parányi minta supravitalis károsodást (thermikus) mutat. A minta nem diagnosztikus mértékű. Köszönöm válaszát! Gábor.
Tisztelt Gábor!
A szövettani leletet mindig az endoszkópos lelettel együtt kell értékelni. Abból amit írt, arra lehet következtetni, hogy a minta egy jóindulatú vastagbéldaganatból, polypból származik, ami kezdődő elfajulás jeleit mutatja és minenképpen eltávolítása javasolt.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Üdvözlöm,Anett vagyok!Lenne egy kérdésem Dr úrhoz!Édesanyám sajnálatos modon,legalább 20 évig alkoholt ivott és a mája roncsolodott és májnagyobbodása van! Már több mint 6 éve egy kortyot sem iszik, inzulinos cukorbeteg lett! Most ultrahangozták,és azt modnták van egy tucat epeköve, meg kell műteni! Elő is jegyezték műtétre. Csakhogy mire odakerült a sor,hogy a köldökébe dugtak tán valami csövet,nem tudom biztosan,az orvos ugy látta hogy nagy a mája és nagyon roncsolt állapotba van!Azt mondta hogy nem merte megmüteni a köveket,mert ha megsérti a májat,elvérzik!Azt szeretném meg tudni a Dr Úrtol,teljesen őszintén,mert tudnom kell ,hogy azért mondhatta az orvos neki hoyg nem lehet megműteni,mert már a májára nézve ugy volt vele hogy ugyis kevés ideje van,vagy tényleg elképzelhető hogy nem lehet megműteni! 52 éves szegény.És azt hallottam a máj képes regenerálodni,akkor ez nem igaz???
Tisztelt Anett!
Májcirrhosis esetén magasabb a műtétek kockázata, nagyobb a szövődmének esélye. Ez befolyásolhatta a sebészt döntésében. A máj valóban jól regenerálódik, amennyiben a betegséget kiváltó tényező megszűnik és a májkárosodás nem végstádiumú.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán 
Tisztelt Cím! Érdeklődni szeretnék,mi a véleménye a következő kérdéssel kapcsolatban. A férjem majd 20 éve hepatitisz c vírushordozó. Most fogja elkezdeni egy 3 részből álló kezelés utolsó elemét (ami 1 év) Előtte azonban megpróbálkoznánk az utódnemzéssel. Több orvost megkérdeztünk,de mégsem mondtak biztosat:természetes úton ha utódot nemz egy hepatits c-t hordozó férfi,akkor az utód is hordozó lehet??? Nagyon várom,és köszönöm válaszát! ÁL
Tisztelt Hölgyem!
Egy megszülető gyerek kis eséllyel fertőződik hepatitis C vírussal. Nincs olyan adat, mely felvetné az újszülött apától való fertőződését. Születés után ez természetesen nem zárható ki, de a valószínűsége ekkor is nagyon csekély.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Dr. Péter Zoltán! Édesanyám C.Difficile fertőzéssel fekszik kórházban, immár harmadszorra és már most látszik, hogy az újabb 10 napos Vancocin kezelés sem vezetett a várt eredményhez. Ráadásul a jelenlegi kezelő orvosa még a vitaminok és probiotikumok szedéséről is leállitotta, ami végképp érthetetlen számomra. Annál is inkább, mert 3 hónapja szed folyamatosan antibiotikumokat és a zöldség/gyümölcs fogyasztásától is el volt tiltva a vastagbél műtét utáni varratelégtelenség miatt. Utána olvastam ennek a fertőzésnek és tudom, hogy mi okozza, mivel jár és milyen kimenetelei lehetnek. Azt is tudom, hogy a Vancocin az egyik legjobb alternativa a gyógymódok közül, de arról már nem vagyok meggyőződve, hogy a Vancocin adagolása helyesen volt/van beállitva. Aggodalmam alapja, hogy több orvosi oldalon azt olvastam, hogy egy 7-14 napos kúra után fokozatosan kell csökkenteni a gyógyszeradagot és folytatni a kúrát további 2-7 hétig. Édesanyám esetében ez 10 nap, függetlenül attól, hogy van-e szignifikáns javulás az állapotában vagy sem, a kezelést befejezettnek tekintik és hazaküldik, holott a tünetei egyértelműen arról árulkodnak, hogy még nem gyógyult meg. Márpedig ez újabb kórházi látogatást és antibiotikumkurát jelent, és ki tudja hol a vége. Kell legyen valami megoldás! Egy amerikai orvos barátom a mesosilver (tiszta ezüst kolloid) szedését javasolta. Említése szerint ez a "természetes antibiotikum" segít a fertőzések legyőzésében. Nem tudom, hogy Önnek vannak-e ilyen irányú tapasztalatai vagy esetleg tud-e egyéb gyógymódot javasolni ami meghozza a végső gyógyulást, de nagyon hálás lennék, ha segítene. Válaszát előre is köszönöm. Nagy tisztelettel és bizalommal, Ilona
Tisztelt Hölgyem!
A vancomycin kezelés állhat egy 10-14 napos gyógyszerszedésből is, de ahogy Ön is írja az adag hetek alatt fokozatosan is csökkenthető. Ez elsősorban akkor javasolt, amikor visszaesés lép fel a kezelés befejezése után.  A probiotikum biztosan nem árt, de nem biztos, hogy segít. Van még egy alig alkalmazott kezelési mód, a széklet "transzplantáció".
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
 
Tisztelt Cím Szülés után 4 héttel, (most 3 hete) erős epegörcsöm volt, amely magától elmúlt. Vérvételen voltam a májfunkciók rosszak lettek, de mára már rendeződött. UH követ, elzáródást nem talált. Szigorú diétát tartottam egy hétig, most már rendesen táplálkozom, bár az erős tejet, tejfölt és csokoládét kihagyom az étkezésből. Eddig nem fogyasztottam elég gyümölcsöt, rendszeresen étkezem és mindennap eszem kefírt. A kérdésem az lenne, hogy a székletem nem tért vissza az addig jellemző barna színre hanem előbb világos sárgás-barna volt, most 10 napja pedig formált de sötétzöld színű. Normálisnak tekinthető ez a szín és mennyi idő alatt rendeződik, egyáltalán rendeződik magától? Köszönöm a választ
Tisztelt Hölgyem!
Az epegörccsel egydiejűleg jelentkező májenzim eltérés és világos széklet epeúti elzáródás gyanját veti fel.  A széklet színét az elfogyasztott táplálék is befolyásolja, de egy epeúti elzáródás megoldódása is átmenetileg vezethet sötétzöld széklethez.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr! A lányom 30 éves, és terhes! 2000- ben volt egy vírusfertőzése, a nyaki mirigyei nagyon megduzzadtak, láza nem volt, viszont a torka tiszta genny volt, és a fvs száma a 16000-et elérte, és ezen belül is a limfocita százalékok voltak magasak, valamint az összes májfunkciós értéke nagyon magas volt! Először mononukleózisra gyanakodtak, de a laborleletek elkészültekor már nem, de az egyértelmű volt, hogy egy vírusinfekció, ami a májat támadta! Egy hónapon belül szinte az összes májfunkciós paraméter rendbe jött, kivéve a bilirubinszintjét! Igaz, az egy évvel az előtt is magasabb volt, ez egy nőgyógyászati műtétnél derült ki. és a vírusinfekció lezajlásával csak az maradt magasabb, 30-40 között mozgott! A mai napig ez még mindig ebben az állapotban van, és a háziorvos azt mondta, ez Gilbert kór, sok fiatalnak van, nincs vele teendő! Ennek ellenére én zavartam a lányomat laborvizsgálatokra, innen tudom, hogy ez az érték mindig ugyanannyi! Most hogy terhes, könyörögtem már szinte, hogy nézesse meg a máját jobban, de ő csak a háziorvosnak hisz, és nem hajlandó elmenni semmiféle más vizsgálatra.Most állítólag a koleszterinszintje is kicsit magasabb, hogy mennyi, azt nem tudom, de állítólag nem számottevő, tehát szerintem a felső határértéken van! Olvastam erről a primer biliáris cirrhosisról, ami a terhességgel fokozódhat, ha jól értettem, és most mát rettegek, igaz már 12 éve, de a lányom csak nevet a háziorvossal együtt! 12 év alatt még egy hasi uh-ra sem küldte el! A szeme sarka mindig sárgás, és rettentően vékony, vékonyak a csontjai de más tünet nincs! Nagyon megköszönném, ha válaszolna, tehát minen májfunkciós paraméter jó, a koleszterin most a felső szinten van, a totál bilirubinszint 3 hete 25 volt! De volt már, hogy a direkt bilirubin is 7 volt, meg 6! Nagyon megköszönném a válaszát: Egy rettegő anya!
Tisztelt Hölgyem!
Ha a májenzimek normálisak, akkor el lehet vetni a primer biliaris cirrhosis lehetőségét. Hogy Gilbert-kór áll-e a háttérben azt néhány egyszerű laboratóriumi vizsgálattal tisztázni lehet.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Nálam 36 évesen lisztérzékenységet diagnosztizáltak. A vékonybél biopszia nem mutatott gyulladást, csak a a bélbolyhok enyhe elsimulását. A vérvétel során csupán a Gliadin ellenes IgG AT érték lett 300. A tüneteim émelység, lágy széklet, hasi puffadás. Ezen értékek biztosan igazolják a fennálló betegséget? Mintegy 2 hónapja diétázok, de a tünetek alig alig múlnak, és a leadott 5 kg -ot sem sikerült még fölszednem. Tisztelettel
Tisztelt Uram!
A leírása alapján valószínűleg lisztérzékenységről, coeliakiáról van szó. Tudnia kell azonban az alábbiakat. Sokkal több információt tartalmaznak a leletek, mint amennyit Ön le tud belőlük írni egy levélben. A gliadin ellenes antitesteknél megbízhatóbb a t-TG ellenes antitestek vizsgálata. felmerül a kérdés, hogy helyesen tartja-e be a gluténmentes diétát. Ha a válasz igen, akkor mennjen vissza gasztroenterológusához, hogy értékeljék újra a helyzetet, a diétát és egyéb lehetséges diagnózisokat.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 45 éves, nem dohányzó nő vagyok. Két évvel ezelőtt voltam kolonoszkopiás vizsgálaton, ami negatív lett és gyomortükrözésen, ahol megállapították refluxom és rekeszizomsérvem van. És IBS-em, ugyanis sokszor fáj a hasam, puffadok, mikor wc-re kell mennem, akkor görcsölök, és előfordul, hogy székrekedésem van, pontosabban erőlködve sikerül kisebb dolgokat produkálni. Többször nyákos is. Sajnos ezek kihozták szerintem az aranyeret is nálam. Nem régen megint volt éjjel egy görcsöléses rohamom, a wc-n szinte sírtam a fájdalomtól, először normál volt a produktum, de a végére már szinte víz jött ki belőlem. De mindez úgy, hogy erőlködnöm kellett. Ezek után éreztem, valami nem stimmel odalent. Előtte is már voltak jelek arra, hogy talán aranyerem van, de három hét óta nagyon fura. Direkt veszek be egy kis hashajtót, Wörishofener Darmpflege a neve, de csak egy felet, hogy ne kelljen reggel erőlködnöm. Mégis sokszor érzem azt, nem ürülök ki teljesen és tényleg, kis idővel utána még megyek wc-re, és bár nem sokat, de produkálok. De nehézkes, mintha egy dugó lenne bennem és ezt érzem akkor is, amikor a szél bánt, nehezen jön ki és hangosan. Ami nyilván azt jelenti, hogy le van szűkülve a hely, ahol kijöhet. Eddig csak kellemetlen volt a wc-zés emiatt, ma azonban már vért láttam a székletemen. Piros, pontosabban bordós vért. Nagyon megijedtem. Pedig már 8 napja használom a Reparon kúpot és 10-12 napja kenem magam szintén Reparon krémmel, de semmi javulás. Két éve is volt már ez a "dugó-érzésem" már, és azt is észrevettem, néha, ha a széklet lágyabb, akkor olyan az egyik oldala, mint ha egy gyurmába két-három ujjal húznánk egy csíkot. Szóval, mintha belül valami sávot vágna bele. Nem tudom, érthető-e? Nagyon meg vagyok ijedve, mi lehet ez. Ha két évvel ezelőtt a kolonoszkópia negatív volt, akkor lehet nagy bajom? Félek a ráktól, a vastag vagy a végbél ráktól, bár a családban nem volt ilyen jellegű betegség még, de ilyen tüneteket olvastam azoknál is. A hasmenés és székrekedés váltakozása nem sűrű nálam, hetek, hónapok telnek el, hogy minden rendben van velem. Aztán megint jön egy időszak, amikor nem. Ez a mostani már 3 hete tart (volt egy erős megfázásom vagy influenzám előtte pont) és most a vérzés megijesztett. Köszönettel: "Linda"
Tisztelt Linda!
Ha két évvel ezelőtt egy korrekt kolonoszkópia történt, akkor nem kell aggódnia a vastagbélrák miatt. Ezért is azt javasolom, hogy egy proktológust keressen fel jelenlegi panaszaival. Ha a proktológus nem talál magyarázatot, akkor jönne szóba a vastagbéltükrözés ismétlése.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Tavaly augusztus óta 12 kg fogytam. A vérképemben mindig az eosinophil sejtszám nagyon magas 18 % - három vérvétel történt eddig. Voltam gyomor és végbéltükrözésen, illetve virtuális colonoscopián is - negatív eredménnyel. Január óta folyamatosan köhögök és nagy mennyiségű váladékot ürítek a gégémből. Reflux oesophagitist állapítottak csak meg gyomortükrözés kapcsán, de olvastam hogy könnyen össze lehet keverni az eosinophiliás oesophagitissel. Hogyan lehetne ezt kideríteni doktor úr? Mi lehet az oka a fogyásnak? Az étvágyam jó. Köszönöm! Gábor
Tisztelt Gábor!
Az eosinpohil oesophagitis elsősorban nyelési fájdalommal, nyelési nehezséggel jár és nem köhögéssel. Az endoscops képe is különbözik a reflux oesophagitiszétől és a szövettani vizsgálattal is jól elkülöníthető. A gyomorsavcsökkentő gyógyszerekre a reflux betegség panaszai jól reagálnak, míg az eosinophil sejtes oesophagitis okozta panaszok nem. A perifériás vérben lévő magas eosinophil sejtszámnak más oka lehet. De ha mégis kétely merülne fel, akkor meg kellene ismételni a gyomortükrözést, újra megtekinteni a nyálkahártyát és ismét biopsziás mintát venni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Üdvözlöm:1 hónapja műtöttek epekőre még mindig fáj, hányingerem van nem jól érzem magam. Mi lehet ennek az oka? Miki
Tisztelt Miki!
Vissza kellene menni a műtétet végző orvoshoz és megbeszélni vele a panszokat. Ha ugyanazok a panaszai mint az epehólyag eltávolítása előtt, akkor az is lehetséges, hogy nem az epehólyagkövesség okozta a panaszokat és azért nem segített a műtét. Néha az epeutakban is van kő, az is hasonló panaszokat okozhat.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán 
Tisztelt Doktor Úr! Édesanyámnak 14 éve kivették a gyomrát, nem mondták neki hogyan táplálkozzon és hogy emésztőenzimet kell szedni. 2-3 éve olyan érzése van mintha rágnák belülről a húsát, ritkábban de az is előfordul hogy mintha bogarak mászkálnának a bőre alatt. Azt mondja most már hiába szed emésztőenzimet jobban marja, úgy érzi mintha sósav marná belül mindenét. A mája nincs a legjobb állapotban és a hasnyálmirigye sem. Sok mindenre allergiás, kevés dolgot tud enni, mert különben nagyon szenved. Több helyen járt már, de senki nem tudott segíteni neki ezzel a maró és viszkető tünettek kapcsolatban. Kérem ha tud segíteni vagy tanácsot adni legyen kedves válaszolni. Nagyon köszönöm! Tiszteletel Szilvia
Tisztelt Szilvia!
Gondolom jártak már gasztroenterológusnál is és történtek vizsgálatok is. Ha a probléma nem oldódott meg, illetve nem kaptak kielégítő választ, azt javasolom mennjenek vissza vagy keressenek másik gasztroenterológust. Ha a gasztroentreológusok véleménye egybehangzóan az, hogy nem tudnak segíteni, akkor kérjék tanácsukat, hogy kihez kellene fordulni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr Az lenne a panaszom, hogy evés után legyen az bármi, hideg, meleg étel gyümölcs. stb pár falat után iszonyatosan fájni kezd a hasam (gyomrom) a doktornőm gyomorsavra írt fel gyógyszert de nem használt. Vissza nem mentem hozzá! Kérdésem mi lehet ez? köszönöm válaszát.
Tisztelt Kérdező!
A pácienst ki kell kérdezni, meg kell vizsgálni és el kell dönteni, hogy szükségesek-e laboratóriumi vagy eszközös vizsgálatok. Gyomortáji fájdalom esetében például hasi ultrahangvizsgálat, gyomortükrözés, Helicobacter pylori keresése céljából urea kilégzési teszt stb. A kérdés ezt követően válaszolható meg.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 54 éves, 168 / 70 kg nő vagyok. Problémám hónapok óta fennáll, nem enyhül, van, mikor rosszabb esetenként. Étkezés, néha kávé után is nagyon rosszul vagyok, (bármilyen keveset is eszem) hányingerem van, úgy érzem, nem esik jól az étel, így meghánytatom magam, ettől valamivel jobb lesz. Néha csak úgy is hányok. Emellett étkezéstől függetlenül is van állandó fájdalmam a szegycsont környékén és a hátamban. Voltam hasi uh-n, csak vesekövet találtak, de azt mondták, nincs vele teendő. Minden mást rendben találtak. Általános vérképem jó. Pajzsmirigyproblémával kezelnek évek óta, műtétem is volt, túlműködés miatt. Jelenleg is gyógyszert szedek, emellett a szívemre betaloc zok-ot. Minden panaszom mellett nem fogytam. Ráadásul egyik éjjel arra ébredtem, hogy alig kapok levegőt, mintha a mellkasomon ülnének, majdnem mentünk az ügyeletre, aztán javult és elmúlt. Ez azóta nem ismétlődött. Sajnos háziorvosunk kissé nemtörődöm, talán az időhiány miatt is, minden beutalót úgy kell kikönyörögnöm tőle. Milyen vizsgálatra kellene mennem Ön szerint még? Azért szeretnék célzott vizsgálatot, hogy minél hamarabb megtudjam, mi a bajom. Ön szerint mi okozhatja ezeket a tüneteket?
Tisztelt Hölgyem!
Gastro-oesophagealis reflux betegség lehetséges. Azt javasolom jelentkezzen egy gyomortükrözésre.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Január végén voltam gyomortükrözésen,mert nagyon fájt a gyomrom és iszonyúan égett és egyéb rosszulléteket is okozott. A diagnózis a következö eredmény lett: a bulbus gyulladt, ödémás, az elülső falon kis linearis fekély gyógyuló hege látható. Más kóros elváltozást nem találtak. A helizo-tesztem is pozitív lett. Erre kaptam amoxicillin + klaritromicin gyógyszert. A savamra írtak Rabemant, amit azóta is szedek reggel-este, mondhatni kihagyás nélkül, plusz 4 hete még az Ulcogant szuszpenziót is elkeztem enni reggel-este, mert kb.1 hónapja újból rámjöttek a rosszullétek, ami úgy nyilvánul meg hogy jön egyfajta hidegrázás, szívdobogás, gombóc a torokban. Ekkor felkerestem egy belgyógyászt aki javasolta hogy keressek egy pszihológust mert az eredményeim alapján szervi problémám nincs inkább idegi eredetű. Minden eredményem negatív: eeg, ct, labor, hormon vizsgálat, szív ultrahang, doppler. A kérdésem az lenne hogy normális-e ,hogy még mindíg sokszor kínlódom a sok savval ennyi idő után is. Az orvosommal azóta is beszéltem hogy nem-e másik savlekötöt kellene-e szednem, de a válasza az volt hogy amíg az idegállapotom nem rendeződik addig teljesen mindegy hogy milyen gyógyszert szedek a savam is mindíg elő fog jönni. Azt szeretném kérdezni hogy ez így természetes vagy változtatnom kellene valamit. Válaszát előre is köszönöm.Fné Ildi.
Tisztelt Asszonyom!
Panaszai valóban pszichés eredetűnek tűnnek. A Helicobacter pylori ellenes kezelés eredményességét ellenőrizni kell majd, csak előtte abba kell hagyni a savtermelést gátló gyógyszer szedését.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 36 évesen gluténérzékenységet diagnosztizáltak nálam. A szövettan nem igazolta, csak a bélbolyhok enyhe fokú lesimulását. Az IgG AT 331,11 GGE lett, ez az egyetlen érték, ami bizonyította a betegségemet. A kérdésem a következő! A gluténmentes diéta után mintegy 2 hónapig semmi tünetem nem volt (puffadás, lágy széklet,hasi kellemetlen érzés). De valószínű véletlenül ehettem lisztes ételt, és mintegy egy hete a betegségre jellemző tüneteket érzem. Egy ilyen véletlen étkezés után is csak hetek múlva lesz újra tökéletes a vékonybélben az emésztés? Tud e javasolna olyan terápiát,ami újra növeli a tökéletesebb emésztést? Tisztelettel
Tisztelt Uram!
A coeliakiának, lisztérzékenységnek a kezelése a gluténmentes diéta szigorú betartása. Ha diétahiba történik, akkor a panaszok átmenetileg újra jelentkezhetnek. Ha a megfelelő diéta mellett panaszai továbbra is fennállnak, akkor keresse fel gasztroenterológusát.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! Édesanyámnak hónapok óta tartó keserű,savanyú a szájíze,de annyira,hogy még a szája szélét is kimarja néha.Az utóbbi időben enni sem kíván és a hangulata is rossz,mondhatni depressziós.Voltunk ultrahangos vizsgálaton ott nem láttak semmit,biztosan további vizsgálatra lenne szükség,de mivel mozgáskorlátozott,nagyon nehéz rábeszélni,hogy menjünk valahová. Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel:Molnár Veronika
Tisztelt Hölgyem!
Keressenek fel egy gasztroenterológust vagy legalább háziorvosukat. El kelene dönteni, hogy milyen vizsgálatok indokoltak, pl. gyomortükrözés és laboratóriumi vizsgálatok.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Hogyan lehet megszabadulni az irritábilis bél szindróma tünetétől. A gyomrom nagyon puffadt mint egy lufi étkezés nélkül is. 42 éves nő vagyok. Kérem segítsen. Köszönöm.
Tisztelt Hölgyem!
Fontos, hogy a diagnózis megalapozott legyen, mert több olyan betegség, rendellenesség van (pl. kontaminált vékonybél szindróma, laktóz intolerancia, coeliakia stb.), aminek tünetei hasonlóak az irritábilis bél szindróma tüneteihez és megfelelő kezeléssel jó eredmény érhető el kezelésük során. Ha a diagnózis megalapozott, akkor gyógyszeres kezelés és életmódbeli változtatások jönnek szóba. Azt javasolom beszélje meg ezeket részletesen gasztroenterológusával.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Férjemnek 4 éves korában lisztérzékenységet diagnosztizáltak. (Egészen pontosan a korházi zárójelentésen az áll , hogy élete végéig tartó "lisztmentes" diétát kell tartania. És maga a cöliákia, mint konkrét diagnózis nem szerepel, bár ez 1983-ban volt!) A diétát mindíg szigorúan betartja, gluténmentes háztartást vezetünk. A napokban vásároltam a gyógyszertárban egy SimtomaX nevű in-vitro gyorstesztet, ami kimitatja a cöliákia meglétét. A mi eredményünk Cöliákia negatív, IgA antitestnormál eredményt mutat.(Bár az IgA antitestre vonatkozó rész nem erősen színeződött el.) A kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e hogy a párom már nem lisztérzékeny, esetleg nem is volt?(Tudomásom szerint ugyanis ezt nem lehet úgymond kinőni, ez genetikai degeneráció. A búzaallergiáról azonban azt olvastam, hogy kinőhető.) A válasza azért is lenne számomra fontos , mert állandóan azon aggódik, hogy a gyereker esetleg szintén lisztérzékenyek lesznek. Válaszát előre ie köszönöm, Traum Éva
Tisztelt Hölgyem!
Ha megfelelően diétázik egy lisztérzékenységben, coeliakiában szenvedő, akkor a szerológiai vizsgálat negatív eredményű lesz. Ez nem jelenti azt, hogy kigyógyult volna a lisztérzékenységből. A coeliakia öröklődhet, ezért tanácsos a gyerekeket szűrni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy a hepatitis b vírus meddig életképes a levegőn? Illetve mivel érdemes tisztítani esetleges baleset után. Válaszát előre is köszönöm! TMaja
Tisztelt Kérdező!
A hepatitis B vírus beszáradt testnedvekben órákon, napokon át életképes maradhat.
üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Nekem epekövem van, már 5 ször görcsöltem be vele 2 hónap alatt de az S.B.O nem mondanak semmit csak fájdalomcsillapitót adnak Algopyrint, No-Spa, Papaverin és Rowachol ezeket szedem reggel, délben, este és 2 naponta begörcsölök. A kövem 8 mm -es. Mi vele a teendő? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Hölgyem!
Ha az epehólyag kövesség panaszokat okoz, akkor az elsőként javasolt megoldás az epehólyag műtéti eltávolítása, cholecystectomia.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! Egy hónapja voltam gyomor polip műtéten, a szövettani eredmény negatív, 2db 5x4x4 gyes volt, de azóta is nagyon fáj, Esomeprazolt szedek. Javasol e a Doktor úr valamilyen diétát vagy más gyógyszert, mert csak 3 hónap múlva kell menni kontrolra. Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelt Kérdező!
A polypok, legyenek azok gyomorban vagy vastagbélben nem okoznak fájdalmat, esetleg az eltávolításukat kísérő szövődmény esetén léphet fel fájdalom. Így, ha a polypok eltávolítása előtt is volt fájdalma, akkor azt valami más okozza.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Dogtorúr! Azzal a kérdéssel szeretném kérni a tanácsát hogy most már 1 hete sárga a székletem de rendes a székletem valamikor meg hasmenésem van de mindig reggel van. Ez mitöl lehet meg a hassam jobb oldalán szokott fájni a belek környékén és sokat fáj a hassam is ! Szeretném ha valami tanácsot adna nekem? 28 éves vagyok. Elöre is köszönöm
Tisztelt Hölgyem!
Ennyi információ alapján nem tudom megmondani mi lehet a háttérben. Ha panaszai rövid idő után sponátn megszűnnek, akkor nem kell vizsgálatokat végezni. Ellenkező esetben keressen fel egy gasztroenterológust, hogy kikérdezze, megvizsgálja.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 17 éves Fiú vagyok és folyós hasmenésem van néha gyomortáji görcsökkel. Időnként hányingerem is van, általában étkezés után de csak pár percig. Nem biztos, hogy ez az oka, de a tünetek előtt körübelül 12 órával megettem egy fél tekercs fokhagymás vajat. Régebben is ettem ilyet, de sokáig nem és most hirtelen ettem ebből a dologból sokat. Utána ettem rántot sajtot rizzsel és majonézes salátával. Ön szerint okozhatja ez a hasmenést ami egy nap után már nem olyan vészes de a hasi görcsök továbbra is vannak? Ha megnyomom a gyomromat akkor égető érzést érzek. Üdvözlettel. Ádám
Tisztelt Ádám!
Néhány napig tartó hasmenése bárkinek lehet anélkül, hogy komolyabb betegséget kellene feltételezni és ez ritka kivételektől eltekintve nem is indokolja orvos vagy gasztroenterológus felkeresését.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! A páromnak évek óta reflux jellegű tünetei vannak, pontosabban, a nyelőcsövében érez kellemetlen érzést, aminek következtében gyakran köhög. A gyomorsavat más módon nem érzi, nem fáj a gyomra, zsíros, szénsavas, savanyú ételek után sem. Sőt, azt állítja, hogy ezek fogyasztása után rövidtávon kifejezetten jobbnak érzi a helyzetet. Annak ellenére, hogy reflux esetén pontosan ezek fogyasztása a kerülendő. Januárban gasztroenterológiai vizsgálaton vett részt, mely során a következő leletet kapta: "A nyelőcső a kp. harmadtól distalisan kifejezetten erythemás, a lumenben bőséges, habos secretum jelzi reflux jelenlétét. A cardia erodált. A gyomorban is bőséges habos secretum. A redőzet megtartott, konturok épek, a fal jól tágul, a nyh. foltokban erythemás. A pylorus szabadon átjárható, a bulbus és a kezdeti doudenum szakasz ép. Körülírt laesio nincs. Inversioval kóros nem látható. Mikroszk. leírás: a corpus részlet szabályos, antrumban is enyhe idült interstitialis gyulladás van csupán, aktivitási jelek nélkül. Hámdysplasia nincs. Helicobacter fertőzés nem igazolódott." A doktor úr PPI szedését írta, elő, azonban a kezelés hetek alatt sem hozott pozitív változást, sőt, a párom szerint még rosszabbodtak is a tünetei. Sajnos ezen kívül mást nem mondott az orvos és most tanácstalanok vagyunk, mit is tegyünk. Mit szedjen, vagy mit ne, egyáltalán jó-e a gyógyszer, és hogy hogyan lehet, az, hogy a reflux diéta alkalmazásakor és gyógyszer szedésekor még rosszabbul érzi magát, mint amikor éppen a kerülendő ételeket fogyasztja és semmit sem szed. Kérem segítsen, mert már nagyon aggódom, hogy visszafordíthatatlan lesz a folyamat és a folyamatos gyulladás valami nagy betegséget fog a páromnak okozni! Köszönettel, Nóra
Tisztelt Nóra!
Kérdés mi az a protonpumpa gátló (PPI) amit szed és mekkora adagban. Ha valamelyik nem vezet kellő eredményhez, akkor érdemes egy másikat megpróbálni és az adagot is lehet emelni. Ha így sincs változás, akkor a panaszok reflux betegségre való visszavezethetősége erősen megkérdőjelezhető. Ebben az esetben a kérdés eldöntésére 24 pH monitorozás, illetve impedancia vizsgálat javasolt.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
ERCP vizsgálatot végeztek rajtam. Eredménye: kemény Vater-papilla és ezáltal nehezen kanülálható!Átvágásra nem került sor, mert nem volt hegesedés. Stent beültetés szóba került. Kérdésem az lenne hogy a stent segitene e a problémámon? Tüneteim: nagyfokú puffadás gázosodás, emésztetlen világos színű széklet, hátborzongás, fáradság.
Tisztelt Uram!
Tudni kellene, hogy felsorolt panaszait mi okozza és akkor lehetne a kérdésére válaszolni. Mindenesetre azt tudniakell, hogy az ERCP során beültetett stent csak átmeneti megoldása az adott helyzetnek..
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr! édes anyámnak három hete kb hasmenése van amit eszik kb tizen öt percmulva ki vécézi alhasi fájdalmai vanak eni nembir, az ürüléke sárgás és nyálkás ultrahang vizsgálatot végesztek az neg, előte három hétel korházban feküdt tüdőgyuladással antibiotikumot kapott vénásan és tablettákat akkor még nem volt hasmenése, de ahogy hazaengeték attól az idötöl hasmenése van, nem tudom mileht ezért kérem a dr. úr véleményét. köszönetel édes anyám.
Tisztelt Uram!
Forduljanak orvoshoz, gasztroenterológushoz. Többek között az antibiotikumok következtében fellépett hasmenés, úgynevezett antibiotikum asszociált colitis vagy pseudomembranosus colitis lehetséges.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Üdvözlöm Tisztelt dr Péter Zoltán! Nekem mindennapos problémám a reggeli hányás, hányinger, gyomor teltségérzet! Voltam ultrahangon, laborban, gyomortükrözésen, de semmit nem találtak! 2011 áprilisában laparoscopiám volt, ahol a nőgyógyász hydrops epét látott! A belgyógyász és a háziorvosom szerint is epe probléma, de mivel az ultrahang nem mutat semmit, igazából nem tudni a panaszaim okát! Enni keveset eszem, akkor is diétázom! Néha fázom van hogy ver a víz, gyenge vagyok és ez így megy nap mint nap! Ön szerint mi lehet a panaszok hátterében? Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Hölgyem!
Sajnos a rendelkezésre álló adatok alapján nem tudom a panaszok okát megmondani. Azt javasolom, hogy az Önt vizsgáló gasztroenterológussal próbáljanak a végére járni további vizsgálatokat végezve vagy ha ez nem megy, akkor keressen más gasztroenterológust.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 41 éves hölgy vagyok. 2002 óta refluxom és hiatus herniám van. Idén febr. elején megtörtént az antireflux műtét. Sajnos muszáj volt, mert a biopszia beigazolta a Barett oseophagust. Azóta jól vagyok, PPI-t sem szedek már. A műtét óta viszont elkezdett fájni a hasam, s ezzel egyidejűleg a lábam is. IBS-s is vagyok, szedek rá Dicetelt 2x2-t. Sajnos ezt a fájdalmat máshogy érzem, nagyon rossz, leginkább a jobb oldalt, de néha érzem a balon is, éjszaka is felébredek rá. Émelygés, böfögés, belek szelessége, gyomorégés, étvágytalanság, derékfájdalom, savanyú szájíz kiséri. Sokszor úgy érzem, hogy a beleim szúrkálnak, megfeszülnek, főleg a jobb bordaívnél. Májértékeim átlagban 30-40 értékekkel magasabbak, ill. az A/G hányados norm.érték: 2 és az enyém 2,8. Egyéb labor eltérés nincs. Hasi UH jan. végén rendben volt, kivéve a zsírmájamat. Nem tudom, hogy milyen irányban induljak el. Miért van összefüggésben a lábam a hasammal? A lábfájdalom nyílaló, húzó, s csak azóta van, amióta így fáj a hasam. Ön szerint vastagbélre vagy májproblémára kell gondolnom? Most megyek laborba, ki lehet-e szűrni belőle gócos ill daganatos betegséget pl. crp, vörösvértest és süllyedésből?
Tisztelt Hölgyem!
Azt javasolom,  hogy keresse fel a műtétet végző orvost és gasztroenterológusát. Antireflux műtétet követően is lehet, hogy szedni kell protonpumpa gátlót (PPI). Hogy az alsó végtagi és hasi fájdalmai miért függnek össze, azt nem tudom. A májenzimek emelkedése valószínűleg a zsírmájjal vagy nem-alkoholos steatohepatitisszel van összefüggésben, de ezzel kapcsolatban legalább egyszer fel kell keresni egy hepatológust is.  A kérdezett laboratóriumi vizsgálatok nem alkalmasak rosszindulatú betegségre való szűrésre.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktot Úr! December óta nagyon fáj a bal oldalam állandóan, éles szúró fájdalmat érzek. Észrevettem hogy amikor elviselhetetlen a fájdalmam akkor ülő helyzetben vagyok amikor mozgok akkor nem olyan erős a fájdalom. Tapintásra mintha csomót éreznék. Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel:G Szilvia
Tisztelt Szilvia!
Panaszával keresse fel háziorvosát és mennjen el egy hasi ulrahangvizsgálatra, majd ezt követően jelentkezzen egy gasztroenterológusnál.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
T. Doktor Úr! 2 hónapja egy előrehajolás után rosszullét fogott el, fulladással, remegéssel, hideg izzadással, nyirkos kézzsibbadással. Vérnyomásom normál értéket mutatott. Elmentem az éppen rendelő háziorvosomhoz, aki rekeszsérv gyanújával beutalt nyeléses gyomorröntgenre. Az rekeszsérvre negatív lett, viszont megállapított egy gyenge refluxot. Ezután a rosszullétek maradtak. Voltam gyomortükrözésen, fekélyt, felmaródást nem mutatott, a refluxot megerősítette. Kimutatták a Helicobacter pylori fertőzöttséget, így végigcsináltam egy eradikáló antibiotikum kúrát. Az első naptól kezdve az emésztőrendszerem kiborult, felváltva jelentkezett hasmenés és székrekedés, periódikusan váltakozva. Végigcsináltam. 1 hónapja lejárt, az emésztésem azóta sem tért észhez, puffadok, naponta 1X van székletem, de állaga változó, színe természetellenes, tarka, nyákos jellegű. Erősen puffadok. Közben sebészeten is jártam, ahol 3 nyitott, ujjnyi és diónyi sérvkaput állapítottak meg (1 köldök és 2 lágyéki), kizáródás nélkül, ami még kellemetlenebbé teszi az emésztési zavarokat. Ultrahang 1 hét múlva lesz. Ami a legjobban aggaszt, hogy az elejétől fogva szúró fájdalmat érzek a bal bordaív alatt kiindulva, jobbra tartva kb. 15 cm hosszan vízszintesen. Bekeményedik az a rész, nyomásra szúró fájdalmat érzek, üléskor "nyomom" azt a részt, légszomjam lesz, néha rosszullét kerülget. Kérdéseim: 1. Okozhatja-e a sérvek megléte ezeket a tüneteket? 2. Okozhatja-e az antibiotikum kúra az emésztési zavarokat? (12 napja kaukázusi kefírt fogyasztok házi tejből) 3. melyik szerv problémája lehet a bordaív alatti fájdalom? Köszönettel! Zsolt
Tisztelt Zsolt!
1. nem, 2. igen, 3. a rendelkezésre álló adatokból ezt nem tudom megmondani, a hasi ultrahangvizsgálat segíthet ebben. Azt javasolom, hogy mennjen vissza gasztroenterológusához és számoljon be panaszainak alakulásáról.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Dr Úr! Nekem annyi lenne a kérdésem:Hogy a férjemnek (43 éves) pár napja többször van folyós széklete, és közben a hasa olyan hangokat add ki mintha korogna ...nap 2* van kb neki ilyen? Utalhat ez valamire? Köszönettel!
Tisztelt Hölgyem!
Néhány napig tartó híg széklet, hasmenés előfordulhat bárki esetében, akkor kell komolyabb bajra gondolni, ha több mint két hete tart a panasz.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! 36 éves anyuka vagyok. 2011 november közepén egyik percről a másikra borzalmasan korogni kezdtek a beleim, ez napokig tartott, látni is lehetett hogy mozog itt-ott a hasam(mintha egy jól fejlett baba kalimpálna odabent-persze nem vagyok terhes). Székletem enyhén lágyabb és kicsit világosabb lett. Háziorvosom keksz-krumpli-kamillatea diétát javasolt 2 napra,betartottam. 10 nap alatt 6 kg-t fogytam. A diéta nem segített, vérvételre,hasi és kismedencei uh-ra küldött. Vizelet eredmények rendben, az ultrahang rendben és a vérképben minden jó kivétel egy vörösvérsejt süllyedés ami 50mm/h. Háziorvos gasztrora küldött. Eredményeim: cöliákia-neg. hepatitiszek negativak, cytomegalovírus negatív, széklettenyésztés, parazitológia, vírus szerológia negatív. Laktóz terhelésen azt hittem végem van (185 volt amit a készülék mutatott) Laktulóznál 83 volt a legmagasabb. Kaptam normixot 2x2 6 napig, és 2x1 protexin (1 dobozzal) bakteriális vékonybél szindróma miatt. Egész március közepéig jól is voltam de megint bármit megeszek legalább 30 percig korognak a beleim, esténként mikor lefekszek érzem , hogy itt-ott mozog, jobb bordák alatt naponta többször picike szúrás, 2 napja balra köldök magasságában is és jobb oldalon egész lent is.Ezek tényleg kicsi fájások és össze-vissza, hol itt hol ott. Lassan azt hiszem megzavarodok, félve eszek(persze semmi laktóz!!! ) székletem megint lágyabb de nem híg és délelőttönként 1 rendes adag és 1-2 nagyon kevéske, színe kicsit néha világosabb. Annyira aggódok hogy lehet , hogy már pszichésen is kikészültem, napi 1-2 alkalommal elmegy minden energiám,szédülök a gyengeségtől(mint a szilveszteri fél pohár pezsgőtől) , csak bambulok,nem érdekel semmi, csak jár az agyam hogy kitudja mi a bajom stb..... Kérdéseim: 1. Mi az a Bakteriális vékonybél szindróma? 2.Nem kellene valami probiotikumot szednem még? 3.Lehet hogy pszichésen csinálom az egészet? (2 éve is agyonaggódtam magam mert a környezetemben hirtelen mindenki a rákról kezdett beszélni és a végén pszichiáterhez küldtek,akkori papíromon az áll, hogy szorongásos depresszió). Válaszát nagyon köszönöm!
Tisztelt Hölgyem!
1. A kontaminált vékonybél szindróma lényege, hogy a vastagbél flórára jellemző baktériumok szaporodnak el a vékonybélben, így megnövekszik a vékonybélben a baktériumok száma, emésztési és felszívódási zavarok léphetnek fel. 2. Probiotikumot bátran szedhet. 3. Pszichés tényezők közrejátszhatnak.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! A kézfejemen és az arcomon kiütéseim voltak/vannak. Tejes termékektől pl joghurt, tej megy a hasam, de a túrótól, sajttól nem. 2 hete ittam 2 bögre tejet, ebben az évben először, hasmenésem nem volt tőle, de 2 napra rá kiütéseim lettek. Nem tudom, hogy a tejtől-e. Érdeklődni szeretnék, hogy a kilégési teszttel ki lehet e mutatni a tejallergiát vagy más ételallergiát? Kezdek rászokni a teljes kiörlésü kenyerekre és nem tudom ez számít-e. A bőrgyógyász azt mondta felesleges allergiavizsgálatra elmenni, de én szeretném tudni, hogy ehetek-e tejes dolgokat vagy meg kell teljesen vonnom a szervezetemtől. Válaszát előre is köszönöm szépen!
Tisztelt Kérdező!
Hidrogén kilégzési teszttel a tejcukor (laktóz) intolerancia vizsgálható. Élelmiszer allergia bőr tesztekkel vagy vérvizsgálattal (élelmiszer specifikus IgE) kereshető.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
tisztelt doktor ur az lenne önhöz a kérdésem hogy a férjem kb 1 honapja fertözödött meg a hepatitisz c virussal nagyon sokat fogyott és sárga is volt sajnálatos modon ö börtönben van igy nem tudunk a betegségéröl sokat de tegnap vért hányt sulyos az ö állapota? A nemiszervébe golyokat rakatott lehet ez a fertözés oka? Fel lehet ebböl gyogyulni? lehet e komolyabb baja belöle? ö még csak 31 éves válaszát elöre is köszönöm
Tisztelt Kérdező!
A vérhányást (haematemesis) mindig komolyan kell venni, mert az életet veszélyeztetheti. A C vírus hepatitis akkor vezethet vérhányáshoz, ha már májzsugorodás, májcirrózis áll fenn következményes nyelőcső visszerekkel (oesophagus varicositas). Egy hónap alatt a C vírus hepatitis nem vezet májzsugorodáshoz, ezért vagy nem ez okozta a vérhányást vagy nem egy hónapja áll fenn a C vírus hepatitis. A nem steril körülmények között végzett "véres" beavatkozások során elkapható a B és a C vírus hepatitis is.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor úr! Nekem egy éve van reflux tünetem, ugyan nem állapították meg biztosra hogy reflux mert sajnos még a tükrözésre várni kell! Eleinte szedtem contorolocot, aztán most esomeprazolt, de valahogy semelyik sem használ! Vagyis az elején igen, de aztán eltelik két hét és visszazuhanok! Lehet hogy azért mert valami olyant eszek amit nem szabadna? Van néha olyan érzésem hogy szinte semmi sem jó erre a betegségre! mindig érzem a torkomban ezt a maró érzést! Tudom hogy meg kell várnom a tükrözést, de ha azon megállapítják h reflux, utána mi lesz? ugyanez folytatódik most már életem végéig!?
Tisztelt Kérdező
A gyomortükrözés segíthet a reflux betegség diagnózisának felállításában, de sajnos nem mindig. Ilyenkor más vizsgálatokra, pl. 24 órás pH monitorozásra lehet szükség. Különösen akkor, ha az egyébként megfelelő gyógyszeres kezelés nem enyhíti a reflux betegségnek tulajdonított panaszokat.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 35 éves vékony férfi vagyok. Idén Március eleje óta vannak bizonytalan helyű hasi szúrkáló fájdalmaim. Az első héten a köldök alatt meglehetősen erős bélmozgásokat tapasztaltam, gyakori apró gáz távozásokkal. Ez egy hét után megszűnt. Viszont a köldök vonalában, hol jobb - hol bal oldalon olykor éles tűszerű szúrkálásokat érzek. Van hogy a jobb borda alatt gyors séta alkalmával nyomást érzek és lassítanom kell, de van hogy ez a bal oldalon érződik... De nem minden esetben. Kb. 4 kilót fogytam is az elmúlt 3 hónapban. Március 26.-án voltam egy hasi ultrahangon, mindent rendben találtak. Voltam urológián ahol prosztatagyulladást állapítottak meg. Utóbbi vizsgálatot elvégeztettem más urológián is ahol három vizeletmintát is néztek és tenyésztettek ki. Minden negatív. A tüneteim (szúrkálás vagy tompa nyomó fájdalom) nem függnek össze az étkezésekkel ahogy tapasztalom.A nyelvem általában fehér lepedékes. Vérképet Április 3.-án csináltattam: a csillagosakat írom le. Klorid: 100 , Vas: 7.8 , Transzferrin telítettség: 14% , Neutrofil: 8.84 , Limfocita: 0.73 , Monocita: 1.39 A második urológián javasoltak gasztroenterológiai és ortopédiai vizsgálatot is. Utóbbit a gerincferdülés miatt. Lehet hogy hipohonder vagyok, de állandóan ez a dolog jár a fejemben. Mitől a fogyás és mi bajom lehet? De én meglehetősen szorongok és ezt is föl kellene oldanom. Gasztroenterológushoz el fogok menni. A doktor úr szerint a vérkép komolyabb bajt kimutatott volna? Köszönöm megtisztelő válaszát! M. Attila
Tisztelt Uram!
A vérvétel eredménye gyakran nem utal emésztőszervi betegségre. Szerintem is keressen fel egy gasztroenterolgust.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor Úr! Évek óta maga májfunkció értékeim vannak, a jelenlegi GOT 44.8, GPT 87.3, GGT 80. Voltam biopszián ahol májelzsírosodást állapítottak meg. Nagyon el vagyok keseredve, 48 éves nő vagyok, van súlyfölöslegem, alkoholt soha nem fogyasztok, nem tudom mi tévő legyek, kihez forduljak segítségért. Próbálkoztam fogyókúrával is, több-kevesebb sikerrel. Pedagógusként a nyári szünetem mindig arra megy rá, hogy keresem a megoldást és a segítséget, de nem jutok eredményre. Már rengeteget költöttem gyógynövényekre, de mind hiába. Attól félek, hogy hosszú távon ezeknek az értékeknek súlyos következményei lesznek. Várom segítségét és őszinte válaszát.
Tisztelt Hölgyem!
A máj egyszerű elzsírosodása, a steatosis hepatis többnyire ártalmatlan betegség. A nem-alkoholos steatohepatitisnek nevezett altípusban gyulladás is társul a zsírlerakódáshoz. Ebben az esetben a betegség progrediálhat és májzsugorodás, májcirrózis (cirrhosis hepatis) alalkulhat ki, annak összes lehetséges szövődményével. A kezelés lényege a testsúly csökkentése és szükség esetén a vérzsírok, illetve a vércukor értékek gyógyszeres normalizálása. Segítséget kaphat egy hepatológiai, esetleg gasztoenterológiai rendelésen.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Fél éve gyomortükrözés során Barrett metaplasia-t állapítottak meg. Úgy tudom, hogy ez legfőképpen a gyomorégés következtében alakul ki. Legelőször dupla dózisú (2*40 Mg-os) savlekötőt szedtem, majd 1*40 mg-ra, később pedig 1*20 mg-ra módosult. Legutóbbi az én javaslatomra, ugyanis egyszerűen nem érzem, hogy égne a gyomrom, nincsen panaszom. Reggelente szoktam érezni, hogy kapar a torkom, illetve mintha kiszáradt volna, esetleg ez a jelleggű fájdalom, de mást nem tapasztalok. Sokan panaszkodnak, hogy ég a gyomruk és sok a savuk, én viszont elképzelni nem tudom, hogy milyen érzés lehet, de mégis kialakult egy Barrett-metaplasiám. A kérdéseim, melyre szeretnék választ kapni: - az én esetemben a lefekvés előtti gyógyszerszedés lenne a megfelelő? - nem lehet helyreállítani a nyálkahártyát? - régebben ha beteg voltam mindig forró teát ittam, gondoltam ez jót fog tenni, lehet, hogy ez okozta a vesztem? A legfőbb bajom, hogy nem tudom mit tegyek ez ellen, ugyanis mivel nincs fájdalmam nem tudom, hogy javul-e az állapotom, nem tudom min kellene változtatnom. Tehát nem tudom, hogy egy vmilyen szokásom okozta ezt, vagy csak a forró tea. Azt tudom, hogy rendszeres kell mennem tükrözésre. Kérem szíves segítségét!
Tisztelt Uram!
A forró teának nincs köze a Barrett-nyelőcsőhöz. Protonpumpa gátló mellett leírták a Barrett-oesophagus javulását, de ez egymagában ritkán szűnteti meg az elváltozást. Különböző beavatkozásokkal roncsolni lehet a megváltozott nyálkahártya felszínét és a protonpumpa gátló kezelés mellett várhatóan normális lesz a nyelőcsőben újraképződő hám. Állapotának változása a rendszeres endoszkópos vizsgálatokból fog kiderülni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 37 éves férfi vagyok. Több éve széklet problémáim vannak! Általában laza állagú a produktum és mostanában már napi 3-5-ször kell WC-re mennem. Gyakran (már majdnem minden esetben) nehezen visszatartható, étkezések után mindenképpen a mellékhelység közelében kell lennem. Bélmozgásaim hangosak és intenzívek. Évekkel ezelőtt volt vastagbél tükrözésem és vékonybél röntgenem – mindkettő negatív volt, mindent rendben találtak és Meteospasmyl kúrát ajánlottak. Mostanra azonban egyre nehezebben elviselhető a helyzet. Időközben leálltam a Meteospasmyllal, néha újrakezdtem, de már nem igazán láttam értelmét. Most próbálkoztam Lactívval, Iberogasttal és Hobiottal. Ez utóbbi talán valamelyest enyhítette a gondokat, de nagyon félek a kellemetlen helyzetektől ezért már úgy érzem, hogy a hasam állandóan össze van húzódva és remeg, emésztésem gyors. Székletem továbbra is lágyabb a normálishoz képest és vékony. Milyen gyógyszerrel, vagy módszerrel lehetne lelassítani az anyagcserémet, egyáltalán mit javasol ezekre a tünetekre. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Uram!
Az évekkel ezelőtti negatív vékonybélröntgen és vastagbéltükrözés alapján jogosan gondolták funkcionálisnak panaszait. Az azóta eltelt több évre való tekintettel azt javasolom, hogy ismét keresse fel gasztroenterológusát és beszéljék meg panaszait. A kritikus helyzetek elkerülése végett alkalomszerűen megpróbálhatja a gyógyszertárban vény nélkül kapható loperamid hatóanyagú készítményeket.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Egy rokonom kb 3 éve nyelv mütéten esett át . Rosszindulatú daganatot távolitottak el a nyelvének 3/4 részét elvesztette. Utána sugárterápián esett át és azota az emberfeletti fájdalmakat megszüntetni próbáló gyogyszerek /Durogesic 250 mgram és a naponta bevett Oramorph/ sem hatnak. Újabban / kb 1 hónapja / nagy gyomorfájdalmakra panaszkodik. A műtét óta turmixolt ételt fogyaszt, esetleg naponta egy szelet kenyeret piritva képes elrágicsálni, de a nyelv mozgatása miatt, megfájdul a mütét helye és környéke. A nyaki fájdalmakat helyi erzéstelenitőkkel akarják kezelni. Szertnénk tudni, mitől lehet a gyomorfájása? Lehetséges hogy a gyógyszerektól van? A táplálék, amit elfogyaszt eléggé egyoldalú krumpli, sárgarépa káposzta darálthús főve esetleg átsütve kicsit. Savas sós és maró hatású élelmet nem fogyaszt. Nagyon szépen köszönjük a válaszukat, tisztelettel CsK
Tisztelt Uram!
A Durogesic és az Oramorph is erős fájdalomcsillapítók. ha ezek ellenére fájdalmai vannak, akkor az onkológust vagy fájdalom ambulanciát kellene felkeresni. Gyomortáji fájdalmai miatt gyomortükrözés jön szóba.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Dr Úr. Már 4-5 hete szúró felhasi fájdalmam jelentkezik rendszerességgel ha aktív mozgást végzek. Rövid ideig tart, de ha nem nyílik lehetőségem huzamosabb ideig pihenni, nem múlik, sőt inkább fokozódik a fájdalom. Amennyiben nem végzek fizikai megerőltetést, akkor a fájdalom csak nagyon ritkán jelentkezik. Legfeljebb köhögéskor, vagy nevetéskor. Eleinte epekőre gyanakodtam, de az orvosok itt /Írországban élek/ egy röntgennel és vérképpel ezt a lehetőséget kizárták. Sajnos nem találtam lehetséges diagnózist máshol, így szeretném a véleményét kérni. Köszönettel: NK
Tisztelt Uram!
Egy hasi ultrahangvizsgálatot kellene végezni, lehetőleg Doppler vizsgálattal kiegészítve. Ennek a függvényében lehetne továbblépni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Dr. Ur 24 eves ferfi vagyok, egezseges eletmodot folytatok. 3 napja ismet azt ereztem az egesz hasamban es a beleimben hogy puffadt vagyok es szeles ami nem igazan akart tavozni, masnapra hoemelkedesem volt 37.5 es estere elkezdet fajni a hasam meg jobban. Masnapra a hasi fajdalom lehuzodott jobb oldalra a vakbel iranyaba. Ilyen velem mar 3-szor is elofordult az elmult 5 evben. Tavaly ugyanezekkel a tunetekkel bementem az intenzivre ahol azt mondtak h nem hiszik h vakbel lenne a vervizsgalatbol es az ultrahangbol es nem tudtak mire fogni, rakentek a vesemre es adtak ra Uriclar nevu gyogyszert. Akkor elmult 2 hetre ra. Ez 2-szer megtortent es most ismet ezekkel a tunetekkel kuszkodok. Kerem segitsen mik okozhatnak ilyen tunetet? Megtisztelo valaszat elore is koszonom!
Tisztelt Uram!
A leírása alapján nem egyértelmű a panaszok oka. Azt javasolom keressen fel egy urológust és gasztroenterológust is. Néhány kérdést biztosan tisztázni tudnak majd, néhány lehetséges betegséget biztos ki tudnak majd zárni és még a panaszok oka is kiderülhet.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! Mitől lehet hogy az alhasam szúr, de inkább már a szeméremdomb felet egyből... Már nagyon régóta szúr és általában este jön elő! 8x voltam nőgyógyásznál, mert mellette erős a hüvelyi folyásom is, de semmi nem múlik...lehet hogy valami bélrendszeri probléma van?? Amikor a vizeletet hosszabb ideig vissza tartom fáj.... Régen nem volt sose panasz erre!
Tisztelt Hölgyem!
A panaszai egyértelműen nőgyógyászati - és nem gasztroenterológiai - eredetűnek tűnnek.
üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! A páromnak 24 éves, elöször ugy kb 4-5 hónappal ezelött kezdödött hogy néha hányingere volt néha hány, ezt annak tudtuk be hogy kiköltöztünk Angliába és másabbak az ételek, de egy hónapja már a széklete is véres!!! Mittől lehet ez nagyon aggódunk:( Köszönöm Böbe
Tisztelt Böbe!
A véres széklet miatt mielőbb keressen fel egy gasztroenterológust.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Idén januárban gyomortükrözés során "Gastrooesophagealis reflux, oesophagitis nélkül"-t állapítottak meg nálam. Acilesol 20 mg-os gyógyszert szedtem kb. 1,5 hónapig - 2 hétig 2 x 20 mg-ot, aztán már csak 1 x 20 mg-ot. A gyógyszer segített, de mellékhatásként végül az arcomon viszkető érzés, bőrpír jelentkezett, és pici hólyagocskák is, ezért a gyógyszer szedését abbahagytam. Gyomorsav túltengéssel járó panaszaim enyhék, a Salvus gyógyvíz segít ha problémám van, de csak ideig, óráig. Nem akarom elhanyagolni a betegségem kezelését, ezért ma elmentem újra az orvosomhoz, aki sajnos ma nem rendelt, helyettesítette őt másik orvos. Neki elmondtam problémáimat, még a diagnózist is, de hogy oesophagitis nélküli a refluxom, nem mondtam, mert azt már fejből nem tudtam. Annyit mondtam, hogy nem volt fekélyem, nem volt begyulladva a nyelőcsövem. Az orvos felírt Controloc 40 mg tablettát, napi 1x kell szednem. A kérdésem, hogy ez a gyógyszer jó-e a betegségemre, mert a betegtájékoztatóban azt olvastam, hogy ez reflux oesophagitis kezelésére szolgál, nekem pedig oesophagitis nélküli refluxom van. A 40 mg adagolást sem értem, mert nekem a 20 mg is elég volt az Acilesolból is, csak sajnos jelentkezett az a bizonyos bőrprobléma. A kérdésem, hogy szedhetem-e nyugodtan ezt a felírt gyógyszert, vagy inkább ne, esetleg törjem ketté, hogy ne legyen sok a 40 mg? Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Kérdező!
Szedje bátran a felírt gyógyszert. Oesophagitisszel vagy oesophagitis nélkül, a reflux betegség kezeléséra többnyire ugyanazokat a gyógyszereket használják.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 30 éves férfi vagyok, a panaszaim körülbelül 4 éve kezdődtek. Naponta egyszer van székletem, először ritkábban, majd mostanra odáig jutottam, hogy mindegyik eléggé laza, gyakran már hasmenésszerűnek mondható. Székrekedésem nem szokott lenni. Eléggé gázosodok is. Nem vagyok benne biztos, de úgy tűnik, hogy akkor gázosodok jobban, és akkor lazább a székletem, amikor lisztes ételt fogyasztok előző nap. A köldökömtől jobbra pedig egyhe fájdalmat szoktam érezni, és ugyanitt elég sokszor bélkorgást hallok. A hasam is megnőtt, az utóbbi 1 évben, de ez lehet annak is a következménye, hogy abbahagytam a dohányzást és felszedtem jó pár kilót. 3 éve voltam egy ultrahang vizsgálaton, ahol az orvos megállapította, hogy az ileum-kacs meg van vastagodva. Kaptam beutalót kolonoszkópiára, de eléggé tartottam a vizsgálattól, és még nem mertem elmenni azóta sem. Mi lehet a bajom?
Tisztelt Uram!
A kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) indokoltnak tűnik, de lehet, hogy gyomortükrözésre és más vizsgálatra is szükség lesz. Ezek eldöntésére keressen fel egy gasztroenterológust.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! Gyomor problémával fordultam belgyógyászhoz, aki a gyomortükrözést javasolta de nem vállaltam. Panaszaim a következők. Nagyon sokáig rendszertelenül ettem, dohányoztam. Novemberben erős fájdalmat éreztem a gyomorszáj környékén pár napig majd elmúlt. Utána következett, hogy (ami most is tart néha) szúrkáló érzésem van, hol a jobb bordaív alatt, hol a bal oldalon. Ultrahangom negatív lett teljes mértékben. Vérvételen kiderült, hogy a serum amylaz szintem 220 helyett 272. Vannak még ilyen tünetek hogy nagyon ritkán bele bele szúr fnoman a köldököm körül, de hamar elmúlik. Háziorvosom felírta a Zimpax nevű gyógyszert, amit szedek most is. Ön szerint mi lehet az oka ennek? Hasnyálmiriggyel kapcsolatos? Köszönöm válaszát előre is! Tisztelettel: Elle
Kedves Elle!
Nem tudom megmondani mitől van a panasza, de nem gondolom, hogy aggódnia kellene. Az amiláz szint emelkedése nem számottevő. Ha nem oldódik meg a panasza, akkor keressen fel egy gasztroenterológust.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Két hónapja a bal bordaív alatt fájdalmat érzek. Ezt követően 2-3 hét múlva gyomortáji fájdalom is jelentkezett. Eleinte ritkábban, de mostanra szinte állandósult. Nem is kimondottan fájdalom, hanem olyan erős feszítő érzés,olyan mintha nagyon sokat ettem volna, miközben egy falatot sem ettem. Nem lehet a tünetet sem napszakhoz, sem étkezéshez kötni. Mostanra szinte állandó ez a kellemetlen érzés. Várom szíves válaszát! Köszönettel: TIné
Tisztelt Hölgyem!
Egy hasi ultrahangvizsgálat mindenképpen indokolt és lehet, hogy gyomortükrözésre (gasztroszkópiára) is szükség lesz. Jelentkezhet egy gasztroenterológiai rendelésen is és akkor elvégzik a vizsgálatokat.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr. 37 éves férfi vagyok. Két hónapja jobb bordaív alatt "beszúrások" érezhetőek, illetve gyomor/gyomorszáj környékén tompa fájdalmak. Ehhez társul étvágytalanság, fogyás is 5 kg, lepedékes nyelv, savanyú néha keserű szájíz, ellenben az édes dolgokat néha fokozottan kívánom. Előtte nem volt jellemző, nem táplálkozom zsírosan/fűszeresen (74kg), nem iszom, sajnos dohányzom, kávét már nem fogyasztok. Ezekkel a tünetekkel két hónapja vagyok betegállományban: ( Az alábbi vizsgálatokon vettem részt az elmúlt időkben. 2 Hasi UH negatív. 2 Hasi CT negatív, MRCP negatív. Kolonoszkópia negatív. Markerek: CA 19-9 6,5/ref 35 AFP 1.3/ref 6.0 Teljes vérkép jó. Ennek ellenére a tünetek jelentkeznek. Decemberben voltam gyomortükrözésen ahol GERD lett megállapítva, erre szedem a Controloc gyógyszert napi 2 db 40mg, később már csak egyet lefekvés előtt. Teljesen tanácstalan vagyok, hogy hová kellene mennem ezekkel a panaszokkal. Háziorvosom már idegi alapot emleget a leletek alapján. Hiába említem az étvágytalanságot és az állandóan lepedékes nyelvet. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Uram!
Ha már visszament gasztroenterológusához és az összes vizsgálati eredmény ismeretében átbeszélték a panaszait és az a vélemény alakult ki, hogy nincs gasztroenterológiai ok a háttérben, akkor egytetértek háziorvosával.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! 14 éves fiamnál több mint egy éve húzódik egy hasfájás, ami rosszulléttel (hányinger, szédülés) jár. Voltunk gasztroenterológusnál, gasztroduodenitist állapítottak meg. Kapott gyógyszeres kezelést, jelenleg tíz napja. Még mindig nem sokat tudok erről a betegségről és hogy mennyi idő alatt lehet ebből kigyógyulni? Előre is köszönöm válaszát!!!
Tisztelt Hölgyem!
Bizonytalan vagyok abban, hogy fiának panasza magyarázható-e gastroduodenitisszel. Ha nem javul, miondenképpen mennjenek vissza a gasztroenterológiára.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Férjem 40 éves külföldön dolgozik. Panaszkodik, hogy jobb oldalon fáj a hasa, kemény és nagyon érzékeny, főleg ha köhög. Vakbelét már kivették így azt kizárnám. Étvágya alig van. 1 hete van ebben az állapotban. Szeretném önt megkérdezni mi lehet a feltételes baj? Kell-e aggódunk?Köszönöm válaszát.
Tisztelt Asszonyom!
Távolról ezt nehéz lenne megmondani. Keressen fel egy orvost, gasztroenterológust.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 46 éves nő vagyok, egy évvel ezelőtt keresztül estem egy nagyobb kivizsgáláson. A panaszom igazán az első béltükrözés után kezdődött. A vizsgálat után egy nappal elkezdett fájni a bal oldalam végig, a gyomrom borzasztó hányingerrel, mivel csak 20 cm tudtak megnézni, ezt egy újabb tükrözés követte, már altatásban. Ennek eredménye gyuladt nyálkahártya néhány aftás elváltozással. Ezt a vizsgálatot egy gyomortükrözés követte, ott is gyuladt nyákahártya volt a diagnózis. Addig egyáltalán nem szedtem gyógyszereket, savlekötés, Pentazol. Még egy CT vizsgálaton is átmentem reflux gyanúja miatt. Az eredmény negatív lett. A gasztroenterológus doktornő a vizsgálat végén azt mondta Crohn-betegségem van és egy könyvet kaptam tőle a betegségről. Azt monda a stressz váltotta ki. Igaz nagyon izgultam a vizsgálatok miatt, de nem értem ez ilyen hirtelen kialakulhat. A vizsgálatok előtt nem voltak ilyen jellegű panaszaim. Aranyér prolémám volt.
Tisztelt Hölgyem!
A vizsgálatokkal járó stressz biztosan nem okozhat Crohn-betegséget.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr, 20 éves lány vagyok és 2 hete elkezdtem egy diétát csinálni. Ezelött 75 kg voltam, nem sportoltam és viszonylag egészségesen táplálkoztam, de az édesség sosem maradt el. ùgy gondoltam ennek véget vetek és diétába kezdek. 2 hete elkezdtem naponta fél órát rendszeresen futni. A diétám pedig ebböl áll: reggeli: 1szelet kenyér, 2 tojássárgája, ebéd: saláta +csirkemell/hal, vacsora: brokkoli + csirkemell/hal. az étkezések között egy marék mandula plusz gyümölcs bármikor. Ez az elsö napokban remekül bevált, és nagyon tetszik is a sport,viszont hasmenésem van. Egy nap 4x megyek el wc-re és megiszom napi 3 liter folyadékot is. Normális ez? Néha eléggé gyengének érzem magam emiatt,ami nagyon nem tetszik és fontolgatom,hogy abba hagyom a diétát és visszatérek a régi táplálkozásmódomhoz. 2 hét alatt 72,5 kg-ra sikerült lefogynom. Ön mit gondol erröl? Ha esetleg tudna egy diétát javasolni, örülnék neki. Igazából amit fontosnak tartanék,az az egészségem és nem feltétlenül a súlyleadás ( bár az sem lenne rossz. :) ) Nagyon köszönöm elöre is a segítségét. Tisztelettel : Meli
Tisztelt Hölgyem!
A testmozgást fokozatosan kell elkezdeni. A diéta nem lehet drasztikus és egyoldalú. A testsúlycsökkenés folyamatos, fokozatos kell legyen. Diétára vonatkozó konkrét tanácsokat egy dietetikustól kell kérni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Lányomnak gasztoenteriális problémái vannak. Nagyon sokat büfög, elsősorban étkezés után, de előfordul, amikor éhes is. Gyomortükrözés, nyelőcső vizsgálat refluxot diagnosztizált. Akkor a savval volt problémája és égett a nyelőcsöve. Az orvos azt mondta, enzimhiány, funkció probléma és ezzel lezárta a vizsgálatot. Szedett gyógyszereket. Jelenleg nem jön fel sav, csak az erős gyakori büfögés van, ami egy fiatal nőnek kellemetlen. Lassan eszik. Nem mer társaságban enni, ugyanakkor túlsúlyos. Mi lehet a gond?
Tisztelt Hölgyem!
Egészségesen kellene táplálkozni, hogy testsúlya is csökkenjen. Kerülni kell a puffasztó ételeket. Ha panaszai így is fennáll, akkor recept nélkül gyógyszertárban kapható és emésztést elősegítő gyógyszerrel lehetne próbálkozni. Közben természetesen gasztroenterológusával is tartani kellene a kapcsolatot.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Üdvözlöm! Egy olyan panaszom van, hogy pár hónappal ezelőtt éreztem fájdalmat a vakbél környékén. Ez elmúlt de újra előjött, és már 2 hete minden napos, miután eszek vagy ha több folyadékot iszok egyszerre. Nem kiterjedt a terület egy 10 forintos méretű területen belül érzem. Kis fájás nem okoz semmi gondot. Mikor lecsillapodik akkor úgy érzem mintha mozogna bent, mikor egy ideg a bőrön begörcsöl és rángat. Ön szerint mi lehet?
Tisztelt Kérdező!
Sajnos ennyi információból nem tudom megmondani, de nem biztos hogy betegséget kell keresni. Ha továbbra is fennáll panasza keressen fel egy gasztroenterológust.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor úr! Szeretném a segítségét kérni, az alábbi gyomortükrözéses lelet értelmezésében: "A postbulbaris duodenumban ép, hyperémiás Kerkring redôk láthatók, a bulbus kp. részén pepper and salt alteratio, erôsen hyperémiás bulbus. A pylorus spastikus, a pylorus felett párnaszerû elôemelkedésen erosiók. Az antrumban hyperémiás nyh-tya, a corpus és fornixban kígyóbôr rajzolatú nyh-tya. A cardia zár, a nyelôcsô ép. A gyomorban kp éhgyomri secretum, kp élénk perisztaltika. Biopsia: 1 csô duodenum, 2 csô a pylorus feletti erosióból, 3 csô fornix. Vélemény: Pepper and salt alteratio a bulbusban, Venticuláris erosiók, Gastropathia portalis hypertenziva endoscopos képe, Helico??? " A szövettani eredmény pedig a következô: I. A metszeten mérsékelten lobos duodenális nyálkahártya fragmentumokat figyeltünk meg. Boholy atropia nem mutatkozik II. Mikroszkóp alatt antrum tipusú gyomor nyálkahártya részletek láthatóak, melyek muscularis mucosaeval összefüggenek. A felszini hám ép, a lamina propriaban a mirigyek lefutása szabályos, közöttük idült lobsejtes beszûrôdés mellett neutrophil granulocyták is mutatkoznak nagy számban, ez utóbbiak a mirigyhámot egy-egy ponton infiltrálják, ám számos lymphocyta megfigyelhetô a mirigyhámon belül. He festésben elvétve 1-2 Helicobacter morphologiájú pálca mellett Coccoid- baktériumokat is megfigyeltünk. III. Superficiális jellegû, mérsékelt aktivitású corpus gastritist figyeltünk meg a metszetben. Diagnózis: I. Duodenitis chronica II. Lymphocytás gastritis enyhe aktivitás jeleivel Helicobacter pylori: + III. Gatritis chronica cum activitate Az orvos nem nagyon részletezte a leletet, azt mondta be van gyulladva a gyomrom és fekélyem van. A doktor úr esetleg lenne olyan szíves, és kicsit részletesebben leírná, "emberi nyelven", hogy mi áll a leletben, mennyire számít ez rossznak? Az a "kígyóbôr rajzolat" számomra kifejezetten ijesztôen hangzik. Az rendben van, hogy fekélyem van, de hol? Csak a nyombelemben, vagy a gyomromban is? Nem mindegy, mert annyit laikuskent is tudok, hogy a nyombélfekély kevésbe veszélyes, mert nem kell rosszindulatú elfajulásra számítani. Szednem kellett 2 féle antibiotikumot a Helicobacter kiirtására és mellette egy gyomorvédô tablettát (azt hiszem Rabeman a neve, azt jelenleg is szedem, lassan 2 hónapja). Egyelôre nem sok javulást érzek, szinte ugyanúgy megvan a gyomor környéki kissé szúró jellegû fájdalom. Abszolut elviselhetô, de mégis aggaszt, hogy nem akar elmúlni. Elôre is köszönöm megtisztelô türelmét és válaszát. Üdvözlettel: Zoltán (életkor: 34)
Tisztelt Zoltán!
Helicobacter pylori okozta, felmaródásokkal járó gyomornyálkahártya gyulladása és nyombélfekélye van. A Helicobacter pylori kiirtása esetén a fekély és a felmaródások meggyógyulnak és a fekély okozta panaszok megszűnnek. A kígyóbőr rajzolatú nyálkahártya a vizsgálóban portalis hypertensiv gastropathia lehetőségét vetette fel, ami többnyire májzsugorodás esetén jelenik meg. Azt hogy van-e számottevő májbetegsége néhány egyszerű vizsgálat  - vérvétel és ultrahangvizsgálat - alapján tisztázni lehet.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 33 éves 3 gyermekes anyuka vagyok. 20 éve kezdődtek puffadások, székrekedések, akkor voltam végbéltükrözésen, negativ volt. 6 éve kezdődtek intenzivebben panaszaim, melyek a terhességek alatt nem voltak. A fő panaszom az étvágytalanság, ételundor, fogyás, fázékonyság, hasmenés, puffadás és hangos bélmozgás. Már átestem egy vastagbél tükrözésen, egy kontrasztanyagos Rtg-en, egy hajnyálmirigy CT-n, vérvételen, endokrinológusnál is jártam. Minden negativ volt eddig. Vegetáriánus vagyok 24 éve. Szedek hangulatjavitót is... hátha stressz okozza a panaszokat. 20 éve kezelt migrénes vagyok, s a migrénes rohamaim is egyre gyakoribbak és kezelhetetlenek. Most voltam végre H2 kilégzési teszten, aminek az eredménye: 69-62-103-173-251-217-211. A cukorterhelésem: 4,4-4,6-4,4. Liszt genetika is volt, ahol az egyik allél lett pozitiv, ha jól mondom. Jelenleg 173 cm magas és 48 kg vagyok. Sokszor képtelen vagyok egy falatot lenyelni, szinte nem halad át a nyelőcsövemen. Ha pedig esetleg tudok mennyiséget enni, akkor rettentően felpuffadok, fájnak a beleim. Székletem reggel egy normál után, több vizes hig, sok széllel. Kérdésem, hogy ezek a laktóz értékek mennyire rosszak? Kell-e egész életemben diétáznom? Okozhatta-e mindez a migrént, ételundort? Kellene-e gluténmentes diétát is tartanom? 3 gyermekem is atópiás alkat. Mindhárom kezelt refluxos, 2 fruktózfelszivódási zavar miatt diétázik, asztmásak és még sorolhatnám. Náluk is meg kell-e most nézetnem a laktózt? Válaszát előre is köszönöm, maradok tisztelettel, Réka
Tisztelt Réka!
Ha az értékek egy laktóz terheléssel végzett hidrogén kilégzési teszt eredményei, akkor egyértelműen kórosak és a tejet ki kellene iktatni az étrendből. A genetikai vizsgálatra is tekintettel a lisztérzékenység, coeliakia lehetőségét tovább kellene vizsgálni egy vérvétellel és a patkóbélből vett biopszia szövettani vizsgálatával.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Űdvözlöm Tisztelt dr Péter Zoltán !!!! Nekem van egy pár problémám !!! 2010 nov 10 -én epekövet 1-et távolitottak el hólyaggal eggyütt, aztán jan 27-én hasi ultrahangon voltam, mivel borzalmasan fájt a hasam, és ott a dr-nő azt mondta a vezetékben epekő 2 mm és egy 4mm átmérőjű echodús képlet látható. azt mondta a dr-nő 2 hét mulva menyek vissza, vissza is mentem, akkor másik dr-nő volt, aki nem talált követ. Már 21-én alhasi fájdalom miatt beküldtek, és aki elöbb állapitotta meg a követ most, ő azt mondta mintha látna, Most nem lehet eldönteni hogy mi van. De a hasam az fáj rettentóen, és ég is mintha tüz lenne benne, még annyit szeretnék megkérdezni, ha netán mégis van ? akkor csak hasi tükrözéssel lehet eltávolitani, ezt nem-e lehet gyógyszeressen vagy inegcióval, várom válaszát, Dr--úr,
Tisztelt Asszonyom!
Az epevezetékben lévő követ (choledochollithiasis) nem mindig lehet hasi ultrahangvizsgálat során látni. Eltávolítani epetükrözéssel (ERCP) a legegyszerűbb, így nem szűkséges hasi műtétet végezni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! 22 éves vagyok, novemberben egy hasi ultrahang során jóindulatú daganatot találtak a májamon, azóta voltam MR-en, amely szerint FNH - focalis nodularis hyperplasia, a mérete 4,9 x 5,7.  Sajnos közel van egy érhez, de szerencsére panaszokat nem okoz. A háziorvosom szerint csak akkor szükséges műtéti beavatkozás, ha nőne vagy problémát okozna. A kérdésem az lenne, hogy amennyiben a későbbiek során szeretnék gyermeket vállalni, az mennyiben fogja befolyásolni a daganatot? Mivel elvileg hormonális változásokra igen érzékeny... Javasolt-e előtte műtéti beavatkozás, vagy nem szükségszerű? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Vanda
Tisztelt Vanda!
A kérdés megválaszolásához kevés adat áll rendelkezésre. Ezek alapján azt lehet mondani, hogy amennyiben biztos a diagnózis, nem szükséges a focalis nodularis hyperplasia - FNH -  műtéti megoldása egy tervezett terhesség előtt.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
 
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam decemberben volt másfél éves, már többször észrevettem nála a hasmenést a fogzástól függetlenül is, amint megeszi az ételt "már végig is megy rajta", sokszor nyálkás, sárgás a kakija, de ételdarabokkal tele van. Minap is észrevettem, hogy este husit evett, még be sem fejezte az evést,de sárgás hasmenése lett, majd másnap reggelre a kakija tele volt kis kocka husikkal,ugyanolyan formán, mint ahogy megette. Nagyon szereti a sárgarépát párolva, vagy akár levesekben is, az szinte állandó jelleggel megjelenik a kakijában, ha nincs hasmenése akkor is. Van, hogy a joghurt után is van széklete, már az is megfordult a fejembe, hogy allergia, viszont ha nem joghurtot eszik is egyből végigmegy rajta jó pár napja. Elvittem orvoshoz, ő virusra gyanakszik, viszont én nem nyugodtam meg, mert közvetlen az étkezések után van széklete. Nem tudom, hogy mennyire normális az ételdarabok, meg ez a gyakori hasmenés közvetlen evés után. Azért is aggaszt ennyire, mert 12 éve colitis ulcerosa betegségem van, a fiam apjának meg 4 éve, nekem gyakori az aktiv állapot, mikor véres a székletem, az apjának meg a hasmenés közvetlen evés után. Lehet, hogy a kisfiam is bélbeteg, vagy valamit örökölt? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.
Tisztelt Hölgyem!
Sajnos ha mindkét szülő gyulladásos bélbetegségben (colitis ulcerosában vagy Crohn-betegségben) szenved, akkor a gyereknek is gyakran lesz ez a betegsége. Ez nem jelenti azt, hogy a jelenlegi hasmenést és a székleteben látott emésztetlen ételmaradékokat feltétlenül ez okozza. Ha a hasmenés csak átmeneti, akkor az orvosnak igaza lehet, de ha gyakran visszatér vagy tartósan fennáll, akkor érdemes lenne gyerek gasztroenterológushoz fordulni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Üdvözletem. Én azt szeretném megkérdezni, hogy mi lehet az oka étkezés utáni gyomorgörcsnek-fájdalomnak. Emésztődés után enyhül. Jobb oldali borda alatt valamivel is van tompa fájdalom. 31 éves vagyok. Köszönöm és várom válaszát!
Tisztelt Kérdező!
Lehet például gyomorfekély vagy nyombélfekély, de akár epekő is.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr ! A minap voltam gasztroenterológián, gyomortükrözésen. Sajnos a vizsgálatot nem sikerült lefolytatni. Amikor a szondát le kellett volna nyelnem, azt tapasztaltam, hogy nem bírok egyáltalán nyelni és fuldoklom. Nyilvánvaló, hogy nem lehet ilyenkor megfulladni, mégis ezt érzem. Azonban 4-5 éves korom körül többször volt már hörgőtükrözésem, amelynek során egy hiba folytán a rendszer lekapcsolt és a folyadék ami a vizsgálatot segítette bent maradt a tüdőmben. Azóta a mai napig is érzem a cső és a folyadék "ízét" néha. És többször azzal a kaparó érzéssel ébredek a torkomban amit akkoriban éreztem. Szeretnék túlesni a gyomortükrözésen, hogy egy másik problémára fény derüljön. De nyilvánvalóan a gyerekkori trauma hatása miatt, ez igen nehezen kivitelezhető. Az altatásban végzett vizsgálatra nincs pénzem. Tehát a kérdés az, hogy hogyan lehet ez leküzdeni? Milyen előkészületek kellenének ? Hova érdemes fordulnom ?
Tisztelt Kérdező!
A leírtakra hivatkozva kérje altatásban a vizsgálatot abban az enoszkópos laboratóriumban ahová a lakcíme szerint tartozik.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! Kettő éve érzek égő érzést a mellkasomban és torkomban, néha hajolgatás közben savas visszaböfögést éreztem. Teltségérzés és puffadás kínoz, a bélgáz képződése gyakori. Ha szükséges savlekötőt és emésztést elősegítő gyógyszert szedek. Voltam belgyógyásznál kb. két hónapja,savgátló gyógyszert javasolt, a tünetek jelentkezése esetén. 56 éves vagyok és a változókori panaszaim is gyötörnek. Egy hete hajolgatás után, égő érzést és folyadék fogyasztása után nyelési nehézséget és fájdalmat éreztem. Ez három napig egyre enyhülőbb kellemetlen fájó érzés volt, a gyomrom feletti részén nyeléskor. Komoly a baj? Most diétázom, jelenleg semmi panaszom nincs. Meglévő betegségeimre /magasvérnyomás, pajzsmirigy alulműködés, szívritmuszavar/ gyógyszert szedek. Állandó orvosi ellenőrzés alatt vagyok / vérképem rendben, hasi és kismedencei ultrahang zsírmáj eltérést mutatott, a carotis vizsgálat beszűkült jobb art./
Tisztelt Kérdező!
Jelentkezzen egy gasztroenterológusnál gyomortükrözésre.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Ur, 2 honapja tapasztalom, hogy napi tobbszori, igen kellemetlen gorcsokkel jaro, es azonnali WC-re menest igenylo hasmenesem van. Ezekben az esetekben hig, folyekony allagu szekletem, es nagyon gorcsol a hasam. Mar egy taxi, vagy 10 perces metro utat is elore meg kell fontolnom, mert volt, hogy meg kellett szakitani az utazast.. Aranyer tuneteket is eszleltem, de az altalaban magatol visszahuzodik, most is nagyon kellemetlen. Mult heten vervizsgalaton 4-szeres GGT szintet mertek a majamban. Az emlietett problema altalaban csak sztresszes kornyezetben jelentkezik, es altalaban kave fogyasztas, etkezes utan. Mar a napi egy kaverol (szojatejjel) is kezdek lemondani. Hasi ulrahangra es gaszroenterologushoz megyek a heten. On szerint gyomortukrozes is varhato? Mi lehet a betegseg? Koszonettel
Tisztelt Kérdező!
Panaszai alapján inkább vastagbéltükrözésre lehet számítani. A rendelkezésre álló adatokból nem lehet diagnózist felállítani, de ha májbetegség is fennáll, akkor leginkább egy gyulladásos bélbetegséget - mint pl. colitis ulcerosa vagy Crohn-betegség - és hozzá társuló májbetegséget - mint pl. primer sclerotisáló cholangitis vagy primer biliaris cirrhosis - kellene keresni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! Jan 1 óta vannak problémáim, az emésztésem mintha lelassult volna, kevesebb széklet távozik, a megszokotthoz képest. Ritkán távoznak a gázok, étkezés után, puffadást és feszítést érzek a hasam körül. A székletem állaga sem a régi (sűrűn változik), és a szokásos wc-zési ingerem sincs meg. A derekam rendszeresen fáj. Már jártam orvosnál, de sajnos a dokim emigrál külföldre, így vélhetően új orvos után kell néznem. Diagnózis nincs, csak a vizsgálatok amik negatívok (vér, széklet, terheléses cukor, hasi uh, kolonoszkópia és mintavétel, még a H2 kilégzés hátra van). Bár látatlanban nyilván nehéz, de esetleg valami tanácsot tudna adni? Igazából roppantul zavar, hogy telnek a napok, kellemetlen körülményekkel, és a probléma oka elég homályos. Ön szerint mit lenne még érdemes megvizsgálni, és én miben tudok hozzájárulni ahhoz, hogy az állapotom jobb legyen? Köszönettel:AA
Tisztelt Uram!
Tejcukor intoleranciát, kontaminált vékonybél szindrómát, lisztérzékenységet kellene még kizárni. Ha nincs megoldás, akkor újabb konzultáció javasolt gasztroenterológusnál.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Jo napot kívánok! Egy 27 éves vékony alkatú fiu vagyok 178 cm 63 kg. Szeretnék hasi fájdalmammal kapcsolatban kérdezni. Kb. 2-3 hónapja amikor sokat gyalogolok, elkezd fájni a hasam egészen lent bal oldalt. De érdekes módon nem mindig jelentkezik. Valamint az evést követő kb.1 ôrán keresztül a hasam középtől picit balra mintha belülröl nyomná az étel vagy nem is tudom, olyan fura érzés, mintha oda gyülne az étel egy kupacba. Meg sokszor erzem hogy kavarog a gyomrom, mintha tele lenne vizzel. Felkerestem a háziorvost. Felirt egy pankreoflat drazsét, mert szerinte felpuffadok biztos néha. A gyogyszer nem használt. Söt jobban kavargott a gyomrom meg gázosodtam. Majd elküldött hasi ultrahangra. Az teljesen negatív lett. És azt mondta a doktor hogy menjek haza, nincs semmi bajom. Szerintem pedig van velem valami. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Uram!
Könnyen lehet igaza háziorvosának. Szerintem várjon néhány hetet még és ha nem szűnik meg fájdalma, új panasz jelenne meg vagy meglévő panasza súlyosbodik, akkor további vizsgálatok szóba jönnek. Így például vérvétel, hasi Doppler, gyomortükrözés, vastagbéltükrözés. Az endoszkópos vizsgálatok előtt jó lenne, ha gasztroentreológus is látná, hogy elkrülje a felesleges tükrözéseket.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Dr.Úr! Avval a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy Édesanyámnak egy hasi ultrahang elvégzése után az orvos annyit mondott, hogy a gyomra széles nagyon, ekkora gyomrot még nem is látott, anyukám kapott gyógyszeres kezelést, de az orvos többet nem is mondott. Mit jelenthet ez a probléma? Nagyon szépen megköszönném válaszát, Üdvözlettel , Anna
Tisztelt Anna!
A gyomorbetegségek legjobb vizsgálati módszere a gyomortükrözés. Ha ultrahangvizsgálat során gyomorbetegség gyanúja merül fel, akkor mindenképpen el kell végezni egy gyomortükrözést (gastroscopia, gasztroszkópia, felső panendoscopia).
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Dr Úr! A problémám 10 évvel ezelött kezdödött. Gyomorégés, hányás, hányinger, gyengeség. Ezek a tünetek egyre erösebbek lettek. Mára már túl vagyok egy antireflux mütéten,10 tükrözésen, pH és manometria mérésen. Napi 80 mg savcsökkentö mellett is ég, fáj a mellkasom, hátam, az orrom, torkom, arcüreg, homloküreg. Nagyon gyenge vagyok, ha kimegyek a lakásból megfázom és utánna 2 hétig nagyon rosszul vagyok. Már azt is feltételezik hogy nem is biztos hogy ez valaha is reflux volt!  voltam orr fül gégészeten, pulmonológián, azt hiszem mindent végigjártunk amit lehetett! Már nagyon el vagyok keseredve mert tulajdonképpen bent a szobában élek. Ez két éve tart, azóta nagyon rossz a helyzet! Kérem segítsen, hova forduljak vagy mit lehet még tenni? Köszönettel
Tisztelt Uram!
Panaszai részben megfelelnek reflux betegségnek. Alaposan ki is vizsgálták, ahogy az egy antireflux műtét előtt szükséges. Gondolom a kivizsgálás eredménye alátámasztotta a reflux betegséget, mert máskülönben nem operálták volna meg. Műtét utáni pH mérés és endoscopia segíthet eldönteni, hogy mennyi szerepe van a megmaradt panaszokban a reflux betegségnek. Pszichiáternek is ki kellene kérni a véleményét.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr. Az a problémám, hogy időközönként, most már egyre gyakrabban, ha eszem vagy iszom valamit, szinte még le sem nyelem, amikor hátul a nyakamba égetni kezd, mint amikor a gyomra ég az embernek, legalábbis így gondolom, mert nekem nem a gyomom, hanem rendszerint a tarkóm, illetve a nyakamat égeti hirtelen,. Nem tart soká. pár másodpercig, de folyamatosan ismétlődik, és nagyon kellemetlen érzés, vagy mintha a csigolyámba lenne. Tudna nekem valamit mondani mi okozhatja? Hiszen van , hogy le sem ér az étel vagy ital és máris jön ez a szörnyú égés. Válaszát előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel Andrea
Tisztelt Andrea!
Elsőként reflux betegség (gastro-oesophagealis reflux betegség, GORB, GERD) lehetőségét kellene tisztázni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt dr. Péter Zoltán! Januárban reggel egyszer arra ébredtem, hogy morog a gyomrom. Sajnos egy válási folyamat közepén vagyok, lehet ez is számíthat. Étkezések után elkezd morogni, furcsa hangokat kiadni a gyomrom. Székletem lágyabb lett sokkal, de napi kettőnél nincs több. Fájdalmam nincs, de sajnos 88 kg-ról a két hónap alatt 81 kg-ra fogytam. Nem vagyok felpuffadva, nem görcsölök, csak ezek a furcsa hangok a gyomorban. Reggelente is sokszor arra ébredek hajnalban, hogy morog a gyomrom, de ez nem jelenti azt, hogy WC-re kell szaladjak. Napközben kevesebb hang hallható, ha lefekszek vagy étkezek erősödnek fel a gyomormorgások és hajnalban. Laborvizsgálat teljesen negatív lett, székletvizsgálat baktériumra szintén negatív. Korábban soha semmilyen gondom nem volt az emésztésemmel. Nem tudom merre menjek tovább? Háziorvosm szerint majd megoldódik a válással, de a fogyás aggaszt. Várom válaszát. Köszönettel: Zsolt
Tisztelt Zsolt!
Valószínűleg igaza van háziorvosának, de azért az nem mindegy, hogy Ön hány éves, milyen magassághoz társul ez a 81 kg. Egy TSH, széklet vér és hasi ultrahangvizsgálatot mindentől függetlenül érdemes lenne még elvégeztetni. Ha panaszai fokozódnának, akkor forduljon gasztroenterológushoz.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném a tanácsát kérni. 52 éves vagyok, 5 éve refluxos, mindent betartok és napi 1 PPI-t szedek. Szerencsére jól érzem magam. Mikor megállapították ezt a betegséget, időben párhuzamosan, aranyérproblémáim is adódtak, melyeket a proktológus orvosolt. Azt javasolta, hogy a kiújulást megelőzendő, szedjek Duphalac szirupot, mivel semmilyen természetes dolog nem segített. Kérdéseim: lehet ezt a szirupot bármeddig alkalmazni? Vagy hozzászokik a szervezet és nélküle nem megy? Az ismerőseim között többen is vannak, akik egy ideje az Oxytarm kapszulát szedik és nagyon meg vannak elégedve. Ezt szedhetném én a reflux mellett? Ha igen, meddig lehet szedni? Melyik a jobb az én helyzetemben? Tanácsait előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Erzsi
Tisztelt Hölgyem!
Inkább a Duphalac alkalmazását javasolom, de még jobb, ha rostdús étrenddel és rendszeres testmozgással éri el, hogy széklete ne okozzon gondot.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne, hogy májzsugor esetén, nyelőcső varix ruptura után az orvosom Huma-pronol illetve Propranolol gyógyszert írt fel. Szedem pár hete, de rettentő mellékhatásai vannak. Nagyon gyenge vagyok, egész nap aludnék, lelassultak a reakcióim, nem találom a szavakat. A környezetem is jelezte, hogy valami nincs rendben. Kérdésem az lenne, hogy az rendben van, hogy mindkét gyógyszert szednem kell, illetve normálisak ezek a mellékhatások? Így még dolgozni sem tudok. Nem bízom a háziorvosomban, nem tudom kihez fordulhatnék. Előre is köszönöm válaszát, Üdvözlettel: K. Erika
Tisztelt Hölgyem!
A Huma-pronolnak és a Propranololnak ugyanaz a hatóanyaga. Egészen biztos, hogy elég csak az egyiket szedni. Egyébként ezek a panaszok nem csak a gyógyszer túladagolásától lehetnek, hanem az un. portalis encephalopathiától.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Ur! Mit tegyek hogy sok kavet birjak inni? Reggelizek valami keveset (nem szeretek enni) hogy ne fajon a gyomrom es utana iszok egy kavet. Sajnos a kave feldob es jobban tudok dolgozni de ugy hogy kozben faj a gyomrom. A banatom az hogy kene a kave serkento hatasa , de a gyomrom ne fajna tole. Milyen megoldast esetleg helyetesitest javasol ?
Tisztelt Hölgyem!
Alapjában rossz az elképzelése, egészségtelen a visszaélni serkentő hatású szerekkel. Ha kávé ivásától függetlenül is fáj a hasa, akkor keressen fel egy gasztroenterológust.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktorúr! 2006.ban hiszterektómiám volt a petefészkek megtartásával, pfannesztil metszéssel. a műtétet követő egy hét után pokoli erős görcseim voltak aa metszés vonalában úgymondom A_B -ig. Kolonoszkópiás és gyomorvizsgálatokon voltam, gorb és reflux, ++++ Helicobakter eredménnyel. Tökéletesen kigyógyitottak e betegségekből is immáron hat éve. De mégis fellép időnként jól érezhető fájdalom, de csakis a metszés vonalában, sehol máshol. Az lenne a kérdésem: előfordulhat, hogy ezen a két ponton tovább szűkülne a már meglévő bélösszenövés, és ettől lehetnek a fájdalmak, és milyen vizsgálattal lehetne ezt kideriteni? Köszönöm válaszát :Gyné Zsuzsi
Tisztelt Asszonyom!
Nem kizárt, hogy feltételezése helytálló. Képalkotó vizsgálatok, mint ultrahang, CT és MR a gyanút erősíthetik. A kérdés csak az, hogy mit lehet ezzel a fájdalommal kezdeni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán.
Kedves Doktor Ur!! körülbelül 3 hete szörnyen ment a hasam, magas lázam volt, elmentem orvoshoz, mert gyenge voltam. Házi orvosom azt javasolta széklet fogót szedjek és diétázzak. Erős hasi görcseim voltak, majd hétvégén az ügyeletre mentem, ahol hasi ultrahang készült, amibe leírják hogy a kolon fala megvastagodott, ödémás. Kliont szedtem ami kissé megszüntette, majd egy hét mulva ujra hasmenésem volt, ami nyálkás. Most jelenleg naponta többször van székletem és a széklettel nyák ürül, fogytam sajnos 4 kg-ot. Nagyon el vagyok keseredve, kérem sziveskedjen tanácsot adni. Sajnos rossz gondolataim vannak, de nagyon félek a kolonoszkópiátol. Sovány testalkatú vagyok és hasi mütétem is volt régen!!
Tisztelt Hölgyem!
A panaszai nem utalnak vastagbélrákra, de ha elmúlt 50 éves mindenképpen mennjen el vastagbéltükrözésre (kolonoszkópiára). Ha jóval alatta van ennek az életkornak, akkor is indokolt lehet a vizsgálat, de ezt beszélje meg gasztroenterológusával. A vastagbéltükrözést (kolonoszkópiát) bódításban és altatásban is lehet végezni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! Van egy 6 éves kisfiú a családban és már pici kora óta refluxos. Mindent kipróbáltak már a szülők. Most ajánlották a Forever product termékcsaládból a natur Aloe gélt ( sárga flakonos)Doktor Úrnak mi a véleménye ezekről a termékekről hatásos lehet? Köszönöm. Angéla
Tisztelt Hölgyem!
Nem hiszem, hogy korrekt vizsgálat történt volna ennek a készítménynek a reflux betegségben való alkalmazásával kapcsolatban. Azt se gondolom, hogy árthatna.
Üdvözlöm, Alkalmanként amikor almát eszem, pár perc elteltével a szám kisebesedik belülről, gombóc érzet van a torkomon, illetve nyelési nehézségeim támadnak, továbbá hányinger. Mintha végig a nyelőcsövem fájna nyeléskor. Lehet hogy gyomorsav probléma, vagy talán komolyabb. Gyerek koromban (9év) volt egy komolyabb betegségem, valamilyen gombás fertőzés támadta meg a nyelőcsövemet, akkor még nem találkoztak hasonló tünettel, betegséggel, egyáltalán nem tudtam nyelni. Akkor végülis tünet mentessé kezeltek. Remélem nem lappang bennem semmi komolyabb. Most 24 vagyok. Tisztelettel : J. Pál
Tisztelt Uram!
Jelentkeznie kellene egy gasztroenterológusnál gyomortükrözésre. A gombás nyelőcsőgyulladás visszatérhet, de más nyelőcső betegség is szóba jöhet, mint pl. eosinophil sejtes oesophagitis, eozinofil sejtes nyelőcsőgyulladás. Utóbbi a nyelőcső nyálkahártya szövettani vizsgálatával igazolható.
Üdvözlettel
dr. Péter zoltán
Tisztelt Doktorúr ! 33èves nő vagyok.Panaszaim ősszel kezdődtek. Elkezdett fàjni a gyomrom felső rèsze,aztàn a fàjdalom hol a mellkasomba,hol a hàtamba sugàrzott. Azt hittem,megerőltettem,vagy elfeküdtem,de a 17 èves lànyomnak is ugyanezek a panaszai voltak akkor,ìgy ràfogtam,hogy virus okozza. Ez kb hàrom-nègy hètig tartott mindkettőnknèl,aztàn csak nagy ritkàn jelentkezett elvètve egy-egy apro mellkasi,hát,vagy vállfájdalom. Nekem viszont most kb kèt hete ujra fáj a gyomorszàjamnál.Nem elviselhetetlen,de szinte folyamatos tompa nyomò èrzès. Nèha olyan,mintha nagyon èhes lennèk,ès ki akarna lukadni. Pedig nem vagyok èhes,mert mostanában többet eszek .Alig àllok fel az asztaltòl,màr ujra kivánok valamit./terhessèg kizàrt/ Mèg èjjel is ha felkelek,muszáj ennem. Ősszel vagy kètszer arra keltem fel,hogy valami majdnem megfolytott.Mintha sok nyál került volna a nyelőcsövembe.Alig birtam felköhögni. Szerencsère ez nem fordult elő azòta. Viszont aggaszt ez a mostani dolog. Többször kell büfögnöm,gyakrabb a szèl,időnkènt kinoz egy olyan èrzès,mintha valami folyton gyülne ès jönne fel a torkomba.Már hányingerem is van tőlle,de hànyàs nem volt. Ha megnyomom a gyomrom,akkor fàj,de nyugalomban is fàj.Leginkàbb reggeliben nincs panaszom,de evðès közben,vagy evēs utàn màr kezd fàjni.Felpuffadok,ès nehèznek èrzem a hasam.Nèmelyik üdìtőt màr tudom,hogy megkinoz(narancsszörp,meggyszörp,sima vizzel),ès a házi füstölt sonka után is rosszul voltam. Egèsz nap jött fel valami ès hànyingerem volt.Az orrom majdnem mindig vàladèkos,pedig nem vagyok megfàzva,a torkom sokszor kapar,sok vàladèkot köhögök fel,ès gyakran rekedt a hangom. Most azèrt fèlek,mert tegnap párszor megszèdültem,ès olykor gyengènekèrzem magam./bàr a menszeszem ma jott meg,lehet emiatt van a gyengeseg A kislčányomnak egy honapja gilisztàk voltak a szèkletèben.Valòszinü,hogy elkaptam,mert voltak olyan èrzéseim,mintha mocorogna valami a vègbelembe,de fokhagymakurával ezt mindkettonknel kikezeltük.Most már csak annyi maradt belőlle,hogy viszket a vègbelem nèha.Egyèbbkènt tulsulyos(170/85)vagyik,ès dohányzom. Pár ève voltak gondjaim a gyomrommal,de nem emlèkszem,mik.Akkor letettem a cigit,ès nem voltak bajaim.Most elhatároztam,hogy gyorsan leszokom,ès diètàzni fogok. Apukámnak nyombèl ès gyomorfekèlye van Örökletes lehet? A nagylányomnak is volt már egyszer kètszer olyan,hogy nagyon ègett a gyomra,ès jött a sav.Lehet màr ebben a /17korban reflux??Ő nagyon vèkonyès nem dohányzik. Rettenetesen fèlek,hogy komoly bajom van. Hamarosan felkeresek egy gasztroenteorologust, de addig is szeretnèm,ha elmondanà-ìgy làtatlanba,hogy mi bajom lehet. Borzasztòan fèlek a ràktòl.Az anyai nagymamàm 70 èvesen májrákban halt meg.Ugye,nem annak a tünetei?? Novemberben voltam legutobb SBO-n palpitacio miatt,ott vettek vèrt,de nem mondták,hogy baj lett volna vele. Màr-màr hipohonder vagyok,annyira fèlek a betegsègektől. Màsra sem tudok gondolni,csak hogy sulyos a problèmàm.Kèrem,válaszoljon. Előre is köszönöm!
Tisztelt Asszonyom!
Önnek is leginkább reflux betegsége lehet, de ezt majd segít tisztázni a gasztroenterológiai vizsgálat.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr! 27 éves lány vagyok, fél éve derült fény arra, h fekélyes vastagbélgyulladásom van, azóta Pentasa-t szedek kúp formájában. Felhelyezés kicsit nehézkesen ment, ezért Mastu krémmel kentem be, felhelyezés elött. 3-4 napja a végbél külsö része fájdalmas, székelés után is. Lehetséges h a Mastu hosszutávú használata nem jó neki? Mit használjak felhelyezés elött a Mastu helyett? Válaszát köszönöm
Tisztelt Hölgyem!
A Mastu krém alkalmazása esetén előfordulhat mellékhatásként vagy túlérzékenységként az érintett bőrterület irritációja. Ilyenkor nem szabad tovább használni a készítményt. A legjobb, ha a Pentasa kúpot nem keni be semmivel és úgy használja.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr az volna a kérdésem, hogy a hepatitis C virus mennyi idő után inaktiválódik a szabad levegőn, beszáradt vér ill testnedv meddig jelent veszélyt. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Kérdező!
Beszáradt vérben vagy savóban órákon, napokon át fertőzőképes maradhat a hepatitis C vírus. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a fertőzéshez és a C vírus hepatitis kialakulásához a vírusnak a beszáradt váladékból még be kell jutnia a szervezet egy fogékony sejtjébe.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! Az én problémám a következő: rettentően szeles vagyok, minden nap termelődik bennem bélgáz, fel vagyok fújódva, és a székletürítésemmel is problémák vannak. Van, hogy napokig nincs, és van hogy egy nap ötször. Minden nap igyekszem zöldséget meg gyümölcsöt enni, de még így is fennállnak ezek a problémák. Haspuffadásom sokszor kellemetlen érzést is produkál. Sokszor ürül bélgáz, amit olykor kontrollálni sem tudok, ami egy buszon elég kellemetlen... Egy nőgyógyászati UH-kor a következőt volt látható "colon ascendens fokozott gáztartalmú." Mitől lehetnek ezek a tünetek? Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Hölgyem!
Sok mindent kellen még ahhoz tudni, hogy a kérdésére egyértelmű választ lehessen adni. Keressen fel egy gasztroenterológust és tisztázzák, hogy van-e irritábillis bél szindrómája, laktóz intoleranciája vagy más élelmiszer intoleranciája, lisztérzékenysége (coeliakiája) vagy egyéb felszívódási zavara, illetve más szóba jövő betegsége. Ha Ön 45-50 év feletti és panaszai az elmúlt hetekben-hónapokban kezdődtek, akkor vastagbéltükrözés is indokolt vastgabélrák lehetőségének kizárására.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr, Október elején gyomorsav problémát álapítottak meg, most januárban olyan problémám van, hogy múlt hét péntek óta megy a hasam és probálkoztam a Normaflore-ral és persze savlekötővel is, meg bevált gyulladáscsökkentővel: kamilla teával és persze mézzel. Nem érzek javulást, még mindig megy a hasam. Érdeklődnék mi okozhatja?
Tisztelt Kérdező!
Néhány napos, akár két héten át tartós hasmenés is megszűnhet magától. Ezekben az esetekben nem kell feltétlenül a kóroki tényező megállapítására törekedni. Ha több, mint két hete tart a hasmenés, akkor orvoshoz kell fordulni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! 22 hónapos gyermekem állandósult problémája miatt kérem a véleményét és egyben segítségét. Kisfiam 38. hétre, császárral, 4400 gr. született (gyerekkori cukorbeteg vagyok). Terhességem gondtalan volt, a gyermek fejlődése "normálisnak" mondható. Csecsemőként napi 4-5 széklet volt jellemző. 9 hónapos koráig szopott (6 hónaposan kezdtük a hozzátáplálást), amikor már csak 3-4 naponta székelt, ami igen kemény, de nem bogyós volt. Itt kezdtük el szedni a Duphalac szirupot (7 napos kaki után). Ekkorra már kialakult az étkezési rendünk: reggel-este tápszer, délelőtt gyümölcs, délben kis leves v. főzelék, délután joghurt. Ma is kissé válogatós, főleg az ebéd megy nehezen. 1 éves korára viszonylag jól beállt, 2-3 naponta volt könnyebb széklete. Pár hónap múlva újra kellett kezdeni a Duphalacot, mert hetente iszonyú nagy erőlködéssel jött a kaki. Javaslatra még + napi 1 x Paraffint is adok. Mostanra, 2 éves korára, már azt veszem észre, hogy több napig esténként megsétáltatja a kakit, de nem akarja, vagy nem tudja kinyomni. Próbálkoztunk a szilvalekvárral, több rostdús étellel, a BioGaia-val, de mind kevesebb sikerrel. Tudna-e vmi megoldást ajánlani az iszonyú szenvedés megkönnyítésére, vagy a rendszeres széklet "eléréséhez'". Megj.: Nálam is csak 2 naponta van széklet, de édesanyám méginkább szenved a székrekedéstől. Válaszát köszönöm.
Tisztelt Hölgyem!
Akár normális is lehet, hogy 2-3 naponta van valakinek széklete. Ennek ellenére azt javasolom forduljanak gyerek gasztroenterológushoz, hogy kizárjon a panasz hátterében egy esetleges betegséget.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Kb másfél hónapja refluxot és rekeszsérvet állapítottak meg gyomortükrözésből. Az erre szedett gyógyszerek Controloc 2x1 és este 1 Quamatel 40 mg adag. A panaszaim továbbra is fennállnak puffadás, most már jobb bordám alatt is fájdogál, köhögés valamit mintha felköhögnék, de ami inkább aggaszt, hogy mintha folytana a torkomig a sav vagy nem tudom de néha olyan furcsa érzés fog el mintha pillanatnyi légzés kimaradás lenne ha nyomódik a gyomrom, lehajolok vagy amikor nyelek. Voltam a szokásos tüdőszűrésen és légzéskifújáson ott garatcsorgást állapítottak meg, de mást nem. Erre szedtem antibiotikumot, de mindent rendben találtak. Kérdésem, hogy ez a pillanatnyi fojtást okozhatja a reflux vagy más irányba kell elindulnom? Vagy kezdődő asztma? Jobboldali lehet epe? Elég stresszes vagyok. Kb egy éve voltam kardiológián minden renden volt. Köszönöm a válaszát!
Tisztelt Hölgyem!
A reflux betegség okozhat köhögést, savas visszaármalást (regurgitációt) és fojtó érzést. De ha megfelelő gyógyszeres kezelés mellett nem szűnnek a panaszok, akkor gasztroenterológusával közösen el kell más lehetőségen is gondolkozniuk.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr! Jobb borda alatti tompa nyomást érzek napközben, a hátam a lapockáimnál fáj. Azt vettem észre, hogy a tenyerem sárga egy ideje, de van amikor megszünik és normális szinű. Olyankor jobban is vagyok. A székletem van amikor híg sárgás vagy normális állagú de halvány szinű. Gyomortükrözésen és vastagbéltükrözésen voltam. Az előbbinél nem találtak semmi kórosat, az utóbbinál azt mondták ideges a bélrendszerem és Dicetelt kaptam rá. Ez nem igazán vált be. Étvágyam kevés, de van mikor tudok enni rendesen. A gyomrom görcsben van. A vérképem is rendben volt az orvosom szerint. Válaszát köszönöm előre is!
Tisztelt Kérdező!
Ha mellkas röntgen vizsgálata, hasi ultrahangvizsgálata is volt kivizsgálása kapcsán és ezek során sem találtak kóros eltérést, illetve gasztroenterológusa nem tartja szervi eredetűnek panaszát, akkor azt el lehet hinni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! Hosszú kórtörténetem van, röviden: születéstől kezdve hasfájdalmak, székelési gondok (hasmenés-székrekedés), 15 éves koromban ileus (meckel divertuculum csonkolása-születési rendellenesség) műtét (két műtét egy nap - orvosi műhiba - egy eret nem varrtak el). Utána egy ideig 'normál működés', majd egyre gyakoribb 'kólikák' - hányás, hasmenés, bélgyulladással, kórház, de diétára (keksz) javuló tünetek és laboreredmények. 2005-ben reflux diagnózis. 2010-ben állandósult hasemenés, teljes körű kivizsgálás, diagnózis: gluténérzékenység. 2010 szept. óta szigorú diéta, emellett mégis néha előjövő hasmenés, hasi görcsök. Most 3 hete iszonyú görcsös hasmenések minden nap, kisebb mennyiségűek, de sűrű, sötét, tömött hasmenés. Colonoscopia kellene, de jelenleg nem tudom vállalni, mert kizárólagosan szoptatom az 5 hós babámat. Van-e diéta, amivel kihúzhatom addig, amikor már nem függ ennyire tőlem a baba és mehetek a vizsgálatra? 34 éves 2 gyermekes anyuka. Köszönöm!
Tisztelt Hölgyem!
Panaszainak több oka lehet, köztük olyan is, ami a coeliakiával összefüggésben áll. Minél előbb jelentkezzen gasztroenterológusánál.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Jó napot kívánok!! Tisztelt Doktor Úr 32 éves férfi vagyok, az utóbbi másfél-két hónapban kezdett el fájni a hasam , bal oldalt, fent, legalábbis ott nyomásra érzékeny, és a székletem sem volt rendben. Kivizsgáltattam magam a belgyógyászaton-gasztroenterológián. Volt hasi UH, vérvétel, széklettenyésztés- negatív volt minden eredmény. Gyógyszert nem írtak fel, azt nem értem hogy miért nem??/ azt mondták lehetséges hogy vastagbélgyulladás vagy bélgyulladás, vírus okozza a panaszaimat, az orvos sem volt egyértelmű!! Nem olyan rég, 1 hónapja voltam urológiai vizsgálaton és ott prosztatagyulladást állapított meg az urológus, nem tudom hogy ennek van e jelentősége /hiszen nem csak hasi fájdalom, hanem széklet problémám is volt, amit nem okoz a prosztatagyulladás/ A panaszaim -hasi fájdalom, nem igazán akar szünni, most már kisugárzik több irányba is, a székletem viszont javult. A kérdésem az lenne öntől, hogy a leírt panszok alapján az ön véleménye szerint mi állhat a háttérben??, illetve szükség van e egyéb vizsgálatokra, gyógyszeres kezelésre?? Köszönöm válaszát előre is!!
Tisztelt Uram!
Ha panaszai továbbra is fennállnak, akkor további vizsgálatok javasoltak, így gyomortükrözés és vastagbéltükrözés is.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 31 éves 22 hetes kismama vagyok, 5 hónapja átestem egy oesophagogastroscopia, duodenoscopia, colonoscopia és biopsia vizsgalaton. A diagnózis: duodenitis, ibsz, biliaris gastritis(epeholyagom 5 éve eltavolitották), rekeszsérv kizáródás nélkül, gastrooesoph. reflux oesophagitis nélkül, gastritis chronica superficialis enyhe kezdődő intestinalis metaplasiaval. Mivel terhes vagyok ezért csak Gaviscon szirupot, korpat javasolt a doktornő. Néha előfordul gyomorszáj tájéki fájdalom de elviselhető és általában a Gaviscon, Salvus víz, korpás keksz meg szokta oldani. Amiatt aggódom, hogy időközben súlyosbodik a problémám és a terhesség alatt kizáródik a szilva nagyságú rekeszsérvem. Előfordulhat ez? Szükséges-e és lehet-e protonpumpagátlót szednem terhesség alatt ha elviselhetők a tüneteim? Gastroanax gyógygomba készítmény szedhető-e és hatásos-e az én esetemben? Szülés után mikor lehet legkorábban kontroll gastroscopia vizsgálatra mennem? Mit javasol mit tegyek és mit szedjek? Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Asszonyom!
A terhesség alatt sajnos fokozódhatnak a gastro-oesophagealis reflux betegség tünetei. A tünetek lakulása szerint kell a kezelést vezetni, szükség esetén protonpumpa gátlót is lehet szedni terhesség alatt. A rekeszsérv kizáródása rendkívül ritka, emiatt ne aggódjon. Nem látom miért kellene kontroll gyomortükrözést (gastroscopiát) végezni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor úr! Hosszú ideje (kb. 1 éve) vannak bal oldali felhasi szúró fájdalmaim (nem túl erôs a fájdalom, inkább kellemetlen). Tavaly novemberben voltam gyomortükrözésen, akkor nyombélfekélyt és idült gastritist állapítottak meg nálam (sajnos elég sok stressz ér az utóbbi idôben, az orvos szerint az okozta). Azóta is szedem a protonpumpa gátló gyógyszert, de a tüneteim nem nagyon javultak (igaz a stressz sem lett kevesebb), sôt elég gyakran érzek enyhe szúró fájdalmat a hátamban is, szintén a bal oldalon. Egyedül annyi javulást érzek, mióta szedem a gyógyszert, hogy korábban volt gyakran gyomorégésem, de az szerencsére elmúlt. Volt hasi CT vizsgálatom kb. egy hónapja, minden egyéb belsô szervem rendben van, tehát én úgy gondolom, hogy továbbra is a gyomrommal-nyombelemmel lehet a gond. Elképzelhetô, hogy a fekély a kezelés ellenére nem javult (leszámítva a gyomorégés megszûnését)? Van esetleg reális esélye annak, hogy ez alatt a pár hónap alatt valami komolyabb baj (rák) alakult ki a gyomromban és az okozza a tüneteket? Félek megint elmenni tükrözésre, csak azért, hogy megnyugtassam magam, hogy továbbra is csak a fekélyem "vacakol". Eléggé megviselt az elôzô vizsgálat is. Vagy lehet, hogy eddig se a fekély fájt? Azt olvastam valahol, hogy a nyombélfekélynek inkább jobb oldalon kellene fájnia, de nekem határozottan a bal oldalon fáj. Esetleg lehet, hogy nem is belszervi eredetû, hanem gerinc? A gerinc kisugározhat a belsô szervek felé, akár fekélyes jellegû fájdalmat utánozva? Egyébként 35 éves, mindenféle káros szenvedélyektôl mentes férfi vagyok, sajnos olyan a munkám, hogy elég sokat (napi 7-8 órát) ülök. Köszönöm!
Kedves Kérdező!
Szinte biztos, hogy nem nyombélfekélye okozza panaszát. A gyomortükrözés ismétlése se látszik indokoltnak. Más okot kellene keresni és a gerinc eredetű fájdalom is elképzelhető.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! 2008 óta nem kaptam megfelelő válasz a következő problémámra remélem most sikerül. Abban az évben elmentem egy rutin vérvizsgálatra mert nem igazán éreztem jól magam fáradékony, étvágytalan, feszült stb. voltam. Az eredmény a következőket mutatta Alkalikus foszfatáz 270 U/L, GGT 174 U/L, GOT 296 U/L, GPT 245 U/L, Tejsav 711 U/L Vas 5,1 umol/L, Lymphocyta 11,9%, CRP 36,39 mg/L Megcsináltattam a ferzőző vírusokra azok mind negatívak voltak, Semmilyen más vizsgálatot nem csináltak és ennyivel be is fejeződött minden. Én azért többször csináltattam vérvizsgálatot és mindig emelkedett ezim értékek jelentek meg az eredményben. 2010-ben az értékek normál tartományba voltak. Most 2012-ben ismét elmentem vérvizsgálatra mert ugyanolyan diszkomfort érzést érzek, állandó nyomást a máj környékén, ill. emésztési problémáim is vannak folyton émelygek, hányingerem van és ami furcsa ezek mindig étkezések után vesznek elő pl. délben ha megebédelek még este felé is ugyan olyan teltnek érzem magam. (gyomortükrözésem volt 23 évvel ezelőtt akkor idült gyomor hurutot mondott az orvos és ennyivel el volt intézve a dolog.) Na de visszatérve a mostani eredményemhez Vas: 8,3, Alkalikus foszfatáz: 416, GGT: 180, GOT: 47, GPT: 53, heamatokrit 36,6, MCV 79,1, MCH 26,3, Thrombocytaszám 408, Voltam HIDA vizsgálaton ahol az epét nézték és teljesen negatív eredmény adtak a kezembe. Azzal visszamentem a háziorvoshoz erre ő annyit mondott hogy kezdjek el máriatövist szedni és 2 hónap után csináltassak egy kontrol vérvizsgálatot. Csak én most már szeretnék pontot tenni a végére, hogy mi okozza ezeket a problémáimat mert még elég fiatal (41) vagyok ahhoz, hogy megengedhessem magamnak hogy betegeskedjek. Várom mielőbbi őszinte válaszát! Üdvözlettel BV
Tisztelt Asszonyom!
Egyetértek Önnel abban, hogy tovább kellene vizsgálni a panaszok és a kóros májenzimek okát. Keressen fel egy hepatológiai vagy gasztroenterológiai rendelést.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Nekem 13 éves koromban megállapitották, hogy vékonybél Crohnom van, súlyos GOR-om és refluxom. A Crohnra kaptam Medrolt is, mert azt mondták, hogy annyira súlyos, hogy vagy műtét vagy Steroid. Most 21éves vagyok. Csináltak januárban egy vastagbél tükrözést és egy vékonybél CT-t, de minden lelet negativ! Minden panaszom megvan, görcsöl a hasam, folyamatosan hőemelkedésem van (37,5) és mindennapos hasmenés, 3 hónapja megvannak dagadva az ágyéki nyirokcsomóim. Tanácstalan vagyok, mert nem értem, hogy egy chronikus bélgyulladás, hogy tud teljesen eltűnni és nem értem, hogy mi okozza a panaszaimat. Csináltak H2 kilégzés tesztet is ami szintén negativ.173 cm vagyok 50 kg és nem tudok hizni se. Voltam nőgyógyász-endokrinológusnál is mivel a gasztron minden negativ, de azt mondta, ő biztos benne, hogy gasztro probléma és felszivódási zavarom is van, mert néha megjelennek rajtam gennyes gócok ami a felszivódási zavar tünete. Szivesen küldenék önnek pár képet a hasi CT-ről, de nem tudom, hogy erre van-e lehetőség! Előre is nagyon köszönöm a válaszát/tanácsát! Üdvözlettel, Edina
Tisztelt Edina!
A megfelelő gyógyszeres kezelés mellett eltűnhetnek a Crohn-betegség okozta elváltozások, de akkor a panaszoknak is meg kellene szűnni. Így valamilyen más betegséget kellene keresni a Crohn-betegség mellett vagy a Crohn-betegség valamilyen szövődményét.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Két évvel ezelőtt volt egy akut hasnyálmirigy gyulladásom, ami hirtelen tört rám, nagyon erős rekeszizomgörcs formájában (egy ideig alig tudtam szuszogni, segítséget sem bírtam hívni). Amikor este befeküdtem a kórházba az amilázszint a vérben 1042 UI/L volt, a vizeletben 4711 IU/L. A májleletek sem voltak valami fényesek (ASAT 225 U/L, ALAT 177U/L, FA 239 U/L, GGT 86 U/L, összbilirubin 4.8 mg/dl). Egyik okát sem tudtak magyarázni. Reggelre javultak az eredmények, így nem is kutatták tovább mi lehet a háttérben és 3 nap után kiengedtek. Azóta is állandó baloldali bordaív alatti fájdalmat érzek, sokszor mintha egy izom lenne ott megfeszülve, máskor mintha egy folyadékkal vagy levegővel tele labda (néha hallatszik is a locsogás, ahogy szuszogok). Ezen kívül nyomásra nagyon fáj a szegycsontom alatti, köldök fölötti rész. Ezzel még tudnék élni, de néha a fájdalom annyira felerősödik, hogy enni és inni sem tudok napokig (ilyenkor erősebb a locsogás, még reggel éhgyomorra is), ami lassan 15 kilós súlyveszteséghez vezetett a 2 év alatt. Nagyon sok orvosnál voltam, UH nem mutat ki semmit, laboreredmények is jók (kivéve a vörösvértestek méretében és fehérvérsejtek számában való kis eltéréseket, melyek az orvosok szerint jelentéktelenek, semmi közük a problémámhoz). Sajnos már nem tudom kihez fordulhatnék panaszaimmal, kérem adjon tanácsot! Előre is nagyon szépen köszönöm!
Tisztelt Uram! Gyomortükrözés, CT, MRCP vizsgálatok jönnének szóba.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán 
Üdvözlöm! 35 éves vagyok. Az én problémám a folyamatos böfögés, ami megkeseríti már a mindennapjaimat. 2 éve meghalt édesapám, nagyon hirtelen, ami nagyon megviselt.1 hét múlva rosszul lettem, pánikszerű rohamot kaptam, nagyon megijedtem. Ez aztán többször megismétlődött + elkezdett fájni hátul a nyakam. Rendszeresen szedtem Xanaxot, majd Frontint, illetve egy darabig vérnyomáscsökkentőt is. Elmentem nyaki röntgenre, negatív lett. Aztán a vérnyomásom beállt (elhagytam a gyógyszert) és a pánik rohamok is tulajdonképpen eltüntek. De tavaly nyáron újabb tünetre lettem figyelmes, elkezdtem böfögni. Azt vettem észre, hogy mindig tudok, amikor akarok. Ebben az időszakban (meg már régebben is) sokat szorongtam, halálfélelmeim voltak és a böfögésem egyre inkább átalakult kényszerré, amit azóta néha hányinger kísér, érzem, hogy rossz a gyomrom, néha égő érzést érzek a nyelőcsövemnél és a szegycsont mögött és tompa fájdalmat a bal bordaív alatt, illetve néha 1-1 pillanatra nyelési nehézségeim vannak (nem fáj, csak kicsit várni kell, hogy nyelni tudjak). Közben másfél hónapja édesanyámat is elveszítettem, szintén hirtelen, egyik pillanatról a másikra. Sokkot kaptam, de akkor kb. 3 napig teljesen elmúlt a böfögésem. Utána megint előjött, de már egész napi rendszerességgel. Voltam tüdőröntgenen, hasi UH-on (negatív lett minden) és gasztroenterológusnál, aki szerint biztosan refluxom van. Rabemant szedek napi kettőt, már másfél hete, de nem javul a helyzet. Étvágyam jó, a székletem is rendben van. Nyugtatót már nem szedek. Rendszeressé vált még a sok szellentés, a nyakam még mindig fáj mindennap és ugye a kellemetlen böfögések, amik nagyon nem esnek jól. Ön szerint mi lehet a bajom, tényleg reflux, vagy valami más?mit tegyek? Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelt Uram!
A panasza pszichés eredetűenk tűnik számomra. Lehet, hogy sok levegőt nyel akaratlanul (aerophagia, aerofágia) és ettől van a sok böfögés és szellentés. Gasztroenterológusának is igaza lehet a reflux betegség tekintetében, de véleményem szerint az csak részben magyarázza panaszait. Ha a most szedett protonpumpa gátló nem segít, érdemes egy másikat is kipróbálni. Kérje pszichiáter véleményét is.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Édesapám leletéről kérdeznék öntől ma volt gyomortükrözésen és az orvos azt mondta h csúnya a gyomra szövet mintát is vettek belőle lelete: A nyelőcső ép, a cardia jl zár. A gyomorban kp. mennyiségü, zavaros, kismennyiségü ételmaradékot is tartalmazó bennék. A corpus redőzete vaskosabb, a nagygörbületi oldalon polypoid nyh. megvastagodások láthatók, erodált nyh. felszinnel. Inversioval látható, hogy az elváltozás nem éri el a cardiát. Innen sorozatbiopsia történik. Az antum erythemás. A pylorus szabadon átjárható , a bulbus ugyancsak vérbő. Egyéb körülírt laesio nincs. Az érdekelne h ön szerint milyen problémáról van szó pénteken megy vissza ultrahangos vizsgálatra és akkor kapja meg a mintavétel eredményeit
Tisztelt Uram!
A szövettani vizsgálat fogja eldönteni, hogy daganatról van-e szó vagy sem. A leírás alapján bizonytalan vagyok benne. De a leírás után következik a vizsgáló orvos összefoglalt véleménye, azt is érdemes elolvasni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Dr. Úr! A problémám lassan 2 hónapja tart. A székletürítés nagyon fáj, néha még vérzik is egy picit. Olyan érzés mintha egy seb szakadna fel. Átlagos a székletem állaga. Komoly baj lehet?
Tisztelt Kérdező!
Minden valószínűség szerint nincs komoly baj, de jelentkezzen egy proktológiai rendelésen.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Régóta vannak problémáim, gyomor-, hasfájás, puffadás. Eddig UH készült, melynek eredménye: epehólyag megnyúlt, infundibularisan hajlott lefűzött, folyékony epével telt. Mindkét vesében a parenchymában néhány apró corticalis cysta látható. Minden más jó. Az lenne a kérdésem, hogy az epém okozhatja a panaszaimat ill.a vesében levő cysta okozhat problémát? Mit tanácsol a tüneteim kezelésére. Válaszát köszönöm.
Tisztelt Kérdező!
A gyomortáji-, hasi fájdalmat és a puffadást biztos nem okozhatják a vesecysták és a panaszok epe eredete is bizonytalan. Azt javasolom, jelentkezzen egy gasztroenterológiai kivizsgálásra.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Már elég hosszú ideje szenvedek haspuffadástól, telítettségérzéstől, hasfájástól, időnként hasmenéstől, rosszkedvtől, fáradékonyságtól, szelességtől. Bármit eszek, bármilyen mennyiségben ezek a tünetek szinte mindig jelentkeznek és csak sokára múlnak el, illetve stresszhelyzetben mindez felerősödik. Mivel a háziorvosom nem tudott segíteni (savlekötőt, epecseppet írt föl, de ez nem segít) elkezdtem mindennek utánanézni és a tüneteim alapján az interneten arra bukkantam, hogy irritábilis bélszindrómám van. Kíváncsi lennék az ön véleményére, tanácsára, hogy merre induljak, mert már nagyon zavaróak ezek a tünetek. Válaszát előre is köszönöm! Reni (22)
Tisztelt Kérdező!
Valóban lehet irritábilis bél szindrómája, de fel kellene keresni egy gasztroenterológust, hogy ő mondja ezt ki és döntse el, hogy milyen vizsgálatokra van szükség ehhez.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor ur nekem egy kesői majcirózist es egy hepatitis c virust találtak. Az orrom vére szokott többszor folyni, jelenlegi trombocita szamom 72. 69 éves vagyok a nyelocso erek megvannak duzzadva. Szedek gyógyszert lagosa 150 mg, carvediol vernyomascsokkentot, tarosint, ursofalk tabletat majcirozisnak. Meg kaptam mejpempot californiabol 240 szem capszulat majregeneralot milk thistle 600 mg-os szilimarint tartalmaz azt irja az utasitas 100/szazalekos gyogyulas. Kérném lásson el tanáccsal, még szeretnék élni. Endoszkopiát csináltak. Megtisuztelne kedves válaszaval. PM
Tisztelt Asszonyom!
Korára és előrehaladott májcirrózisára (erre utal a nyelőcső visszeresség) való tekintettel a jelenleg elérhető vírusellenes kezelések valószínűleg nem jönnek szóba. Ha a nyelőcső visszeresség csak kezdődő, akkor esetleg meg lehet próbálni, de ha kifejezett, akkor nem és utóbbi esetben szóba jön a nyelőcső visszerek vérzésének megelőzését célzó endoszkópos kezelés is. Kímélő életmód, alkoholtilalom, tüneti kezelés, rendszeres orvosi ellenőrzés javasolt. Ha a nyelőcsőMájátültetéssel kapcsolatban kérje a gondozását végző gasztroenterológus vagy hepatológus tanácsát, de korára való tekintettel bizonytalan, hogy kivitelezhető-e.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
2011 decemberében diagnosztizáltak nálam lisztérzékenységet vér és biopszia alapján addig amíg nem tudtam a diagnózist csak vérszegénység volt kimutatható a diagnózis felállítása után a lisztérzékeny diéta betartása mellett naponta 3x van székletem és fogytam is 4 kg-ot szeretném megtudni mi lehet ennek az oka
Tisztelt Kérdező!
Előfordulhat, hogy a diétával magyarázható a hasmenés és a testsúlycsökkenés is. Próbálja dietetikussal megbeszélni a diétát és amennyiben nem változik a helyzet, akkor mennjen vissza gasztroenterológusához más ok keresése céljából.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 37 éves nő vagyok. 2 hónapja megy a hasam, mellyel bekerültem kórházba a fertőző osztályra, ott azt mondták a székletemben semmilyen fertőzés nem található, valószínűleg mivel nagy gyulladás volt kimutatható a laborból és 1 hétig magas lázas voltam, vastagbélgyulladásom van. A vastagbéltükrözéstől nagyon félek, ezért vastagbélgyulladásra ajánlott (kálmos) gyógytea fogyasztásába kezdtem. 1 hónapja iszom és kb. 2 hete a székletemben rengeteg fehér, teljesen egyforma, szezámmag alakú valamik vannak. Az lehetséges, hogy maga a gyulladás, amit a tea kihajt?
Tisztelt Hölgyem!
Ha továbbra is hasmenése van, akkor ne halogassa tovább a vastagbéltükrözést. Beszélje meg gasztroenterológusával, hogy végezze altatásban vagy bódításban a vizsgálatot.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Ma voltam gyomortükrözésen, az eredmény az alábbi lett: Nyelőcső ép. Cardia laza. A gyomor levegőbefúvásra jól kitágult, élénk perisztaltika. A redőzet megtartott, a nyálkahártya corpusban antrumban foltosan hyperaemiás., gyomorban tömény, epés secretum. A pylorus kerek, kp.tág. A bulbus sima falú, nyálkahártyája ép. A postbulbáris duodenumban a vizsgálható mélységig laesio nem látható. Vélemény: NERD, Gastritis, Duodenogastricus reflux. A kérdésem az lenne mit jelent az eredmény? 2*10 mg Gelbrát kaptam rá és Gaviscont. (magas prolaktin szintem miatt mást nem kaptam). Azt olvastam epés reflux hajlomosít Barrett nyelőcsőre, nálam ennek mennyi az esélye akár a későbbiekben? Válaszát köszönöm Ági
Tisztelt Kérdező!
Renyhén zár a gyomorszája és a patkóbélből epe áramlik vissza a gyomorba és valóban feltételezhető, hogy a renyhén záró gyomorszájon át a nyelőcsőbe is. Ha most nem volt Barrett-nyelőcső, akkor arra a későbbiekben sem kell számítani.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tiszteletem! 34 éves férfi vagyok. A problémám hogy minden étkezés után kb 1 órával erős hányingerem van hányás nélkül, erős nyomásérzés a gyomromban. Ez eltart kb 30-60 percet, utánna erős gyomorkorgás mellett enyhül, ha le tudok pihenni hamarabb. A hányinger elmúlik estére, majd teljesen megszunik! Mellette rengeteg gázképződes a belekben, gyomor- es nyelőcsőégés utána. Néha még sűrű vizelés is társul. Kb 2 hónapja tart enyhén kezdődött csak ritkán de egyre sűrűbb lett szinte már napi szinten. Meg végbélnyilás viszketés, sűrű szellentés! Segítséget köszönöm tisztelettel!
Tisztelt Uram!
Keressen fel egy gasztroenterológiai rendelést, biztos el kell végezni néhány vizsgálatot, pl. hasi ultrahangvizsgálatot, gyomortükrözést vagy urea kilégzési tesztet. Gyógyszeres kezeléstől javulás várható.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Január végén antibiotikumot szedtem hasmenéses problémámra 5 napig. Közben Normaflore-t és széntablettát is szedtem azonos időpontban. (Egyszerre vettem be a készítményeket). A antibiotikumos kúra után 2 napig szedtem a Normaflore-t és utána semmit. Csak a széntablettát. Laza híg székletem volt 1-2 naponta. Ez nem változott, most 2 hete Lactív probiotikumot szedek, javult a helyezet, de nem tökéletes. Közben diétáztam is. Gyakori a bélkorgás a hasam különböző pontjain. Kérdésem: Mit tegyek, mikor hagyhatom abba a Lactív szedését? Ha abbahagyom visszatérhet a hasmenés és a laza széklet. (Most jelenleg formált, a végén picit híg, és világosbarna-sárgás a széklet) A változatos étrend, javít az állapotomon?
Tisztelt Uram!
Ha jól értem már enyhék a panaszai. Nyugodtan folytassa a probiotikumok szedését még 3-4 héten át és étkezzen egészségesen.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Mindennap fáj, szúr a hátam jobb oldala, egyben a gyomrom is fáj, görcsöl. Megiszom reggel a kávét és majd szét akar szakadni a hasam általában más ételekkel is igy vagyok, éjszaka is arra ébredek görcsöl a gyomrom, van mikor émelygek is.
Tisztelt Kérdező!
Keressen fel egy gasztroenterológust. Gyomorfekély, nyombélfekély, reflux betegség is lehet.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Ur, 28 éves vagyok és pár hete gyomorfájdalommal, illetve étkezés utáni erős hátfajdalmakkal küszködök. A fájdalom a lapockák környékén van, de már olykor a hónalj alatt és a bordákhoz is elér. Állandó hányinger, hőváltozások, rosszullétek kisérik, valamint végtagok hirtelen gyengesége. Mi lehet az oka?
Tisztelt Hölgyem!
Mindenképpen forduljon gasztroenterológushoz. Egy hasi ultrahangvizsgálatot és feltehetően egy gyomortükrözést is el kell végezni. A további teendő ezek ismeretében dönthető majd el.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Kb. 3 éve a jobb mell alatti bordánál egy tenyérnyi égést és puffadást érzek. Voltam 4 hasi ultrahangon, végbéltükrőzésen, gyomortükrözésen. Sehol nem találtak semmit, viszont magas a húgysavam 433. Mi lehet a baj? Tisztelettel SzJné
Tisztelt Asszonyom!
Ha már három éve fennállnak panaszai és a hasi ultrahang, gyomortükrözés és vastagbéltükrözés nem talált kórosat, akkor minden valószínűség szerint nincs komoly betegsége. Sajnos a panasz okát ennyi információ alapján nem lehet megállapítani. Sok betegség van, ami ebből a három vizsgálatból nem derül ki. Ha panaszai nem rosszabbodtak, akkor érdemes lehet tüneti kezeléssel is próbálkozni, nem feltétlenül az okot keresni. Kérje ebben gasztroenterológusa segítségét.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! 50 éves nő vagyok. Gyerekkorom óta megvan egy időnkén jelentkező nyelési nehézségem. A kiváltó okok: túl nagy gyógyszer nyelése, keményebb ételfalat nyelése, kapkodó evés (torlódás), feszített idegállapot, nyeléskor levegő is bejut a nyelőcsőbe. Ilyenkor sem étel, sem folyadék nem jut le a nyelőcsövembe. Az eddigi esetekben pár percen/órán, de max, 1/2 napon belül elmúlt magától Jelenleg szombat reggel óta tart ez állapot (egy nagy méretű gyógyszer lenyelését követően). Néha úgy érzem, már majdnem teljesen jó, de aztán újra visszatér az elakadt állapot. Inni és enni (kis falatonként-kortyonként) jelenleg félig fekvő helyzetben bírok. Próbáltam mély lélegzési kúrával, a férjem a rekeszizmom próbálta masszírozni. Emellett sokat csuklom, és sok levegő jön ki belőlem "böfögés" formájában. Elképzelhető, hogy levegőtorlódás, rekeszizomgörcs lehet? Mi a teendő ebben az esetben (további légző vagy tornagyakorlatok) ? Várom válaszát, előre is nagyon köszönöm.
Tisztelt Hölgyem!
Ki kellene vizsgálni, hogy mi a háttérben álló ok, ehhez első megközelítésben egy nyelés rtg, illetve egy gyomortükrözés lenne szükséges. Ha úgy érzi, hogy egy elakadt falattól nem tud megszabadulni, nem tud többet nyelni, akkor sürgős gyomortükrözésre van szükség.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! 2007 óta vagyok igazolt reflux beteg. Akkor kevert refluxot állapítottak, egy évig dupla PPI-t szedtem, amelyek javítottak a tüneteken. Azóta történt terhesség és szoptatás miatt felfüggesztettem a gyógyszerszedést. Most újból erősen kiújultak a tüneteim (főleg garat váladék, gombócérzés, éjszakai köhögőroham), ami miatt újabb tükrözésen estem át: a reflux persze fenn áll. Két hónapja dupla PPI mellett a felsorolt tünetek csökkentek, viszont szinte mindennapos az evés utáni nyelőcsőszúrás. Ez gyógyszer nélkül nem igazán volt. Mitől lehet? Válaszát nagyon köszönöm! Üdv. Eszter
Tisztelt Hölgyem!
Ha a mostanában végzett gyomortükrözésen nem látott aggodalomra okot adó elváltozást, akkor egyelőre Önnek sem kell aggódni panasza miatt. Meg lehetne próbálni egy másik protonpumpa gátlót is.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Jónapot, a problémám kb. 2-3 napos lehet. A hasamban lent bal oldalon, a koldokomtol kb. 3-4 cm-re fura érzés van. Mintha belül nyomna enyhén valami, mintha puffadt lennek ott, nem faj, de kellemetlen. Ha megnyomkodom semmi, illetve néha picit, csikaró érzés. Egyik este hasmenésem volt, hig volt a székletem, majd másnap kevesebb széklet tavozott mint normalis esetben, sokkal és kisebb is... Ma pedig több, de csak kb. mutatóujj vastag és sok kisebb... a színe aranybarna. Más panaszom nincs. Mi lehet ez? Komoly baj lehet? Mit javasol? Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Uram!
A néhány napos panasz miatt nem kell aggódni, de ha nem szűnik meg két hét alatt, akkor forduljon gasztroenterológushoz.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! A gyomrom már pár éve annyira puffadt mint egy lufi. Nagyobb mint a hasam, még ha nem eszem akkor is és nagyon kemény. Nagyon stresszes életem van, az életkörülmények és a kilátástalan jövőkép miatt. 40 éves nő vagyok. Mit tegyek, hogy rendbe hozzam a gyomromat? gyógytea? Köszönöm a válaszát!
Tisztelt Hölgyem!
A kérdése csak egy gasztroenterológiai kivizsgálást követően válaszolható meg, de a kora és az évek óta változatlannak tűnő panaszok alapján nem kell súlyos betegségre gondolni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor úr! Évek óta fennálló panaszom hogy megy a hasam ami sokszor görcsöléssel jár. Van amikor pár hónapig semmi aztán heti rendszerességgel fordul elő. Sok vizsgálaton estem át többek között béltükrözésen, de az is negatív volt. Továbbá egy fontos tünetem még ami majdnem mindig előjön, hogy a köldököm magasságában tőle balra kb 5 cm re egy diffúz "zubogás, korgás" jelentkezik ami után pár perc múlva jön a görcsös hasmenés ami nem vízszerű hanem inkább pépes állagú. Mire utalhatnak ezek esetleg, mit érdemes még megvizsgálni? köszönettel
Tisztelt Hölgyem!
A vékonybeleket lehetne még vizsgálni, ha a vastagbéltükrözés során nem találtak eltérést. De az kérdés, hogy kiderülhet-e olyan elváltozás, amivel tennivaló lehet.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Dr Úr! Ezuton kérném segítségét. Munkaalkalmassági vizsgálat során három éve jelezték emelkedett májenzim értékeimet. melyek az évek alatt fokozatosan emelkedtek (ASAT, ALAT kétszeres, gamma-GT háromszoros, össz bilirubin normál tartomány felső értékénél van). 30 éves vagyok BMI 27kg/m2, életmódomban alkalmi alkoholfogyasztás szerepel, mütőben napi szinten megfordulok (altatógázok). Nyugtalanit a fokozatos enzim emelkedés, érdemes felvennem hepatologussal a kapcsolatot? Segítségét előre is köszönöm tisztelettel
Tisztelt Kolléga Úr!
Mindenképpen keressen fel egy hepatológust, de előtte kérjen hepatitis B és C vírus szerológiai vizsgálatokat (HBsAg, antiHBcIg és antiHCVIg) és egy hasi ultrahangvizsgálatot. Annak ellenére, hogy B vírus hepatitis ellen feltételezésem szerint oltott, vizsgálni kellene a B vírust is, hacsak nincs korábbi jó antiHBs eredménye. A BMI lehetne alacsonyabb, így zsírmáj is szóba jön.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Panaszaim 1 hónappal ezelőtt kezdődtek. Tüneteim: hányinger, émelygés étkezések után, rossz közérzet, állandó fáradtságérzet, sápadtság, jobb bordaív alatti tompa, húzó fájdalom, ami a jobb lapockáig felsugárzik, fogyás. A májam 1 ujjnyira megnagyobbodott. (Korábban normális méretű volt) 2009-ben hepatitis C fertőzésen estem át, akut betegként fél éves interferon terápia után meggyógyultam. Jelenleg több vizsgálatot is végeztek, labor értékeim jók, összbilirubin szint emelkedett egyedül (32), hasi UH vizsgálat hepatomegaliát állapított meg, gyomortükrözés enyhe refluxbetegséget mutat. Hasi MR vizsgálat is történt, ami 14 mm-es soliter gócot mutat a májban, ami FNH-nak felelhet meg. Autoimmun betegségekre leszűrtek, negatív. Mivel panaszaim nem szűnnek, sőt egyre fokozódnak, felmerült a májbiopszia kérdése. Kérdésem a következő: a leírt tünetek alapján gondolhatok-e rosszindulatú folyamatra?
Tisztelt Hölgyem!
Tovább kellene vizsgálni véleményem szerint. A reflux betegség panaszainak csak egy részét magyarázza. Egy 14 mm-es góc a májban - legyen az bármi - ritkán okoz ilyen panaszokat. Mindenesetre tisztázni kellene, hogy mi ez a gócos elváltozás, mert az MR leletet bizonytalannak érzem. A májbiopszia segíthet ebben. Egy gyógyult acut C vírus hepatitisről nehezen képzelhető el, hogy májrákhoz vezessen (gondolom ellenőrizték, hogy nincs visszaesés).
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! Voltam kolonoszkópián és gasztroszkópián, a diagnózisom a következő: gastritis erosiva, sigmoiditis chr. spast. Ez mit jelent? Nem igazán emlékszem, mert bódítás alatt álltam, de úgy rémlik, azt mondták, semmi komoly... Acilesolt írtak fel és laktózmentes diétát. Válaszát előre is köszönöm. Kata
Kedves Kata!
Valóban semmi komoly. A gyomrában felmaródásokat találtak, ezt jelenti a gastritis erosiva. Ezzel kapcsolatban fontos lenne tisztázni, hogy Helicobacter pylori fertőzés fennáll-e. A vastagbéltükrözés véleményével nem is kellene foglalkozni, csak a vastagbéltükrözést indokló panasszal.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Dr. Úr! Emésztőrendszeri panaszaimmal kapcsolatban reflux, rekeszizomsérv igazolódott, colonoscopia negatív (3 éve). Gyógyult HCV (11 éve). 2011 szept. kontaminált vékonybél szindróma, közepes laktóz intolarancia volt a diagnózis. 3 havi Normix - probiotikum kúra javult (befejezve 2012 jan.) - napi 8-szori széklet helyett reggeli 2-3, formázott, közepes állagú, görcsös ingerrel, görcsoldásra szünik vagy mérséklődik, de másnap vagy később visszatérő időnként tartós v. állandósul. Kisebb panaszmentes időszakok előfordulnak. Nagyon ritkán székrekedés (táplálékfüggő). Változó , csökkent puffadás, keményítő teszt negatív! 4 éve emlőtumor, műtét, sugárkezelés, jelenleg is hormonterápia. Időnként végbél és ezzel együttes görcsös derékfájdalom (proctológiai szűrés negatív), sérv elváltozás kezelt (gyógytorna, fiziko). Dec. vér-vizelet negatív. Végső diagnózis: IBS, kezelés, vizsgálatok: Espumisan, Buscopan, (Papaya koncentrátum - puffadást és gyomorpanaszt csökkentette) Food teszt: tojás pozitív. Laktózmentes és egyéb diéta. hasi CT 2 éve , hasi UH évente :negatív. Kérdés: egyértelmű-e hogy IBS, jó-e az ajánlott gyógyszerezés. Ha szinte állandósult folyamatosan szükséges-lehetséges e? Mozgás átmenetileg csökkenti a fájdalmat. Egyik gasztroenterológus ismételt H2 laktózvizsgálatot javasolt, másik IBS-t diagnosztizált. Érdemes e tovább vizsgálódni ill. mi lenne a javaslata u.i. a gyakori székelési inger és a fájdalom nagymértékben korlátozza az életminőséget. Válaszát előre is köszönöm: FLSZ
Tisztelt Kérdező!
Könnyen lehet irritábilis bél szindróma (IBS), de tudni kell azt, hogy átfedések vannak az irritábilis bél szindróma és a kontaminált vékonybél szindróma között. Ráadásul kontaminált vékonybél szindrómában is pozitív lehet a laktóz terheléssel végzett hidrogén kilégzési teszt. Kövesse annak a gasztroenterológusnak a tanácsait, akiben jobban megbízik.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor!!!! 24 hetes terhes vagyok és iszonyatosan ég a gyomrom nagyon sok mindent kiprobáltam: keksz, kifli, cola, tej, gyógyszer és semmi. Ez egy iszonyatosan kellemetlen érzés, ami nem szünik meg, mit javasol, mi az ami enyhithetné az egész napos égést?? Meg hagy kérdezem meg télleg a baba haja miatt is van ez?? Elöre is köszönöm a választ
Tisztelt Hölgyem!
Biztos nem a baba haja miatt van, hanem minden valószínűség szerint reflux betegségben szenved és az okozza a gyomorégést. Terhesség idején ez sokszor rosszabbodik. A problémát leginkább az jelenti, hogy terhesség idején a reflux betegség kezelésében használt gyógyszerek részben ellenjavalltak.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Dr. Úr! Azzal keresem meg önt hogy segitsen nekem. Esténéként fázok, oktalanul, véres a székletem, hasmenésem van, fáj és érzékeny a hasam.
Tisztelt Uram!
Mielőbb keresse fel háziorvosát és egy gasztroenterológust is.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Üdvözlöm! Másfél hete begörcsöltem jobb oldalon és egészen a derekamba sugárzott a fájdalom. Bementem sürgősségire ott kaptam infúziót egyet, de a panaszaim nem szüntek meg teljesen, de nem kaptam másik infúziót. A hasi ultrahangon nem találtak semmit nincs kövem sem. Most pár napja a panaszaim újra jelentkeztek de csak tompán érzem a fájdalmat viszont nagyon puffadtnak érzem a hasamat a gyomromnál. Mi lehet a baj ha az ultrahang nem mutat semmit?
Tisztelt Kérdező!
Sajnos ennyi adat alapján nem tudom megmondani mi lehet a fájdalom oka. A hasi ultrahangvizsgálat se ad mindenre választ. Ha panasza továbbra is fennáll, akkor folytatni kell a kivizsgálást.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 2 hete felkerestem a háziorvosomat azzal a panasszal, hogy 3 hónapja elkezdett görcsölni a gyomrom, mintha a gyomorszájamnál valami izom iszonyatos görcsben lenne, az szépen lassan hetek múlva elmúlt és elkezdett fájni a köldököm körül, a köldököm vonalában és a 3 hónap alatt folyamatos hasmenésem van. Enni is alig tudok, ez alatt a 3 hónap alatt közel 10 kg-t fogytam. Elküldött gastroenterológiára ahol a doktornő megvizsgált és a leletemre diagnózisként IBS in obs.-t írt. Elküldött kiegészítő laborba, széklettenyésztést illetve székletvért néznek és hasi UH-ra. A labor és a székletvér vizsgálat negatív lett. Minden jó, már csak a hasi ultrahang van hátra. Említettem a doktornőnek, hogy eléggé stresszes, ideges életet élek. Az lenne a kérdésem, hogy ha az összes vizsgálat negatív lesz, akkor Ön szerint milyen viszgálatokra számíthatok még? Őszintén megvallom, hogy félek a végbéltükrözéstől, Ön szerint kell számítanom ilyesfajta vizsgálatokra? Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelt Hölgyem!
Panaszai alapján nagyon valószínű, hogy szükség lesz vastagbéltükrözésre (kolonoszkópiára). Valóban kellemetlen vizsgálat, de nem okoz mindenkinek fájdalmat. Természetesen a vastagbéltükrözést el lehet végezni bódításban vagy altatásban is.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Dr. Úr! Lassan több mint egy hónapja szúró fájdalommal és kicsi vérzéssel jár a széklet ürítés. Mintha minden alkalommal felszakadna egy seb. A székletem általában normális. Mi lehet a baj? Köszönöm válaszát
Tisztelt Hölgyem!
Valószínűleg nem gasztroenterológust, hanem inkább egy proktológust kell felkeresnie, mert fissura (repedés) vagy aranyér lehet a végbélnyílásában. Ha felmerül a gyanú, hogy a vér magasabb bélszakaszból származik, akkor vastagbéltükrözés is indokolt.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr! Már 1 éve vannak refluxos tüneteim de csak egy hete kezdtem el Controlocot szedni. Már egy éve vannak melléküregi problémáim, több mütét is kellet, de javulás nincs. Azt olvastam, hogy a sav felmarja nappal is az orr nyálkahártyát és állandóan irritálja azt és azért váladékos az orrom. Lesz javulás ha szedem a gyógyszert?
Tisztelt Uram!
Ha panaszát reflux betegsége (GORB) okozza és azt megfelelően kezelik, akkor javulás várható.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr! 2000 óta vagyok refluxos. Losecet szedek, rövidebb-hosszabb szüneteket beiktatva. Általában tünetmentes vagyok, néha van csak panaszom, ami hányingerben nyilvánul meg, más tünet nem szokott előfordulni. 5-ször voltam tükrözésen, minden alkalommal enyhe nyelőcsőgyulladást állapítottak meg, I. II. stádiumot. Egyszer igazolt a szövettan enyhe gastritist is, akkor erősebben kínzott a hányinger, mint általában szokott. Lenne pár kérdésem a betegségemmel kapcsolatban. Ön szerint milyen időközönként érdemes tükrözést végeztetni? Érdemes-e egy újabb, esetleg korszerűbb PPI-re váltani akkor, ha a Losec mellett nincs panaszom? Hosszú távú folyamatos PPI szedés esetén milyen nem kívánatos mellékhatások várhatók? Köszönettel, Anikó
Tisztelt Hölgyem!
Ha csak reflux oesophagitist véleményeztek és semmi mást (pl. Barrett-oesophagust) nem láttak a nyelőcsövében és nincs panasza vagy nincs a megszokott reflux betegség róvására írható panaszain kívül más panasza (pl. nyelési nehézség), akkor nem indokolt a kontroll gyomortükrözés. Akkor javasolnám valamelyik újabb protonpumpa gátlóra (PPI) való átállást, ha Ön vagy gasztroenterológusa nincs megelégedve a jelenlegi hatásával. A protonpumpa gátlóknak kevés mellékhatásuk van és szakmailag elfogadott éveken át tartó szedésük. Ennek ellenére csökkenteni kell a protonpumpa gátlók adagját, illetve fel kell függeszteni szedésüket, ha erre lehetőség van.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Jó napot kívánok! A napokban volt gyomortükrözésem, a lelet a következő: Az eszköz akadálytalanul bevezethető a gyomorba a pylorusig, ill a postbulbaris duodenumba. Megtekintett duodenum szakasz rendben. Gyomor ptoticus, megrövidült áthajlási redő, körülírt eltérés nincs. Cardiatáj retroversioval megtekintve kicsiny hiatus insuff. Distalis nyelőcsőben I.std-nek megfelelő gyulladás.Ez pontosan mit jelent? Baj van? Kaptam Noacid 20 mg-os tablettát. Várom válaszát köszönöm előre is
Tisztelt Hölgyem!
Rekeszsérvet és a nyelőcsőbe visszaáramló sav okozta nyelőcsőgyulladást találtak a gyomortükrözése során. Gyomorsavtermelést csökkentő protonpumpa gátló gyógyszert írtak fel. Gyakori betegség megszokott kezelése.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Dr Ur. Az lenne az én problémám, hogy jo három honap alatt kb. háromszorosára nött a hasam, és nagyon szokot fájni alhas tájékon, jobb és bal oldalon egyaránt. Ez hirtelen és erös szurkáló érzéssel fokozódik, a hasam pedig telt és egyre csak nö. Nem tudom mi okozhatja ezt a problémát.
Tisztelt Hölgyem!
Kerese fel háziorvosát vagy egy gasztroenterológust.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Kérhetném a segítségét a lelet értelmezésében? Mi lehet a bajom? Ezt írja a CT eredmény: A második jejunumkacsnak megfelelően kb. 4 cm hosszan a bélfal körkörösen ödémásan megvastagodott. Ez valami nagyon kóros? Sokára kaptam időpontot és szeretném tudni mi lehet velem. Évek óta tartó jobb alhasi fájdalom gyötör csípőizületi fájdalommal periodikusan. Várom válaszát!
Tisztelt Hölgyem!
Az biztos, hogy kóros és még az is elképzelhető, hogy panaszaival összefügg. Foglalkozni kell vele. Sajnos pontos véleményt csak akkor tudnék mondani, ha részletesebben ismerném a panaszait, kórelőzményét és tudnám milyen CT vizsgálat volt.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr! Aspirin protect gyógyszert (is) szedek kb. másfél éve. A colonoscopia vizsgálatom előtt szedhetem továbbra is? 68 éves férfi
Tisztelt Uram!
Ezt minden páciens esetében a betegségeit, az aspirin szedés javallatát és a colonoscopia során tervezett teendőket figyelembe véve kell eldönteni a vizsgálatot végző gasztroenterológusnak.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktorúr, 33 éves férfi vagyok. Rendszeresen sportolok. Évek óta küzdök térdizületi fájdalommal (már kaptam két diprofos-t közvetlenül izületbe, de csak a következő terhelésig tartott ki. Ez mellett estére teljesen felpuffadok és nyelési nehézségeim is vannak. Több orvosnál is jártam (ortopédus, reumatológus, belgyógyász), de csak találgatásig és góckutatatásig (negatív) jutottunk. Saját elhatározásból csináltattam egy ételintolerancia (vérből) vizsgálatot. Az eredmény szerint kiemelkedő az élesztőre (sütő) adott reakció. 299 Immunglobulin G egység. (Elvileg 30 tól már pozitívnak számít). Pozitív még: tehéntej (36); tojás fehérje (46); árpa (50); zab (40); búza (57); vesebab (64); élesztő, (sör) (48) A neten azt találtam, hogy talán kandida, az élesztő miatt. Ennek egy kicsit ellent mond, hogy kb. 9 hónapja csináltam végig egy hidrokolon terápiát nem sok sikerrel. Tisztelettel várom véleményét. Köszönettel Zsolt
Tisztelt Uram!
Az ételintolerancia vizsgálat eredményét figyelembe lehet venni és meg lehet próbálni annak megfelelően diétázni, de ha nem szűnnek meg a panaszai, akkor más okot kell keresni. A nagyon divatos Candida gombát az orvostudomány is ismeri, de más betegségek és panaszok okozójaként, mint az alternatív gyógyászat. A hidrokolon terápia se tartozik az orvostudomány által elfogadott kezelések közé.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr! Helicobactert labor vizsgálattal pontosan ki lehet-e mutatni vagy csak a kilégzéses vizsgálattal vagy a biopsziából? Köszönöm válaszát!
Tisztelt Kérdező!
Egyik vizsgálat sem 100 %-osan megbízható, de inkább az urea kilégzési tesztet és a biopsziát kell választani a Helicobacter pylori kimutatására, attól függően, hogy sor keül-e gyomortükrözésre vagy sem.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor Nő/Úr ! Kb. fél éve egy úgynevezett gombócot érzek a torkomban, amit sem felköhögni, sem lenyelni nem tudok. Próbáltam nagyon csúnyán krákogva, orromon kersztül "szürcsölve", de nem sikerül. Ha néha valamennyi sikerül is - hányinger kiséretében - az nagyon kicsi, slejm szerű valami. Szedtem már több gyomorsav gátló tablettát, többek között Emozul-t, Paxirasolt is próbáltam, de semmi nem használ. A háziorvosom gyomortükrözést javasol. de természetesen ezt szeretném elkerülni. A gyomrom soha nem fájt, jelenleg sem, soha semmi panaszom nem volt. Nem büfög fel sem keserű, sem savanyú. Kérem szíves válaszát, Ön is ezen a véleményen van, esetleg nem lehetne valami más megoldást. Szívességét előre is köszönöm
Tisztelt Asszonyom!
Panasza valóban lehet reflux betegségtől és ebben az esetben a gyomortükrözés a leggyakrabban javasolt vizsgálat. Meg lehetne még próbálni más gyomorsavcsökkentő gyógyszert is, mert nem válik be mindegyik protonpumpagátló mindenkinél. Ezen kívül még pszichés ok (stressz, feszültség) is állhat a háttrében.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi leletet kaptam a gyomortükrözésemen: Epigasztriális fájdalom miatt kérik gastroscopos vizsgálatát. Endoscopos lelet: Lidocain aer premedicatio A nyelőcsőben a cardia felett 3-4 mm-es erosio látható. A fornix, corpus szabályos, a gyomorban kb mennyiségű éhomi secrétum, melyet leszívtunk. Angulusív megtartott, antrum szabad, foltosan hyperémiás, egy-egy erosio látható, antrumból 1 db biopsziát vettünk. HP festést is kértünk. A pylorus kerek, szabályos, a bulbus és pars descendens ép. Diagnózis: Gastrooesophagealis reflux, oesophagitis nélkül Vélemény: reflux oesophagitis gr LAA gastritis Szeretném tudni, hogy most akkor "a beteg nyelvén" ez konkrétan mit jelent? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: B. Gabriella
Tisztelt Hölgyem!
A gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe és felmarta annak nyálkahártyáját, ugyanakkor a gyomornyálkahártyán is láttak felmaródásokat, amit szintén a gyomorsavnak lehet tulajdonítani. A szövettani vizsgálatból ki fog derülni, hogy van-e Helicobacter pylori fertőzés a gyomorban.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 36 éves vagyok. 6 éve 3 cm-es rekeszsérvet állapítottak meg nálam. Kb. 3 éve kínlódok időnként mellkasi nyomással, szív diszkomfort érzéssel (extrákkal). Minden ezirányú vizsgálatom (Pécs Szívcentrum negatív lett). Okozhat a rekeszsérv ilyen irányú problémákat?
Tisztelt Hölgyem!
A rekeszsérv és a következményes gastro-oesophagealis reflux betegség okozhat mellkasi fájdalmat. Az extraszisztolék és a reflux betegség kapcsolata bizonytalan, de lehetséges. 
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 38 éves leszek, és 2 hónapja hóközi vérzésem volt, ezért elmentem nőgyógyászhoz. Ő nem talált semmit. Két hete intenzívebben fáj a hasam jobb oldala köldöktől lefelé-, égő és tompa fájdalommal. Nincs hasmenésem, de néha émelygek, puffadok és "kortyog" a gyomrom, annak ellenére, hogy több mint egy hete diétázom is. Vérvételen a süllyedésem 35 volt, más eltérés nem volt. Voltam hasi ultrahangon, ahol polypokat (egy db 6 mm-est és több kicsit) találtak az epémbe, valamint egy 1,7 mm-es cisztát a jobb petefészkembe. Szedek gyulladáscsökkentőt (apranax) és tegnap kaptam antibiotikumot is (Cifloxin). Sajnos sok rosszat hallok, és félek hogy esetleg ezt bélrendszeri-, vagy gyomor daganat is okozhatja. Kérdésem az lenne, hogy okozhatja e a fenti tüneteket az epémben lévő polypok (fél év múlva kontrolra kell mennem), mert már az idegességtől szinte aludni sem tudok. Várom mielőbbi válaszát, köszönettel: Tünde
Tisztelt Hölgyem!
Az epehólyagban látott polypok biztosa nnincsenek összefüggésben panaszaival.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Mire gondolhatott a Gastroenterologus? Majdnem 2 éve refluxom van, már 2x tükröztek ! Ma jártam egy új orvosnál aki megnyomkodta a hasamat és 1 hét múlva vár gyommortükrözésre .... Annyit tudtam kiszedni belőle, hogy ez nem fekély és nem is reflux! Kérdésemre, hogy akkor ez mi lehet annyit mondott nem fog találgatni ... De mégis akkor mi lehet a baj, miért fáj a gyomrom ???? 2 hete voltam hasi uh .- ott minden rendben volt és direkt rákérdeztem ha valami nagy baj lenne azt ugye látnák uh-n és a doktornő azt mondta igen kivéve a fekélyt nem .. Aggódom !!!
Tisztelt Kérdező!
Ha a gasztroenterológus azt gondolja, hogy nem a már ismert reflux betegsége okozza gyomortáji fájdalmát, akkor valóban el kell végezni egy gyomortükrözést ahhoz, hogy válaszolni lehessen az Ön kérdésére.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Dr. Úr! Olyan kérdésem lenne hogy mostanában elég gyakran érzek szúró fájdalmat a hasamba jobb oldalt lent, a petefészkem irányában. És azt szeretném tudni hogy mitől lehet. Érdemes-e elmennem orvoshoz vele. Semmi más tünetem nincs csak az hogy szokott szúrni a hasam jobb oldalt. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Kérdező!
Hölgyeknek időnként el kell menni nőgyógyászhoz.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 38 éves, ülő munkát végző nő vagyok, viszonylag stresszes élettel, de nincs káros szenvedélyem és próbálok egészségesen étkezni, súlyom normális. 3 hónapja erős fájdalom jelentkezett a gyomorszájnál és hetekig tartó hasmenésem volt. A háziorvos hasi UH-ra küldött, ami negatív lett és fájdalomcsillapítót ( Buscopant ) és Normaflore-t, valamint diétát javasolt, melytől el is múlt a fájdalom és lassan a hasmenés is megszűnt. Ezután 2 hónapig nem volt problémám, de most újra jelentkezett minden ugyanúgy. Nem szeretném, ha a tünetet kezelnék, jó lenne az okot ismerni, ezért kérem a tanácsát, hogy milyen irányba induljak: lehet-e ez valamilyen étel érzékenység, esetleg savprobléma ( a háziorvos erre gyanakodott ), esetleg komolyabb betegség is állhat a háttérben? Lehet-e egyszerűbb vizsgálatokkal kezdeni vagy egyből szükséges a gyomortükrözés?
Tisztelt Hölgyem!
Azt gondolom, hogy sok minden lehet és ezt néhány sor alapján biztonsággal nem lehet eldönteni. Véleményem szerint el kell kezdeni vizsgálni, lehet gyomortükrözéssel is, de Helicobacter pylori (urea) kilégzési teszttel is akár.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 35 éves vagyok, kb 15 évvel ezelőtt hosszú ideig égett a gyomrom ami miatt megtükröztek és refluxot diagnosztizáltak. Gyógyszeres kezeléssel teljesen elmúltak a tüneteim. Utána nagyon ritkán fordult elő hogy égett volna a gyomrom. Kb 1 hónapja kezdődtek a tüneteim, egyre sűrűbben égett a gyomrom és folyamatosan éhes voltam még az evés sem hozott megkönnyebbülést. Felkerestem a háziorvost és Rabyrex 20 mg-os tablettát írt fel. A tüneteim elmúltak, de nem közvetlen a gyógyszer szedése után. Érzésem szerint a diéta segített. Ultrahang vizsgálaton is voltam, de mindent rendben találtak. A tüneteim megszűntek és visszatértem a normál táplálkozáshoz, a gyógyszert továbbra is szedtem. Ez kb 3 hétig tartott és az éhségérzetem újra visszatért ami már szinte fájdalmas volt. Ezért felkerestem egy gasztroenterológust, aki ismét ultrahanggal megvizsgált és gastroduodenitist diagnosztizált az orvos. Motiliumot és Apo-famoidint írt fel. A kérdésem a következő: - Az első ultrahang vizsgálatnál azt mondta az orvos, hogy a gyomorba nem lát bele csak tükrözéssel tud megállapítani bármit is. Most a második ultrahangnál hogy lehet hogy látta a gyomromat az orvos? - Ezek a gyógyszerek megszüntetik a gyulladást? - Helicobacter szűrése nem lenne szükséges? - Diétáznom kell-e? Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Hölgyem!
A hasi ultrahangvizsgálat nem elfogadott se a reflux betegség, se a gastroduodenitis diagnosztizálására. Ha egy ismert refluxos betegnek kiújulnak a panaszai, akkor nem kell feltétlenül megismételni a gyomortükrözést. Ezt a kérdést a gasztroenterológus tudja eldönteni a panaszok, a kórlefolyás ismeretében. A Helicobacter pylori keresésével egyetértek, ez történhet gyomortükrözés során, de korára való tekintettel akár kilégzési teszttel is. A diéta attól függ, hogy végül reflux betegségnek tartják panaszát vagy például nyombélfekélynek.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Ha ételtől van az embernek hasmenése, az étkezés után mennyi idő elteltével jelentkezik? Pár óra vagy nap? Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Kérdező!
Ha az ételtől gyomorrontást kap vagy az ételben toxinok vannak, akkor néhány órán belül. De, ha az étel baktériumokkal (Salmonella, Campylobacter, Shigella, enterohaemorrhagiás Escherichia coli stb.) fertőzött, akkor a baktériumtól függően néhány órától néhány napig tarthat a tünetek kezdetéig eltelő lappangási idő.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor Úr! 25 éves anyuka vagyok kérdésem az lenne hogy 2 hete reggel arra ébredtem hogy a köldökömtől lefele fájt a hasam jobb oldalt a medencénél lent szúró fájdalmat éreztem ez nem mindig volt észlelhető pl.: ha ültem nem fájt de mihelyst megmozdultam igen. Egy napig tartott ez a fájdalom nem is vetettem nagy figyelmet rá mert tűrhető volt a fájdalom. A tegnapi nap folyamán egész nap fájt a hasam az egész olyan puffadt érzés volt már reggel mikor felkeltem. Nem is ettem nehéz ételt egy kis zöldséglevest ettem egész nap. Ma reggelre elmúlt a hasi fájdalom csak a puffadás maradt meg és reggelre párosult hozzá ez a szúró fájdalom amit kb. két hete éreztem (jobb oldalt lent). Nagyon el vagyok keseredve hogy mi lehet a bajom vakbél gyulladásra gondolok. Még annyit hozzá tennék hogy terhességem alatt sajnos kijött az epebetegségem (epe köveim lettek ezzel voltam bent egy párszor kórházban és szülés után 4 hónapra majdnem besárgultam de kimosták az epevezetéket mert "dugulás" volt azóta semmi panaszom nincs) ezt azért írtam oda hogy nem tudom hogy összefüggés lehet e ennek a hasi fájdalomnak. Ez amit érzek teljesen más nem epegörcsös fájdalom. Kérem segítsen kideríteni hogy mi lehet a problémám. (Persze meglátogatom az orvosomat is ) Válaszát előre is köszönöm!!! Üdv. Anita
Tisztelt Hölgyem!
Ahogy leírja a fájdalom helyét, nem kell epebetegségre gondolni. Ha vakbélgyulladás lenne, már eljutott volna orvoshoz. Nőknél kismedencei fájdalom esetén mindig gondolni kell nőgyógyászati okra is. És néha vannak múló fájdalmak (a két hétbe ez még belefér), amiknek nem kell feltételnül kideríteni az okát. Persze más a helyzet, ha a fájdalom rendszeresen jelentkezik, erős, más panasz is kiséri. Ha a fájdalma nem szűnik és a nőgyógyász nem talált rá magyarázatot, akkor keressen fel egy gasztroenterológust.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 2 hónapja vagyok túl egy császáron, nem szoptatok. Esomeprazol Sandozt szedek reggeli előtt 1 szemet. A kórházból hazatérésem óta szűnni nem akaró köhögésem van és úgy érzem, mintha a légcsövem fájna. Hiába köhögök, nem szakad fel semmi, pedig próbáltam már köptetőt is. Lábam is dagadgat, ezért a két tünetet összekapcsoltam, jelentkeztem kardiológiai kivizsgáláson, ahol azt mondták inkább gasztroenterológiai kivizsgálásra kéne mennem, mert az EKG-m tökéletes, nem látják indokoltnak a további vizsgálatok sorát. Kérdésem, hogy létezik-e, hogy a nap során (napszakhoz nem köthetően) előforduló köhögésem, a torokköszörülés (ennek során néha szakadgat fel ez-az, de nem jelentős) lehet-e jele refluxnak, illetve hogy szedem az Esomeprazolt, attól még a tünetek előjöhetnek? Nem kellett volna javulnia a helyzetnek? vagy a kettő nem függ össze ön szerint? köszönöm válaszát előre is. Noémi
Tisztelt Hölgyem!
A köhögés és torokköszörülés hátterében állhat reflux betegség, de ebben akkor lehetnénk biztosak, ha a protonpumpa gátló kezelés mellett a panasza egyértelműen javulna. Azt javasolom, hogy egy eredeti protonpumpa gátlót próbáljon meg szedni és azt is naponta két alkalommal. Ha az esomeprazol hatóanyagot választjuk, akkor napi 2x40 mg Nexiumot. De érdemes lehet más hatóanyagot választani, ha azt gondoljuk, hogy az esomeprazol Önnél nem hatott kellőképpen.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
69 eves vagyok, rossz a trombocita szamom 61ui/i. Az orom vere sokszor folyt, ez vitt az orvoshoz. Most analizisek nem jok es hepatitis C virusom (HCV) van. Milyen etkezes szukseges es interferon kezeles szabad-e ha alacsony a trombocita szamom. Halal veszelyes-e? Milyen vitaminok szuksegesek es dietazni kell-e? Mik emelik a feherje szamot?
Tisztelt Kérdező!
A C vírus hepatitis sokszor okoz alacsony trombocita számot, thrombocytopeniát. Az Ön thrombocyta száma a határán van a kezelhetőségnek, de ezt inkább az szabja meg, hogy a kezelés során milyen értékre csökken a thrombocyta száma. Étkezhéssel sajnos nem lehet segíteni a C vírus fertőzésen, egészséges, könnyű vegyes étrend javasolt, az alkohol fogyasztását kerülni kell. A várható élettartamot az befolyásolhatja, hogy van-e májzsugor, májcirrhosis a hepatitis C fertőzés mellett. Valamilyen multivitamin készítmény szedése jó lehet az egészsége szempontjából, de a hepatitis C vírus fertőzésen sajnos ez sem segít.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Virtuális colonoscopia eredményem a következő: A belek szakaszosan légtartók. A sygma-colon descendens átmenet területén egy kb. 2 cm hosszú szakaszon kifejezett lumen szűkület ábrázolódik. Az elváltozás vsz légtelenség következménye, de felmerül malignus folyamat is. Egyéb hasi szervek a vizsgálattal érdemben nem itélhetők meg. A hasban csak szabad folyadék zárható ki biztonsággal. Szeretném a doktor Úr véleményét kikérni az eredményemmel kapcsolatban . Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Kérdező!
A virtuális colonoscopia eredménye alapján vastagbéltükrözést kell végezni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
a szekletvizsgalat mennyire tud adni megbizhato korképet az emesztesi rendelleneséggel kapcsolatban ?? tüneteim : enyhe gyomorégesem szokott leni, sokszor telitett érzésem van, van felpuffadásom, de mivel napi szinten sok fokhagymát is fogyasztok lehet hogy attol is van ?, szekelés változo intezitasu. intenziv yoga gyakorlatok ellenére se jön inger a wc hez, amig nem telitódik annyira a belem hogy a normal, natur hivas legyen. Van hogy 3 nap mulva van csak, de normal állagu. délután csak gyümölcsöt és késö éjjel csak salátákat kenyérrel fogyasztok. tehát mondhato hogy elég monoton, de végül is meg van a megfeleló energiám és nem is hiányzik, kivánok mas dolgokat fogyasztani. varom szives válaszát koszonettel
Tisztelt Kérdező!
Széklet emésztettségi vizsgálatot lehet végezni emésztési zavar gyanúja eetén, de sajnos nem megbízható. Az, hogy nincs minden nap széklete, csak két- vagy háromnaponta, nem utal emésztési zavarra. Panaszai közül a puffadás és a telítettség érzés hozható emésztési zavarral összefüggésbe, de tudnia kell, hogy a sok rost, zöldésg, gyümölcs is okozhat ilyen panaszt. Arról mindenképpen lebeszélném, hogy késő éjjel is egyen.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! 3 éve colonoscopián többszörös vastagbél diverticulosist állapítottak meg, melyre Normix tbl-t szedek havonta 1 hétig. Sajnos azóta is sokszor hasmenésem van evés után rövid időn belül és nincs olyan nap, hogy ne gyötörne hasfájás. Szinte jól esik összegörnyedni, mert akkor valamelyest enyhül a fájdalom. Súlyosbítja a helyzetet, hogy van egy epekövem, és mindkét vesémben egy-egy vesekövem, és nagyon régóta rekeszsérv is keseríti az életemet. Igazán nem is tudom, hogy ezek a kövek nem befolyásolják-e a vastagbél problémámat, bár külön-külön nem fájnak, ill. úgy gondolom, hogy nem okoznak gondot. Kérem tisztelettel Doktor Ur tanácsát, mit tehetek a fájdalom és a hasmenés csökkentésére gyógynövények vagy gyógyszerek bevonásával. Üdvözlettel B Éva
Tisztelt Hölgyem!
Leírása alapján bizonytalan vagyok abban, hogy a hasmenés és a hasi fájdalom oka a diverticulosis lenne. A bizonytalanságot erősíti, ha a Normix kezelés egyáltalán nem enyhíti panaszait. Ennél többet csak a panaszok és a vizsgálati eredmények részletes ismeretében lehetne mondani.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor Úr! Nagyon sok betegséget "gyűjtöttem" sajnos életem során, de most egy új tünet jelentkezik egy ideje, ami nagyon zavaró. Állandóan "beszélgetésben" vannak a beleim, talán a gyomrom, annyira, hogy mindenki hallja a környezetemben, Nem csak korgás, minden féle hang, néha hányinger, nagyon erős székrekedéssel, ha levegőt veszek akkor is hörög a gyomromban is valami. Szeretném tudni mi ez, igaz több mint 50 éve folyamatos gyógyszerszedő vagyok, persze egyre több és több. A gyomromban legutóbb valami nem fekély, de bevérzés, vagy valami foltokat találtak, reflux ellen rég szedek gyógyszert, jelenleg Controlocot, én arra gyanítok, lehet-e attól ilyen gond? Tisztelettel várom válaszát: VLné
Tisztelt Asszonyom!
Előfordulhat, hogy a tartós gyomorsav csökkentő kezeléstől vannak a panaszai, pl. kontaminált vékonybél szindróma. De ennek a kijelentése előtt más lehetőséget is ki kellene zárni, elsősorban vastagbéltükrözésre gondolok. Javasolom, hogy kerresse fel gasztroenterológusát és beszélje meg vele a panaszait és a szükséges vizsgálatokat.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! Hepatitis B-vel fertőzött személy kezelésével kapcsolatban lenne néhány kérdésem. Vértesztjének eredménye: HBsAg + HBsAb - HBeAg + HBeAb - HBcAb + Kérdésem, hogy melyik érték mit jelent, mennyire fertőző, mennyire súlyos? Mi lehet a következő lépés? A beteg 21 éves, átlagos testalkatú, kínai nő, valószínűleg születésétől fogva hordozó, krónikus. Herpes simplex I, II-vel is fertőzött, ha ez számít, máskülönben nincs problémája, nem iszik, nem dohányzik. Köszönettel: VT
Tisztelt Kérdező!
Ázsiában jóval gyakoribb a hepatitis B vírus fertőzés mint Magyarországon és a fertőződés ideje is más, kisgyerekkorra esik, szemben a Magyarországon és a nyugati világban a szexuális aktivitás megkezdését követő fertőzésre. Az eredmények alapján a hölgyet fertőzőnek kell tekinteni, ez természetesen nem jelenti az elkülönítés szükségességét. A hepatitis B vírussal való fertőzés lehetőségének a vele közeli kapcsolatban állók, a családtagok és leginkább a házastárs vannak kitéve. Javasolt őket védőoltásban részesíteni, a védőoltás előtt célszerű megnézni, hogy nem fertőzöttek-e már hepatitis B vírussal. A hölgy esetében tisztázni kellene, hogy mennyire súlyos a májbetegsége és indokolt-e a kezelése. Májenzimek vizsgálata, HBV-PCR vizsgálat, májbiopszia vagy Fibroscan javasolt. A vizsgálatokat egy hepatológiai centrumban célszerű elvégezni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Jó napot Doktor Úr! 28 éves nő vagyok, több mint egy éve szültem. 2010 decemberben átestem egy epekő műtéten, de a hólyag eltávolítás előtt ERCP-n voltam, mivel besárgultam. A műtét után tartottam az előírt diétát becsületesen. Tavaly szeptemberben voltam gasztroenterológián, mert égő érzés volt a torkomban, hányingerem volt. Tükrözés nem volt, de refluxot állapítottak meg. Azóta szedem rá a Gelbrát (20 mg-os, naponta egyszer). Pár napja azonban ismét égő érzés van alkalmanként a torkomban, néha gombóc szerű érzés nyeléskor és 1-2 napig keserű ízt is éreztem a számban. Elég stresszes típus vagyok, nem tudom ez okozhatja-e? Most elkezdtem fogyókúrázni (napi 45 perc torna), zsírégető tabletta és iszok még lúgosító teát. A kérdésem az lenne, hogy ön szerint a reflux (ha tényleg az) okozhat a gyógyszer mellett ilyen tüneteket? Tényleg védi a nyelőcsövet és nem károsodhat? Mit tanácsol? Egyáltalán mi lehet ez? Epés reflux lehet? Kell félnem attól hogy a nyelőcsőnek van valami baja? (Barett, daganat...) A torkom és a garat nincs begyulladva, tehát ezt én kizárnám. Válaszát nagyon köszönöm előre is C
Tisztelt Asszonyom!
Előfordulhat, hogy a korábban bevált gyógyszeres kezelés mellett a reflux betegség ismét panaszokat okoz, de a stressz is okozhat égő érzést vagy gombócérzést a torokban. Az életmódra vonatkozó javaslatokat jó, ha betartja, de ez nem mindig elég. Ilyenkor a protonpuma gátló (protonpumpa inhibitor, PPI) adagjának az emelése segíthet vagy másik protonpumpa gátló gyógyszerre való átállás. Az epehólyag eltávolítása valóban hajlamosíthat epés refluxra, de ha az égő érzés dominál, akkor nem valószínű, hogy erről lenne szó. A Barrett-oesophagusra, Barrett-nyelőcsőre vonatkozóan sajnos csak a gyomortükrözés adhat választ, ezért is szokták javasolni, hogy a reflux betegségben szenvedők életükben legalább egy alkalommal átessenek gyomortükrözésen (felső pánendoszkópián). A Barrett- nyelőcsőnek is leginkább a nyelőcsőrák szempontjából van jelentősége, de Önnek fiatal kora és mindössze néhány hónapos panaszaira való tekintettel ettől nem kell tartania.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! A segítségét szeretném kérni. Anyukámat gyomorrákkal műtötték lassan egy éve. A felső egyharmadot vették ki. Azóta is visszatérő tünet - napok, hetek kihagyásával - a hányinger és ilyenkor legtöbbször fehér nyálkás hab jön. Szeretném tudni mitől van ez. Előre is köszönöm a válaszát: PG
Tisztelt Hölgyem!
Ismerni kellene részletesen a kórtörténetet, ezért azt javasolom, hogy az édesanyját gondozó orvosnak tegye fel ezt a kérdést.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr, azért fordulok Önhöz segítségért, mert nem látok jelenleg kiutat a betegségemből. 2008 óta van refluxom. Rendkívül stresszes a munkahelyem az elején ennek tudták be a refluxot, Nolpaza-t szedtem fél évig elmúlt nem volt vele egy darabig gond. Aztán ősszel visszajött és télen egész jó volt. 2010 -ben jött az árvíz kiújult a refluxom, de ekkor már nem hatottak a gyógyszerek kb 5 félét próbáltam Lansoptol, Quamatel, Nolpaza, Emozul, de egyik sem szüntette meg a tüneteteket még 2x40 mg mellett sem. 2011 tavaszára jobb lett és Emozul 20 mg mellett, amit folyamatosan szedtem voltak egész nyáron problémáim, de elviselhető volt. Közben volt, hogy abba hagytam és semmivel sem volt jobb vagy rosszabb gyógyszer nélkül. 2011 -ben volt gyomortükrözésem, vérvételem, hasi ultrahang minden negatív. Az ősz egész tűrhetően zajlott, decemberben Amoxicilint kellett szednem orrmelléküreg gyulladásra, amit félbehagytam, mert szájpadlásom tele lett vörös foltokkal, nem múlt a gyulladás az orromban és tovább folytatták 2x500 mg Klaciddal. Egy hetes kúra után (közben nem fájt a gyomrom) 2 nap múlva kúra után nagyon elkzedett fájni és a szájüregem tele lett vörös foltokkal és felmaródásokkal. Fogászatra jártam kezelésre vele. Időszakosan azóta a torkomban is felmaródások keletkeznek, ami jelentős fájdalommal jár és csak az öblögetést és gargalizálást tudják javasolni. Ekkor visszamentem a gasztroenterologiara és újra tükrözni akartak, amit nem hagytam ekkor csináltak egy Helikobakter kifújásos vizsgálatot ami pozitiv lett. Ekkor amoxicilint és klaritromycint írtak fel, amit hiába mondtam, hogy nem fogok tudni beszedni, mert ettől kezdődtek a problémáim. Azt mondták be kell szedni. Elmentem egy másik gasztroentrologushoz, aki pont az ellenkezőjét mondta, hogy nem kell beszedni a gyógyszert jelen helyzetben, mert valószínűleg az előző két adag gyengített az immunrendszeremen. Egyszóval nem tudom MIT TEGYEK, beszedjem vagy nem két gasztroenterologus főorvos két ellentétes javallatot adott. A vérvételem a Klacid szedése után pár minimális eltérés esetén negatív- Fehérvérsejt volt 4-11 határ között 3,6, de nem tulajdonítottak neki semmi jelentőséget. A másik kérdésem ha kiírtják a Helicobacter baktériumot csökken a refluxom? Mitől lehet az, hogy nekem nem hatnak a gyomorvédő gyógyszerek, amik korábban igen, az orvosok azt mondták lehetetlen, hogy nem csökkenti a panaszokat. Feleségemnek hasonló tünetei vannak az árvíz óta csak picit kevésbé súlyos mint nekem. Ő terhesség miatt nem szedhette a gyomorvédőt és nem volt rosszabb mint most amikor szedi tehát neki sem csökkenti a refluxot. Mit tehetünk, kérem segítségét? Sajnos ebbenn a tehetetlen helyzetben már folyamatosan idegesítem magam, ami valószínűleg ront a helyzeten, de egyszerűen nem tudom magam túltenni azon, hogy nem tudom kire hallgassak, miért nem hatnak a gógyszerek, és a folyamatos fájdalom sem kellemes.
Tisztelt Uram!
A problémája összetett és nem fogok tudni végleges választ adni. Több lehetőség van. Lehet, hogy azért nem hatnak a gyógyszerek, mert panaszát más, nem gyomorsavfüggő betegség okozza. Az is lehet, hogy pszichés tényezők, stressz állnak a háttérben. Az egyes gyomorsavtermelést csökkentő gyógyszerek nem hatnak egyformán mindenki esetében. Érdemes megpróbálni egy eredeti protonpumpa gátló gyógyszert is, amiket felsorolt, azok un. generikus, "utángyártott" protonpumpa gátlók. A Helicobacter pylorit nem kell minden esetben kiirtani, csak akkor, ha fennáll olyan betegség, aminek a kóroki tényezője a baktérium. Reflux betegség esetén az is előfordulhat, hogy a Helicobacter pylori kiirtása után fokozódnak a panaszok.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Egy hónapja műtöttek meg Budapesten vastagbél daganattal (ami rosszindulatú volt), kivettek egy darabot a belemből. A májból is kivettek egy darabot az epehólyaggal együtt erről a szövettanon kiderült hogy nem is daganat volt. 19 nyirokcsomót is eltávolítottak ezekben nem találtak kóros szövetet. Áttét nem igazolódott sehol:) Konzultációra elküldtek egy onkológus főorvoshoz aki azt mondta nincs szükség kemoterápiára. 40 éves nő vagyok, csak azt szeretném kérdezni ilyen esetben gyógyszerre vagy utókezelésre nincs szükség? Jól vagyok a műtét óta semmi panaszom. Köszönöm a válaszát!
Tisztelt Hölgyem!
Ha az onkológus így nyilatkozott, akkor csak rendszeres kontroll vizsgálatokra van szükség, mint pl. vérvétel, vastagbéltükrözés, CT stb. Ezeket többnyire az onkológus szokta levezényelni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
sem gyomorproblémám sem hasi problémám nincs mégis van egy csipős székletem és oly mértékü hogy székelés után kell hogy egy langyosvizes végbélmosást csináljak mi lehet az oka válaszát tisztelettel köszönöm
Tisztelt Uram!
Ha panaszát nem tudja étkezésével összefüggésbe hozni, akkor keressen fel egy proktológust (vagy háziorvosát vagy egy gasztroenterológust), hogy végbélnyílását megvizsgálják.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 23 éves nő vagyok, a problémám pedig az, hogy a hasam minden nap felpuffad. Néha feszít, kívülről pedig teljesen úgy néz ki, mintha terhes lennék. Olyan mintha nagyon sok levegőt vettem volna a hasamba. Az étkezéssel nem nagyon hoztam összefüggésbe, mert ha esetleg nem reggelizek semmit, éhgyomorra is megtörténik néhány óra után. Tudom, hogy el kell mennem gasztroenterológiára, de előtte azért szeretnék érdeklődni, hogy Ön hallott-e már ilyesmiről, vagy mire gondol a leírtak alapján. Köszönöm! (Egyébként laktózérzékeny vagyok, erre oda is figyelek)
Tisztelt Hölgyem!
Sajnos a puffadás nagyon gyakori panasz és sokszor nehezen deríthető ki az oka. Mindenképpen mennjen el gasztroenterológiára. Közben tüneti kezelésként próbálkozhat gyógyszertárban vény nélkül kapható puffadást gátló vagy emésztést segítő gyógyszerekkel.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 27 éves férfi vagyok, kb 2 hete, egy keddi napon kezdődtek gyomorbántalmaim, amikoris az egyik reggelen iszonyatos hasfájásra ébredtem. Háziorvosom hazaküldött emésztési panasszal, és hogy egy hét múlva találkozunk, ha nem javulna. Már pénteken visszamentem hozzá vérvétel, és hasi UH beutalóért. Vasárnap este az orvosi ügyeleten is voltam, ott epehólyag gyulladást diagnosztizáltak, és beutalót kaptam a Miskolci sürgősségire. Hétfőn éltem is a lehetőséggel, mert féltem. Vért vettek, az össz. bilirubin szintem 21,8 volt.(délután négy órakor) Viszont ugyanezen a napon voltam a városunk rendelőintézetében is vérvételen(reggel 8 órakor), aminek az eredményét kedden tudtam meg, ezen a leleten 15,6. Tehát a hétfő reggeli eredmény 15,6 nyolc órával később 21,8. A hasi ultrahang nem mutatott semmit, csak egy 5mm-es echodús képletet a májam bal-és jobb lebenyén. A mai napon túlestem egy önköltséges CT vizsgálaton, ahol kiderült, ez csak egy haemangioma. Minden mást rendben találtak. Gyomortükrözésen is voltam, az orvos gyomorhurutot állapitott meg, illetve a szivemhez be-be szúró panaszomat rekeszizomsérvnek titulálta. (Lehetséges, mert a véreredményem 500-as CK szintet mutatott) Kérdésem az lenne, gyomortükrözés során definiálható a rekeszizomsérv? Vagy ezt az orvos csak a panaszaim miatt "találta ki"? További panaszaim következők: fázékonyság (néha a 18-19 fokos lakásban is fázom jägeralsóban, pizsamában, nadrágban) hidegrázás. bal és jobb bordaiv alatti fájdalmak amik beszúrnak előre is, hátra is, de ritkán érzem a hátamban és a lapockáim környékén is. bőrelváltozás nélküli, szúnyogcsipés szerű érzések szerte a testemen. FOLYAMATOSAN fehér lepedékes nyelv, egy egyhetes lugositó/tisztitó kúra ellenére. valamint az utóbbi 2-3 napban evés után fájdalmat érzek a jobb oldalamban. Mi lehet a baj? Doktor Úrnak van ötlete? hova fordulhatnék még? milyen vizsgálatot végeztessek el?
Tisztelt Uram!
A rekeszizomsérv változó állapot lehet, de amikor fennáll, akkor gyomortükrözés során látható. Az emelkedett CK értéket nem magyarázza a rekeszsérv és a két bilirubin érték között nincs számottevő különbség. Sajnos panaszainak okát nem tudom megmondani, azt javasolom, hogy a további teendőket beszélje meg azokkal az orvosokkal, akik vizsgálták Önt.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Jó napot kívánok! Meg szeretném kérdezni, hogy mi lehet az oka kb. 1/2 éve tartó állandó hányinger és hányásnak. Gyomromra szedek gyógyszert, Esomeprazol Sandoz 40 mg, Motilium.
Tisztelt Hölgyem!
Sok oka lehet, pl. elégtelen gyógyszeres kezelés, gyógyszer mellékhatás vagy valami egészen más ok. Keresse fel gasztroenterológusát.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! azért írok, mert visszatérő hasmenésem van, kb 3 hónapja. Van, hogy teljesen panaszmentes vagyok, máskor napi 3-4-szer is megyek vécére. Egyszer volt véres a széklet, még a legelején. Néha puffadok is. A tejtől rosszabbodik az állapotom. Sok vizsgálaton voltam már, ultrahang negatív, vérkép normális, hasi rezisztencia rendben, székletvérteszt negatív. Az a kérdésem, hogy lehet-e ez Crohn betegség vagy colitis ulcerosa? válaszát előre is nagyon köszönöm
Tisztelt Kérdező!
Ha a hasmenések között tartósabb panaszmentes periódusok vannak, akkor nem valószínű, hogy gyulladásos bélbetegsége (Crohn-betegsége vagy colitis ulcerosája) lenne. Mindenképpen azt javasolom, hogy mennjen el gasztroenterológiai szakrendelésre.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Kislányomat 1 éves kora óta tejallergiával kezelik, az utóbbi 1 évben laktózmentes diétán van, panaszmentesen. Pár napja H2 kilégzéses tesztje volt, ahol az alap érték is és az összes többi érték is 1 gr volt. Reggel fél 8-kor itta a tesztanyagot és mikor hazaértünk fél 1-kor, rohant a wc-re. Ez még 2x megismétlődött. Gondoltam a tömény laktóztól. Rá 2 napra evett egy rendes nem laktózmentes joghurtot próbaképp. Sajnos megismétlődött a dolog, először csak fortyogott-zubogott a hasa, aztán irány a wc. Kérdésem az lenne, ha a teszt negatív lett, akkor miért mehet mégis a hasa a sima joghurttól? Nem sikerült a teszt? Ezek szerint mégsem gyógyult meg? Sajnos gasztoenterológusához március végére van csak időpontunk, addig nem tudom mitévő legyek :(  Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tisztelt Hölgyem!
A laktóz terheléssel végzett hidrogén kilégzési teszt értékelésekor nem csak a mért értékeket, hanem a panaszokat is ugyanolyan súllyal kell figyelembe venni (persze azt is tudni kell, hogy órára pontosan mikor lépett fel a panasz és pontosan milyen panasz volt). Van akinek a vékony, illetve vastagbelében nem hidrogént, hanem metánt vagy kénhidrogént termelő baktériumok vannak. Az ő esetükben a hidrogén kilégzési teszt álnegatív eredményt adhat. Ehhez még azt is hozzá kell tenni, hogy nincs olyan orvosi vizsgálat amelyik 100 %-osan megbízható lenne. Folytassa a laktózmentes étrendet a gasztroenterológussal való találkozásig, a részleteket majd vele megbeszélik.
üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr! Nagyon köszönöm hogy kérdésemmel önhöz fordulhatok. Én már irtam egyszer önnek a gyomorfájdalmaimmal kapcsolatban amik egy ideig meg is szüntek. Sajnos nagyon sok gyomorsavam van. Megint visszajöttek a kellemetlen tünetek amik nagyon rossz közérzetet csinálnak. Hányingerem van és fáj a gyomorszájam is amitől a mellkasom is fáj. De ami aggaszt engem az az hogy amikor fáj a gyomrom mostanában akkor érzem hogy a fájdalom mind a két karomba kisugárzik. Ez mitől lehet?? Tudna esetleg tanácsot adni hogy ez reflux lehet vagy valami másra gondoljak??Nagyon köszönöm elöre is válaszát!!
Tisztelt Hölgyem!
Ha a reflux betegség okozná panaszát, akkor a reflux betegség kezelésével párhuzamosan meg fog szűnni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr! A beteg 52 éves hölgy. 1997-ben gyomorfekéllyel műtötték. 2007-ig tünetmentes volt, de azóta folyamatosan böfögések gyötrik. Naponta 100-200, erős, hosszú böfögés, amelyek közül egy akár 5-10 másodpercig is eltart. 2008 óta rendszeresen jár gasztroenterológushoz, többször volt gyomortükrözésen, a szövettani vizsgálat eredménye nem mutatott ki rákos sejteket, gyógyszeres kezeléssel kiírtották a Helicobacter pylorit, de a kezelések közben és után sem szűnt meg a böfögés. 2011 nyarán más szakorvost keresett fel, aki vastagbéltükrözés során polipot talált. Szeptemberben megvolt a műtét, eltávolították az érintett bélszakaszt, de a böfögések azóta is megmaradtak. Ön mit gondol lehet-e valamilyen baktérium ezeknek az okozója? Vagy van-e valamilyen élősködő amelyik ennyi gázt termel? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Kérdező!
Elmondása szerint a kontroll gyomortükrözésekkel nem találtak a nyelőcsőben, a megmaradt gyomorcsonkban és a vizsgált vékonybélben kóros elváltozást, és ahogy írja a vastagbéltükrözés sem talált olyan elváltozást, ami a panaszt magyarázná. Gondolom hasi ultrahangvizsgálat is volt már. Emésztési zavar lehetősége is szóba jön, különös tekintettel a korábbi gyomorműtétre. Az emésztési zavar hátterében sok más ok mellett kontaminált vékonybél szindróma is állhat, ezt valóban baktériumok okozzák. De a folyamatos és tartós böfögésnek más okai is lehetnek, ezek között szervi és pszichés okok egyaránt. Részletes gasztroenterológiai kivizsgálás se vezet könnyen eredményre.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! Bal alsó hastáji fájásom van már több honapja. Voltam urologusnál, sebészeten, reumatologián, most elküldtek gasztroenterologia vizsgálatra. Olyan tüneteim vanak hogy folyamatosan fáj a bal alsó hasrészem és mintha rá lenne tapadva valami. Főleg ha mozgok nagyon fáj. Sérvem nincs azt megnézték ultrahangal is. Egyszerüen telnek a honapok és a fájdalom nagy és nem jutunk egyröl a kettöre. Vizelet széklet labor vizsgálatok rendben vanak. Válaszát elöre is köszönöm
Tisztelt Uram!
A leírtak alapján nem tűnik gasztoenterológiai eredetűnek a panasza, de ennek ellenére el kell menni gasztroenterológiára a szükséges vizsgálatokra.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves doktor úr! Ha reflux elleni gyógyszert szedek, akkor is kell tartanom refluxdiétát? A diéta esetén kb. mennyi időnként ehetek olyanokat, melyek nem valóak a refluxdiétához? A gyomortükrözésen kívül létezik más vizsgálati mód is a reflux betegségben?
Tisztelt Kérdező!
Ha gastro-oesophagealis reflux betegségben szenved, akkor a panaszokat kiváltó, fokozó, illetve a refluxra hajlamostíó ételeket folyamatosan kerülni kell, a gyógyszerszedés ideje alatt is. A gyomortükrözésen kívül reflux betegség gyanúja esetén legygyakrabban gyomor röntgen vizsgálatot, 24 órás pH monitorozást szoktak végezni. Mindhárom vizsgálat más célt szolgál. beszélje meg gasztroenterológusával, hogy az Ön esetében mire van szükség, mi a cél.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! Nekem az a panaszom, hogy időközönként (nem minden nap), valamikor közvetlenül evés után, szurkáló érzés támad rám a gyomrom magasságában, ami utána magától elmúlik. Nem túl heves a fájdalom, inkább csak furcsa, mert eddig soha nem volt a gyomrommal probléma még a terhességek idején sem (38 éves vagyok), allergiáról sem tudok. Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelt Asszonyom!
Végeztessen el egy hasi ultrahangvizsgálatot és egy Helicobacter pylori kilégzési tesztet, de nem biztos, hogy bármilyen szervi  elváltozás állna a háttérben. Ha nem szűnnek a panaszok keressen fel egy gasztroenterológust.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Hat éves gyermek esetén mit nem lehet fogyasztani epeféreg kezelése alatt?
Tisztelt Kérdező!
A Magyarországon Giardia lamblia ("epeféreg") kezelésére használt gyógyszerek szedésekor nem szabad alkoholt fogyasztani, de élelmiszerekkel kapcsolatban nincs megszorítás.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! 50 éves férfi vagyok. 1 hónappal ezelőtt a bölcsesség fogam kihúzása után antibiotikumos (dalacin) kezelést kaptam. 2 héttel ezelőttől naponta, a fő étkezések után van kis nyákot is tartalmazó székletem, korábban napi egyszeri normál székletem volt. Vért nem látok benne, puffadni szoktam, súlyt nem veszítettem, étvágyam jó. Kérdésem az volna, hogy lehetséges-e a széklet változás az antibiotikumos kezeléstől és mi a teendő? Keressek-e meg egy gastroenterologus szakorvost? Köszönöm válaszát. Tisztelettel: Csaba
Tisztelt Uram!
Összefügghet a panasza az antibiotikum szedésével, a clindamycint tartalmazó Dalacin hajlamosít Clostridium difficile baktérium fertőzésre. Ha nem szűnt meg azóta, akkor keresse fel háziorvosát és küldjenek el székletet Clostridium difficile toxin és tenyésztés (vagy antigén) vizsgálatra. A további teendőket a széklet eredmény határozza meg. Addig is elkezdhet probiotikumot szedni. Ha megszűntek vagy közben megszűnnek a panaszai, akkor nem indokolt a kezelés, bármi is lenne a székletvizsgálat eredménye.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán 
Jó napot kívánok! Meg szeretném kérdezni, hogy milyen baktériumok vannak a gyomorban, amelyek a gyomorsavból élősködnek? És ez milyen veszélyekkel jár? Előre is köszönöm a válaszát
Tisztelt Kérdező!
A gyomorban előforduló legfontosabb baktérium a Helicobacter pylori (de ez sem és más baktériumok sem a gyomorsavból élősködnek, hanem inkább eltűrik azt). A Helicobacter pylori a gyomornyálkahártya gyulladását okozza és szerepe van a gyomorfekély, nyombélfekély, gyomorrák és a gyomor lymphoma egy bizonyos típusának a kialakulásában. A Helicobacter pylori előfordulása nagyon gyakori, de a fenti betegségek a fertőzöttek csak egy kis hányadában lépnek fel.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Dr. Úr! Nemrégiben részt vettem egy lactose terhelés vizsgálaton (hasmenés miatt) ami, 30 percenkénti vérvétellel történt. Az eredmények a köv: vércukor: 5,2 mmol/l 30 perc: 6,2 mmol/l 60 perc: 4,5 mmol/l 90 perc:4,6 mmol/l 120 perc: 4,2 mmol/l Ezek után lactose mentes étrendet folytatok az orvos tanácsára. Panaszaim nagy része megszünt, idönként mégis vannak "hasmenéses" napjaim, konkrétan nem tudom mitől. A közelmúltban derült ki nővéremről, hogy fruktóz intoleranciája van. Vajon érdemes erre is kivizsgáltatnom magam? Ugyanígy a vérvételes fruktóz vizsgálat is megbízható? Nálunk a kórházban még így történik. Köszönöm segítségét!
Tisztelt Hölgyem!
A laktóz intolerancia diagnózisa nem csak kilégzési teszttel, hanem ahogy az Ön esetében is történt, vércukor vizsgálattal is felállítható. Sok mindenben lehet tejcukor (laktóz), amiben nem is gondolná és ez megmagyarázhatja az időnkénti hasmenést. Fruktóz intoleranciára is el lehet végezni a vizsgálatot, de ez egy bizonytalan kórkép és a vizsgálat helyett elég lehet végigondolni, hogy nem fogyaszt-e túl sok fruktózt (pl. üdítő italokat).
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Hasi aorta repedéskor a tünetek össze téveszthetőek-e a gyomorrontás tüneteivel? Köszönöm a válaszát.
Tisztelt Hölgyem!
Típusos esetben nem, de az egyes betegségek tünetei nagyon széles skálán mozognak és időben is változnak, így a kezdeti tünetekben lehet átfedés.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! Kérdésem a következő lenne: 28 hetes terhes vagyok. Ha fekszem ég a torkom, de elég elviselhetetlen, és ha nyelek, akkor fáj a hátam is! Nem nagyon tudom hova tenni a dolgot. Köszönettel, Niki
Tisztelt Hölgyem!
Minden valószínűség szerint gastro-oesophagealis reflux betegség (GORB) magyarázza panaszát, a terhesség erre hajlamosít.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! 11 éves fiammal kapcsolatban kérnék tanácsot! Az utóbbi 1 évben fiam szinte 1-2 hetente panaszkodott arra hogy fáj a hasa. Többször elvittük a háziorvoshoz , ahol a doktornő mindig vírussal magyarázta a fájdalom okát. Ha kértünk tőle beutalót, hogy megtudjuk mégis mi az oka a rendszeres hasfájásnak, max. vérvételre kaptunk, ahol semmi kiugró eredményt nem találtunk mi se. Az ilyen alkalmakkor természetesen a fiam napokig nem eszik, max. csak kekszet rágcsál és teát iszik, de ez számomra nem kielégítő és előbb utóbb neki sem lesz. Társaitól eléggé el van maradva, elég alacsonyka, de a súlya számomra kevéske.
Kedves Hölgyem!
Vigye el a fiát egy gyerek gasztroenterológushoz. Ha a háziorvos nem ad beutalót, akkor mennjenek egy magánrendelésre.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Nemrég náthás voltam, talán még kicsit most is, de múlóban van. 1-2 napja viszont ha nyelek folyamatosan csak egy pontban fáj. Ma megnéztem tükörben és úgy láttam mintha kis dudorkák lennének ott. Apró, hólyag nagyságúak, de normális, piros színük van. Ez normális? Ön mit tanácsol?
Tisztelt Hölgyem!
Vírusfertőzések okozhatnak fájdalmas kis hólyagokat a garatban, szájüregben. Ha ez az oka a panaszának, akkor néhány napon belül meg fog szűnni. Ha nem, akkor forduljon háziorvosához.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 20 éves lány vagyok és laktóz érzékeny vagyok, voltam lisztérzékeny vizsgálaton is de negatív lett! Viszont a lisztes ételeket nem bírja a gyomrom és nem tudom mitől lehet, voltam gyomortükrözésen is, ott rejtett refluxot találtak. Mitől fájhat a gyomrom? Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Hölgyem!
Azt kellene tisztáznia a gasztroenterológusával, hogy a reflux betegsége megmagyarázza-e a gyomortáji fájdalmát. Ha nem, akkor kellene tovább gondolkozni a kérdésen.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! 32 éves nő vagyok, kb 2 hónapja visszatérő hasmenésem van, néha puffadok is. Egyszer volt véres-nyákos székletem is, egy nagyobb hasmenés után (ez több, mint egy hónapja volt). Vérképem normális, székletvér teszt és hasi ultrahang negatív. Voltam gasztroenterológusnál, 1 hónap múlva lesz béltükrözés, azt mondta, valószínűleg semmi komoly. Mégis aggódom kicsit. Lehet ez bélrák? Válaszát előre is köszönöm. Kata
Kedves Kata!
Ebben az életkorban még nem kell vastagbélrák lehetősége miatt aggódnia. A vastagbéltükrözés majd segít kideríteni a panaszok okát.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Azzal a kéréssel fordulok önhöz, hogy már elég rég fáj a gyomrom ha eszek akkor is, ha nem eszem akkor is és van mikor hányingerem is van. A nőgyogyász talált egy polipot, ez is közrejátszhat vagy valami komolyabb a baj? Lehet hogy gyomorrákom van? Kérem a válaszát minél elöbb, köszönöm elöre is
Tisztelt Kérdező!
Keressen fel egy gasztroenterológust, mert valószínű el kell végezni egy-két vizsgálatot, pl. gyomortükrözést, hasi ultrahangvizsgálatot. Nőgyógyászati problémája nem magyarázza panaszát.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor úr! 34 éves nô vagyok, irodai munkát végzek, káros szenvedélyem nincsen. Pár hónapja bal bordaív alatti enyhe fájdalmat érzek. Az étvágyam nem változott, de az utóbbi pár hónapban fogytam kb. 3 kilót (annyit változtattam az étkezési szokásaimon, hogy nagyjából ugyanazt az ételmennyiséget nem három, hanem öt étkezés során eszem meg). A székletem is változott, néha kemény, néha viszont egészen pépes és ragacsos (nem tudom, ezt hívják-e zsírszékletnek). A szine is világosabb (fôleg akkor, mikor hígabb, szinte egészen mustár színû). Többször is észleltem, hogy mintha emésztetlen ételdarabok lennének benne. Gyakran puffadok is, de a gázok nem távoznak rendesen. Ezek így önmagában is kissé ijesztöek, de igazán az aggaszt a dologban, hogy ugyancsak a bal oldalon fáj a hátam is, néha fekvô helyzetben is. Tudom, hogy az emésztési problémákat okozhatja akár a stressz is (én sajnos eléggé túl vagyok terhelve az utóbbi hónapokban és elég stresszesen élek) és tudom, hogy a hátfájást pedig okozhatja akár az állandó ülômunka is, tehát lehet, hogy két különbözô, egymástól független problémával állok szemben, de én mégis azon aggódom, hogy esetleg mégiscsak összefüggenek, mert a hasnyálmirigyemmel van probléma. Tudom, hogy veszélyes dolog az internetrôl öndiagnosztikát végezni, de nagyon megijesztett, mikor rákerestem azokra a tünetekre, amik nekem vannak (bal bordaiv alatti fájdalom, hátfájás, ragacsos/világos széklet) és rögtön a lehetô legrosszabbat, a hasnyálmirigyrákot dobta ki. Novemberben voltam hasi ultrahangon és vérvételen, akkor mindent rendben találtak. Nehéz erre "látatlanban" válaszolni, de van reális esélye, hogy esetleg tényleg hasnyálmirigyrákom van ilyen fiatalon? Köszönöm elôre is a választ! Üdv, Krisztina
Tisztelt Hölgyem!
Minimális a valószínűsége annak, hogy hasnyálmirigyrákja legyen. Persze más hasnyálmirigy betegség is okohzat emésztési zavart és akár irritábilis bél szindróma is állhat a háttérben. Keressen fel egy gasztroenterológust, akivel átbeszélik az elképzelhető okokat, a szóba jövő vizsgálatokat és a megoldási lehetőségeket.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr ! 60 éves vagyok, 30 évvel ezelőtt diagnosztizálták a colitis ulcerosát. Decemberben voltam kontroll vizsgálaton, igaz csak gyógyszert írattam fel. Körülbelül 1 hete folyamatosan fel vagyok puffadva. Nekem már illene tudnom, ez velejárója a problémának. Diszkomfort érzetem már éjszaka sem hagy pihenni. Alig eszem valamit, mégis fájdalmaim vannak. Nyáron kell újból jelentkeznem, megvárjam vagy jelentkezzek előbb. Köszönöm.
Tisztelt Kérdező!
Ha panasza nem szűnik, akkor ne várja meg a nyarat, hanem jelentkezzen gasztroenterológusánál.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy most kaptam meg a vastag bél szövettani eredményt mely ezt írta: oedemás vastagbélnyárkahártya részlet látszik, melyben a mirigyek megrögzöttek a lamina propriában csíracentrumokat formáló lymphoid aggregatumok jelenléte igazolható. Acut lobsejtes beszűrödés a mintában nem látszik. Diagnózis: Lymphoid aggregatumokat tartalmazó vastagbél nyálkahártya. Azt szeretném kérdezni ez mit is jelent?:-köszönettel:-Éva
Tisztelt Hölgyem!
Ez egymagában nem jelent semmit, előfordul egészségesekben és különböző betegségekben is, mint pl. gyulladásos bélbetegségek, diverticulitis, vastagbélrák. A gasztroenterológus a vastagbéltükrözés során látott endoszkópos kép függvényében kell értékelje ezt az elváltozást.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt dr. úr! Szeretném kérni a segítségét. Édesanyámnál 1 éve derült ki, hogy nem termel a szervezete egyáltalán gyomorsavat. Már nagyon lefogyott, mivel nem táplálkozik rendesen. Lehet ezen valahogy segíteni? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Kérdező!
Bizonytalan vagyok, hogy édesanyja panaszait  a gyomorsav hiánya okozza-e. Ha mégis így lenne, akkor gyógyszertárban kapható Betacid néven egy vény nélkül kiadható gyógyszer, ami a gyomorsav pótlására használható.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 2 hónapja lágy formálatlan zsíros fényű székletem van. Reggel érzek hasmenésszerű ingert, de nem vízszerű a napi egy széklet. Vérre utaló nyomot nem látok benne. Leleteim: Vérkép teljesen jó, a HDL koleszterin kissé emelkedett. Hasi ultrahangvizsgálat: a pancreas kissé durvább echoszerkezetű, Wirsung vezeték 1,8 mm állandó átmérővel (korábban gyomorhurutom volt), valamint a prosztata kissé nagyobb. Életkorom 36 év. Vizeletem lelete tökéletes. Gyógyszerek: Pangrolt és probiotikumot szedek. MIntegy 2 hétig jó volt a székletem (formált), és nem éreztem hasi diszkomfortérzést. De a napokban szintén a lágy laza széklet jelentkezik. Táplálékom zsírmentes (bár gyanakszom a nutellás mogyorókrémre). Gasztroszkópiám és vastagbéltükrözésem még nem volt.
Tisztelt Uram!
Ahogy a székletét leírja, az emésztési zavarra utal. Ha a Pangrol mellett a széklete normálissá vált, akkor az a gyanút erősíti. A hasi ultrahangvizsgálaton leírt hasnyálmirigy elváltozás ezzel összefüggésben állhat. Keressen fel egy gasztroenterológust, hogy tisztázni tudják mi áll a háttérben.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Novemberben kezdődött a problémám. Ekkor megettem egy neves fagylaltgyártó cég jégkrémét, és azóta tart a kálváriám. Még aznap éjjel rosszul lettem. Ment a hasam, rázott a hideg, étvágytalan lettem. Láz, hányás nem volt. Eltartott egy pár napig, míg a székletem rendbe jött, és csak főtt krumplit, reszelt almát, meg egy kis kekszet ettem. Aztán csak nem akart helyrejönni a dolog. Jobb bordaív alatt éreztem erős fájdalmat, mely a jobb oldalamba és a hátamba sugárzik azóta is. Nincs köze az étkezésekhez, mert szinte egész nap érzem. Voltam székletvizsgálaton, vizeletvizsgálaton, vérképet csináltatott az orvosom. Mindegyik negatív lett. A vérképem tökéletesnek mondható. Nem nyugodtam bele, és elmentem magánúton egy hasi UH-ra, ahol a doktornő nagyon alaposan megvizsgált és semmit sem talált. Az epémben nincs kő, a májam, a hasnyálmirigyem, a lép, a vesék mind-mind tökéletesek. A fájdalmaim enyhültek ugyan, de megmaradt egy nagyon kellemetlen érzés, ez a hátba és oldalba sugárzó nem fájdalom, hanem valami állandó nyomásérzet. Azóta is böfögök, étkezés után sokkal többet szellentek, nekem régen ilyen gondjaim nem voltak. Jelenleg gyomortükrözés előtt vagyok, egy hónap múlva kaptam időpontot. Sajnos a gyógyszer sem használ, amit felírt a doktornőm. Tudom, hogy így a távolból nehéz megítélni egy alaposabb vizsgálat nélkül, de Ön szerint mi lehet ez? Már 3 hónapja tart, és közben voltam kórházban egy műtéten is, ahol előtte mellkasröntgent csináltak, és ott jobb oldalon két nagy folt volt látható, tehát valami mégsincs rendben?! Azt írták akkor a papírra, hogy fokozott bronchovasculáris rajzolat. Tudna segíteni, hogy mi lehet ez? Előre is köszönöm!
Tisztelt Hölgyem!
A fokozott bronchovascularis rajzolatnak egymagában nincs sok jelentősége. Ha elmúlt 50 éves vagy a családjában előfordult fiatal korban vastagbélrák, akkor a gyomortükrözésen kívül vastagbéltükrözés is indokolt. Ha nem, akkor még próbálkozhat az egészséges étrenddel, probiotikumokkal és vény nélkül kapható emésztést elősegítő gyógyszerekkel. Ha ezek nem segítenek, akkor keressen fel egy gasztroenterológust. Persze, ha nyugtalanítják a panaszai, ezt korábban is megteheti.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 22éves lány vagyok. Minden étkezés után eléggé hányingerem van. Nem eszem túl sokat, hogy az okozná. És mostanában esténként üt ki főleg, erős nyomást érzek a gyomorszájnál, nem vagyok tele de mégis puffadást érzek. Mi okozhatja ezt? Köszönettel Tünde
Kedves Tünde!
Sajnos nem tudom ennyi alapján megmondani, keressen fel egy gasztroenterológust.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Dr Úr! 21 éves férfi vagyok és 3 éve derült ki hogy colitis ulcerosám van és azt szeretném kérdezni hogy ezzel a betegséggel kb meddig élhetek?? Előre is köszönöm!!!
Tisztelt Uram!
Ha rendszeresen jár gasztroenterológiai gondozásra és sikerül a betegséget jól karbantartani, akkor a várható élettartama ugyanannyi, mintha nem lenne ez a betegsége.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Üdvözlöm Dr. Úr! Bizonytalan bal oldali "szúrás" jelentkezik rendszertelenül nálam. Voltam gasztroenterológián ahol hasi ultrahangvizsgálatot javasoltak de emellett a gasztroenterológus rávett egy gyomortükrözésre amitől igencsak tartok és lehet el sem megyek a hasi UH eredménye után. Nem gyomorproblémának tűnik nekem. Hozzátartozik a "nyavalyámhoz", hogy a derekam réges régóta fájdogál és gerinferdülésem is van. Lehet csak ez sugárzik ki? Köszönöm!
Tisztelt Uram!
A bal oldali szúrás helyét nem tudom beazonosítani. Az viszont biztos, hogy a gerincbetegségek okozhatnak mellkasba és hasba sugárzó fájdalmakat. Ezek jellemzően a gerinc mozgására fokozódnak.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor úr! 34 éves férfi vagyok. Hónapok óta bal bordaiv alatti nem tú elrős fájdalmat érzek. Székelési szokásaim is kissé megváltoztak. Korábban minden nap volt székletem (volt hogy naponta többször is), de mostanában kimarad 1-1 nap. Korábban székletem kissé laza és viszonylag nagy mennyiségû volt, mostanában hol kemény, hol laza, előfordul, hogy a híg székletben kemény darabok vannak. A mennyisége is kevesebb. A székletem színe világosabb lett (fôleg akkor, amikor lazább). Vérvétel és hasi ultrahangvizsgálat is teljesen negatív. Az utóbbi idôben elkezdett fájni a hátam bal oldalon és néha a derekam is, meg a lábaim. Nagyon sokat stresszelek az elmúlt idôszakban és tudom, hogy az is okozhat emésztési problémákat, hasi diszkomfort érzést, de olvastaml, hogy ilyen fiatalon is elôfordulhat vastagbélrák, aminek hasonló tünetei vannak. A családban a nagymamámnak volt 70 éves korában vastagbélrákja, de meggyógyult belôle. Rajta kívül nem volt vastagbélrák, sôt egyáltalán semmilyen rákos megbetegedés a családban, de én mégis aggódom.Doktor úr szerint van alapja az aggodalmamnak és valahogy erôszakoljak ki a szakrendelésen egy kolonoszkópiát, vagy ne terheljem magam feleslegesen ilyen vizsgálatokkal?
Tisztelt Uram!
Életkora, panaszai (kivéve az alsó végtagi fájdalmakat), valamint a negatív ultrahang- és laboratóriumi vizsgálati eredmények alapján lehet irritábilis bél szindrómája. Ennek az esélyét egy gasztroenterológus célzott kikérdezéssel még pontosítani tudná. De ebben az esetben is javasolni szokták az elkülönítő diagnózis céljából a vastagbéltükrözést. Alig van esélye vastagbélrákra, de úgy érzem mégis aggódik miatta. Ez is egy érv a vizsgálat elvégzésére. Nem hinném, hogy ki kellene erőszakolnia a vastagbéltükrözést, ha mégis nehézségekbe ütközne, keressen fel egy gasztroenterológiai magánrendelést.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr! 31 éves nő vagyok, másfél hete szélgörcsök vannak a beleimben és mintha egyszer-egyszer hasmenés görcs lenne, de a hasam nem megy minden nap, rendes székletem van. Van belső aranyerem is és rettegek hogy talán vastagbélrák lehet. Válaszat előre is köszönöm
Tisztelt Hölgyem!
Ha mésfél hete tartanak csak a panaszai, akkor nem kell aggódnia. Ráadásul ebben az életkorban a vastagbélrák rendkívül ritka. Amennyiben panaszai nem szűnnek, keressen fel egy gastroenterologust.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Véreredményemben csupán egy érték volt kiemelkedően magas, az ALT, 276 volt. 21 éves vagyok. Vérvétel előtti este egy fárasztó nap után repülővel utaztam a vizsgálat helyszínére és egész nap alig ettem, rendkívül csípős kebabot, másnap reggel gyomorbántalmaim is voltak a vizsgálat előtt. Tudom hogy nem kelett volna ennem. Reggeliztem is ennek ellenére. Vajon a csípős étel lehet magyarázat a fokozott májműködésre? Jövő héten megismétlem a vértesztet, de kiváncsi vagyok szakvéleményére.
Tisztelt Uram!
Meg kell ismételni a vizsgálatot. Nagyon ritka, hogy csak az ALT (GPT) emelkedett és az AST (GOT) nem. Éhgyomorral kell vérvételre menni, ennek ellenére az étkezésre nem lehet ráfogni a kóros eredményt.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tiszetelt Doktor Úr! 27 éves nő vagyok. Kb 4-5 hónapja, egy héten kb 5-6 napot folyamatos fájdalmat érzek a köldököm mellett jobb oldalon, a fájdalom legtöbbször has megnyomásakor jelentkezik, néha-néha belenyilall a fájdalom, azonban egész nap, ha konkrét fájdalmam nem is, de "elnehezedett" érzésem van, derekam is sokat fáj, olykor a lábamba is nyilal a fájdalom. Van egy enyhe gerincferdülésem, de úgy érzem, hogy a derekam és a lábam csak akkor fáj, amikor a hasam. Családban volt Crohn-beteg. Voltam 3 hónappal ezelőtt vakbélgyulladás gyanújával kórházban egy éjszakát, aztán gasztroenterológusnál gyomortükrözésen, ott minden eredmény negatív lett, "csupán" csak sok savam van. Székletem normális. Nőgyógyásznál is jártam, ott is mindent rendben találtak. Nem tudom, hogy hova forduljak ezzel a problémával.
Tisztelt Hölgyem!
Mennjen vissza a gasztroenterológiára, mondja el, hogy nem szűntek meg a panaszai és vigye el az összes leletét is. Lehet, hogy vastagbéltükrözésre, illetve más vizsgálatokra is szükség lesz.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Ma kaptam kézhez a véreredményemet. Vérsejtsüllyedés 27 mm/h, CRP 7.9 mg/L, anti-streptolizin 294 IU/mL, MPV 7.9 fL, triglicerid 2,29 mmol/L, LDL koleszterin 3,64 mmol/L. Panaszaim: Gombócot érzek a torkomban, véres széklet (friss vér és benne a székletben) és a végbélnyilásnál vérhólyag szerű valami, ami viszket de nem fáj. Mit tanácsolna doktor úr?
Tisztelt Hölgyem!
Forduljon orvoshoz. Ez lehetne kezdetben gasztroenterológus is a gombócérzés és a véres széklet miatt, de később proctológusra is szükség lehet.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Gyermekkorom óta vékony voltam, súlyom elmaradt a kortársaimétól.10 éves korom környékén afták jelentek meg a számban, 16-17 éves koromban elkezdett fájni a gyomrom alkalomszerűen, de nem lehetett semmihez sem kötni. 20 évet betöltve menstruációhoz hasonló hasi fájdalmaim kezdődtek, de nem menstruációkor. 2006-tól néha vért láttam a székletemben, de nem tulajdonítottam neki figyelmet mert a széklet állaga mindig megfelelő volt. Időszakosan előjöttek a fájások, de sem a nőgyógyászaton sem a gasztroenterológián nem találtak semmit ultrahang segítségével. Egy éve egyre rosszabb az állapotom, elkezdett fájni a gyomrom, a gyomorsav állandóan visszajött, fáradt, kimerült és éhes voltam, 8 kg-ot fogytam. Refluxra kaptam gyógyszert és savközömbösítőt, amit szigorú diéta mellett szedtem de a gyomorszájam fájása nem enyhült. Hasmenésem kezdődött, de nem zsírosan inkább habosan, így kerültem ismét gasztroenterológushoz. A tünetek alapján liszt és tejmentes diétát javasolt, elkezdtük a kivizsgálásomat. Gyomortükrözés: A nyelőcső szabályos lumentágasságú, a peristaltica végighalad, a nyálkahártya ép. A cardia a fogsortól 38 cm-nél jól zár, a Z vonal szabályos helyzetű. A gyomorban kp. mennyiségű víztiszta secretum, a lumen végig jól feltágul, a peristartica végighalad. A nagygörbületi redőzet szabályos, a corpus nyálkahártyája ép, Az antrumban a nyálkahártya ép. A pylorus szabadon átjárható. A bulbus lumentágassága szabályos, a nyálkahártya ép. Postbulbarisan vaskosabb, oedemás Kerckring redőzet, nyálkahártya granulált. Inversioban a fornix és a subcardialis régió nyálkahártyája is szabályos. Szövettani vizsgálat: Dysplasia, maliginitás, infectio jeleit nem láttuk. Az IEL szignifikáns (>40/100 enterocyta) Az IEL a felszíni hámot és a glandularis epitheliumot is érinti. Crypta hyperplasia is kimutatható volt. Diagnózis: Duodenitis non specifica grade I-II. subtotalis boholyatrophia és jelentős intraepithelialis lymphocytosis jeleivel, enyhe nyirokértágulattal (Mars IIIb): Coeliakiának megfelelhet. - Duodenitis, Coeliakia. 25 g laktózzal végzzett hidrogén kilégzési teszt pozitív. Lehetséges hogy csak a tejre vagyok allergiás és nincs lisztérzékenységem? Az normális ha fűszeresebb ételt eszek rámegy a vesémre és a jobb oldalam vesétől a petefészek magasságáig fáj? Ha nem akkor mitől lehet? Gyerekkorom óta puffadok a tejtől.
Tisztelt Hölgyem!
Az egész lisztérzékenységre, coeliakiára utal. Ezt egy laboratóriumi vizsgálattal is meg kellene erősíteni. A lisztérzékenységhez rendszerint laktóz intolerancia is társul, ezzel külön nem kell foglalkozni, csak tejmentes diétát kell tartani egészen addig, amíg a gluténmentes étrend mellett a nyálkahártya regenerálódik. A véres székletet a fentiek nem magyarázzák, ott más okot kell keresni. Gondolom gasztroenterológus vezényli a kivizsgálását és kezelését.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 3 éve megműtöttek epekővel eltávolították az epehólyagomat. Most olyan problémám van, hogy nagyon sok az epesavam. A nyáron annyira tele volt a nyelőcsövem vele, hogy majdnem megfulladtam, mivel asztmás is vagyok. Voltam gyomortükrözésen és ott állapították meg hogy sok az epesavam. Ez mitől lehet? Kaptam gyógyszereket, Controlocot, Motiliumot és szedek még Gaviscont. Egyfolytában diétáznom kellene a gasztroenterológus szerint, pedig én nem eszem egyszerre sokat, többször csak keveset és megválogatom mit. Nem értem mitől van állandóan sok epesavam és mi válthatja ezt ki.
Tisztelt Hölgyem!
Ha jól sejtem, akkor a gasztroenterológus nem azt írta, hogy sok az epesava, hanem gyomortükrözése során epét látott a gyomrában. Ez gyakran előfordul epehólyag eltávolítása után. Annyi jelentősége van, hogy reflux betegségének kezelése során figyelembe kell venni azt, hogy a gyomorsav mellett az epe is károsíthatja a nyálkahártyát.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! Hónapok óta étvágytalan vagyok, a megszokott adagnak a felét tudom megenni, azt is csak azért, mert ugye enni kell. Elég gyakran, a köldököm felett kicsit balra fájni szokott a gyomrom. Mivel fogytam is, elmentem háziorvosomhoz, aki gyomortükrözésre küldött. A lelettel visszamentem hozzá, lefordította az eredményt magyarra, és semmi több. Leírom majd miről van szó, de előbb a kérdésem. Mit tegyek, mit tehetek, hogy ez a fájás, az étvágytalanság, az ételundor megszűnjön nálam? Kaptam hasi ultrahangra beutalót, de csak március végére adtak időpontot. Úgy érzem állapotom tovább romlik, pedig iszom a kamillateát, és vettem Normafloret is. Ugyanis szerinte emésztési problémám van. A leletemet úgy írom le, ahogy megkaptam, vagyis rövidítésekkel: Oesophagus kp. tág, a cardia területe gyulladt. A gyomor jól tágul, redőzete megtartott. A fundus, corpus nyh-ja ép. Az antrum helyenként gyulladt. A pylorusgyűrű kerek, szabályos. A bulbus, leszálló szár ép. Vél: Reflux oesophagitis. Antrum gastrilis. Egy biztos, hogy nincs sok savam, nincs refluxom, nem görcsölök bizonyos ételektől. Ha görcsölök is, az általában csak úgy spontán jön a nap bármely szakaszában, és az étkezés után sem szűnik meg. Amit laikusan is megértek az az, hogy valami gyulladás van a gyomromban, de hogy mit tegyek, mit egyek, arról halvány gőzöm sincs. Orvosom már kicsit unja a "problémáimat", mert szerinte mindig van valami bajom. Ugyanis pánikbeteg vagyok. Kérem segítsen, mert nem szeretnék visszamenni, és kétségbe vonni az Ő tudását. Előre is köszönöm szépen válaszát, segítségét. Üdvözlettel: Eszter
Tisztelt Hölgyem!
Egyetértek azzal, hogy további vizsgálatokat kell végezni, kezdetben hasi ultrahangvizsgálatot és vérvételt. Ezt követően gasztroenterológusnál kellene jelentkeznie. Ha távolinak találja az állami egészségügy időpontjait, akkor keressen fel egy magánrendelést.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! 4 éves kisfiam augusztus óta panaszkodik köldök körüli hasfájásra, néha piros foltjai vannak a hasán. Széklete rendben, októberben született kistestvére, szeptembertől ovis, a háziorvos azt mondta pszichés. Kértünk uh-t ami negatív lett, székletvizsgálatot ami Candida-t és campylobactert igazolt, antibiotikumot és probiotikumot kapott, grapefruit cseppeket adtam neki illetve diétát tartottuk a candida miatt. Egy hét után tünetei elmúltak, negatív lett a székletminta. Most kezdte újra az ovit és 3 napja ismét fáj a hasa, kiütései is elő elő jönnek. Éjszaka nyugtalanul alszik, sír, azt mondja, azért mert fáj a hasa. Ismét Candida lenne a ludas? Vagy a 2 hónap után újra kezdett ovi? Vagy most kezdett szedni Multi Tabs Immuno Kidet, ez is okozhatja? Van vmi vizsgálat amit megcsináltathatnánk?
Tisztelt Aszonyom!
A Candidát kizártnak tartom, magam is hajlok a háziorvosuk véleményére, de azt javasolom forduljon gyerek gasztroenterológushoz, de legalább gyerekgyógyászhoz.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Ma reggel arra ébredtem, hogy nagyon szúr a hasam mikor levegőt veszek. Nem csak a jobb oldalt szúr (így hát nem vakbél), az egész hasam szúr, mi lehet ez?
Tisztelt Kérdező!
Az orvostudomány, de még a gasztroenterológia is annál jóval bonyolultabb, hogy ezt az egyszerű kérdést meg tudjam válaszolni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Uram! Segítségét szeretném kérni tavaly nyár óta nagyon sokat fájt a gyomrom a végén már minden nap, nem tudtam enni, a wc-zés meg nagyon nehezen jött össze, reggelente is úgy keltem már fel hogy fáj a hasam, csak akkor volt jobb ha sikerült elintéznem a székletürítést, de azt is vagy 15 percig kell nyomnom hogy sikerüljön. Voltam gasztroenterologusnál ő Controloc gyógyszert irt fel nem nagyon használt. A háziorvosomhoz vissza mentem és ő irt fel 2 antibiotikumot az egyik a Klion a másikra meg már nem emlékszem. Ezzel a kúrával elmúlt minden. De most december végén megint kezd visszajönni ez az egész gyomorfájdalom, nehéz székletürítés, néha egy kicsit nyálkás. Nem tudom, hogy mi lehet az oka. Nagyon nem szeretném, ha megtükröznének. Tudna valamit ajánlani? Válaszát előre is köszönöm. Rennáta
Tisztelt Hölgyem!
A leírtak alapján nehezen tudom megítélni, hogy mi lehet a probléma. Lehet irritábilis bél szindróma is például. Azt javasolom, hogy mennjen vissza a gasztroenterológusához és mondja, hogy nem szeretne vastagbéltükrözést. Ha mégis szükséges lenne, akkor lehet altatásban is.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr, 3 hete voltam gasztroenterológusnál gyomortükrözésen: Az antrum nyálkahártya foltosan hyperemias, enyhén gyulladt. Diagnózis : Gastrooesophagealis reflux, oesophagitis nélkül. Vélemény, javaslat : GERD egyértelműen nem igazolható, de tüneti kezelése szóbajön (pantoprazol 2x40 mg 2-3 hónapig). Biopsziák Hp-ra. A szövettani lelet : Az antrum-corpus határ területén gyomornyálkahártya részlet vizsgálható, ahol a lamina propriában igen enyhe gócos idült-lobos beszűrődés látszik. Hp pálcák nem igazolhatóak. Szövettani diagnózis : igen enyhe gastritis chronica. Kaptam Nolpazat és aloe vera gélt iszok. Kérdéseim: 1, van egy enyhe gyomornyálkahártya gyulladásom, amit nem Hp okozott? Refluxom van, olyan, ahol a nyálkahártya nem károsodott. De akkor mit jelent az, hogy a GERD egyértelműen nem igazolható? 2, Jól gondolom, hogy a Nolpaza a gyomornedv termelést gátolja, míg az Aloe vera beburkolja a gyulladt nyálkahártyát, így magát a gyulladást a szervezetnek kell megoldania? Ha egyszer krónikus a gastritis, akkor  régóta fennáll és így magától nem nagyon tud meggyógyulni? 3, Eddig evés előtt kb 45 perccel megettem az aloe vera gélt, rá 15 perccel a Nolpazát, majd félórával később ettem. Ez így helyes? 4, az utóbbi pár napban megint fáj a gyomrom. Az egyetlen különbség, hogy ezen a héten már dolgoztam, lehet, hogy ennyire idegi alapú az egész? 5, Székletlágyítás céljából esténként egy féldeci keserűvizet szoktam inni, ezt lehet a gyomorhurut mellett is? Egy 43 éves férfi
Tisztelt Uram!
A szövettani vizsgálat szerint van egy igen enyhe gyomornyálkahártya gyulladása, aminek gyakorlatilag nincs jelentősége. Hogy mitől van és hogy van-e egyáltalán, az vitatható. Reflux betegségre utaló elváltozást a gyomortükrözés során nem találtak, de ettől még lehet olyan reflux betegsége, ami nem jár nyálkahártya eltérésekkel. A Nolpaza a gyommorsav termelést gátolja, az aloe vera pontos hatását azt hiszem nem csak mi ketten nem tudjuk. Utóbbi miatt azt javasolnám, hogy reggeli és vacsora előtt vegye be a Nolpazát és ha az aloe verának az Ön által leírt hatását feltételezzük, akkor azt más időpontokban, amikor üres lehet a gyomor, pl. ebéd előtt vagy étkezések után több órával. A stressz ronthatja a gyomortáji fájdalmakat. A keserűvizet ihatja.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Pár héttel ezelőtt egy reggel a gyomrom felfelé szúrt a mellkasom irányába, ill baloldalra is, a hátam felé. Pár nap diéta után elkezdtek enyhülni fájdalmaim, de időnként még érzem a csipkelődő fájdalmat gyomrom bal részén egész fent, ill. néha éles fájdalmat egy mp-ig a gyomorszájban. Mivel két éve eltávolították az epehólyagom, kerülöm a zsíros ételeket, mostanában pedig éppen fogyókúráztam is. Édességet is kevesebbet ettem. Az igaz, hogy rengeteg gyümölcslét fogyasztok. Székletem normális, étvágyam van, nem fogyok. Teszt alapján nincs Helicobacterem. Csak pár kg súlyfeleslegem van. Nem szedek semmilyen gyógyszert, nem iszok, nem dohányoztam sosem. Sokszor puffadok, hol itt szúr a hasam, hol ott. Ám nem böfögök, és nem érzem a sav visszaáramlását a nyelőcsövembe.Mi lehet ez? Gyomortükrözésre nem igazán mennék el, mert enyhe trombocitopéniám van. Köszönöm válaszát! Tisztelettel: Angéla, 37 éves
Tisztelt Hölgyem!
37 évesen még nem is kell feltétlenül gyomortükrözéssel kezdeni a kivizsgálást. Egyébként az enyhe thrombocytopenia nem jelent rizikót a gyomortükrözés szempontjából. Ha nincs Helicobacter pylori fertőzése (bár kérdés milyen teszttel határozták meg; változó a hibahatáruk), akkor gyomorsav termelődést gátló gyógyszerrel, pl. proton pumpa gátló vagy H2-receptor blokkoló, kellene elkezdeni egy kezelést. A kezelés eredményessége alapján lehetne dönteni a további teendőkről, de jó lenne, ha a döntéseket közösen hoznák meg egy gasztroenterológussal.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 6,5 éves kisfiam mindig vékony testalkatú volt, jelenleg is 20 kiló. Egy-egy betegség következtében is könnyen veszít a súlyából, és nehezen szedi vissza az elveszített dekákat. Kifejezetten jó étvágyú, vidám, élénk kisgyerek, emésztési problémái nincsenek. Azt szeretném megtudni, hogy Ön szerint mi állhat a lassú súlygyarapodása hátterében? Köszönettel Mészáros Emese
Tisztelt Hölgyem!
Nem vagyok gyerekgyógyász. Ráadásul fiának egyáltalán nem biztos hogy bármilyen gasztroenterológiai betegsége lenne. Ha mégis úgy gondolja, forduljon gyerek gasztroenterológushoz. Nem lehet, hogy felmenőitől ilyen alkatot örökölt?
Üdvözlettel
dr. Péter zoltán
Tisztelt Doktor Úr, Párom nemrég kezdte el a hepatitis C kezelést (Pegintron - Rebetol). Hányinger, hányás esetén mit lehet tenni? Ha a Rebetol bevétele után történik, meg kell ismételni a gyógyszer bevételét x órán belül? Ha igen, mennyi ez az idő? Lehet szedni Daedalont, vagy más hányáscsillapító szert? Mekkora az esélyem rá, hogy én is megfertőződöm? Ha ez megtörtént esetleg, milyen módon és mennyi idő múlva lehet kimutatni a vírus jelenlétét? A kezelés befejezése után mennyi idővel lehet biztonságosan természetes úton gyermeket vállalni? Tisztelettel, Ágnes
Tisztelt Hölgyem!
A hányinger és hányás gyakori mellékhatás. A Rebetol kapszulát naponta kétszer étkezés közben kell bevenni. Ha így is jelentkezik a mellékhatás, akkor próbálkozni lehet a bevétel idejének, gyakoriságának és étkezéshez igazításának módosításával, az adag csökkentésével, illetve hányáscsillapító szerrel. Ha rendszeresen kihányja a Rebetolt, akkor az olyan, mintha kisebb adagot szedne, ha ritkán fordul elő, akkor annak nincs különösbb jelentősége, ilyenkor pótolni lehet az adagot. A hepatitis C vírus szexuális úton való átvitelére rendkívül kicsi az esély. Ha ettől tart, jobb védekezni, mint aggódni. Hat hónappal a lehetséges fertőzés időpontja után lehet vérvizsgálattal biztosan kizárni a fertőződést. C vírus hepatitisben szenvedő és Rebetollal is kezelt férfi betegtől a vírusellenes kezelés befejezését követő 7 hónapon belül nem javasolt teherbe esni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Dr Úr! 23 éves férfi vagyok és 3 éve küzdök immungyengeséggel, nem tudok már sportolni sem, sem dolgozni, mert mindig lebetegszem... 4-szer volt tüdőgyulladásom is és 3-szor voltam vakbél gyanúval kórházban, de egyszer sem volt az, mert akkor perforálódot volna...rengeteg vizsgálatot csináltam es egyedül candida albicanst találtak és epeférget, ami kiskorom óta van... Okozhat-e az epeféreg ilyen immungyengeséget és izzadást? kaptam az epeféreg kezelésére egy gyógyszert Biocom Parasite Cleanse-t de nem kaptam semmi mást hozzá....de olvastam a tájekoztatóban, hogy ezzel a gyógyszerrel béltisztítót is kell szedni, mert önmagaban nem hatásos....kérem mondja el a megtisztelő veleményét ezzel kapcsolatban hogy mit tegyek ? szedhetem magaban a Biocom Parasite Cleanse-t, vagy szedjek vele beltisztítót? és ha igen milyet....nagyon köszönöm !
Tisztelt Uram! A készítmény, amiről kérdez, nem gyógyszer. Az összetétele alapján gyógyhatású készítménynek minősülhet. Nem ismerek olyan tudományos adatot, mely alapján a kérdését meg tudnám válaszolni. Azt javasolom, ha tápcsatornai, emésztőszervi betegségben szenved, akkor forduljon gasztroenterológushoz.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Olyan problémám van, ha megyek dolgozni a busszal mindig azon jár az eszem, hogy mi lessz ha a buszon hirtelen rámjön a hasmenés, buszindulás elött szoktam érezni ingert, ha rá gondolok. Köszönettel !
Tisztelt Hölgyem!
Igyekezzen kialakítani magának olyan székelési szokást, olyan időpontban, ami nem ütközik a napi programjával. Buszozás előtt, alatt próbáljon meg másra gondolni. Elmondása alapján úgy értem "baleset" még nem történt, de szükség esetén bélmozgást lassító gyógyszer is segíthet.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy megfigyeltem, ha nagyobb mennyiségben napraforgó magot fogyasztok (egy zacskó kb. 500 g) vécézés után amikor kitörlöm a fenekem a WC papíron vérfoltokat szoktam észrevenni (nem nagy mennyiség, de nem is csak egy-két pötty). Magában a székletben és rajta nincs vér és fájdalomérzet sem társul hozzá. Mi lehet a gond? Csaba
Kedves Csaba!
Nem hiszem, hogy a napraforgómag fogyasztása okozná panaszát. Figyelje meg, hogy nem inkább székrekedés esetén jelentkezik-e panasza. Ha csak a WC-papíron lát vért és a széklet sem véres és mellette sincs vér, akkor a vér a végbélnyílásból származhat leginkább, azaz nem kell komolyabb betegségtől tartani. Ha panasza tartósan fennáll, akkor a biztonság kedvéért jelentkezzen gasztroenterológusnál vagy proktológusnál.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Dr. Úr! Kislányunk 1 éves. Pici korától tejérzékenységet figyeltünk meg nála, amit gasztroenterológus is megállapított: BNO K5220 Allergiás és nutritionalis gastroenteritis és colitis. Kérdésünk az lenne, hogy jár-e ezért nekünk magasabb összegű családi pótlék? Előre is köszönjük:
Tisztelt Asszonyom!
Sajnos a szociális kérdésekre vonatkozó szabályokat, rendeleteket nem ismerem.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! A colitis ulcerosára szedett Imuran gyógyszer, ha egyszer abba lett hagyva fél évig, lehet-e szedni újból? A Salofalk tabletta okozhat-e valamilyen intoleranciát pl. orrvérzést, elhúzódó menstruációs vérzést vagy az egész testre kiható melegséget? Válaszát köszönöm
Tisztelt Hölgyem!
Az Imuran kezelés elkezdését nem zárja egy korábbi kezelés ezzel a gyógyszerrel. Mint minden más gyógyszernek, a Salofalknak is lehetnek mellékhatásai, de a kérdezett tünetek csak nagyon kis eséllyel hozhatók összefüggésbe a Salofalk szedésével.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! 36 éves nő vagyok. Már hetek óta elég laza a székletem, de csak naponta egyszer van és nem folyékony inkább csak krémes állagú. Vért nem látok benne, puffadni nem puffadok, súlyt nem vesztettem, étvágyam jó. Néha van egy kis hányingerem, de az máskor is volt és pár napja enyhe fájdalmat érzek a köldökömtől jobbra, de nem is igazán fájdalom, inkább csak mintha egy ponton ujjal nyomnák és nem folyamatosan érzem csak néha a nap folyamán. Elég stresszes és ideges vagyok mostanában és a problémám is akkor kezdődött mikor a stresszes időszak, azért én hajlamos vagyok azt hini hogy IBS mert mindig is volt gyomorbajom ha ideges voltam valamiért. Lehetséges hogy ez? Vagy esetleg candida ételallergia? Vagy rosszabb? Köszönöm válaszát
Tisztelt Hölgyem!
Panaszát magyarázhatja a stressz, még irritábilis bél szindróma (IBS) nélkül is.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves doktor úr! Pár hónapja érzékeltem először bal alhasi fájdalmamat (ritkán havonta egyszer, nem menzesz alatt), arra gondoltam hogy "női probléma". Voltam nőgyógyásznál, minden negatív lett. Kb. egy hónapja gyakoribb lett ez a fájás, mintha vesemedence gyulladás lenne (régebben már volt) de inkább bizonyos mozgásra intenzívebb. Vérkép és vizelet negatív. Ekkor következő tünet a bal alhasi fájdalom mellé: a haspuffadás, szélgörcs. Nincs székrekedésem, se hasmenésem. Szedtem Espumisan gyöngyöt, Mezymet, de intenzív javulás semmi. Most diskuráltam háziorvossal funkcionális bélprobléma gyanúval, ajánlás probiotikus kúra, diéta. Mit javasol?
Tisztelt Hölgyem!
Lehet, hogy háziorvosának igaza van és irritábilis bél szindróma áll a háttérben, de kismedencei gyulladás is magyarázhatja panaszait. Ha nem szűnnek, akkor keressen fel egy gasztroenterológust és ismét a nőgyógyászt.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr! Októberben született kislányom, akinek 2 hónapos korában izotópos nyelési vizsgálat és pH mérés segítségével kiderült, hogy gastro-oesophagealis refluxa van (ami mellé szaturáció esés nélküli apnoé társul). A panaszai kezelésére 1/4 Controloc tablettát írtak fel naponta. A kérdéseim a következők: Mivel még szoptatom, ezért a savasságot növelő ételeket kerüljem? Nem hívtak vissza kontrollra. Ez nem probléma egy ilyen erős gyógyszer mellett? Tartós betegségnek minősül? Csenge
Tisztelt Asszonyom!
Ha a gasztroenterológus nem hívta vissza, legalább a házi gyerekorvossal beszéljen a kezelés folytatása ügyében. Önnek nem kell semmilyen speciális diétát tartania.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr! 33 éves férfi vagyok, normál testalkattal. 2 hete olyan érzésem van, mintha wc után nem ürülnék ki teljesen és napi többször kell wc-re menni (2x,3x) de a széklet normál, kb 1 hétig tartott és elmúlt. Ezután (kb 1 hete) haspuffadás, morgó has evés után, szúrás a has jobb alsó, bal alsó, bal közép részén. Bal oldalt mintha a vatagbél görcsölne. Széklet normál, napi 1 max 2 (egyszer volt pépes, nyálkás) nem véres. Éjszaka, reggel teljesen tünetmentes vagyok. Probiotikumot, Normafloret szedek 5 napja, a tünetek enyhültek. Előzmények: 2009 febr.: végbélsipoly műtét. 2010 jan.: gyomortükrözés vérhányás miatt (nyelőcsőben az erek megpattantak). Széklet híg és fekete. Előtte kb 10 évig napi szinten fogyasztottam nagy mennyiségű alkoholt. 2 éve abszolút nem iszom. Panaszmentes vagyok, csak a gyomorsavam sok kb 8 éve. Pantoprazolt szedek 2 éve. 2010 okt: erős végbél és végbélnyílás viszketés. 2011 jan.: végbéltükrözés sigma descendens határig. Az anus gyűrű felett 1-2 stádiumú inflammált belső nodusok, egyéb kóros eltérés nincs. Nagyon ideges típus vagyok, zsírosan, fűszeresen étkezem, de rendszeresen! Gondolhatok-e vastagbéldaganatra, gyulladásra, IBS-re, májbetegségre vagy mi lehet ez? Forduljak-e orvoshoz, vagy várjak-e egy pár hetet? Teljes vastagbéltükrözés indokolt-e? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Uram!
Leírása alapján 2010-ben nyelőcső visszér vérzése volt, a korábbi alkohol fogyasztásra is tekintettel májbetegség most is fennállhat, kicsi az esélye, hogy teljesen meggyógyult volna. Székeléssel kapcsolatos panaszait viszont májbetegség nem magyarázza. Ha panaszai nem szűnnek, kiújulnak, akkor mindenképpen forduljon orvoshoz, gasztroenterológushoz. Étrendjéből addig is iktassa ki a fűszeres és zsíros ételeket.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 1 hónapja volt egy 2 napig tartó hasmenésem. Azóta fáj a belem egy ponton naponta 2-szer 3-szor egy órán át vagy akár egész éjszaka. Székletem rendszeresen reggelente van, de mindig olyan kenőcsös. Vért nem látok benne. A háziorvos bakteriális fertőzésre gyanakodott, így 3 héttel a hasmenés után elküldött székletvizsgálatra, ami negatív lett. Ezek után beutalt a gasztroenterológiára, szervi okra gyanakodva. Ott majd csak januárban fogadnak, addig örlődöm. 1 hónap alatt 5 kg-ot fogytam, de azt lehet az idegeskedésre is fogni. 29 éves vagyok. Elképzelhető, hogy a tüneteim vastagbélrákra utalnak?
Tisztelt Uram!
Kora alapján a vastagbélrák elég valószínűtlen. Egy magától gyógyuló vírusos vagy bakteriális eredetű hasmenés után előfordul, hogy megmaradnak hetekig elhúzódó enyhébb tünetek. Ha panaszai közben nem szűnnek meg, akkor helyes, ha jelentkezik gasztroenterológiai vizsgálatra.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Lehet-e hogy egy gyümölcskúra (körte) után teljesen megváltozzon az addigi normális emésztés és csak e gyümölcs fogyasztásával felborítani az egészséges emésztést, amely flatulacióhoz, székrekedéshez és annak következményeként végbélrepedést produkálni és mi a teendő ennek az állapotnak helyrehozására, mert már megszüntettem a körte evést de a puffadás és flatuláció megmaradt. Probiotikumokat már vettem, semmi eredmény, más ötlet? Dr.GS
Tisztelt Kolléga Úr!
Ha egyik napról a másikra elkezdett kizárólag csak körtét fogyasztani, akkor nem elképzelhetetlen, hogy a leírt panaszok, tünetek jelentkezzenek. De, ha ez a korábbi étrendre való visszatérést követően is tartósan fennáll, akkor az már gyanús. Ha Ön 45-50 évnél idősebb és székelési habitusa megváltozott, akkor kolonoszkópia, vastagbéltükrözés javasolt vastagbélrák kizárása céljából. Természetesen vérvétel és hasi ultrahangvizsgálat is célszerű.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
WC-zés közben vér található a WC kagylóban már egy jó ideje. De elmúlik, kiújul, semim nem fáj. Mitől lehet ön szerint? Van amikor jó a székletem van amikor pedig kemény. Üdvözlettel: BA
Tisztelt Hölgyem!
Mindenképpen meg kell vizsgálni, ezért keressen fel egy gasztroenterológust. Lehet, hogy csak aranyér okozza, de egy vastagbéltükrözés, kolonoszkópia is indokoltnak látszik. Ha aranyér, akkor majd proctologushoz kell fordulni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! Segítségét szeretném kérni, mert több éve a szemem körül erőteljes sötétbarna karikák látszanak és mintha egy kicsit sárgás lenne a bőrőm. Évente járok vérvételre, mindig magas a bilirubin 29 körüli,  viszont a többi érték jó. Milyen kivizsgálásokra lenne szükségem, mert félek, hogy komolyabb bajom van, amit nem vesznek észre. Üdv: Kitti
Tisztelt Hölgyem!
Forduljon hepatológushoz vagy ha nincs a közelben, akkor gasztroenterológushoz. Az izolált bilirubin szaporulat hátterében gyakran Gilbert-kór, Gilbert szindróma áll. Ez egy ártalmatlan jelenség, ami nem számít betegségnek. Persze nem is magyarázza a szeme körüli barna karikákat. Utóbbiak depresszió, kimerültség, kialvatlanság, betegség következtében jelenhetnek meg. Egyébként a Gilbert-kór megnyilvánulását is elősegíti a fáradtság, kimerültség.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktornő! Az utóbbi időben gyomortükrözésen estem át, az alábbi eredménnyel: "I. Antrum – enyhe, idült lobosodás jeleit mutató antrum nyálkahártya részleteket látni. Malignitás nincsen. Helicobacter pylori bakt. negatív. II. Corpus - enyhe, idült antrum gastritis. Helibacter pylori bakt. negatív. III. Nyelőcső – Kiszélesedett, bővérű, el nem szarusodó laphámrészletek mellett, kifejezett, idült lobosodás jeleit mutató tonsillaris hámmal fedett, néhány mirigylument is tartalmazó nyálkahártya részlet látható. A felszínén gócokban laphámmal fedett területek is mutatkoznak. Malignitás nincsen. Elvétve eosinophil granulocytákat is láttunk. A kép megfelel Barret-metaplasiának." Ez valóban megfelel a Barret nyelőcsőnek? A gasztroenterológus olyasmit mondott, hogy 2-3 évente kell kontroll tükrözést végrehajtani, mert előfordulhat, hogy 40 éves koromra rákos leszek. Mit tehetek ennek megakadályozása érdeklében?
Tisztelt Uram!
Ez nem a gyomortükrözés eredménye, hanem az annak során vett minta szövettani vizsgálatának szűszavú leírása. Ezt a gyomortükrözés során látott kép ismeretében, azzal együtt kell értékelni gasztroenterológusának. Ha csak a szövettani leírást nézzük, akkor az megfelel Barrett nyelőcsőnek, de ahogy írtam, nem lehet figyelmen kívül hagyni a gyomortükrözéskor szemmell látottakat. A Barrett-oesophagus vagy Barrett nyelőcső a nyelőcső adenocarcinoma (a nyelőcső rosszindulatú daganatainak egyik típusa) szempontjából kockázati tényező vagy rákelőző állapot, ezért az érvényben lévő szakmai irányelvek szerint bizonyos időközönként endoszkópos kontroll javasolt. A Barrett nyelőcső nem jelenti feltétlenül rosszindulatú daganat későbbi kialakulását, az csak a betegek egy részében alakul ki. A protonpumpa gátlók kedvező hatással lehetnek a Barrett-oesophagusra, Barrett-nyelőcsőre. Szövettani leírásából azt feltételezem, hogy reflux betegséghez társuló nyelőcsőgyulladása, reflux oesophagitise is van, így lehet, hogy emiatt már javasolták is protonpumpa gátlószedését. A Barrett nyelőcső egyéb kezelési módszerei csak bizonyos feltételek esetén jönnek szóba és nem képezik a napi rutin részét.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Dr. Úr! Gyomortükrözésen voltam gasztroenterológusnál októberben, szövettant vettek 2 helyről. 1. Duodenumból származtatható nyálkahártya törmelék chr. lobsejtes beszűrődéssel. Candidiasisra utaló szöveti jelek nem láthatók. 2.Enyhe chr. lobsejtes beszűrődést mutató antrum típusú gyomornyálkahártya részlet, melyben H. pylori-t még immunhistochemiai vizsgálattal sem sikerült kimutatni. Malignitásra utaló szöveti jelek nem láthatók. Szövettani Diagnózis: 2.Enyhe mértékű chr. gastritis Kérem elmondaná, hogy ez mit is jelent?
Tisztelt Hölgyem!
A leírásban szereplő eltérések nem számottevőek, persze ezeket mindig az endoszkópia során látott kép és a panaszok ismeretében lehet helyesen értékelni. Ha úgy érzi nincs megoldás panaszaira, akkor ne a szövettani lelettől várja a megoldást, hanem jelenetkezzen újból gasztroenterológusánál.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Miért van az, hogy diagnosztizálták, epés refluxom van, betartom a diétát, szedem a gyógyszert és mégis kaja után rossul leszek. Tudna segíteni milyen étrend lenne szükséges hogy teljesen elmúljon a fájdalom.
Tisztelt Kérdező!
Az epés reflux okozta panaszok megszűntetése nehezebb lehet, mint a szokásos savas reflux okozta panaszoké. Mennjen vissza gasztroenterológusához, beszéljék meg a panaszokat és próbálkozzanak más gyógyszeres kezeléssel. A reflux betegségben rutinszerűen alkalmazott protonpumpa gátló gyógyszerek mellett epés reflux esetén az epét megkötő és a gyomor-bél rendszer motilitását segítő gyógyszerekre is szükség lehet.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves doktor úr! 2010 szeptemberében diagnosztizáltak nálam Crohn-betegséget, Imurant szedtem 2011 januárig, de nagyon rosszul voltam tőle, állandó hányinger, fogyás, álmatlanság. A gasztroenterológusom nem akart más gyógyszert felírni, így abbahagytam a szedését a tudta nélkül, és változtattam az étkezési szokásaimon. Azóta tünetmentes vagyok és nyár óta a laborom is kitűnő. 2 hete derült ki, hogy állapotos vagyok és azt szeretném kérdezni, hogy Ön szerint kezdjem el szedni megint a gyógyszert? Mert nagyon sok rosszat hallottam a terhesség - Crohn betegség kapcsolatban, ugyanakkor az elmúlt 10 hónapban tökéletesen megvoltam gyógyszer nélkül, és nem szívesen kezdeném újra szedni. Mit tanácsol nekem?
Tisztelt Hölgyem!
Azt előre nem lehet tudni, hogy a terhesség hogyan befolyásolja a Crohn-betegséget. Ha most nincs panasza és teljesen jók a laboratóriumi leletei, akkor lehet, hogy valóban nincs szüksége jelen pillanatban gyógyszeres kezelésre, de ez változhat a terhesség folyamán. Hogy ne érjék meglepetések, azt javasolom, vegye fel a kapcsolatot gasztroenterológusával vagy ha úgy érzi, hogy nem tudnak együttműködni, akkor keressen egy másik gasztroenterológust. Szükség esetén az Imurant is lehet terhesség alatt szedni (ez a szakmai álláspont, ami nem egyezik az Imuran magyarországi hivatalos alkalmazási előiratával), de szerencsésebb lenne ezt elkerülni és a magzat szempontjából kevésbé kockázatos gyógyszert választani Crohn-betegsége kezelésére.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves doktor úr! Hónapok óta kisebb állandó hányingerem van és levegő jön fel a gyomromból. Étkezésem egészségesnek mondható (szénsavak kizárva pl.) Köszönöm a válaszát
Tisztelt Kérdező!
Keresse fel panaszával háziorvosát vagy egy gasztroenterológust.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 4 évvel ezelőtt elkezdett fájni a hasam bal oldala a bal bordaívtől lefelé végig. Azóta a fájdalom a köldöktől balra még inkább erősödött. Szinte minden nap kínoz. Az időjárásváltozáskor pedig lassan kibírhatalan. Rengeteg vizsgálatot végeztek a gasztroenterológián, több gasztroenterológus is látott, a gyomortükrözéstől  és vastagbéltükrözéstől kezdve a PET-ig, ami szóba jöhet szinte mindent, Helicobacter, CT, széklet ,vér, enzim, immun, sőt feltáró műtét is volt . Semmit nem találni! Ezen kívül még az ortopédián torziós gerincferdülést diagnosztizáltak. Volt két nagy nőgyógyászati műtétem, már nincs méhem és petefészek sem. A hasam kegyetlenül fáj nap mint nap. A pszichológus szerint ennek nem lelki oka van. Mi lehet vajon ennek a fájdalomnak a hátterében! Hová fordulhatnék még?
Tisztelt Hölgyem!
Leírása alapján alaposan kivizsgálták, így a megoldásra kevés esély maradt. Csak abban látok lehetőséget, ha egy gasztroentreológus, aki számára új a történet, teljesen előlről végiggondolja a panaszokat és áttekinti az elvégzett vizsgálatok eredményeit.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! Elkezdtem kb. 2 hónapja fogyókúrázni, 4-5 napig nem volt székletem és azután is csak kúppal sikerült csekély mennyiségeket és ceruza vékonyságút produkálni. Magamtól nem tudok menni, mert egyszerűen nincs ingerem. Állandóan teltségérzetem van, felfújódok és néha sárgás nyálkás a székletem. Elmentem 2 napja a háziorvoshoz, aki elküldött laborvizsgálatra, proktológiára. Ma voltam gasztroenteorológián, ahol megnyomkodták a hasam és felnyúltak a végbelembe. A gasztroenterológus azt javasolta, hogy ellenörzött körülmények között folytassam a diétát, mozogjak többet és igyak több folyadékot, a többi vizsgálat a laboreredménytől függ. Azt is mondta, hogy valószínűleg beszáradt széklet lehet a belekben, de azt nem mondta, hogy ezt hogy lehet megszüntetni. Azt szeretném megtudni, hogy van-e valamilyen gyógynövény vagy hashajtó, esetleg más szer, ami jó lenne erre a problémára?
Tisztelt Kérdező!
Megpróbálhatja  a hashajtót, de csak átmenetileg javasolom. Ha valóban a fogyókúrával van összefüggésben panasza - ez ki fog derülni a vizsgálatokból - akkor ez azt jelenti, hogy rosszul összeállított étrenddel próbálkozott. Sok rostot tartalmazó ételt, sok zöldséget és gyümölcsöt, kell fogyasztani ahhoz, hogy kellő mennyiségű ballasztanyag legyen a székletben, így lesz az normális. Ha nehézségei vannak az étrend összeállításával. akkor kérje dietetikus tanácsát. Természeten, ahogy gasztroenterológusa tanácsolta, a rendszeres testmozgás is kedvező hatású.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Dr.! Már kb 2 hónapja szenvedek ezzel a problémámmal. Már voltam vérvételen és hasi ultrahangvizsgálaton is, de nem mutatott egyik sem semmit. A tüneteim: görcsöl a hasam bal oldalt és a fájdalom már a derekamig elér. Hányingerem van ilyenkor és wc-re kell mennem, de nem hasmenésem van, hanem normális a székletem, de görcsölök és szenvedek, mire sikerül....Szédülés is előfordul. Milyen vizsgálatokra menjek még, hogy végre meg tudjam mi a bajom? Egy moziba vagy színházba sem tudok elmenni, mert biztos, hogy rosszullét tör rám :(
Tisztelt Hölgyem!
Panaszainak alapos kikérdezése és az Ön vizsgálata után lehetne válaszolni kérdésére, mert a leírtak alapján túl sok lehetőség jön szóba. Gasztroenterológiai okok mellett, urológiai és nőgyógyászati háttere is lehet panaszainak.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
TISZTELT DR. UR ....kérdésem a következö lenne...reggelente higabb a székletem a szokásosnál....1 honapja kb kesernyés izt érzek a számba....tegnap reggel laza széklet után következett egy higabbb..ma regel pépes forma ami darabos volt...nagyon nehéz elmondanom a széklet állagát...napi 2 normaflort szedtem de semmi változás.. mi lehet ennek az oka? most voltam ortopédusnál mert fáj a hátam derekam aki degenerativ elváltozást talált azaz porckorong kopás 2 csigolyámon...Köszöntettel: sz
Tisztelt Hölgyem!
Ha már hetek óta tartó hasmenése van (naponta több alkalommal van széklete és a székletek állaga híg), akkor orvoshoz kell fordulni, háziorvosához vagy gasztroenterológushoz. A hát- és derékfájás is összefüggésben lehet a hasmenéssel (pl. gyulladásos bélbetegségek, IBD, colitis ulcerosa, Crohn-betegség).
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! Miért érzek tompa jellegű érzést a szegycsont alatt? Voltam Gyomortükrözésen. Ezt írta a gasztroenterológus: Postbulbáris duodenumban szabályos Kerckring redőzet, bulbus szabályos, pylorus kerek, centrikus, spontán nyilik. Antrumban és corpusban szabályos lefutású redőzet, végig követhető peristaltica, kp. vértelt nyálkahártya. Fornix retroversióban vizsgálva is ép. Cardia lazán zár, itt kis hiatus hernia látható. Nyelőcsőben foltos, körkörös hyperaemia, felszínes felmaródások-hámhiányok, hosszanti ulcerációk láthatók! Hogyan értelmezzen én ezt? Panaszaim hányinger, gyomorégés, gyomorgörcs.
Tisztelt Uram!
A gyomortükrözés leírása szerint Önnek rekeszsérve van és ennek következtében reflux oesophagitise is. Utóbbi a gyomorsavnak a nyelőcsőbe való visszaáramlása következtében kialakuló nyelőcsőgyulladást jelenti. Tünetei nagyjából megfelelnek ennek a betegségnek.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Üdvözlöm! 60 éves vagyok. Változó intenzítással és helyen fáj a jobb oldalam már egy éve is, a bordák alatt. Hol kicsit elől, hol kicsit lejjebb, hol épp fordítva. Most nézték a vérképem, májam, vesém, ezek rendben. Ellenben epehomokom van, egy-két éve. Lehet, hogy ez okozza?
Tisztelt Uram!
Az epehomok az epekőhöz hasonlóan okozhat jobb bordaív alatti hasi fájdalmakat. A honlapon hasi fájdalom címszó alatt megtalálja a fontosabb hasi fájdalmakat. Mielőtt műtétre szánná rá magát, alaposan végig kell gondolni, hogy az epehomok okozza-e a fájdalmát, mert ha mégsem, akkor a műtét után is megmaradnak hasi fájdalmai.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
59 éves asszony vagyok és már több éve küzdök gyomorfájással, illetve emésztési problémákkal. A gasztroenterológusok eddig sajnos nem tudták orvosolni panaszomat. Nem csak a gasztroenterológusok, de különböző állapotfelméréseken fölállított diagnózisok kezelése sem vezetett eredményre. Az utóbbin candidát állapítottak meg. További panaszaim az étkezés utáni puffadás, gyomorszáj környéki fájdalom, gyomorégés illetve a bal lengőborda alatt nyomó fájdalom, valamint nyelvem sárgásbarnás lepedékes. Az évekig szedett Aspirin Protect leállítása sem hozott változást. Legutóbbi hasi ultrahangon gázosodásra hivatkozva nem tudták elvégezni a vizsgálatot. Két évvel ezelőtt az első vizsgálatok alkalmával a gasztroenterológián nem találtak baktériumos fertőzést.
Tisztelt Asszonyom!
Leírásából annyi derül ki számomra, hogy valamilyen emésztési zavartól szenved és mellette a gyomorsav is panaszokat okoz. Ha jól értem gasztroenterológus mellett alternatív gyógyászattal is eredménytelenül próbálkozott. A puffadás egy gyakori panasz, amire néha nehéz a megoldást megtalálni. Újra kellene gondolni egy gasztroenterológussal a panaszokat, az elvégzett vizsgálatok eredményeit, illetve a kezelési lehetőségeket és el kellene dönteni, hogy indokolt-e további vizsgálat.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Ha a refluxdiétával nem szűnik meg a garatcsorgás, az miért van?
Mert többnyire nem gasztroenterológiai, hanem fül-orr-gégészeti és pszichés ok áll a hátterében.
dr. Péter Zoltán
Kedves Dr úr! Meg szeretném kérdezni hogy ha valakinek fáj a hasa, mit tetszik javasolni és van-e rá valami tabletta!
Kedves Kérdező!
Bárkinek fájhat a hasa néha, ez nem jelent feltétlenül betegséget. Ilyen alkalomszerű hasfájások esetén elég lehet a diéta vagy tüneti kezelésként gyógyszertárban vény nélkül kapható gyógyszer. Ha rendszeresen fáj a hasa valakinek, akkor célszerű orvoshoz fordulnia, háziorvosához vagy gasztroenterológushoz. Tudni kell azt is, hogy a hasfájás hátterében nem mindig gasztroenterológiai ok áll. Nőgyógyászati, húgyúti, mozgásszervi és más, nem emésztőszervi betegségek is okozhatnak hasfájást. 
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 24 éves vagyok. A tüneteim már régóta megvannak. Sokszor arra kelek hogy kaparó érzés van a torkomban és sokat köhögök, szinte már hányni tudnék és nehezen nyelek. Nagyon sokat fáj a szegycsontom mögött vagy a mellkasom is és a gyomrom is sokat ég, illetve fáj. Ez lehet reflux vagy savtúltengés jele? A hasi ultrahang ki tudja-e mutatni ezt vagy szükséges a gyomortükrözés?
Tisztelt Kérdező!
Panaszait valószínűleg reflux betegség (gastro-oesophagealis reflux betegség) okozza. Sajnos ez hasi ultrahangvizsgálattal nem tisztázható. A gyomortükrözés vagy másképpen gasztroszkópia, felső pánendoszkópia a javasolt vizsgálat; néha a nyelőcső 24 órás pH monitorozására is szükség van. Tekintettel fiatal korára szóba jöhet a gyomortükrözés mellőzése, erről panaszainak részletes kikérdezése után gasztroenterológus tud dönteni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 23 éves vagyok. Antibiotikumos kezelés után erős gyomorfájdalmam volt. Néhány nappal később torokfájá kezdődött. Gégészeten megállapították, hogy felmarta a gyomorsav. Gasztroenterológiai kivizsgálás: nyelőcső ép, kp. tág, cardia nyitott, itt jó diónyi hiatus hernia, sávoltan gyulladt nyálkahártya. Gyomor jól kitágul, redőzete elsimul, konturok, nyh., peristaltica épek, pylorus kerek, bulbus sima falu, postbulb. duodenum. és Vater papilla ép. Felírtak 3x1 Ulcogant, 3x1 10 mg Motiliumot és egy hétig 2x1 Acilesolt (20 mg), utóbbiakat több hónapra. Ezektől meg fogok gyógyulni, vagy most már míg élek szednem kell ezeket? A gasztroenterológus szerint el fog múlni, de valószínű hogy később ismét kiújul. Gyereket szeretnék. Esetleg rekeszizomsérv megműtésével megoldható lenne a problémám?
Tisztelt Hölgyem!
Leírása alapján reflux betegséget állapítottak meg gyomortükrözése kapcsán és erre javasoltak gyógyszeres kezelést. A jól megválasztott kezelés mellett reflux betegségben a panaszok gyorsan meg szoktak szűnni. Sajnos a kezelés abbahagyását követően gyakori a tünetek kiújulása, különösen, ha mint hajlamosító tényező rekeszsérv áll fenn. Műtéti megoldást akkor szokták javasolni, ha a kiújuló panaszok miatt éveken át kell gyógyszert szedni. Reflux betegség mellett lehet terhességet vállalni, de a gyomorsavcsökkentő gyógyszerek (protonpumpagátlók, H2-receptor blokkolók) abszolút vagy relatív ellenjavalltak terhesség alatt.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! Kedden este felé rosszul lettem, a gyomrom nagyon rossz volt, mintha gyomorrontásom lett volna, majd ezután éjjel 3-szor is hánytam, gyomortartalom volt benne, illetve keserű epés hányás volt. Az volt az érdekes, hogy miután kihánytam mindig jó lett a gyomrom, de aztán mindig vissza romlott. Cerucalt kaptam, illetve diétázzak, igyak sok folyadékot. Másnap volt egy kis hasmenésem, illetve ma is (csütörtök). De baj az, hogy a gyomrom még mindig olyan rossz érzésű, azóta nem hánytam. Ön szerint ez gyomorrontás? és el fog múlni ez a rossz érzés a gyomromból? mit csináljak?
Tisztelt Kérdező!
Igen, lehet gyomorrontás. Ilyen rövid ideje tartó panasz esetén mindig jó esély van arra, hogy spontán elmúlik. Ha mégsem, akkor forduljon orvoshoz.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktornő! A kérdésem a következő lenne. Mennyire pontos az ultrahang? Kimutathatók vele az eltérések? Vagy a rák? Köszönettel
Tisztelt Kérdező!
Az ultrahangvizsgálat az orvostudományban, gasztroenterológiában éshepatológiában ma egy alapvető vizsgáló módszer. A kérdést azonban fordítva kell feltenni. Attól függően kell diagnosztikus módszert választani, hogy milyen betegség állhat a vizsgált panasz hátterében. Van olyan betegség, ami tisztázható ultrahangvizsgálattal és van ami nem.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 48 éves férfi vagyok, kb. egy hete alhasi tájékon szúró, feszítő fájdalmat érzek. Gépkocsivezetőként dolgozom és főleg menet közben a rázkódások alkalmával érzem a legjobban ezt a fájdalmat. A vizelet és a széklet ürítések is elég nehézkesek. Gyomortükrözésen nyelési problémák miatt öt hónapja voltam,akkor nyelőcső gyulladást és enyhe sebesedést állapítottak meg. Más problémát nem állapított meg az endoszkópia. Az egy hónapra rá történő kontroll teljes gyógyulást mutatott. Köszönettel: H.I.
Tisztelt Uram!
Bizonytalan, hogy mi állhat a háttérben. Urológiai vagy gasztroenterológiai ok is szóba jöhet, de spontán módon múló panasz is lehet. Ha felkeresi háziorvosát, ő részletesebben meghallgatva panaszait, el tudja majd dönteni, hogyan tovább.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
T. doktor úr! Crohn beteg vagyok, 49 cm vastag- ill. 52 cm vékonybelet műtöttek ki belölem. Most az ultrahangvizsgálat azt mutatta ki, hogy 15 cm be van gyullladva, akkor újab műtétre készülhetek?????
Tisztelt Kérdező!
Crohn-betegségben nem kell mindjárt műtétre gondolni. Forduljon a gondozását végző gasztroenterológushoz és ő meg tudja majd mondani, hogy mi a teendő.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! Elég régen küzdök emésztési problémákkal. Gyakran puffadok, fáj a hasam, hasmenésem van, olykor székrekedésem. Van, hogy tünetmentes vagyok és ezek a problémák nem jelentkeznek hetekig. Átestem egy gyomortükrözésen, de nem találtak semmit. Ha Helicobacter pyloriról lenne szó nálam, akkor ugye annak a gyomortükrözés alkalmával ki kellett volna derülnie vagy szükséges lenne-e egy kilégzéses vizsgálat is? Illetve gondolkodtam egy vastagbéltükrözésen is, de a háziorvosom meggyőzött róla, hogy felesleges lenne. Üdvözlettel:G
Kedves Hölgyem!
A gyomortükrözés során akkor derülhet ki a Helicobacter pylori jelenléte, ha mintát vesznek vizsgálat közben a gyomornyálkahártyából. Az időszakos puffadás, hasmenés, székrekedés hátterében nem Helicobacter pylori fertőzést, hanem inkább irritábilis bél szindrómát kell feltételezni. Ebben az esetben is javasolni szokták a vastagbéltükrözést a szervi betegségek kizárása céljából, de a páciens korának, a panaszok fennállása idejének és a panaszok változásának függvényében a gasztroenterológus eltekinthet ettől.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 43 évvel ezelött (fél éves koromban) kaptam 1 palack vért. Most derült ki véletlenül, hogy hepatitis C-m van. RNS: 383.000. Májbiopszia megtörtént, szövettan folyamatban. Utólag visszakeresve a papírokat már 1995 ben is pozitiv volt a leletem, csak akkor a gasztroenterológus azt mondta nincs teendő. Tünetem nincs, labor leleteimben soha nem volt eltérés, hasi UH-on a máj haemangioman kívül semmi eltérés. Császármetszéssel született gyerekeim közül lehet e bármelyik beteg? Kell-e őket szűrővizsgálatra vinni? Mi a különbség a vírushordozó és a beteg között? Kell-e feltétlenül kezeltetnem magam? Úgy hallottam, hogy nagyon sok a mellékhatás? Lehet-e vagy tudok-e a kezelés elején dolgozni?  G
Tisztelt Hölgyem!
A gyerekek hepatitis C-vírus irányába történő vizsgálatát annak ellenére javasolom, hogy fertőzöttségük esélye csekély. Az Ön kezelésével kapcsoltban a májbiopszia lelete lesz a döntő, persze tudni kellene a májenzimek értékeit is. Az mindenképpen jó, hogy a vírusszintje alacsony. A vírusellenes kezelés alatt többnyire tudnak dolgozni a betegek, bár a sok mellékhatás valóban megterhelő.
Tisztelettel
dr. Péter Zoltán
Két hete gennyes a székletem, nagyon büdös és folyamatosan gázok jönnek belőlem úgy, hogy csak a genny távozik . Kihez forduljak és mi a bajom?
Tisztelt Kérdező!
Először is háziorvosához. Ha részletesebben kikérdezi Önt, akkor meg tudja majd mondani, hogy mi a teendő. Lehet, hogy széklet vizsgálatot fog javasolni, de az is lehet, hogy gasztroenterológushoz küldi tovább.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 27 éves vagyok, sosem voltam elhízva, max testsúlyom eddig 52 kg volt. 2 éve lefogytam fél év alatt 45-46 kg-ra. Bármennyit eszek, nem tudok hízni. A vérképem évek óta vashiányos vérszegénységet mutat, pajzsmirigyem rendben volt eddig, most túlműködés derült ki. Vastabletta kúrával 8-9-es értéket produkál a vasam, majd kiürül újra. A fogyásom előtt kiütéseim voltak rendszeresen, melyeket a bőrgyógyász nem mindig tudott diagnosztizálni, majd szorító érzés kezdődött a torkomban. Székletem hetente 2-3 alkalommal van. Pajzsmirigy kivizsgálásra kaptam beutalót, de az egyik orvos lisztérzékenységet gyanít, mivel a pajzsmirigyemben nincs akkora eltérés, hogy ilyen fogyást okozna. Gyengeséget nem érzek, aktív vagyok. A tüneteim alapján Ön milyen problémát feltételez?
Tisztelt Hölgyem!
Lisztérzékenységet, coeliakiát mindenképpen keresni kell panaszai hátterében. A lisztérzékenység emésztési zavarok mellett, testsúlycsökkenést, a vasfelszívódás zavarát, vashiányos vérszegénységet is tud okozni, ráadásul pajzsmirigybetegség is társulhat hozzá. Keressen fel egy gasztroenterológust.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán 
Tisztelt doktor Úr! A napokban akut hasnyálmirigy gyulladás, könnyü formáját diagnosztizálták, vérvétel és CT segitségével. Az utobbi 2 napban koplalással elértem, hogy szüntek a hasi és háti fájdalmak. Az mondta a gasztroenterológus, hogy diétázzak és ennyi, nekem viszont fogalmam sincs, hogy miből áll egy diéta. Olyan kérdésekben kérném segitségét, hogy mi az amit nem ehetek: tejtermékekből mindent lehet-e? gyümölcsök melyikét ne? kávé? ha levest eszek lehet-e benne hús? tudom, hogy az alkohol kizárt de ha jól érzem magam szilveszterkor megihatok egy pohár pezsgőt? gyümölcslevek? sportolhatok-e? a gyulladás térfogatilag vissza fog-e csökkeni a normál méretre? az elhalt sejtek regenerálódnak-e? esetleg ha egy pár dietás ételt tudna-e ajánlani? Válaszát előre is köszönöm, sokat jelentene a segitsége.
Tisztelt Uram!
Erre a rengeteg kérdésre nem fogok tudni kimerítő választ adni, azért sem, mert betegségével kapcsolatban alig van információm. Emésztőszervi betegségekben az étkezéssel kapcsolatban gasztroenterológus helyett egy  dietetikus tudna Önnek részletekbe menő választ adni. Ha hasnyálmirigy gyulladása enyhe volt és már megszűntek hasi fájdalmai, akkor elkezdhet kétszersültet, főtt krumplit enni, majd néhány nap múlva főtt csirkehúst is. Fontos, hogy ne fogyasszon nehéz, zsíros és fűszeres ételeket. Az alkohol és a kávé biztosan nem tesz jót. Sportolni lehet majd, fokozatosan növelve a terhelést, ha erőnléte megengedi. A gyógyulás mértéke a károsodás mértékétől függ, pl. ha nem is volt súlyos a mostani betegsége, de a hasnyálmirigy gyulladás régóta vissza-visszatér, akkor nem várható teljes gyógyulás.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! Kb egy éve az egész családunk elkapott egy heves hasmenéssel járó fertőzést. (felteszem ételmérgezés volt). Láz, vér a székletben nem volt senkinél sem. 2.5 éves kislányom azóta nem jött helyre rendesen. A hasmenés ugyan elmúlt, de széklete nagyon változó. Van, h jó, de akkor is csak pár napig. Általában nagyon laza, kenőcsös, nem formált és általában nem összeálló. Szaga ilyenkor erjedéses. Rengeteg széklettenyésztés eredménye egy kivétellel mind negatív. Egyszer clostridium difficile-t találtak nála, arra kapott antibiotikumot, az ismételt tenyésztés negatív volt. Gyerekgasztroenterológus csináltatott allergia vizsgálatot, ez is negatív lett. Lisztérzékenység vérképből negatív. Vérkép jó. hasi UH negatív. Jelenleg fruktóz és tejcukor szegény diétán vagyunk. (kb csak rizst, krumplit, húst, kukoricapehelyhet, kenyeret, laktózmentes tápszert eszik.) Ezt a diétát tartjuk már 2 hónapja, de ma is nagyon nagyon laza volt a széklete. (pedig 3 napja végre volt jó széklet...) El vagyok keseredve. A Doktor Úr szerint mi lehet a baj? Rengeteg probiotikumot is kapott. Most éppen Enterol-t kap. Kisleányom kedve egyébként jó, nem vészesen vékony, de azért lehetne husisabb is... A teljesen laza széklet és az elmúlt év diétája között nem sok összefüggést látok. Köszönöm mielőbbi tanácsát, A
Kedves Hölgyem!
Leírása alapján azt gondolom, hogy gondosan kivizsgálták és követik. Ha kislánya jól van és a laboratóriumi leletei is normálisak, akkor biztosan nincs nagy baj. A Clostridium difficile fertőzés sajnos egy eredményesnek látszó kezelést követően is kiújulhat, érdemes lehet még egy vizsgálatot végezni. És természetesen a lágy székletek miatt lehetne még további vizsgálatokat is végezni, de kérdés van-e értelme. Ennek elbírálását bízzák a gyerek gasztroenterológusra.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 22 éves egyetemista vagyok. A problémám az, hogy 8 hét alatt kétszer egy hasmenéssel, magas lázzal (39C) és hányással járó fertőzést kaptam. A lakótársam még júniusban szenvedett hasonló tünetekkel, viszont ő azóta nem volt beteg. A kérdésem az, hogy Ön szerint mi okozhat egymás után 2-szer ugyanolyan tünetekkel járó fertőzést? Nem alakul ki valamiféle immunitás? Valamint lehetséges, hogy a lakásban maradt azóta valami formában baktérium/vírus és ezért kaptam el többször?
Tisztelt Kérdező!
Utolsó felvetése sem zárható ki, de valószínűbb, hogy két különböző betegségről, fertőzésről lehet szó. ha panaszai visszatérőekké válnának, mindenképpen forduljon orvoshoz.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves doktor úr! Reflux esetén miért van váladékcsorgás az orrgaratban és milyen gyógyszer van erre?
Tisztelt Uram!
Nem biztos, hogy a reflux betegségtől van a váladékcsorgása. Egyébként a reflux betegség okozta összes tünetet egyazon gyógyszerekkel kezelik, nincs külön gyógyszer váladékcsorgásra.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Olyan problémám lenne, hogy már több mint egy éve nem tudok hízni, akármennyit eszem, 6 kg ot fogytam, 160 cm vagyok. 51 voltam most 44 és egy kg-ot sem tudok hízni, az orvos télen azt mondta kicsit sok a savam irt rá gyógyszert de már nem érzem hogy fájna a hasam és mielőtt nem fájt még akkor is le voltam fogyva, mostanába a székletem sem jó, mert van amikor fájdalamas. Mit javasol? Üdv E
Tisztelt Hölgyem!
Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, háziorvosához vagy rögtön gasztroenterológushoz is. Felszívódási zavar is állhat a háttérben, de sok más betegség velejárója a fogyás.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 7 éve rosszindulatú nőgyógyászati daganat miatt műtét után 47 sugárkezelést kaptam. Rendszeresen járok kontrollra, ami ez idáig jó eredménnyel járt. Gyakran van hasmenésem és nagy fájdalommal járó bélgyulladásom. Tükrözéssel megállapították, hogy a bélbolyhok károsodtak a sugár következtében. Eddig gyógyteákkal és Normafloreval igyekeztem ezeket enyhíteni. Jelenleg nem sikerül, nagy hasi fájdalmaim vannak jobb oldalt már hetek óta. A laboreredményem a mai napon készült el és szerencsére az is jó. Ön szerint milyen gyógyteát, vagy gyógymódot alkalmazzak, hogy ismét normalizálódjon a beleim állapota? Esetleg a sokat reklámozott gyógygomba hatásos lehetne-e ebben az esetben vagy még tovább rontaná a hasmenésemet? Segítségét előre is köszönöm: M
Tisztelt Asszonyom!
Ha jelenlegi panaszai mögött kizárható nőgyógyászati betegség, akkor keressen fel egy gasztroenterológust. Alternatív módszerekkel csak ezt követően próbálkozzon.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Szép Jó Napot! Az lenne a kérdésem, hogy olyan problémám van, hogy hányinger, puffadás ha túl sok kaját eszek gyomorfájás és a torkom fele érzem a gyomorsavat! Mitől lehet? Szedtem a Normafloret azzal enyhültek a panaszok, diétáztam, csak kicsiket ettem, jó volt a székletem, sárgás volt, normális, nem hasmenés formájú, aztán folytattam a diétát szedtem a Normafloret elmúltak a tünetek már csak kicsi gyomorsavat érzek! Aztán most megpróbáltam visszatérni az életbe elkezdtem kicsit normálisan enni, néha már többet is! És vissza tért a puffadás meg hányinger érzetem van! Félek mert kezdtem örülni, hogy már jobban vagyok! Mitől lehetnek a tünetek? Még diétáznom kéne? Meg, hogy cigizek? Az is irritálhatja a nyálkahártyát a gyomromban? Mondjak le a cigiről ha normálisan akarok élni? De nincs hasmenésen, nem is hányok ,csak hányinger érzetem van! Mit tegyek? Köszönöm Válaszát Dr Úr, Nő!
Tisztelt Kérdező!
Leírása alapján az a benyomásom, hogy nem táplálkozik egészségesen. Ha így van, akkor elsősorban ezen kellene változtatni. A cigarettával kapcsolatban gondolom nincsenek kétségei, hogy káros az egészségre.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! Több hónapja van gyakori székletürítésem, ez azt jelenti, hogy minden étkezés után vécére kell mennem és sokszor olyan érzésem van, mintha ha székelés után nem ürült volna ki teljesen a gyomrom. A székletem változó, de legtöbbször hígabb a normálisnál. Ritkábban előfordul, hogy a székelés fájdalommal jár. Véres székletem még sosem volt. Valószinűnek tartom, hogy pszihikai alapja is van a dolognak, de nem gondolom, hogy csak ez lehet az oka. Tehát arra lennék kíváncsi, hogy mi okozhatja ezeket a tüneteket, egy kicsit tartok a vastagbél ráktól, mivel mindenhol ezeket a tüneteket olvasom a vastagbélrákról. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel László (23 éves férfi)
Tisztelt Uram!
Először is ebben az életkorban nem kell tartania a vastagbélráktól, hacsak nincs valamilyen hajlamosító tényezője erre. Panaszai hátterében nagy eséllyel állhat irritábilis bél szindróma, de ezt csak egy kivizsgálást követően lehetne biztonsággal kijelenteni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Problémám kb.1 éve kezdődött. Este lefekszem és arra ébredek, hogy fáj a mellkasom, puffadtnak érzem magam, előfordult már, hogy hánytam is. Ilyenkor nehezen tudok levegőt venni, főleg a kifújás fáj. Szóval minden bajom van, erős fájdalmaim vannak. Mindig éjszaka jön elő, általában elalvás után. Alkalmanként fordul elő. Mi lehet ennek az oka? Kérem segítsen, mi lehet a bajom?
Tisztelt Hölgyem!
Gasztroenterológiai betegségek közül a reflux betegség jöhet szóba, de ahhoz, hogy erről nyilatkozni lehessen részletesebben kellene kifejtse a panaszait, meg kellene vizsgálni és dönteni a szükséges vizsgálatokról, mint pl. EKG, vérvétel, mellkas röntgen, gyomortükrözés.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Üdvözlöm! A nőgyógyászom streptoccoccus baktériumot tenéysztett ki, a székletemben E.colit, enteroccoccust találtak. Mi a teendő?
Tisztelt Hölgyem!
Az E. coli és az enterococcus a normál bélflóra része. A hüvelyben streptococcus előfordulhat normális esetben is. A teendő attól függ, hogy miért kérték ezeket a vizsgálatokat vagyis a kérdést annak kell feltenni, aki a vizsgálatokat elrendelte.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 2011. júliusában vastagbél gyulladásom lett és salmonella fertőzést is összeszedtem. A húgyhólyagomban rengeteg gombát diagnosztizáltak, ami átterjedt a petefészekre. Most októberben elmentem gyomortükrözésre, mert vissza jöttek a gyomorpanaszaim, csak most székrekedéssel. A nyelőcső nyálkahártyája ép, cardia gyulladt, nem erodált. A gyomor nyálkahártya corpus és andrum is gyulladt, éhgyomri secretumot és sok epét tartalmaz. Bulbus gyulladt, de ép. A duodenum kezdeti szakasza gyulladt, több mint 0,5 mm-es sárgás lepedékkel fedett terület látható. Szövettan antrum és duodenumból. Miért kellett két szövettani minta? Lehet, hogy van valami olyan elváltozás, ami rosszindulatú? Köszönöm a segítségét. M
Tisztelt Hölgyem!
A leírás alapján nem merül fel bennem rosszindulatú betegség gyanúja. A szövettani mintavétel az emésztőszervi tükrözések kiegészítő vizsgálata, ami segít a diagnózis pontosításában. Egyébként, ha tovább olvassa a leletet, akkor véleményt is kell találjon rajta. Gondolom megbeszélte a vizsgálatot végző gasztroenterológussal, hogy visszamegy a szövettani leletért. Akkor lesz lehetősége még fennmaradt kérdéseire választ kapni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! Több éve szenvedek a reflux tüneteitől. Tavasz végén kezdődött a legnehezebb gyomorfájós időszak ami nyár közepéig tartott. Akkor mentem el a belgyógyászatra és gyomortükrözéssel ismét kimutatták a sok savat. Felírták a Refluxont (ismét), dupla dózisban, mint azelőtt. Egészen kb. 3 héttel ezelőttig ez nagyjából megszűntette a főbb panaszokat, de pár hete új, kellemetlen dolog ütötte fel a fejét: a puffadás. (Lassan abba is hagytam a Refluxon szedését azzal az indokkal, hogy nem szeretném egész életemben használni, valamint azt hittem lehet annak is a kései mellékhatása). Puffadok mindentől, ami táplálék formájában a gyomromba kerül, de talán még a folyadéktól is. Hirtelen óriási lesz a hasam, kemény a hasfalam, fáj a gyomorszájam körül és ez az egész nyomja a legzőrendszeremet is, legalábbis nehezebben kapok ilyenkor levegőt. És hiába vagyok "telítve", mégis éhes vagyok állandóan. Aztán ha reggelre ez elmúlik, a reggeli után újra kezdődik. Ráadásul eleinte wc-re is alig tudtam menni, de ha igen, akkor mégsem volt szorulásom. Iszom mostanában a mályva teát, hogy gyorsabb legyen a folyamat, de hiába üríti ki teljesen a gyomrom, a puffadás marad... Ami még aggasztó, hogy a székletem is sötétebb, mint máskor és picit fogytam is. Mi lehet ez? Mit tegyek? Másik kérdésem: kértem beutalót gasztoenterológiára, de csak november közepére kaptam időpontot. Doktor úr szerint a sürgősségin esetleg fogadnának ezekkel a panaszokkal, vagy annyira nem komolyak és elküldenének, hogy várjam ki az időpontot? Előre is nagyon köszönöm a válaszát! (26 éves nő)
Tisztelt Hölgyem!
Elmondása alapján panaszai nem igényelnek sürgősségi osztályos ellátást. A gyomorsav termelést csökkentő protonpumpa gátló (ebbe a gyógyszer csoportba tartozik a Refluxon is) tartós szedése is okozhat ilyen emésztőszervi panaszokat azáltal, hogy elősegíti a vékonybélben különböző baktériumk elszaporodását (vékonybél kontaminációs szindróma, kontaminált vékonybél szindróma, bacterial overgrowth syndrome). A november közepén esedékes gasztroenterológusi vizsgálatig próbáljon meg probiotikumot szedni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr!! Már 3 napja érzem a fájdalmat a gyomorszájnál, hol elmúlik, hol visszatér, elég stresszes az életem, lehet hogy gyomorfekélyem van? Nem tudom leirni a fájdalmat. Nagyon furcsa érzés, mint amikor nem eszek de közben ettem és nem is vagyok éhes. Kérem mielőbbi válaszát egy 4 gyermekes anyuka!!! Köszönöm
Tisztelt Asszonyom!
Sok minden állhat a háttérben, pl. gyomorfekélyen kívül nyombélfekély, reflux betegség, de akár egymagában csak a stressz is. Ha panasza erős, mindenképpen forduljon háziorvosához vagy gasztroenterológushoz. Addig próbálkozhat gyógyszertárban vény nélkül kapható gyógyszerekkel is.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az lenne a problémám, hogy már másfél hete hasmenésem van és nem tudom mi miatt, és mellé még párosul egy iszonyúan rossz hasfájás is. Nagyon keveset eszem emiatt és még így is van. Viszont állandóan csak innék. Mi miatt lehet ez? Mi lehet a probléma okozója? Köszönöm Sz.
Tisztelt Hölgyem!
Néhány napig még diétázhat és várhat, hogy panaszai spontán megszűnjenek. Amennyiben így történik, nem is érdekes, hogy mi állt a háttérben (nagyon gyakran kezelésnélkül gyógyuló tápcsatornai fertőzés, gyomorrontás az ok). Ha panaszai három hét után sem szűntek meg, akkor mindenképpen forduljon háziorvosához vagy gasztroenterológushoz.
üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Hosszabb ideje tartó emésztési, székelési problémám van (hasmenés, székrekedés, puffadás, hasfájás). Ma kiderült, hogy laktóz intoleráns vagyok (H2 kilégzéses teszttel). Tehát nem szabadna tejterméket fogyasztanom. Ami nem is lenne nagy probléma, mert nem vagyok egy nagy tejfogyasztó, viszont több ételben is nélkülözhetetlen, amiket viszont szeretek. A panaszaim csak olyankor jelentkeznek, amikor tejet iszom vagy corn flakest eszem, tehát ha a tejet "főzetlenül", hidegen fogyasztom. Ha például főzeléket eszem, vagy a spagettin sajt van (megsütve), akkor semmi problémám nincsen. A családban van és volt is hasonló problémákkal küzdő felmenőm (nagymamám, dédipapám), de ők nem jártak ezzel a panasszal orvosnál, szóval nem tudom, hogy náluk is laktóz intoleranciáról van/volt-e szó, de ahogy tudom ez a betegség lehet öröklődő is. A kérdésem az lenne, hogy ha nincs semmiféle panaszom ezektől az ételektől, akkor se szabad ezeket a továbbiakban fogyasztanom?
Tisztelt Hölgyem!
Laktóz intolerancia esetén az emésztőszervi panaszok jelentkezése attól függ, hogy mekkor mennyiségben fogyaszt tejet, tejterméket. Az egyes tejtermékek is különböző mennyiségben tartalmaznak laktózt, tejcukrot, pl. a túrók és sajt, különösen a kemény sajtok jóval kevesebbet, mint a tej. Kérdésére válaszolva, elég, ha a panaszt okozó ételeket iktatja ki étrendjéből.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr! 35 éves nő vagyok egy pár hete érzem, hogy a jobb bordaív allatt nyomásérzékeny és mozdulatra fáj. Megvizsgált a háziorvos, nem fájt, azt mondta kórosat nem tapint. Most ultrahangra várok. De félek, hogy komolyabb bajom van, mert egyre erősebben fáj mozdulatokra meg ha esetleg köhögök akkor is. És továbbra is nyomásérzékeny a jobb bordaív alatt, de nem a gyomor felé, hanem inkább az oldalam. Köszönöm válaszát!
Tisztelt Hölgyem!
Az ultrahangvizsgálat sok mindent tisztázni fog, de ha mégsem derülne ki panaszának az oka, akkor gyomor-,  mozgásszervi és tüdőbetegség lehetőségére is gondolni kell és ennek megfelelően további vizsgálatokat végezni (gyomortükrözés, mellkas röntgen, vérvétel stb.).
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! 36 éves nő vagyok. Tegnap este voltam az ügyeleten, erős jobb oldali hasi görcseimmel, ami No-spa hatására sem szűnt. Egy ponton fáj azóta is a hasam, a bordák alatt a köldököm felé félúton. Voltam reggel a sürgősségin, ott nem láttak semmit az ultrahangon, a vérképemen csak a sűlyedésem volt magas, 99. Azt mondták gyulladás van valahol a szervezetemben. Nem tudom hová forduljak, de ez egyre jobban fáj azóta is, főleg ha ülök, egy ideig lehet tűrni, de nem fájhat csak úgy. Van székletem, ami híg, mert tegnap óta alig eszem, inni sokat iszom. Mi a véleménye hová forduljak!? Várom válaszát! Üdvözlettel
Tisztelt Hölgyem!
Szerintem mennjen vissza oda, ahol eddig is foglalkoztak Önnel, biztos ki fog derülni az oka. Egyébként gasztroenterológiai, sebészeti vagy urológiai rendelés jöhet szóba panaszai alapján.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Vastagbéltükrözésre kell mennem, és a Picoprepet írta ki az orvos a vizsgálat előtti béltisztításra. Nem ismerem és nem is hallottam róla. Mi a véleménye erről a béltisztítóról? Válaszát köszönöm. Tisztelettel: VI-né
Tisztelt Hölgyem!
A vastagbéltükrözéshez, kolonoszkópiához nagyon falaposan ki kell tisztítani a belet. Több módszer, több anyag használható, pl. a Picoprep is. A betegtájékoztatóban leírják, hogy mennyi folyadékot kell mellé meginni, de mivel éjszaka ezért nem fog ébren maradni, az éjjelre jutó mennyiséget is igya meg nappal. Ez a minimum amit meg kell inni, a jobb előkészítés érdekében azt javasolom, hogy - amennyiben nincs ellenjavallata ennek - még több tiszta folyadékot igyon. Ha székrekedésre hajlamos, akkor a kolonoszkópia előtti napokban tanácsos hashajtót is bevenni. Az apró magvas gyümölcsöket legalább egy héttel a vastagbéltükrözés előtt ki kell iktatni az étrendből.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Múlt héten pénteken alhasi panaszok miatt kerestem fel háziorvosomat. Megvizsgált és Ciprinol 500 mg-os tablettát írt fel. Aznap este kezdődött a menstruációm is. A gyógyszer szedése után hétfőn este rosszullétek jelentkeztek, szapora szívveréssel, ájulással, gyomortájéki fájdalmakkal, gyakori vizelési ingerekkel. Másnap felhívtam az orvost és azt tanácsolta, hogy ne szedjem tovább. Szerdán visszamentem hozzá, mert a panaszok továbbra is fennálltak. Újra megvizsgált, ekkor már a köldök felső részén és tőle jobb oldalra éreztem nagyon erős fájdalmat és a deréktájon,illetve maradt az alhasi panasz. Beutalt a sürgősségire valbélgyulladás gyanújával. Ott megvizsgáltak: EKG, vérnyomás, vér, vizelet, hasi ultrahang, infúziót is kaptam. Végül hazaengedtek húgyúti fertőzést diagnosztizálva. Jelenleg a vizelet tenyésztése folyik, közben UROGIN tinktúrát kezdtem el (a sürgősségis doktornő javaslatára). A panaszok továbbra is megvannak, most is rosszul érzem magam. 2008-ban reflux betegséget állapítottak meg gyomortükrözéssel, gyógyszert most nem szedek rá. Lehetséges, hogy az antibiotikum mellékhatása ez az egész? Felerősítette a refluxot? Sok folyadékot, teát iszom, de folyton szárad a szám is. Lehet, hogy más betegségem van? A menstruáció befolyásolhatott valamit? Furcsa, hogy a gyomorpanaszok épp a gyógyszer szedése közben jelentkeztek. Egyébként ősszel és tavasszal nagyon rosszul szoktam lenni. Még azt szeretném megtudni, hogy a 3D ultrahang helyettesítheti e a gyomortükrözést? Nemrég voltam és elég összetett diagnózis született, amiben refluxról szó sincs, de krónikus vékonybélgyulladásról igen. Válaszát előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel: 38 éves nő
Tisztelt Hölgyem!
A 3D ultrahang nem helyettesíti a gyomortükrözést, mindkettőnek megvan a saját indikációs területe. Elmondása alapján elképzelhető a húgyúti fertőzés. Ennek jó gyógyszere a Ciprinol, de sajnos minden gyógyszernek lehetnek mellékhatásai. Természetesen a menstruáció is befolyásolhatta panaszait, különösen, ha máskor is panaszokkal jár.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr ! Már 1 éve vizsgálgatnak, de nincs konkrét eredménye annak, hogy mi okozza a foszfatáz (1762 most, 1855 volt aug-ban) és a GGT (1610 most, 1839 volt aug-ban) értékeimet. Voltam UH-n, CT-n, MR-n, izotópos vizsgálaton kétszer és májbiopsziám is volt. Ez utóbbi eredménye: porto-portalis fibrosis jelei, steatosis hepatis, FNH gyanúja. Most ERCP-t javasolnak és Ursofalk szedését próbaterápiaként. Van egy 10-11 cm-es góc a bal lebenyben és 2-3 kb. 2 cm-es a jobb lebenyben, a nagyobb az 1 év alatt kb. 2 cm-t nőtt. Nincs panaszom, nem szedek gyógyszert. Szeretném kikérni az Ön véleményét is! Az orvosom szerint "érdekes" esetnek számítok. Azt is írja meg kérem, hogy az ERCP-t megcsinálnák-e nekem altatásban? Természetesen fizetném ennek költségeit. Köszönettel: K.
Tisztelt Asszonyom!
Sajnos azon kívül, hogy érdekes esetnek számít, leírása alapján a helyzet nem megnyugtató, mindenképpen tisztázni kellene a kórismét. Az ERCP (endoscopos retrograd cholangio-pancreatographia) valőszínűleg negatív eredménnyel jár majd, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene elvégezni. Természetesen a többi gasztroenterológiai endoszkópos vizsgálathoz hasonlóan az ERCP-t is lehet altatásban végezni, de tapasztalatom szerint erre kivételesen lehet csak szükség. Az Ön esetében az ERCP várhatóan nagyon rövid ideig tart és nem jár majd fájdalommal. Ha a szokásos gyógyszerelést nem tartják elégségesnek, akkor is egy mély bódítást javasolok az altatás helyett.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Üdvözlöm, 21 éves vagyok, pár hónapja küszködök az alábbi tünetektől. Alhasi fájdalommal kezdődött, ami később lokalizálódott jobb oldalra, ma már bal oldalt is időnként égő nyilaló, szúrkáló jellegű fájdalmat érzek. Ezek mellet székrekedés, nyákos széklet, reggelente hasmenés, illetve ízületi fájdalom társul. Az ízületeim van, hogy nagyon fájnak, olyan mintha égnének a lábaim. Térd, könyök, kar, derék, hát, valami minig fáj. Vérképemen gyulladás jele nincs. Nőgyógyász azt mondta, inkább a belekkel lehet gond, Crohn betegségre tippel. Nem tudom milyen úton induljak el, kérem segítsen, a fájdalom sokszor korlátoz munkámban, magánéletemben is.
Tisztelt Hölgyem!
Bár nem gondolom, hogy Crohn-betegsége lenne, mégis azt javasolom, hogy forduljon gasztroenterológushoz és akkor tisztázható a kérdés.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hasi fájdalmaim vannak, a bal oldali bordától a jobb oldali bordáig,  ha böffentek akkor megszűnik az egész. Meg tudná mondani hogy mitől lehet ez? Előre is köszönöm válaszát, egy aggódó beteg.
Tisztelt Uram!
Sajnos csak azt tudom mondani, hogy ha komolynak érzi panaszát forduljon orvoshoz, gasztroenterológushoz. Az orvostudomány, az emésztőszervi betegségek bonyolultabbak annál, hogy ilyen kevés információ alapján véleményt lehetne mondani.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán.
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy mit javasolna. El szoktam menni hasi ultrahangvizsgálatra. Itt fedezték fel, hogy epekövem van, semmilyen tünetet nem okozott. Megkérdeztem az orvost, aki végezte a vizsgálatot, hogy most mi lesz? Azt mondta, amig nem okoz panaszt nem kell bántani. A belgyógyász orvos viszont azt mondta, hogy meg kéne operálni, ez a biztos. Elég eltérő véleményeket hallottam eddig, ez eléggé elbizonytalanit. Az utóbbi 4 napban viszont a bal bordám alatt kezd egy erősebb szúró érzés kialakulni. Ez is lehet az epekő tünete? 53 éves vagyok, eddig még beteg nem voltam szerencsére. Köszönettel
Tisztelt Hölgyem!
Véleményem szerint - bizonyos kivételektől eltekintve - ameddig az epekövesség nem okoz panaszt, addig a köves epehólyagot nem kell műtéti úton eltávolítani. Ennek ellenére tény, hogy van olyan irányzat, miszerint ma a laparoscopos cholecystectomia korszakában a panaszmentes epehólyagkövesség esetén is el kell végezni az epehólyag műtéti eltávolítását. 
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Pár éve elvétve szúró fájdalmat éreztem a köldökömtől jobbra. Egy hónapja ez 2 napig jelen volt, nem állandó jelleggel. A háziorvos elküldött sebészetre vakbélgyulladás gyanúval. A kórházban a sebész megvizsgált, ultrahangra, vérvételre és nőgyógyászhoz küldött. Nem találtak semmit, sérvkapuk is zártak voltak. Hazaküldtek. Visszamentem a háziorvosomhoz, azt mondta, hogy biztos csak puffadás vagy IBS, görcsös vastagbél. Most megint érzem a fájdalmat második napja. Meg is vagyok fázva és köhögéskor néha rosszabb. Fáj a derekam is, átszúr elölről. Ha fáj és odanyomom a kezem, akkor az jól esik. Ilyenkor székelési ingerem is van, de nem hasmenés, csak kicsit világosabb színű. Ma már a bal oldalon is éreztem szúrást. Nagyon aggódom, hogy mi lehet. Olvastam, hogy szúró érzés esetén lehet vastagbélfekély is. Vagy akkor lenne más tünet is? Vagy a fekélyt kimutatja az ultrahang? Köszönöm mielőbbi válaszát!
Tisztelt Hölgyem!
Nem gondolom, hogy komolyabb betegséget kellene feltételeznie. Mindenesetre, ha nincs jól mennjen vissza orvosaihoz és gasztroenterológiára is .Az interneten olvasottakból ne vonjon le messzemenő következtetéseket, mert hamar tévútra jut.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! A kislányom most 4 éves, két évesen átesett egy mononucleosis fertőzésen. A SGOT-ja akkor 120-as volt, de nem ment le csak 84-ig. Ez az érték azóta ennyi. Voltunk kivizsgáláson, ahol a nagyobb májbetegségeket kizárták. Azt írták, hogy makrotransaminazémia feltételezhető. A tegnapi laborján viszont már alkalikus foszfatáz értéke is majdnem háromszoros. A felső érték 644 és neki 1536 lett. Kérdésem az lenne, hogy Ön ezekből a laborokból következtet-e valamilyen betegségre, illetve milyen kivizsgálásokra vigyem el. A hasát egyébként sűrűn fájlalja. Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelt Asszonyom!
Nyilvánvaló, hogy valami nincs rendben, de ennyi információból még nem lehet diagnózist felállítani (mindenestre nem a mononucleosisban kell gondolkozni). Forduljanak a házi gyermekorvosukhoz vagy gyermek hepatológushoz, gasztroenterológushoz.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 30 éves nő vagyok, kb. 5 éve nincs rendben az emésztésem. Hetente 1 alkalommal van székletem, ha fogyókúrába kezdek akkor 10-14 naponta, de akkor is kemény, gubicsos. Elmentem belgyógyászati kivizsgálásra vérvétel, ultrahang, EKG mindent rendben találtak, mindössze annyi, hogy renyhe bélhangok. Erre felírták 2x1/2 tbl. Mestinon valamint este 2 tbl. Stadalax. Mikor elkezdtem szedni 3-6 nap lazább volt a székletem, utána visszatértem a heti 1 alkalomra. Viszont éjszaka arra ébredek, hogy nagyon fáj a hasam, tekeredik zuborog kb. 3 órán keresztül és utána elalszom, semmi bajom székelnem sem kell. Próbáltam a hashajtót váltogatni, hogy hátha segítene, de nem. Próbáltam már kínai teákat, salaktalanítókat, de semmi változás. Nagyon rámférne a fogyás is, de nem megy. Normálisan étkezem, mozgok is. Ön szerint mi lehet a bajom, mit kellene tennem?
Tisztelt Hölgyem!
Nem vagyok biztos abban, hogy az étrendje és a napi mozgásmennyisége megfelelő lenne. A hashajtók rendszeres használatával vigyázni kell. Ha nincs jól, mennjen vissza belgyógyászához vagy forduljon gasztroenterológushoz.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! 34 éves férfi vagyok, már pár éve szenvedek hasmenéssel, ami megkeseríti az életem. 4 éve elvégeztek rajtam mindenféle gasztroenterológiai vizsgálatot amit csak kellett, az eredmények egytől egyig mind jók voltak, semmi eltérést sem mutattak. Azóta is tart a hasmenés, azt mondták ezzel együtt kell élnem, mert ez az a bizonyos IBS (irritábilis bél) szindróma. Tüneti kezelésre Imodiumot és széntabletát, Normafloret szedek. Milyen gyógyszert, milyen gyógymódot tudna nekem ajánlani, ami segíthetne még jobbá tenni ezt a kellemetlen érzést. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Zs
Tisztelt Uram!
Ha a felállított diagnózis megállja a helyét, akkor sajnos nem tudok sok jó tanáccsal szolgálni. Mégis egy-két gondolatot leírok, ami segíthet. Nem tudom diétázik-e? Érdemes lehet megfigyelni, hogy vannak-e olyan ételek amitől csökkennek, illetve olyanok, amitől fokozódnak a panaszai. Ha igen, akkor ennek megfelelően lehet az étkezésen változtatni. Antidepresszánsok, szorongásgátlók is kedvező
hatásúak lehetnek, ugyanígy a pszichoterápia, relaxáció, de próbálkozhat az alternatív medicinával is.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! 33 éves, ülômunkát végzô férfi vagyok. Kb. fél éve napi rendszerességgel vannak enyhe bal oldali felhasi fájdalmaim. Ugyanazon az oldalon a hátam is fáj. Kicsit utánanéztem az interneten és azt olvastam, hogy az ilyen bal oldali felhasi fájdalom a lép vagy a vastagbél betegségeire utalhat, esetleg gyomorfekély (vagy neadjisten gyomorrák) is szóba jöhet. Félek, hogy ilyen fiatalon valamilyen emésztőrendszeri rákom van. Székletem van minden nap, viszont kevesebb, mint a korábbi években és nehezebben megy az ürítése. A testsúlyom nem változott és az étvagyam is jó. Nagyon stresszes életet élek és tudom, hogy a stressz is okozhat ilyen panaszokat. Voltam már egy gasztroenterológusnál, szerinte nagyon kicsi az esélye, hogy komoly bajom legyen, a legvalószínûbb, hogy a stressz okozza a tüneteimet. Aktív mozgást, életmódváltást javasolt és ha pár hónapon belül nem javul az állapotom, akkor egy gasztroenterológiai kivizsgálást. Eltelt kb. 1 hónap, többet mozgok, kevesebbet, kis adagokban eszem, mintha kissé még rosszabb lenne a helyzet. Nem tudom, hogy merjek-e még várni. Bár azt is olvastam valahol, hogy ha a vastagbéldaganat fáj, akkor már igencsak elörehaladott állapotban van, én viszont nem fogyok, az étvágyam jó. "Felesleges" és költséges invazív gasztroenterológiai vizsgálatoknak sem szívesen tenném ki magam, szóval tanácstalan vagyok, mit tegyek. Üdvözlettel: Z
Tisztelt Uram!
Gasztroenterológusához hasonlóan magam is azt gondolom, hogy túlságosan aggódik. Ennek ellenére azt javasolom, hogy érdemes lenne ismét orvoshoz fordulni, a panaszokat újragondolni és néhány alapvető vizsgálatot (mint pl. vérvétel, vizeletvizsgálat, hasi ultrahangvizsgálat, az orvos mérlegelése alapján mellkas, illetve gerinc röntgen) érdemes lenne elvégezni és ezek eredménye alapján dönteni a továbbiakról (pl. gyomortükrözés, vastagbéltükrözés).
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelet Doktor Úr!l Évek óta szenvedek reflux betegségben, már többféle gyógyszert kaptam rá Nexium 40 mg, apofamotidin 40 mg, Controloc 40 mg. 8 hete, hogy megszületett a kislányom és szoptatom. Az lenne kérdésem, hogy a Controloc átjut-e az anyatejen? Terhességem allatt végig szedtem, most is azt szedem és nem tudom, hogy fájhat-e ettől a pici hasa. Azt tapasztalom, hogy ha beveszem a gyógyszert másnap fáj a hasa, ha pedig nem veszem be akkor én szenvedek nagyon. A terhesség még jobban kihozta a betegséget és már van úgy, hogy vérzik a torkom a sok savtól. Azt szeretném még tudni, hogy ronthat-e az anyatej mínőségén a sok sav és hogy szoptathatom-e tovább a kislányomat? Nagyon köszönöm előre is a válaszát. Üdv: R.M.
Tisztelt Hölgyem!
A Controloc hivatalos alkalmazási előiratában (ami szerint Magyarországon a gyógyszert alkalmazni kell) az szerepel, hogy az anyatejbe való átjutásáról nincs adat és szoptatás ideje alatt akkor lehet alkalmazni, ha a várható előny meghaladja a csecsemő veszélyeztetettségét. Ez azt jelenti, hogy a szoptatás idején folytatott kezelésért a felelősséget az anya és az orvos / gasztroenterológus vállalja. Lényegében ezzel megegyező a többi hasonló gyógyszer esetében is a helyzet, mégis van ahol a szoptatást ellenjavallatként tüntetik fel. Az anyatej minőségén nem ront a gyomorsav, másrészt reflux betegségben nem biztos, hogy a gyomorsav mennyisége meghaladja a normálisat. Azt is figyelembe kell venni, hogy ha a szoptató anyát valamilyen betegség gyötri az is kihathat a csecsemőre.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Lassan két hónapja fogyókúrázom, eddig le is ment 15 kiló (131 kilóval kezdtem), személyi edzőm hatására minden edzés után iszom fehérje turmixot, és az étkezési szokásaimat is megváltoztattam! 2 hete folymatosan megy a hasam, a tegnapi nap folyamán hatszor voltam vécén, ma kétszer. Se láz, se hasi görcs, se kiszáradás, egyszerűen csak folyamatos hasmenés. 5 napja voltam vér és vizeletvizsgálaton, ott semmiféle elváltozást nem mutattak ki, háziorvosom javaslatára Lactivot vettem, szedem 4 napja és sajnos továbbra is fennáll ez az állapot! Sajnos sokszor nincs alkalmam a fogyókúrám elején megszokott étrendet követni és sokszor visszatérek a régi ételekhez, nem tudom, ennek van-e köze a hasmenéshez vagy egyszerűen benyeltem valami vírust. Akkor sűrűbb a vécére járások száma, ha előtte sok tejet ittam. Köszönöm
Tisztelt Kérdező!
Bármilyen eredetű heveny hasmenés eltarthat két hétig, de ha a hasmenés már több mint két hete tart, akkor tényleg el kell kezdeni azzal foglalkozni. Ha a tej ivása rontja a hasmenést, akkor legalább átmenetileg, a hasmenés megszűnéséig ne igyon tejet. Nem biztos, hogy a laktóz intolerancia az alap probléma, mert hasmenéssel járó más megbetegedés esetén is előfordulhat átmenetileg a laktóz lebontás zavara. Nem tudom mit takar a fehérje turmix megnevezés, de azt gondolom, hogy Önnek inkább kalóriaszegény könnyű vegyes étrendre és nem fehérje pótlásra van szüksége.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 35 éves férfi vagyok. Kb. 3. éve, pld. a káposzta fogyasztása komoly hasi görcsöket okozott, ezért ezt az ételt mellőzöm is. Az utóbbi 2 hónapban úgy veszem észre, a tejfélék egy részétől is hasmenésem van. Rákerestem az interneten, a tejfehérje allergia inkább a gyermekkor betegsége, lehet, hogy tejcukor érzékeny lettem. A kérdésem: mivel enyhe bőrtünettel járó, izületet is érintő pszoriázisom van, okozhat ez ilyen jellegű bélproblémát? 3 éve átestem egy gasztroenterológiai kivizsgáláson, semmi komoly elváltozást nem találtak, ennek ellenére gyakrabban van hasmenésem, most meg úgy tűnik ez a "tej-gond" még hozzá jött. Köszönettel.
Tisztelt Uram!
A psoriasisnak is lehet emésztőszervi, tápcsatornai manifesztációja, de mégis az a gyakoribb, hogy valamilyen psoriasis miat szedett gyógyszer vagy a psoriasishoz társuló más betegség okozza az emésztőszervi panaszokat. Persze nem kell mindjárt a rosszabb lehetőségre gondolni, mert nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy "teljesen hétköznapi" laktóz intolerancia okozza hasmenését, emésztőszervi panaszait.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Volt már vastagbél gyulladásom (colitis, diverticulum) most hasonló tüneteim vannak. Minden áron vastagbéltükrözésre akarnak küldeni, de nem szeretném. Valami mással kiváltható a vizsgálat?
Tisztelt Kérdező!
A vastagbéltükrözés, kolonoszkópia bizonyos esetekben kiváltható virtuális kolonoszkópiával (CT vagy MR colonographiával). A CT vagy MR colonographiának a kolonoszkópiával szemben a legnagyobb hártánya, hogy nincs lehetőség szövettani mintavételre. Gasztroenterológusa tudja eldönteni azt, hogy az Ön esetében lehetséges-e virtuális konoloszkópiával kiváltani a vastagbéltükrözést.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 44 éves nő vagyok. Tavaly júliusban emésztőszervi panaszaim miatt vizsgálatokon vettem részt. Megálapították, hogy refluxom van oesophagitisszel és rekeszsérvem, a colonoscopia vizsgálat pedig negatív lett, mindössze a rectum nyálkahártyájánál állapították meg, hogy kissé érdúsabb. A biopsia is negatív lett. A vizsgálatok után megszületett a diagnózis: irritábilis bél szindróma (IBS). Gyógyszert nem kaptam, de megpróbálok figyelni az étkezésre és mozgok is. A tüneteim enyhültek, ám most visszatértek (nem állítom, hogy nem stresszelek munkahelyi dolgok miatt, nem tudom, ez befolyásolja-e a betegség állapotát). Az utóbbi időben sokszor előfordul, hogy bélgörcsök kínoznak, ilyenkor egymás után többször kell WC-re mennem. Egy hete pont egy ilyen "roham" után a végén már nyák ürült, ami kicsit véres volt, piros vér volt benne, de kevés. Olyan érzésem volt, még kellene, de nem tudtam. Aztán fél óra múlva újra, meg újra mentem. Utána jobb volt, két napig semmi, de ma újra kis csikarással háromszor is voltam rövid idő alatt WC-én, és megint volt, hogy egy-két nyákban kis vért láttam. Ettől nagyon megijedtem. Létezik az, hogy ha egy éve nem találtak semmit a kolonoszkópia vizsgálaton, akkor mostanra kialakult valami nagy baj? Egyébként augusztusban voltam nőgyógyászati ultrahangon, nem nőgyógyásznál, hanem radiológusnál, aki a vékonybelet és a húgyutakat is megvizsgálta akkor és megállapította, hogy krónikus vékonybélgyulladás van fokozott nyákképződéssel, mérsékelt húgyhójaghurut jeleit találta és az uterus is krónikusan gyulladt. A tüneteim lehetnek az IBS tünetei? vagy ez aranyér? esetleg valami sokkal súlyosabb dolog? Köszönettel
Tisztelt Hölgyem!
Az egy évvel ezelőtti negatív colonoscopia megnyugtató. Panaszait részben okozhatja irritábilis bél szindróma (IBS), a nyákos székürítést is magyarázhatja, de a véres székletet már nem. A vérzés oka viszont a gyakori, esetleg erőltetett székürítés következtében kialakult végbélnyílás környéki elváltozás lehet (pl. aranyér, berepedés - fissura). Ha panasza ismétlődik, akkor ennek tisztázása céljából jelentkezzen proctologiai (a végbél betegeségeire szakosodott) rendelésen. Gond csak akkor van, ha nem találnának vérzést magyarázó elváltozást. Ebben az esetben gasztroenterológusnak kell újból átgondolni az egész helyzetet.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! 23 éves vagyok. 2-3 hónapon keresztül sárgás lazább volt a székletem és kb. hetente hasmenésem is volt, időnként nyálkás. Elmentem gasztroenterológushoz, vérvétel eredményem jó lett, ultrahang is rendben, viszont a székletemben találtak campylobactert. Antibiotikumot kaptam rá és másnapra rendbe jött a székletem, de sajnos 3 hét után visszajöttek a tüneteim. Újra elmentem a gasztroenterológushoz és kaptam egy másik antibiotikumot. Miután végigszedtem pici javulást vettem észre és volt olyan is hogy jó lett a székletem, de reggelente előfordul hasmenés, és észrevettem hogy szokott lenni a székletemben apró piros és fekete pötty kb. olyasmi mint a mákszem. Azt szeretném kérdezni hogy az vér vagy esetleg lehet más is (nem ettem olyat ami erre emlékeztetne). Olyan betegségek jutnak eszembe mint a vastagbélrák stb. A koromnál fogva és a jó labor eredményeim miatt ki lehet ezt zárni?
Tisztelt Uram!
Korából adódóan a rosszindulatú betegség valószínűsége elenyésző. Tápcsatornai fertőzések esetén, különösen, ha antibiotikus kezelés is történik, előfordul, hogy az emésztőszervi panaszok csak lassan szűnnek meg. Panaszai alapján az Ön esetében is leginkább erről lehet szó. Ha panaszai nem szűnnek meg  vagy nem enyhünek egyértelműen két újabb hetet követően, akkor mennjen vissza gasztroenterológusához.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 6 hónapos kisfiam, akinek születése óta gondok vannak a táplálásával!Sugárhányások miatt vizsgálták, a pylorus stenosist kizárták. Háziorvosunk Milupa Milumil AR tápszert írt ki neki emellett hányásai megszüntek egy időre. Kb. 3 hete ismét hányni kezdett, a vizsgálat során vért találtak a székletében, ezért elindítottuk gasztroenterológiai kivizsgálását! A kezelőorvos 3 székletet kért: ebből 2 negativ 1 pozitív, majd a kontroll ismét pozitív lett! Mi okozhatja ezeket a nem egyforma leleteket?
Tisztelt Hölgyem!
Folytassák a gyerek gasztroenterológiai kivizsgálást. Semmi különös nincs abban, hogy negatív és pozitív széklet vér vizsgálati eredményük is van, ezért szokás három székletet megvizsgálni. Az eredményt pozitívként kell értékelni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Hónapok óta tartó jobb bordaív alatti discomfort érzés, nyomás miatt hasi ultrahangon voltam. Minden tökéletes lett kivéve a májamat. A hepar megnagyobbodott, reflectivitása fokozódott, szerkezete inhomogén. A 4-es segmentumban az epehólyag mellett kb 3 cm-es területen, foltos echoszegény inhomogenitás látható. Az intra és extrahepaticus epeutak nem tágabbak. A doktornő azt mondta, a mai világban szinte mindenkinek van ilyesmi eltérése, ha jók a máj labor eredményeim akkor csak megfigyelést igényel. Én azért aggódom, sok fájdalomcsillapítót szedtem évekig, Cataflamot lehet, hogy ettől van? Hogy segíthetnék a májamnak? Köszönöm válaszát!
Tisztelt Hölgyem!
Először is tudni kellene, hogy mi okozza a máj ultrahangvizsgálat során látott elváltozásait (zsírmáj?). Ennyiből nem merek találgatni, de gasztroenterológusa, hepatológusa nyilván többet tud Önről, látja a többi eredményt is és el tudja dönteni, hogy szükséges-e további vizsgálat vagy elég a kontroll. Mindenesetre nem gondolom, hogy a Cataflam szedés következménye lehetne.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 36 éves nő vagyok. Évek óta szenvedek haspuffadástól (evés után, ha nem eszek nincs). Az utóbbi 2 évben gyakran van nagyon erős hasi-bélgörcsöm, ilyenkor hányás-hasmenés. Gastroscopia: negativ., Hp negativ. Espumisan és hasonló puffadás elleni szerek nálam hatástalanok. Mit tegyek?
Tisztelt Hölgyem!
A puffadás nagyon gyakori panasz. Egy gyomortükrözés, gastroscopia nem tisztázza az okot, ami ráadásul nem is feltétlenül szervi. Ha a panaszai kifejezettek és életminőségét rontják, akkor további gasztroenterológiai vizsgálatok javasoltak.
Üdvözlettel
dr.Péter Zoltán
A leletemen a következő van: széklet vér kimutatás, human spec. pozitiv. Azért kértem, mert puffad a hasam időnként és ez igen kellemetlen. Mit jelenthet? Köszönettel, Szabóné
Tisztelt Asszonyom!
Ha valakinek hasi panasz, emésztési zavar miatt széklet vér kimutatást végeznek és az pozitív eredménnyel jár, akkor következő lépésként vastagbéltükrözést, colonoscopiát kell végezni. Keressen fel egy gasztroenterológiai rendelést.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 3 éve szenvedek a hasfájdalmam miatt! A köldöktől kissé balra, evés után olyan 3-4 órával délutánonként, egyre erősödő bélfájdalmam van! Voltam vizsgálatokon: vastag-, vékonybél-, gyomortükrözés, CT, ultrahang, PET, immun, pszichológiai, orthopéd-, vér-, székletvizsgálatok vannak mögöttem, mind negatív. Egyszerűen nincs diagnózis. Nem pszichés fájdalom. Mit tudna kérem nekem ebben a helyzetben tanácsolni? Nagyon köszönöm a válaszát.
Tisztelt Kérdező!
Leírása szerint alaposan kivizsgálták, ennek ellenére nem derült ki a panasz oka. Sajnos vannak ilyen esetek. Mindenesetre azt lehet feltételezni, hogy komoly betegség nem áll a háttérben, mert az kiderült volna. Ilyenkor még megbeszélheti a gasztroenterológus egy kollégájával vagy elküldi Önt hozzá, mert a probléma előlről való átgondolása segíthet.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Édesapámnak körülbelül 1-1,5 éve, általában havonta 1-szer fordul elő, hogy evés közben megakad egy falat a nyelőcsövében, amitől elkezd öklendezni és van hogy több óra szükséges ahhoz, hogy a falat lemenjen. Ő azt mondja, hogy ilyenkor általában ideges vagy gyorsan eszik és ez váltja ki. Nyelési nehézségekre, fájdalmas nyelésre egyébként nem panaszkodik. Szeretnék kérni egy gasztroenterológiai véleményt. Nagyon aggódom, hogy esetleg nyelőcsőrákja lehet. Apukám idén töltötte be az 50.-ik életévét. Soha nem dohányzott, alkoholt kis mértékben fogyaszt, de általában csak bort. Ez alatt a 1,5 év alatt súlycsökkenés nem következett be nála, sőt inkább súlygyarapodásról beszélhetünk.
Tisztelt Kérdező!
Édesapja esetében egyértelmű a gyomortükrözés javallata. Több minden állhat a háttérben, nem kell feltétlenül rosszindulatú betegségre, nyelőcsőrákra gondolni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! Enyhe bélgyulladásomra Xalazint és Normixot írt fel az orvosom. Lehet ezeket a gyógyszereket szedni szoptatás alatt? A betegtájékoztató szerint nem. Előre is köszönöm a válaszát. N. Bernadett
Tisztelt Hölgyem!
A hivatalos alkalmazási előírat szerint a Xalazin nem alkalmazható, a Normix viszont alkalmazható szoptatás ideje alatt. Kérdés, hogy melyik mennyire indokolt. Mindig a várható haszon és a vállalt kockázat együtttes mérlegelése szükséges. Beszélje meg gasztroenterológusával. Mit nyer azzal, hogy egy enyhe gyulladást kezel és mit veszít a gyerek, ha nem szophat?
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr ! Nekem van egy 1,5 éves kisfiam akinél lisztérzékenységre gyanakodtak, a minap kiderült hogy mégsem, a vérképe negatív lett. Ismételni kellett a vérvételt amiláz emelkedettség miatt. Szeretném megkérdezni, hogy ez milyen betegségre utalhat. Köszönöm előre is. LA
Tisztelt Hölgyem!
Az amiláz szint emelkedése a gasztroenterológia tárgykörébe tartozó betegségek közül elsősorban hasnyálmirigy betegségre, hasnyálmirigy gyulladásra utal, de amiláz a nyálmirigyekből is származhat. Nagyon fontos, hogy egy kóros amiláz érték nem jelent semmit, semmilyen következtetést nem lehet levonni belőle. A laboratóriumi leletet a gasztroenterológusnak mindig együtt kell értékelnie a panaszokkal, tünetekkel és egyéb eredményekkel.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Mit jelent ha az ultrahang vizsgálat szerint a máj nem nagyobb, finoman inhomogén? Hogy tudom újra homogénné tenni? Mire figyeljek? Hol ellenőriztessem? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: PKné
Tisztelt Hölgyem!
Először is azt kell tudni, hogy ez nem egy súlyos elváltozás. Ahhoz, hogy segíteni tudjon rajta, tisztázni kellene az okát. Ez egymagában egy hasi ultrahangizsgálatból nem szokott kiderülni. A kivizsgáláshoz kérje hepatológus vagy gasztroenterológus segítéségét.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni, hogy akinek emésztőenzim hiánya van az milyen módon pótolhatja azt? Az interneten már találtam emésztőenzim pótló készítményeket, tablettát és kapszulát. De a kérdésem valójában az hogy miként lehet ezeket az enzimeket más úton is pótolni, például ital, gél, por vagy valamilyen más formában? Azért kérdezem mert az ilyen nagy kapszulákat, tablettákat nem tudom lenyelni.
Tisztelt Kérdező!
A Panzytrat, Kreon és Pangrol nevű kapszulák szétnyithatók és bennük lévő tartalom összerágás nélkül, akár folyadékba (nem lúgos vegyhatásúba) is keverve lenyelhető.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Gyomortükrözésem volt. Pajzsmirigy alulműködésem van, mindkét lebenyben göbökkel. A gyomortükrözés óta a nyelőcső jobb oldalánál, jobb oldali lebenynél éles szúró fájdalmat érzek. Megnyomódhatott vagy rosszabb esetben mi történhetett, múló fájdalom lehet? Esetleg jelentkezzek be ultrahangra? Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tisztelt Hölgyem!
Leginkább vagy múló fájdalom lehet vagy csak véletlen egybeesés a gyomortükrözés időpontjával. Mindenesetre, ha nem szűnik, akkor forduljon gasztroenterológusához, aki a gyomortükrözést végezte.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
 
T. Doktor úr. Évek óta, nem rendszeresen, a jobboldali bordám alatt feszítő érzés jelentkezik. Többnyire akkor ha fel is vagyok puffadva. Ezek a tünetek hetekig is jelentkeznek, amikor eszem vagy iszom rögtön. Voltam ultrahangon, de nem találtak semmit. Mit tanácsol?
Tisztelt Uram!
Ha jól gondolom, hogy Ön 50 évesnél fiatalabb és más panasza nincs, akkor lisztérzékenység és tejcukor intolerancia irányába tovább lehetne még vizsgálni (ha ezeket nem tudja megszervezni, akkor forduljon gasztroenterológushoz). Sokszor azonban nem derül ki emésztőszervi betegség e panasz hátterében és ilyenkor marad a tüneti kezelés.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Kislányomat (2 és fél éves) tavasszal székrekedéssel vittem gasztroenterologiára. Ott kiderült hogy tejfehérje és teljes tojás érzékeny (a tojásra már legutóbb negatív lett a teszt). Tejfehérje érzékenysége miatt szójatápszert kell innia. De először nem itta meg és ezért meg azért is mert vékonyka befektették a kórházba kivizsgálásra meg hogy elfogadtassák vele a tápszert. Ott kiderült hogy a májfunkciója magas (visszakerestem fél éves kori vérvételét és már ott is magas volt). GOT 110 körüli fél éves kora óta. Hepatitisz C pozitívnak bizonyult. Megismételték nála.ez lett az eredmény: IgG tip hepatitis C ea csökkenő, IgM neg. 2 hónap múlva megismétlik neki. Szeretném megkérdezni, hogy mi a teendő, hogy van-e esélye hogy meggyógyuljon és hogy arra van-e esély hogy hordozó se maradjon? Én nem tudok róla hogy hepatitiszes lennék, de a férjemmel mi is elmegyünk hepatitisz C szűrésre. Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelt Hölgyem!
Indokolt esetben 3 éves kor felett jön szóba a gyerekek kezelése. Az elmondottak alapján helyesen járnak el a kollégák, úgyhogy nem gondolom, hogy más gasztroenterológushoz vagy hepatológushoz kellene fordulniuk. Meg kell várni az újabb vizsgálat eredményét és bár kicsi az anyáról gyerekre, illetve a családon belüli terjedés esélye, jól teszik, ha közben Önök is elvégeztetik a C vírus hepatitis vizsgálatot.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! Legyen olyan kedves segíteni, interferon es ribavirin kezelés közben lehet antibiotikumot szedni? Elment szabadságra a gasztroenterológus és nincs kitől megkérdezni. Enikő
Tisztelt Hölgyem!
Interferon és ribavirin kezelés alatt lehet antibiotikumot szedni, ha fennáll annak indikációja.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor úr! 26 éves vagyok, és az elmúlt hónapokban tűnt fel számomra, hogy főleg zsíros, de monstanában már kevésbé zsíros étkezések után is tompa fájdalmat érzek a baloldali bordaívem alatt és kizárólag csupán azon a helyen. Csak étkezések után tapasztalom ezt az érzést, ami elég kellemetlen. 
Tisztelt Hölgyem!
Panaszának elég egyértelmű az emésztőszervi eredete, de ez nem jelent feltétlenül betegséget. Kerülje a zsíros ételeket és ha ennek ellenére azt tapasztalja, hogy panaszai továbbra is fennállnak, akkor forduljon gasztroenterológushoz vagy jelentkezzen először hasi ultrahangvizsgálatra.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül 2-3 hónapja vannak meg a következő tüneteim, periodikus jelleggel: sok levegő a gyomorban, gyakori levegőfelbüfögés, fáradékonyság, rossz állóképesség, gombócérzés a gége körül - fül-orr-gégész leletek negatívak - , tenziós jellegű közepes erősségű nyomó fejfájás, enyhe fogyás. Mit érdemes tennem? köszönettel, Novák András
Tisztelt Kérdező!
Először a stressz, alvászavar jut eszembe, de természetesen a panaszok egy része emésztőszervi betegséggel is magyarázható. Ha az első verzióm kizárható és különösen, ha Ön 45-50 évesnél idősebb, akkor forduljon gasztroenterológushoz.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Évekig szenvedtem hasmenéstől, haspuffadástól, görcsös hasfájdalmaktól stb. Elmentem gasztroenterológiára egy laktóz terheléses tesztre, melynek a legmagasabb eredménye 38 lett, le is írták, hogy laktóz intoleranciám van. Elhagytam a tejet, tejtermékeket, figyeltem a felvágottak tejtartalmára is. 3 hónap múlva már az eredményem 8. Ekkor azt az információt kaptam, hogy nincs laktóz intoleranciám. Kérdésem az lenne, hogy ez lehetséges-e? Úgy tudtam, hogy ebből nem lehet meggyógyulni. Lassan visszatértem a tejre, de rövid időn belül újból lágyabb lett a székletem. Válaszát köszönöm!
Tisztelt Asszonyom!
A laktóz intoleranciának lehetnek átmeneti okai is (bár nem valószínű, hogy egy éveken át fennálló állapot éppen a két vizsgálat között szűnjön meg), és a vizsgálati módszereknek is van egy hibahatáruk (egyik sem tökéletes). Meg kellene nézni a laktóz terheléssel végzett hidrogén kilégzési vizsgálati leleteken, hogy mennyi volt a kiindulási érték (pl. ha az első alkalommal 20 körüli volt esetleg és a második alkalommal 0 körüli, akkor a vizsgálati eredmények nem utalnak laktóz intoleranciára). Amennyiben egyértelmű az összefüggés a tej, tejtermék fogyasztása és a panaszok között, akkor célszerű kiiktatni a panaszt okozó tejet, tejtermékeket az étrendből.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék hogy derék ill. gerincfájás (pár éve kiderült hogy 2 csigolyám el van távolodva egymástól) okozhat-e gyomor vagy emésztőrendszeri panaszokat? Köszönöm válaszát!
Tisztelt Kérdező!
Attól függően, hogy melyik csigolyákkal van a probléma, sugározhat a fájdalom a has valamelyik részébe is. Emésztőszervi betegséget csak közvetve okozhat.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktorúr! 26 éves férfi vagyok, pár hete jobb oldali hasi fájdalmaim vannak ami nyomó jellegű és a köldök körül valamint ágyékba és köldök alatt érzem valamint a hátba is kisugárzik, de a fájdalom nem folytonos hanem ciklusokba jön. A székletem változó, van hogy laza, de van hogy kemény darabos. Voltam ultrahangon és röntgenen ahol a leletek negativak lettek. Írtak fel gyogyszert (Controloc). Szedtem a gyógyszert, de a fájdalom nem szűnt meg. Étvágyam nincs, lázam, hányinger, hasmenés nincs. Azt szeretném kérdezni hogy mi lehet a probléma és hogy lehet kezelni és mennyi ideig tarthat a gyogyulás? Válaszát köszönöm!
Tisztelt Uram!
Vérvételt és vizeletvizsgálatot is kellene végezni (vesekő is álhat panaszai hátterében). Ha panaszai továbbra is fennállnak mindenképpen mennjen visza orvosához. Attól függően, hogy mióta változó állagú a széklete (a hasi fájdalommal nagyjából egyidejűleg kezdődött vagy évek óta?) lehetne a fájdalom hátterében emésztőszervi betegséget keresni, illetve gasztroenterológushoz fordulni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 36 éves nő vagyok, januárban jobb oldali bordaív alatti fájdalom miatt történt vérvétel emelkedett májfunkciós értékeket mutatott: GPT 34, GGT 219, Alkalikus foszfatáz 340, Totál bilirubin 8, GOT 28. Hasi UH készült, ott minden negatív lett. Februári értékekben kis mértékű javulás volt látható: GGT 151, Totál bilirubin 10, Alkalikus foszfatáz 277, GPT 35. Márciusi érték GGT 190, Alkalikus foszfatáz 318, GPT 33. Történt Hepatitis vizsgálat is ami a kórházi laborunk szerint negatív lett, a cöruloplazmin 0.27, Összfehérje 75, Antinukleáris faktor viszont 159,8 lett. Ezután egy pontosabb laborvizsgálatot kértek a Pécsi Tudományegyetem laborjában, eredménye: ANA Screen 34.6, Kettősszálú DNS 4.7, Nukleoszóma 60.5. A hepatitis specifikus autoantitestek M2 negatív, SLA/LP WB neg, ACTIN WB kétes, Sp 100 pozitív, gp 210 pozitív! Ön szerint mit jelent ez az eredmény? Hepatitis? Egyéb panaszom a bordaív fájdalmon kívül és hogy fáradékonyabb vagyok nincs. Mivel lehet ezt kezelni, és gyógyítható-e? Kell-e a májból biopsziát venni? Válaszát köszönöm!
Tisztelt Hölgyem!
Mindenképpen tovább kell vizsgálni és sajnos elég nagy esély van arra, hogy májbiopsziát is kelljen végezni. A szóba jövő betegségek általában jól kezelhetők, de először a diagnózist kell felállítani. Jelentkezzen gasztroenterológusánál, hepatológusánál.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Vastagbél gyulladásom van, kb 5 éve Salofalkot, Kreont szedek erre a betegségre. Kb 2 hete bal oldalon csípő magasságában szúró fájdalmat érzek, és gyakran büfögök. Szedjem-e továbbra is a két gyógyszert vagy esetleg írassak mást ?
Tisztelt Kérdező!
Kérdését a gondozását végző gasztroenterológusnak tegye fel, ő tudja majd a helyes választ megadni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr, 33 éves fiam 2008 óta próbálja kideríteni spontán jelentkező rosszulléteinek okát, ami gyengeség, izgatottság, magas pulzus formájában tör rá. Miután a szakorvosi és műszeres vizsgálatok, valamint a laboratóriumi értékek alapján kizárták az ideg-, bél-, szív- és érrendszeri, a légzőszervi, szemészeti, fül-orr-gégészeti és pajzsmirigy elváltozást, diagnózis sem született. Évről-évre a vérvizsgálat magas és folyamatosan növekvő értékeket mutat: GPT 85-149-155 U/L (referencia tartomány 2-41); GOT 37-67-71 U/L (2-37); GGT 150-216-232 U/L (4-50) Triglicerid 3,53-3,64-4,03 mmol/L (<1,85) Thyreoglobulin 402-624,3-839,4 ug/l (1,40-78) TSH, fT4 a referencia tartományon belül az alsó határ , fT3 a felső határ közelében. Ami fontos: a fiam helyesen táplált, egészséges környezetben él születése óta, nincs káros szokása, egyáltalán nem fogyaszt alkoholt és nem dohányzik. Az epizódikus rosszullétek nem szünnek, mit tehetnénk?
Tisztelt Kérdező!
Sajnos ennyi adat alapján nem tudom, hogy mi lehet a panaszok oka, de nagyon kicsinek tartom a valószínűségét annak, hogy a panaszok és májenzim eltérések között összefüggés legyen.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Üdvözlöm Doktor úr! Ön szerint erős laktóz-érzékenység esetén érdemes-e valamilyen laktáz tartalmú gyógykészítményt szedni, a tünetek teljes kiküszöbölése végett és ha igen, akkor Ön melyik terméket javasolja? Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelt Uram!
A laktáz szedése helyett inkább a laktóz kerülését javasolom. Amennyiben mégis laktáz pótlására szorulna, akkor a gyógyszernek minősülő és sajnos vényköteles készítményt javasolom. A nem gyógyszernek minősülő gyógyhatású termékek vagy táplálékkiegészítők lazább kontroll alatt állnak, de természetesen nem vénykötelesek. 
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Vastagbél kolonoszkópos polipeltávolítás első alkalommal 1987-ben történt, azóta időszakos, rendszeres kontroll, több alkalommal polipeltávolítás történt. Szövettan minden esetben negatív. Életkorom 68 év, néhány éve IBS utolsó kontroll 2009.09, kilégzési teszt negatív a szigmában 1-1 kis békés divertikulum nyílás, anus belső részén kis nodusok egyéb kóros látótérbe nem került, polipeltávolítás nem történt. Esedékes kontroll 2012 évben. A múlt év első felében gyakori, napi többszöri, nehéz puffadásos, görcsös székelési panaszaim jelentkeztek. Proktológiai vizsgálat eredménye rectoscop 20 cm-ig felvezetve kissé vérbővebb nyálkahártya, jelentősebb kóros nem látható. Panaszaim oly mértékben fokozódott (napi akár 8-10 alkalommal is kevés mennyiségben), hogy életminőségemet teljesen lerontja. Heti egy vagy két alkalommal hashajtót használok (Dulcolax). Sikeres ürítés esetén a nap további részében panaszmentes vagyok. Jellemző genetikai háttérről nem tudok, súlyom tartom. Étrendem többségében rostos, esetenként baromfi zsírmentesen elkészítve, átlagában sok folyadék. Friss labor leleteim teljes vérkép, vizelet, ideális értékhatáron belül. Széklet vér kimutatás negatív. Széklet emésztettség: barna pépes széklet kevés keményítő szemcse zsírcseppek néhány emésztett izomrost, növényi rostok. Főétkezéseknél napi 3x1 Pangrol 2500 kapszulát szedek, további gyógyszereim: Lotensin, Merckformin. Hasi UH: hepar mk. lebenye megnagyobbodott, steatosis hepatis. Felmerült a gondolat, székelési nehézségeimnek részben a máj állapota, vagy lelki pszihés egyensúly zavara is lehet. Kérdésem, milyen lehetőségek vannak panaszom enyhítésére esetleg gyógynövény készítmények hozhatnak kedvező változást vagy egyéb szintetikus készítmény. Köszönettel várom szíves válaszát.
Tisztelt Uram!
Panaszát okozhatja a korábban már diagnosztizált irritábilis bél szindróma (IBS). Azt javasolom, hogy keresse fel gasztroenterológusát, hátha indokoltnak tartja a 2012-re tervezett vastagbéltükrözés, colonoscopia korábbi elvégzését. A metformin (Merckformin) is okozhat hasmenést.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Üdvözlöm! 27 éves nő vagyok, 3 éve túl gyakran megyek WC-re, fel vagyok puffadva és fáj a hasam, napi 3, de van napi 7-8 alkalom is. Narancssárga színű mindig és néha nagyon nagy mennyiségű, szerintem zsíros, mivel nehezen törölhető. Megelőzi ezeket az alkalmakat egy erős hasi görcs. A vizeletem is napi 10-szer van, sokszor érzek hólyaggyulladásszerű tüneteket, de van hogy elmúlik magától. Volt amikor 3 hónapig kaptam rá antibiotikumokat mert nem múlt. Vékonybél boholy atrophiám van, de nem vagyok lisztérzékeny. H2 kilégzési teszt értéke 98 ig ment fel, de nem vagyok laktóz érzékeny sem, Normixot írt fel a gasztroenterológusom. Kreont is szedek háromszor és Controlocot egyszer. Nagyon alaposan kivizsgáltak. Más vizsgálat már nincs hátra.Tűrhető a helyzet, de nem vagyok teljesen rendben. Miért nem normális a székletem, mitől puha mindig és olyan mintha sárgarépát ettem volna? Alkoholt nem iszom, nem kávézom, viszont dohányzom. A vérvételekből gondolom mindent meg tudnak állapítani ami ehhez kapcsolódik, meg a tükrözésekből.Elégedett vagyok gasztroenterológusommal, vissza kell mennem 4 hét múlva. Ki tudnak találni valamit vagy lesz még újra tükrözés? Üdvözlettel:Milaxxx
Tisztelt Hölgyem!
Sajnos a leírtak alapján nem tudok Önnek egyérelmű választ adni, ahhoz ismerni kellene az összes vizsgálati eredményét. Mindenképpen abból kellene kiindulni, hogy ha nem lisztérzékeny, akkor mi a boholyatrophia oka és ha nincs tejcukor intoleranciája, akkor miért kóros a hidrogén kilégzési teszt eredménye. A vékonybél boholyatrophiának természetesen más oka is lehet, de az a kérdés merül fel bennem, hogy mire alapozva zárták ki a lisztérzékenységet, coeliakiát.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Kb. 3 éve diagnosztizálták nálam a GERD-et, szedek rá Controloc 40 mg-os tbl.-t, 2x1-et írtak fel, de csak ritkán kell így alkalmaznom, csak este veszek be 1-et, valamint mellé szedek Quamatel 40 mg 1x és egy speciális savkötő port azt is főleg este lefekvés előtt 1 kv-s kanállal. Volt egy ideig éjszakai apnoém, de már csak nagyon ritkán fordul elő, akkor ha ideges vagyok. A kérdésem az lenne, hogy ugyan van már két szép fiacskám, de nagyon szeretnék még egy babát vállalni. Viszont nem tudom, hogy lehet-e ezeket a gyomorsavtermelést csökkentő gyógyszereket szedni a terhesség alatt. Semmilyen más alternatíva nem segít a refluxomban, ezért kell a gyógyszer. 36 éves leszek. Próbáltam már diétázni, életmódot váltani, rengeteg gyógyvizet kipróbáltam, stb., de csak a fent említett kombináció oldja meg a tüneteimet. Hiatus herniám is van, de nem nagy. A másik kérdésem az lenne, hogy olvastam a legújabb reflux műtétről, (TIF) amit endoszkóposan csinálnak, s az a lényege, hogy beültetnek egy billentyűt vagy helyreállítják a régit. Szóval nem tudja-e, hogy hol végeznek itt magyarországon ilyen beavatkozást? És hogy az OEP támogatja-e? Válaszát köszönöm. Tisztelettel: Fné Hajnalka
Tisztelt Hölgyem!
A terhesség alatt gyomorsavtermelést csökkentő gyógyszert lehet szedni, abban az esetben a várható haszon nagyobb, mint a lehetséges kockázat. Ha egy terhes nőnek nagyon kifejezett panaszai vannak, melyek az életminőségét számottevően rontják és a savkötők nem csillapítját a panaszait, akkor szedhet gyomorsavtermelést csökkentő (H2-receptor blokkoló, proton pumpa gátló) gyógyszert. Ezen gyógyszerek alkalmazási előiratában többnyire az szerepel, hogy terhesség alatt nem szedhetők. Ami  a transoralis incíziónélküli fundoplicatiót (TIF) illeti, tudomásom szerint nem végzik Magyarországon. Laparoscopos fundoplicatiót viszont végeznek és egyes sebészi vélemények szerint ennek eredménye megbízhatóbb mint a szájon át végzett endoscopos beavatkozásé.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Üdvözlöm! 30 éves nő vagyok, május eleje óta véres-nyákos volt a székletem. Volt már aranyerem, azonban ez nem olyan volt. Hasi ultrahangvizsgálatom negatív lett, a vérvizsgálatok közül egyedül a süllyedésem volt magas. Néztek egy CEA szintet is, ami szintén teljesen normál szinten volt. Mivel hol volt a székletemben továbbra is véres nyák, hol nem, így colonoscopiát kellett csinálni. 1 cm-es polipot szedtek le a vastagbél és végbél találkozásánál, amit szövettanra küldtek. Most ennek várom az eredményét. Sajnos az én anyukám ágán szinte mindenkinek vastagbélrákja volt. Kérdéseim: mennyi idő alatt alakul ki a polip ilyen méretre kb.? Gondolom javasolt a vastagbéltükrözés időnkénti elvégzése. Mennyi időközönként? Ez nem rák ugye, csak azt megelőző állapot? 30 évesen nem korai még ez? Nem lehet ez ellen védekezni valahogy, étel, gyógyszer? Ráadásul én világ életemben rostosat ettem: rozsos dolgok, rengeteg gyümölcs, zöldség. Emellett rengeteget sportolok. Nagyon köszönöm a választ.
Tisztelt Hölgyem!
Az 1 cm átmérőjű polyp csak kivételesen ritkán rosszindulatú. A szövettani vizsgálat szinte mindig a jóindulatú daganatnak számító adenoma diagnózisát állítja fel, ami rákmegelőző állapotnak számít. Többféle adenoma lehet, bennük különböző mértékű sejtelfajulással. Ezek és a polypok száma, illetve mérete szabja meg a javasolt kontroll időpontját. Sajnos a vastagbélrák halmozott családi előfordulása fokozott rizikótényezőt jelent, különösen, ha fiatal korban fordultak elő a vastagbélrákos esetek. Ez a fokozott rizikó magyarázhatja, hogy miért lépett fel 30 éves korban ez az elváltozás. A rostdús étrend és a rendszeres sportolás csökkenti a vastagbélrák kockázatát, de azt kiiktatni nem tudja.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Jónapot kivánok Doktor Úr Kb. másfél hónapja nehezen ürítek székletet hashajtóval működik a dolog de mivel édesanyám is egészségügyben dolgozott azt mondja hogy a folyamatos gyógyszer sem tesz jót. Úgy érzem hogy már majdnem kiérne a széklet, de nem tudom kierőszakolni. A baj az, hogy az olyan vizsgálatoktól mint vastagbéltükrözés, beöntés és hasonlók eléggé félek mert alacsony a fájdalomküszöböm. Ön mit javasolna mit tegyek? Maradok tisztelettel HR
Tisztelt Uram!
Ha Ön 50 éves elmúlt (ha a családban fiatal korban vagy halmozottan vastagbélrák fordult elő, akkor fiatalabb életkor esetén is), akkor panasza miatt valóban indokolt a vastagbéltükrözés, kolonoszkópia elvégzése. Ezt altatásban is el lehet végezni, így nem jár fájdalommal.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! Lisztérzékenységi vizsgálatot csináltak nálam. A következő értékek jöttek ki, az interneten nem találtam referencia értékeket. EMA IgA negativ tTG IgA 0,6 U/ml tTG IgG 0,6 U/ml lehet ez lisztérzékenység? Panaszaim evés utáni hirtelen puffadás, hasmenés jellegű széklet. Alkarban csontritkulás, erős, szinte pótolhatatlan vashiány. Kor 40 év. Üdvözlettel: Zsuzsa
Tisztelt Hölgyem!
Panaszait valóban magyarázhatná lisztérzékenység. Az anti t-TG értékei normálisnak tűnnek, de minden módszernek, laboratóriumnak megvannak a saját értékei és azokhoz kell viszonyítani. Ugyanakkor a negatív szerológiai eredmény nem zárja ki a lisztérzékenység, coeliakia lehetőségét. Az Ön esetében mindenképpen el kellene végezni a patkóbél/vékonybél szövettani vizsgálatát is, jelentkezzen újból gasztroenterológusánál.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr! Nyombélfekélyem van, szövettani eredményemen ez olvasható: chronikus gastritis enyhe aktivitással, a lamina propriában dominálóan mononuclearis sejtes beszűrődés látszik enyhe aktivitással. Nagyon kérem mondja el mit jelent ez!?? Mi az a sejt beszűrődés? Előre is köszönöm. Tisztelettel HI-né
Tisztelt Asszonyom!
A nyombélfekély legfontosabb kóroki tényezője a Helicobacter pylori nevű baktérium, ami a gyomornyálkahártyában telepszik meg és itt gyulladást is okoz. A mononuclearis sejtes beszűrödés, nem jelent mást abban a szövegkörnyezetben, mint a fehérvérsejtek egyik típusának a jelenlétét a gyulladt gyomornyálkahártyában. Nincs különösebb jelentősége és nem ad okot aggodalomra.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán 
 
Tisztelt Doktot Úr! 27 éves vagyok és 2009 őszén kezdődtek panaszaim, amikor fél évet az USA-ban töltöttem és az amúgy körültekintően egészséges táplálkozásom csorbát szenvedett. Kint tartózkodásom közepén nagyjából 3 hónapra ágynak estem valószínűleg influenzával, ezt lényegében vitaminokon és lázcsillapítókon vegetálva küzdöttem le. A betegséghez néha elég erős gyomorgörcsök társultak. Emellett jellemzővé vált a puffadás, fokozott bélgázképződés, amit kezdetben az igen megnövekedett tejfogyasztásnak tulajdonítottam - reggeli műzli... + édesanyám sem tud tejet fogyasztani -, de ennek felfüggesztése után sem javult a helyzet. Hazatérésem után nem sok javulás állt be. A most jellemző panaszok: rossz lehelet, reggel a nyelven is van lepedék, puffadás, néha a vacsorához nincs is kedvem, mert noha éhes vagyok, olyan mintha úgy kéne magamba erőltetnem - gázképződés - "bugyborékolás" a hasban, néha összerándulások érzése főleg táplálkozás után, mintha mocorogna az egész bélrendszer - néha hasmenés, de sokkal inkább jellemző - főleg reggel - egyfajta székelési inger, ami viszonylag ritkán eredményez hasmenést, noha előzetesen ehhez hasonló az érzés. Összességében megállapítható, hogy átlagosan hígabb, bűzösebb széklet. - szúró, görcsszerű fájdalom nem a gyomorban, sokkal inkább alhasi tájon, a köldök alatti sávban. Néhány kirívóan fájdalmas, kifejezetten görcsös alkalom azt engedi sejtetni, hogy a zöldségeket rosszul viselem. Édesanyám ágán jellemző a gyomorsav túltengés, ezért első gondolatként Controloc-ot kaptam pár hónapja. Ez annyit elért, hogy reggel bevéve nem fáj a hasam úgy estig, illetve többnyire megszüntette a kellemetlen bélgáz képződést, de este gyakran előfordul a már említett hasfájás. Elmentem egy candida szűrésre egyéb tényezőket is figyelembe véve (hajhullás, zsírosodás, gyakori fejfájás, ingadozó hangulat, koncentrációs problémák), de ez egyértelműen negatív lett. Más okból voltam februárban egyéb vizsgálatokon - vérkép, ultrahang: vesék, epe, máj, has), ezek mind rendben voltak. Azt tudom magamról, hogy nagyon sok dolgon képes vagyok stresszelni, és hogy csecsemő korom óta alvási problémáim vannak, amennyiben ezek relevánsak lehetnek... Gyógyszerérzékenységem nincs, nem szedek semmit rendszeresen, sportolok, beteg a fenti két évvel ezelőtti eset óta nem voltam, jó erőnek örvendek, elgyengülést, egyéb panaszt nem tapasztalok. Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Uram!
Sajnos szertágazó panaszait hosszú levele ellenére sem tudom pontosan megítélni. Valami mégis azt súgja, hogy irritábilis bél szindróma állhat a háttérben. Ehhez gyakran társul funkcionális diszpepszia is, ami felhasi panaszait, fájdalmait, a Controloc kedvező hatását magyarázhatná. Azt javasolom forduljon személyesen gasztroenterológushoz panaszai pontos tisztázása és esetleges további vizsgálatok szükségességének elbírálása céljából. 
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 26 éves nő vagyok, pár szóban az előzmény: tavaly júliusban műtöttek epével, eltávolították az epehólyagomat, hamar rendbe is jöttem a műtét után, nem jelentkezett semmilyen emésztési probléma. Idén januárban volt egy rosszullétem, epét hánytam, utána pedig mégegyszer tavasszal. 3 hete ismét jelentkeztek a tünetek, sokat hánytam epét és gyomorsavat is, a hasam is ment, mindez iszonyú szédüléssel társult. Felkerestem a sebészt, aki műtött, megnéztek UH-n, de nem találtak semmit sem, vírusra gyanakodtak. Pár napja megint rosszul lettem, és egy epeműtét előtti görcs kapott el. Tegnap belgyógyászhoz mentem, aki vett vért, ismét UH, ahol vesekövön kívül nem találtak semmit sem, ezért gyomortükrözést is végeztek. Tele volt a gyomrom epével és gyomorsavval és kiderült, hogy refluxos lettem, epés refluxot állapítottak meg. A gyomortükrözést végző doktornő nem volt közlékeny. Fel fogok keresni egy gasztroenterológust, de előtte írni szerettem volna Önnek. A kérdésem a következő. Kaptam két gyógyszert, Motilium-ot és Controloc-ot. A Controloc helyett Pantacid Flux-ot adtak a gyógyszertárban, mert a Controloc drága. A gyomortükrözést végző doktornő csak annyit mondott, ha elfogy, írassak a háziorvossal. Ezeket a gyógyszereket meddig kell szednem? Kell újból gyomortükrözésre mennem, hogy az alapján mondják-e meg, hogy elhagyhatom-e a gyógyszert? A gyomortükrözéskor az is kiderült, hogy a cardia feledt gyulladt, a gyomromban is van gyulladás. Ezek a gyógyszerek gyulladáscsökkentő hatással is bírnak? Elmúlik a gyulladás idővel? Tényleg tele vagyok kérdőjellel erről az egészről, és 2 hét múlva tudom csak felkeresni a másik gasztroenterológus doktort. Ezeknek a gyógyszereknek a hosszantartó szedése nem fog okozni valami problémát? Mi történik, ha mondjuk 2-3 hónap után abbahagyom a szedést? Lassan kisbabát is szeretnénk és azt olvastam a betegtájékoztatón, terhesség alatt nem szedhetőek ezek. Lehetséges, hogy ez az epés reflux még csak kezdeti stádiumban van, és idővel elmúlik? Köszönöm szépen előre is a válaszát! "Egy fiatal refluxos"
Tisztelt Hölgyem!
Számomra bizonytalan, hogy panaszait egymagában reflux betegség, illetve epés reflux okozza-e vagy valami más is van még, ami egyelőre még nem derült ki. A Motilium a gyomor-bél tartalom megfelelő mozgását segíti elő, a Controloc a gyomorsavtermelést csökkenti. A Controloc drága, de jó gyógyszer. Ha reflux betegsége, illetve epés reflux áll csak a háttérben, akkor javulás várható, esetleg kevés módosításra szükség lehet még kezelésében. A kezelés javasolt időtartama változó a kórlefolyástól függően. Van aki 3 hónapig szed gyógyszert, van aki élete végéig (jól tolerálható gyógyszerek). A gyomorsavtermelést csökkentő gyógyszereket is lehet szedni terhesség ideje alatt, de csak orvosi javaslatra, a várható előny és kockázat mérlegelését követően.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Kb. 1 éve fennálló epés panaszaim vannak. 1 éve tipikus jobb bordaív alatti görccsel és hányingerrel kezdődtek a panaszaim nehéz zsíros étkezést követően. Ez pár nap múlva rendeződött, de kb. 1 hónappal később ismétlődött. Azóta egyre gyakrabban jelentkeznek panaszaim, sőt már napi szinten jelen van jobb bordaív alatti szurkálás, bőrön égő érzés, vagy köldök fölötti tompa fájdalom, hányingerrel. Étvágyam alig van, sokat fogytam. UH és izotópos vizsgálat negatív lett. Sajnos családomban anyai ágon epekő mindenkinél jelen volt (jelenleg 33 éves vagyok). Kérdésem, hogy diéta ellenére miért lehetnek állandó panaszaim, illetve Rowachol szedése ellenére? A kávé valóban rontja a tüneteket? Válaszát előre is köszönöm: Anita
Tisztelt Hölgyem!
Laboratóriumi vizsgálatot is érdemes lenne végezni, leginkább azért, hogy a kiderüljön normálisak-e a májenzimei. Ha kórosak lennének, akkor ott a magyarázat a diéta ellenére jelentkező panaszokra. Ha normálisak, akkor érdemes végiggondolnia gaszroenterológusával, hogy nem állhat-e más betegség (pl. gyomor, patkóbél, övsömör) a panaszok hátterében. Epeköves betegeknél, de epekő nélkül is előfordul az epehólyag és az epeutak izomzatának rossz működése, ami epegörcshöz hasonló fájdalmakat okozhat. Ennek ki kellett volna derülni izotópos vizsgálata során. Igen, a kávé ronthatja a panaszokat.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Két gyermekem van. Mindkettőnél a terhesség alatt erőteljesen emelkedtek a májfunkciós értékeim. Így GOT 260, GPT 360, AP 764. A GGT normális maradt. Besárgultam, viszkettem, és erős méhösszehúzódásaim voltak, ami miatt mindkét gyerekem koraszülött lett. A nőgyógyász azt mondta a méhösszehúzódásokat és a koraszülést is a vérben lévő epesavak okozzák. Semmilyen gyógyszert nem kaptam, de szülés után 8 héttel teljesen normálisak voltak a leleteim. A családban jellemző a májbetegség. Szinte mindenkinek van epeköve (enyémet megoperálták), és szklerotizálo kolangitisz is előfordult. Mindezek alapján a nőgyógyász nem javasolta a harmadik gyereket, mert szerinte lehet, hogy nem csak terhességi kolesztázisom van, hanem valami más májbajom, ami hormon hatásra aktivizálódhat. Mivel mindkét esetben csak a terhességhez kötődött a májenzim emelkedés és azóta is tökéletesek a leleteim, én terhességi kolesztázisnak gondolom a bajom. Olvastam, hogy az Ursofalk gyógyszer segítségével ezt jól karban lehet tartani. Nagyon szeretnék még egy gyermeket. Doktor Úr szerint a bajom terhességi kolesztázis volt-e, vagy van más lehetőség a leleteim alapján? Jó-e az Ursofalk nevű gyógyszer terhesség alatt? Mit tehetek még, hogy az esetleges terhesség alatt védjem a májam?
Tisztelt Hölgyem!
Nőgyógyászának felvetése nem alaptalan, ennek ellenére azt gondolom, hogy nagyon nagy eséllyel csak terhességi cholestasis áll a két terhessége kapcsán észleltek hátterében. Egy hepatológiai vizsgálattal célszerű lenne ezt megerősíteni. Az Ursofalk nevű gyógyszer nagyon kedvező hatású terhességi cholestasisban a viszketés és a laboratóriumi eltérések szempontjából, de a koraszülést és egyéb magzati problémákat nem biztos, hogy megelőzi. Ezért terhességi cholestasis esetén, Ursofalk kezelés ellenére, ma is gyakran javasolják a terhesség befejezését a 37-38. héten.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr, 28 éves férfi vagyok. Idén januárban mononukleózisom volt, napi 3-4 Cataflamot és 2 Aktil Duo-t szedtem másfél héten keresztül. Az előbbit azért, hogy tudjak nyelni, az utóbbit pedig azért, mert először egy egyszerű torokgyulladásnak diagnosztizálták. Az eset óta rendszeres hasfájásom, hasmenésem van. A hasfájás nem éles, szúró fájdalom, inkább egy kellemetlen érzés, ami főleg alhasnál és vastagbél környékén jelentkezik. Véres széklet nem volt, viszont egy ideje egy átlátszó, gennyszerű váladék is megjelent a székletem mellett, így felkerestem egy gasztroenterológiai szakrendelést. Vastagbéltükrözést nem végeztek, de székletminta ÁNTSZ-es vizsgálatával megállapították, hogy Clostridium difficile fertőzésem van, a Helicobacter pylori negatív lett. A diagnózis szerint a fenti antibiotikum okozta vékony és vastagbélgyulladásom van, a fertőzésre Kliont írtak fel, 10 napon keresztül szedtem 2x2-t. Egy darabig határozottan jobban voltam, de a kúra lejártával a panaszaim újra előjöttek. Menjek vissza a gasztroenterológushoz vagy kezdjek el valami komoly diétát? Kórelőzményként egy tavaly augusztusi durva gyomorrontást tudok megemlíteni, ami miatt végbélnyílási trombózist kellett eltávolítani, a felépülés után a proktológus vastagbéltükrözést hajtott végre, kb. 8 cm hosszú szakaszon gyulladást állapított meg és erre valamilyen kúpot kaptam.
Tisztelt Uram!
A Clostridium difficile okozta antibiotukum asszociált colitis vagy pseudomembranosus colitis gyakran kiújul az első antibiotikus kezelést követően. Ilyenkor, ha a klinikai kép nem súlyos, akkor meg kell az első kezelést ismételni. Ha ezt követően is kiújulna a Clostridium difficile fertőzés, akkor vancomycin nevű antibiotikummal kell egy harmadik kezelést végezni. A történetben az a zavaró és bizonytalan pont, hogy a proktológiai vizsgálata kapcsán vastagbéltükrözést vagy végbéltükrözést végeztek-e Önnek és vajon milyen súlyosságú volt a talált gyulladás, volt-e szövettani mintavétel. Ezek ismeretében lehetne eldönteni, hogy kell-e az Ön esetében vastagbéltükrözést végezni most. Mindenesetre, ha a harmadik kezelést követően is kiújulnak panaszai, akkor, mindenképpen javasolom, hogy gasztroenterológusa colonoscopiát végezzen, mert a Clostridium difficile okozta fertőzés néha idült gyulladásos bélbeteghez - colitis ulcerosához, Crohn-betegséghez - társul.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! Február óta több vizsgálaton mentem végig. Labor, gyomortükrözés, nyelés röntgen, pajzsmirigy ultrahang, mellkas röntgen, teljes hasi ultrahang, minden negatív kivéve a gégészet, ahol gége ary tájak kifejezetten hyperémiás, valamint gasztroenterológia és nyelésröntgent egybevéve non erosiv reflux.Tüneteim egyre rosszabbodnak, kezdetben fájdalmas nyelés, majd öt hete egy gyógyszer bevétele közben először éreztem elakadást bal oldalon, fuldoklással egybekötve, majd darabos ételek nyelése után mindez ismétlődött. Sürgősségin kötöttem ki nem egyszer, semmi idegen testet nem találtak. Utolsó gasztroenterológus eosinophil-allergiás oesophagitisre gondol, jelen pillanatban nyaki és mellkas CT-re várok. Refluxra kapott gyógyszerem lenyelni nem tudom, Maalox szirupot iszom, ami viszont a gégém irritálja. A táplálkozást illetőleg a gégész átmenetileg azt tanácsolta nyeljek a jobb oldalon, valamint fogyasszak pépeset.Tüneteim között szerepel még a torokból fülbe sugárzó fájdalom, torok égető érzése gége tájékon, megmagyarázhatatlan bizsergő olykor viszkető érzés torok, nyelőcső tájékon.
Tisztelt Asszonyom!
Nem gondolnám, hogy újabb keletű panaszait nem erosiv reflux betegség okozná. Magam is fontosnak tartom a nyaki CT vizsgálatot, de ha nem derülne ki kóros, akkor a nyelés röntgent, illetve a gyomortükrözést meg kellene ismételni. Az eosinophiliás oesophagitis is gyomortükrözés során a nyelőcsőből vett biopsziás mintából állapítható meg, de kis esélyét látom annak, hogy ez okozná panaszait. Úgynevezett Zenker-diverticulum is állhat a háttérben, bár ennek ki kellett volna derülnie a nyelés röntgen során, a nyaki CT mindenesetre tisztázni fogja. Ha nincs ezek után se eredmény, akkor a gasztroenterológus, a fül-orr-gégész, röntgen orvos stb. egymással való konzultációja vihet előre.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán  
Kedves Doktor Úr! Segítségét szeretném kérni, mert nagyon tanácstalan vagyok! Férjemet januárban mûtötték, epehólyag eltávolitást végeztek. Azóta is diétázik, egészségesen él. Panasza nincs, rendben van a mûtét óta, csak a vérben az amiláz értéke 150 U/L. A vizeletben az amiláz és a lipáz is normál értéket mutat. Ön szerint ez az emelkedett amiláz érték mire utalhat. A férjem sebésze hasnyálmirigy mûtétet javasolt, ha 3-4 hónap alatt az amiláz értéke nem megy le 100 U/L alá. Ön szerint szükség van erre? Mit lehet ilyenkor csinálni! Tisztelettel: B.Gyöngyi
Tisztelt Asszonyom!
Ha férjének nincs panasza és a laboratóriumi leleteiben is csak ez az egy, enyhének mondható, eltérés van, akkor nyugodtan várhatnak. Epeköves betegekben néha az epevezetékbe is kő kerül és ez okozhat hasnyálmirigy gyulladást (magasabb amiláz értéket), ilyenkor általában fájdalom és májenzim eltérés is van. Érdemes egy kontroll hasi ultrahang vizsgálatot is elvégeztetni, ha esetleg a műtét után erre még nem került sor. De az is lehet, hogy férjének az amiláz értéke mástól magasabb. Keressenek fel egy gasztroenterológust is. A műtét lehetőségének elhangzása miatt ne aggódjanak, mert hasnyálmirigy műtétet csak alapos kivizsgálás és megfontolás után végeznek.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Üdvözlöm! A páromról 2 hónapja derült ki, hogy állítólag Crohn-betegsége van (görcsös hasmenés, véres széklet). Szövettani mintát 5 bélrészből vettek, ami azt mutatta, hogy nem Crohn-betegsége van. Mikor megkérdeztem a párom gasztroenterológusát, mégis azt mondta, hogy Crohn-betegsége van, mert minden más vizsgálat azt mutatta, hogy Crohn-os csak a szövettan nem. Dr úr szerint Crohn-betegségről van szó vagy valami másról? Megbízható a szövettan vagy nem? Félre diagnosztizálhatják? Előre is köszönöm! Tisztelettel: Edina
Tisztelt Hölgyem!
Vastagbéltükrözés, colonoscopia során vett szövetmintákban Crohn-betegség esetén nem mindig láthatók az arra jellemző elváltozások. De természetesen, ha a mintát szemmel láthatóan kóros részről vették, akkor a szövettani vizsgálatnak nem lehet negatív az eredménye, hanem valamilyen kóros elváltozásokat mutatni fog. A tapasztalt patológus ezek alapján olyan véleményt is mondhat, hogy a Crohn-betegségre jellemző eltérések nem láthatók ugyan, de a szövettani eltérések alapján a páciensnek lehet Crohn-betegsége. Ha tehát minden (panaszok, fizikális vizsgálat, UH, CT , endoscopos lelet) Crohn-betegségre utal, de a szövettani vizsgálat nem találja a Crohn-betegségre specifikus elváltozásokat, akkor ennek ellenére - ahogy gasztroenterológusuk is mondta - valószínű, hogy mégis Crohn-betegségről van szó.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! 2 hónapja chronicus B hepatitist fedeztek fel a szervezetemben. A vírus szám 1100, azt mondták hogy nem aktiv a szervezetemben a vírus. Nem tudom mihez kezdjek vele, mert nem írtak fel semmilyen gyógyszeres kezelést és nem mondtak túl sokat, hogy mire kel vigyázni vagy kezelhető-e és menyit lehet ezzel élni.
Tisztelt Kérdező!
Túl kevés ez az adat, ahhoz, hogy megválaszolhassam a kérdéseit. Ha a mennyiségi HBV-PCR szerint vírusszáma 1100 IU/ml, akkor az valóban alacsonynak számít és valóban többnyire nem igényel vírusellenes kezelést. De az sem közömbös, hogy milyen a vírusszerológiai vizsgálatok eredménye, milyenek a májenzimei és milyen stádiumban van a májbetegsége; ezeket tisztáznia kellene hepatológusával vagy gasztroenterológusával. Az biztos, hogy legjobb esetben is rendszeres hepatológiai kontrollt igényel.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor úr! Én csak azt szeretném kérdezni, hogy az ERCP során készitenek-e felvételt, és azt a beteg megkaphatja-e? Üdv: Angéla
Tisztelt Hölgyem!
Jó ha készül felvétel ERCP során, bár ez vizsgálóhelytől függő. Ha készül, akkor a betegnek joga van azt kikérni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Üdvözlöm! Kisfiammal, aki most 7 éves fodrásznál voltunk és belevágtak a fülébe ollóval, nagyon vérzett. Elkaphatott-e hepatitiszt? Válaszát köszönöm, nem szeretném kitenni felesleges vizsgálatoknak. Ez már kb. 1,5 éve történt.
Tisztelt Kérdező!
Sajnos ebben az esetben fennáll a lehetősége a hepatitis átvitelének. Ha már ennyi idő eltelt, akkor egy egyszeri vérvétellel eldönthető a kérdés. A hepatitis B és C vírus vizsgálatával egyidejűleg megnyugtató lenne a HIV fertőzést is kizárni (bár utóbbival való fertőződés ily módon nagyon valószínűtlen).
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 4-5 éve kezdődött a problémám, 2 évig naponta egyre többször mentem WC-re (2-3 szor), kevés volt és normális állagú. 2 éve pedig egyre többször és már nem formázott a székletem és csíp (volt napi 6-10 alkalom is). Vékonybél biopszián voltam gasztroenterológusnál, az derült ki hogy gyulladás van és bélboholy atrophia. A vérvételből nem igazolódott a lisztérzékenység. 2 hete gluténmentes ételeket eszek csak és nagyon sokat javult a helyzet, már nem zsíros a székletem és nincs maró érzés utána. Napi 2 alkalom. Szeretném megkérdezni hogy van-e erre valamilyen gyógyszer hiszen az erosiv lobosodást és boholyatrophiát nem lisztérzékenység okozza. A tejcukrot pedig 5 hete már kerülöm. Nyáron alig van ilyen gondom, mikor kiizzadom a folyadékot, a székletem is keményebb. A székletürítést mindig egy szapora pulzus előzi meg, pedig nem érzem magam feszültnek.
Tisztelt Kérdező!
Először is tisztázni kellene, hogy mi a panaszok oka és akkor lehetne pontos tanácsot adni, a teendőkkel kapcsolatban. Többféle vévizsgálat van a lisztérzékenység kimutatásásra, különböző az érzékenységük, egyik sem 100 %-osan megbízható. Ha látványosan javul a gluténmentes étrend mellett, akkor a negatív vérvizsgálati eredmény ellenére is állhat lisztérzékenység a háttérben. A kivizsgálás folytatását bízza gasztroenterológusra.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktor úr! Én egy négy hetes kismama vagyok. Olyan gondom van, hogy én 20 éve reflux beteg vagyok és szokott lenni vastagbél gyulladásom is. Ahogy kiderült a terhességem abbahagytam a gyógyszerek szedését (Zimpax 2x1, Dicetel 2x2) azóta nagyon szenvedek. Rengeteg a gyomorsavam, nagyon fáj a gyomrom és a vastagbelem. Nagyon fel van fújódva a hasam és úgy érzem, hogy remeg belül. A gasztroenterológusomnak nem sok ideje van rám és azt mondja, hogy nem adhat semmilyen gyógyszert. Én ezt el is hiszem, de a nőgyógyászom adott Tisacidot, Renniet még a Salvus vizet is megpróbáltam. Folyamatosan diétázom, de csak így is ülve tudok aludni. Kérem segítsen nekem ha lehetséges! Köszönettel
Tisztelt Asszonyom!
Terhességben valóban nagyon óvatosnak kell lenni a különböző gyógyszerek rendelésével, de ha a reflux betegség nagyon kifejezett tüneteket okoz, melyek az életminőséget nagyon rontják és az orvos úgy ítéli meg, hogy nagyobb hátrányt jelentenek a refluxos panaszok, mint a gyógyszerszedés potenciális mellékhatásai, akkor írhat gyomorsav termelést csökkentő gyógyszert.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám 53 éves, ezen a héten volt gasztroenterologusnál, magánrendelésen. A doktortól kapott otthon elvégezhető és kiértékelhető "vastagbél és végbél daganat kiszűrésére alkalmas" tesztet. A tesztet 3 egymást követő nap székletéből vett mintával kellett elvégezni. A pénteki és a szombati teszt eredménye negatív, a mai teszt eredményen azonban a kontroll csík mellett nagyon halványan megjelent a teszt pozítivitását jelző másik csík is, ami azonban most, pár órával a teszt elvégzése után teljesen eltűnt. Kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e, hogy a 3. teszt is negatív, csak esetleg egyéb okok miatt (pl átnedvesedett a papír) volt látható a halvány csík. Illetve, hogy ha az első két napi teszt negatív lett, akkor hogy lehet, hogy csak a harmadik jelez pozítivitást. A gasztroenterológust azért kerestük fel, mert édesanyámnak gyakran zsíros, olajos ételek után fáj a gyomra, inkább a gyomorszáj tájékán. Széklete állaga, színe normális, napi rendszerességű, ezzel nem volt sosem problémája. Tisztelettel N. Diána
Tisztelt Kérdező!
Vastagbélrák szűrésre reklámozott otthoni gyorstesztekből többféle is forgalomban van. Azt gondolom, hogy széklet vér kimutatására alkalmas gyorstesztet kaptak gasztroenterológusuktól. Ebben az esetben sajnos nincs ellentmondás abban, ha két negatív eredményt követően a harmadik napon pozitív eredményt látnak. A pozitív eredmény még nem jelent vastagbélrákot, a szűrővizsgálatoknak megvan a jól ismert hibahatáruk. Bár édesanyjának a panaszai nem jellemzőek vastagbélrákra, 50 éves életkor felett helyes szűrővizsgálatot végezni, különösen akkor, ha a családban előfordult már vastagbélrákos megbetegedés. Azt is tudni kell, hogy a vastagbéltükrözés a legeredményesebb szűrővizsgálat a vastagbélrák kimutatásában és esélyének csökkentésében. Sajnos ez a legkellemetlenebb is, de a vastabéltükrözést bódításban vagy altatásban végezve a kellemetlenségek csökkenthetők.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Sajnos alkohol és C virus alapján lévő májzsugort diagnosztizáltak. A hasi vizenyőt vízhajtóval tartom kézben. Sajnos kezelést nem kaphatok az előrehaladott allapot miatt. Mi az a gyógykészitmény amivel tudnám segiteni a gyógyulást? Van-e esélyem rá? Honnan tudom, hogy aktív-e a virus? Mennyi esélyem lehet a további életre, ha kezelést nem kapok, és nem csak a transzplantációra gondolok. Lehet-e több évem még? Nagyon szeretnék még amig lehet élni, tudom vissza nem fordíthatom, de valahogy megállitható-e? Hallottam a rival complex termékről és a Regalenről. Tud esetleg ezekről valamit? Szedhetek egyszerre több vitamint (máriatövis, articsóka, Supradyn, Legalon). Megállitható e a virus kezelés nélkül? A vérerdményben mik azok amiből a vírus aktivitását látom. Köszönettel
Tisztelt Kérdező!
A legtöbbet azzal tud magának segíteni, ha nem fogyaszt alkoholt. Előrehaladott májzsugorodás esetén a vírusellenes kezelés valóban nem jön már szóba és a vírusszám meghatározásnak sincs értelme. A Legalont és a Supradynt érdemes szedni, a másik két kérdezett termék nem gyógyszer és bizonytalan információk alapján nem javasolom, hogy bármit is szedjen. Előrehaladott májzsugorodással is lehet évekig élni, de a betegség rosszabbodása esetén valóban csak a májátültetés segíthet.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
A növéremnek hepatitis C virus okozta májgyulladása van. A virusszám 3228630 indokolt-e az interferonos kezelés és a ribavirin tabletta. Fibrozis F3 A1-2. A másik kérdésem, hogy ezüst kolloidot szedhet-e ennek a betegségnek a kezelésére.
Tisztelt Kérdező!
A vírusszám és a fibrózis alapján indokolt a C vírus hepatitisz antivirális kezelése pegilált interferonnal és ribavirinnel. Nem ismerek olyan tudományos adatot, ami az ezüst kolloid C vírus hepatitiszben kifejetett kedvező hatását igazolná, de arról sem tudok, hogy ezt vizsgálták volna.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Kb. egy éve (a szülésem után egy évvel) küszködöm hasi fájdalommal, mely jobb bordaív alatt érezhető. A székletem többször váladékos, vagy ha laza, akkor előfordul mellette sárga epés-vizes váladék. Voltam hasi UH-on, vastagbéltükrözésen, gyomortükrözésen, ezek negatívak. A széklet leoltások szintén negatívak. Hasi CT annyit mutatott, hogy a májam meg van egy kicsit nagyobbodva és ciszták vannak benne. A problémám, hogy ezekkel a kisebb nagyobb fájdalmakkal el van az ember, de most már 3 napja folyamatos fájdalmam van jobb és bal bordaív alatt is mely a köldökömig sugárzik, és az egész hasam érezhetően forró. Voltam sürgősségi belgyógyászaton tegnap, ahol azt mondták, hogy laborom normális, széklet vér negatív, hasi UH szintén. Hazaküldtek egy savcsökkentő receptjével és hogy keressek fel egy gasztroenterológust. Sajnos azóta is fáj a hasam és olyan mintha az egész hasfalam égne. Nem tudom milyen vizsgálatokat lehetne még nálam végezni, de úgy érzem, hogy már kimerítették a lehetőségeket. Erős fájdalmaim vannak, de nem tudják mi lehet mögötte. El vagyok keseredve, hogy nem tudnak segíteni. Válaszát köszönöm: Éva
Tisztelt Hölgyem!
Néhány fontos vizsgálaton már átesett, úgyhogy tényleg az lenne a teendő, hogy felkeres egy gasztroenterológust a hasi ultrahangvizsgálat, hasi CT vizsgálat, gyomortükrözés, vastagbéltükrözés és vérvételi leletekkel.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
a párom májcirózisban betegedett meg. legutolsó vérképéből néhány érték. süllyedés 60, fehérv. 37.8 , tromboc. 110, ggt 380. iszonyú sovány, alig eszik és pszichésen is nagyon megváltozott. kórházat elutasít, gyenge, sokat alszik. mire számíthatunk, mit tegyek?
Tisztelt Hölgyem!
A fehérvérsejt száma nagyon emelkedett, aminek hátterében sürgős kezelést igénylő szövődmény/betegség is állhat (spontán bakteriális peritonitisz, tüdőgyulladás stb.). Az, hogy pszichésen nagyon megváltozottnak látja, úgynevezett hepaticus encephalopathia (májelégtelenséghez társuló tudatzavar) következménye lehet. Ez is kezelést igényel. Legalább a háziorvosnak meg kellene őt nézni és együtt megbeszélni a lehetséges teendőket: kórházi befekvés, gyógyszeres kezelés stb.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! Van egy gyönyörű 4 éves kisfiam, aki szinte miden hónapban legalább egyszer szenved a hányás, hasmenés és láz okozta panaszoktól. Január elején kórházba került szalmonella fertőzéssel ott elkapta a rotavírust is. Azóta is kétszer volt hasmenéssel, hányással, lázzal járó panasza, amit Normaflore-ral és diétával kellett kezelni. Sokat fáj a hasa és sokat hány pl. ha túrórudit eszik vagy kakaót iszik, és néhány csokoládé evése után is fájlalja a hasát. A háziorvos azt mondja "ez gyerek betegség". Nem tudom, de én szerettem volna kérni egy vizsgálatot amiből megtudnánk nincs-e táplálék felszívódási zavara a kisfiamnak. Azt szeretném kérdezni, ön szerint mit tegyek? Nagyon köszönöm a válaszát.
Tisztelt Hölgyem!
Azt javasolom, keressenek fel egy gyermek gasztroenterológust.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 3 hónapja,jobb borda ív alatt érzek fájdalmat, amolyan égő, nyomó érzés, hasmenésem van, és sokszor emésztetlen és nagy mennyiségű széklet távozik, naponta 3-4 alkalommal és mintha kaporhoz hasonló valami lenne benne, folyamatos diszkomfort érzés van a hasamban. Már volt: vékonybél passage, vastagbéltükrözés, gyomortükrözés, hasi ultrahangvizsgálat, mellkas röntgen, széklet tenyésztés, hidrogén kilégzési teszt, keményítő terhelés, teljes vérkép, MR, CT, minden eredmény negatív, panaszaim mégsem múlnak. Orvostól orvosig járok mégsem tudnak segíteni. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Hölgyem!
Ennyi információból lehetetlen kitalálni, hogy mi lehet panaszának az oka. Ahhoz alapos kikérdezés, vizsgálat és az eddigi leletek átnézése, esetleg újabb vizsgálatok elvégzése szükséges. Lehet, hogy ezt megtette már egy gasztroenterológus, de akkor bizonyára véleményt is mondott. Ha ezzel a véleménnyel nincs kibékülve, néha segíthet egy másik gastroenterológus véleményének a kikérése is.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy édesanyámnak aki 74 éves gyomor, hashártya carcinomát diagnosztizáltak, 1-2 nyirokcsomó érintettséggel. A májban, lépben, hasnyálmirigyben nincs daganat. Leukaemia betegségben is szenved 11 éve (vérképe az utóbbi időben rendben volt). Kemoterápiát javasoltak, mert már nem távolítható el a daganat műtéttel. Azt szeretném kérdezni, hogy van még értelme a kemoterápiával kínozni, várható valami javulás? Sokat fogyott, legyengült állapotban van. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Asszonyom!
A kemoterápia jó eséllyel lassítja édesanyja betegségének a progresszióját, növelheti a várható túlélést is, de mellékhatásokkal, a kórházi környezet kellemetlenségeivel, a kezelésekre való bejárás nehézségeivel jár együtt. Mindig egyénileg kell mérlegelni és a kezelőorvosnak a páciennsel, illetve hozzátartozóval együtt kell az esetenként nehéz döntést meghozni.
Üdvözlettel
dr. Péter zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Én Németorszagban lakom. Lassan 2 hete fajdalmam van bal oldalon a hasamban. Egy hete voltam a kórhazban ügyeleten. Egyből vizeletmintát es vért vettek tőlem. Megvizsgáltak ultrahanggal is. Az orvos azt mondta, hogy nem lát semmit. Gyulladásom sincs. De bent kellett maradjak a korházban. Infuzióra kötöttek, nem ehettem, nem ihattam semmit. Kb. másfél napig voltam így. Utána már lassan ihattam és ehettem is. Másnap hazaengedtek, de azóta is fáj, nyomó, néha szúró érzést érzek kb. a köldlköm mellett, valamikor az oldalam is fáj. Étvágyam van, széklet rendes. Maga szerint menjek el a háziorvoshoz? Válaszát elöre is köszönöm!!
Tisztelt Hölgyem!
Gondolom írtak zárójelentést amikor hazaengedték és ellátták tanácsokkal is. Ezekből kellene kiindulni. De természetesen, ha nincs jól , akkor az első a háziorvos az, akihez fordulni kell.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor úr! Körülbelül 3 hete coeliakia-t diagnosztizáltak nálam, mind vérből és biopsziából is egyértelműen kiderült (marsh 3b-3c)... most kezdem a diétát és az lenne a kérdésem, hogy a www.liszterzekeny.hu oldalon lévő adatok mennyire hitelesek az élelmiszer adalékanyagok szempontjából? Fent említett oldalon részletes leírást adnak mindenféle élelmiszer adalékanyagról, ám ez oldallal ellentétben az egyéb honlapok, fórumok, blogok nagymértékben eltérnek. Engem főként az "ízfokozók" ami többnyire Na-glutamát, a zselésítő anyagok és a maltodextrin érdekelne, ami az oldalon gluténmentesnek nyilvánított az egyéb hivatkozásokban pedig szigorúan tiltottnak számít. Vásároltam törzskönyvezett gluténmentes termékeket és gluténmentességük ellenére tartalmaznak na-glutamátot és maltodextrint is! Másrészt a diéta drasztikussága érdekelne, mert sok helyen olvasom, hogy a lisztérzékeny beteg tányérjai, evőeszközei nem érintkezhetnek olyan egyéb konyhai dolgokkal, amik hagyományos lisztekkel érintkeznek, bár ha jól tájékozódtam, akkor a kritikus bevitel 20 mg/testsúlykg (ez az érték ha igaz, akkor napi bevitelnek értendő vagy halmozódik a szervezetben?) Párkapcsolati hiedelmekről is olvastam egyéb oldalakon, ott azt írják, hogy ha partnerünk nem lisztérzékeny, akkor akár egy csók is komoly veszélyt jelenthet... ez valóban ilyen veszélyes, vagy ez is csak a misztifikumok közé tartozik? Üdvözlettel : Dávid
Tisztelt Kérdező!
A kérdezett honlapot megbízhatónak ismerem, magam is szoktam ajánlani lisztérzékeny, coeliákiás betegeimnek. Azért a lisztérzékenyek blogjain és fórumain is szerezhet hasznos információkat, pl. újonan megjelent élelmiszerekről, esetleges gluténnel "szennyezett" termékekről. Ez lehet az ellentmondás oka is, nevezetesen, az, hogy bizonyos gluténmentesnek gondolt élelmiszerekbe kis mennyiségbe belekerülhet glutén, ha nem megfelelően kezelik azokat. Egyébként biztos benne, hogy Na-glutamátot és zselésítő anyagot szeretne fogyasztani? Ami a párkapcsolattal kapcsolatos kérdését illeti, azt normális viszonyok között tekintse túlzásnak.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor úr! 3 hete estem túl a hányós-hasmenős víruson, utána 2 hétig náthás voltam. Azóta a gyomrom tompán fáj a gyomorszájamnál és jobb oldalon a bordáim alatt kicsit szúr, közben hányingerem is van. Refluxos is vagyok már évek óta. Igyekszem diétázni, kamilla teát inni. Ön mit javasol? Köszönettel: NL
Tisztelt Kérdező!
Ilyen rövid időre visszatekintő panaszok esetén még nem szükséges kivizsgálásba kezdeni, meg lehet próbálkozni tüneti kezeléssel. Tekintettel ismert reflux betegségére, előfordulhat, hogy vírusos megbetegedései refluxos panaszainak rosszabbodásához vezettek vagy a vírusos megbetegedések kapcsán szedett gyógyszerek mellékhatásáról van szó. Mindkét utóbbi esetben elég lehet a reflux betegsége miatt szedett gyógyszer ismételt elkezdése vagy adagjának átmeneti megemelése (ha így is naponta kétszer vesz be savtermelést csökkentő gyógyszert, akkor ne emelje az adagot gasztroentreológusának megkérdezése nélkül). 
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! 46 éves nő vagyok. Mindig szorulással küszködtem. 6 évvel ezelőtt nagyfokú puffadással, és csúnyán lepedékes nyelvvel kerestem fel az orvost. Volt ultrahang, vér, vizelet, széklet, kilégzéses teszt. Ez mind jó. Gyomortükrözésen reflux betegséget állapítottak meg, lisztérzékenység nincs. Vastagbéltükrözésen azt mondták, hogy hosszabb a vastagbelem és kanyargós. Végig szedtem a PPI palettát jóformán, tüneteim nem csökkentek. Évente van gyomortükrözés kontroll. Azt vettem észre, hogy ha rendben van a székletem, akkor ezek a puffadásos dolgok is elviselhetőek. Szeretném kérdezni, hogy Ön mit javasol? Már kipróbáltam a diétát, több rostot, gyümölcsöt, (ez utóbbiaktól rosszabb lett a puffadásom). Igazából nem szeretnék hashajtón élni. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Hölgyem!
Valószínűleg habituális székrekedésről van szó az Ön esetében és nem lesz könnyű megszűntetni. A diétás étrend (rostok, olajos magvak, szilva stb.) mellett fontos a rendszeres tesmozgás, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (esetleg gyógyvizek fogyasztása), a székelési reflex kialakítása (a napnak mindig ugyanabban a szakában, lehetőleg valamelyik étkezés után). A hashajtó tényleg nem jó megoldás, mert rendszeres szedése esetén hozzá lehet szokni. Ezt szem előtt tartva időnként, alkalomszerűen be lehet venni egy-egy adag hashajtót, ami átmenetileg segíthet.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves Doktor Úr! 19 éve fertőzőtt vért kaptam, amit decemberben diagnosztizáltak (hepatitis c). 2011 január 26-ától hetente egyszer Pegasys injekciót kapok hasba és naponta 3-3 Copegus 200 tablettát szedek. A kezelést nagyon nehezen viselem, hányinger, székrekedés, pszichikailag nullán vagyok. Nem tudom eldönteni van-e értelme folytatni, ezért szeretném a véleményét kikérni az eredmények alapján. S-AMS:1,57 ukat /l /0-1,5/,B(V)HB v Erytrocyte:29,4 pg /30-36/,B(V) Eo kvant.:31*10ˇ9/l /100-250/
Tisztelt Hölgyem!
A C vírus hepatitis kezelése rengeteg mellékhatással jár, kitartás és türelem szükséges a hónapokig tartó kezelés befejezéséhez. Ön még az elején tart, annyival tudom vigasztalni, hogy a mellékhatások egy jó része a kezelés folyamán fokozatosan enyhül. Mellékhatásként a különböző panaszok mellett a laboratóriumi leletek is rosszabbodhatnak, de a legtöbb esetben elég a gyógyszerek adagjának csökkentése és csak végső esetben kell abbahagyni a kezelést. Abban, hogy meddig érdemes folytatni a C vírus hepatitis kezelését, döntő szerepe van a kezelés folyamán (többnyire a 4., 12. és 24. héten) végzett vírus vizsgálatoknak (HCV-PCR). Sajnos a leírt laboratóriumi eredményeket csak részben értem és ahhoz, hogy biztos véleményt tudjak mondani még sok más információra is szükségem lenne.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Édesanyámnak hepatitis C vírus okozta fertőző májgyulladása van, most hagyhatja abba a kezelést két hónap múlva. Nővérem elment kivizsgáltatni magát, hogy nem kaphatta-e el. Az eredményen nem írják pontosan hogy pozitív vagy negatív, tehát meg kell csináltatni még egyszer. Neki van egy másfél éves kisfia, elkaphatta a terhesség illetve szülés alatt? Lehetséges hogy anyukám 25 évvel ezelőtt kapta el és tünetmentes volt?
Tisztelt Hölgyem!
A C vírus hepatitis esetében gyakran előfordul, hogy 25 év is eltelik, amíg a betegség valamilyen panasz vagy tünet folytán kiderül. Hepatitis C vírussal fertőzött anya terhessége, szülése során csak nagyon kis eséllyel fertőződik az újszülött, de ennek a lehetősége sajnos nem zárható ki.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Sajnos elhúzódó emésztési problémáim vannak, vagyis erős puffadással majd sárgás folyékony széklettel és jobb bordaív alatti gyenge tompa érzettel kezdődött, ami másfél hétig tartott, majd a diéta hatására 1-1,5 hétig teljesen tünet mentes lettem a székletem is normalizálódott. Közben kezdtem elhagyni a diétát és szinte egyből kezdődött minden tünet előröl. (A diéta közben rájöttem h. a lisztes dolgoktól puffadok, így lisztérzékenységre gyanakodtam.) Azóta folyamatos diétán vagyok de a hasi diszkomfort érzetem hullámzóan megmaradt, a székletem puha, általában középbarna néha sárgás. A háziorvos epe problémára gyanakodott, a vérképem normális, a hasi UH szerint minden negatív volt kivéve a májamban találtak egy 24 mm hosszú ovális haemangiomát. Közben voltam gyomortükrözésen ahol nem találtak kóros elváltozást, vettek mintát a patkóbélből aminek másfél hét múlva lesz csak eredménye. A hasmenések és a diéta következtében közel 7 kg-ot fogytam idáig de úgy vettem észre ha eszek eleget akkor most szinten tudom magam tartani - most 70 kg vagyok / 176 cm / 43 éves / ffi. A gasztroenterológus véleménye dysplasia. A jobb bordaív alatti tompa érzés (nem fájdalom) most szinte teljesen megszűnt viszont egy felhasi puffadás vagy nyomás érzés középtől jobb irányba megmaradt, főleg ülés és a has összenyomódásakor. A családomban nem volt májbetegség sem daganatos betegség, soha nem dohányoztam, nagyon ritkán alkalomszerűen iszok csak. Mivel a gasztroenterológus nem volt közlékeny, ezért szeretném megkérdezni hogy milyen betegségeknek lehetnek ilyen tünetei, vagy csak további vizsgálatokkal lehet ezt megálapítani? A puha és közepes barna színű széklet lehet a lisztmentes diéta hatása? Az hogy kissé sárgás a székletem (néha csak a papír) ez mitől lehet? A tüneteim a májban lévő haemangiomával lehet ez összefüggésben, és kell ezzel foglalkozni? Smiciati
Tisztelt Uram!
Elmondása alapján most a lisztérzékenység, coeliakia, glutén szenzitív enteropathia megerősítését vagy kizárását várják a patkóbélből vett minta szövettani vizsgálatától. Ha elkészül az eredmény és nem igazolódik a lisztérzékenység akkor érdemes folytatni a gondolkodást. Előfordul, hogy tápcsatornai fertőzést követően, bár néhány nap alatt lezajlik a betegség, a panaszok enyhébb formában hetekeig fennállnak még (nem írta, hogy széklet tenyésztés vagy más székletvizsgálat történt volna). A haemangiomával biztosan nincsenek összefüggésben panaszai. Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az volna, hogy apukámnál ismeretlen viselkedésű tumort találtak a gyomorban, ami nagy kiterjedésű, polypoid, és érinti a cardiát. Az ultrahangnál találtak a hasnyálmirigyen echoszegény 3 cm-es képletet. A CEA szintje a megengedett 4 helyett 35. Gyanakodhatunk rosszindulatú daganatra, áttétekre és hányas stádiumú lehet a gyomorrák?
Tisztelt Kérdező!
A leírtak alapján csak annyit tudok mondani, hogy sajnos felmerül rosszindulatú daganat lehetősége. Javasolom, hogy a kivizsgálást végző gasztroenterológussal beszéljék meg részletesen a lehetőségeket.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Panaszaim körülbelül 6 napja erős bal lapocka alatti valamint mellkasi fájdalommal kezdődtek. Három nappal ezelőtt a szegycsont mögötti fájdalom fokozódott és mellette egy nagyon erős fájdalom jelentkezett mely a nyeléskor folyamatosan erősödött.Tegnap óta ez a fájdalom már nyelés nélkül is elviselhetetlenségig fokokódott, mely nem folyamatosan, hanem villanásszerűen hasít a mellkasomba. Sajnos a panaszok alapján nem tudom egyértelműen megállapítani, hogy emésztőrendszeri tünetről lenne szó, bár sokan reflux betegséget említették, így Rennie tablettát kezdtem szedni, mely nem segített... Gyomorpanaszaim korábban nem voltak, egészségesen táplálkozunk, sokat sportolunk. Kérem informáljon arról, hogy mely terápia, illetve vizsgálat felé kellene elindulnom! V.N.Gyöngyi
Tisztelt Hölgyem!
Panaszai hátterében valóban állhat reflux betegség, ezt gasztroenterológus tudja majd megállapítani. Elkezdhet valamilyen vény nélkül kapható, savtermelést gátló tablettát szedni addig is, amíg orvoshoz kerül. A panasz szív eredetének kizárása mindenképpen szükséges lesz, ezért ne halogassa orvos/háziorvos felkeresését.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt doktornő-úr A férjem 34 éves és egy éve fájdalma van a test bal oldalán ami lesugárzik a bal heréjébe is. Ezek a fájdalmak már fokozódtak, nem sürün, de van hasmenése is, nehezen jönnek a szelek. Lázas állapot nem merült fel a testtömeg sem változott, sőt száz kilón felül van. Voltunk idegsebésznél, urológusnál ott nem fedeztek fel semmi komolyabb bajt, hova forduljunk ezzel a problémával?
Tisztelt Asszonyom!
Elsősorban urológiai és ideggyógyászati problémára gondoltam volna én is, de mint mondja urológusnál és idegsebésznél már jártak. Ideggyógyászhoz is elmehetnének és tekintettel hasmenésére, szóba jön gasztroenterológiai vizsgálat is, bár úgy érzem nem ez lesz a megoldás.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérni hogy a hasi ultrahang eredményemet megnézze. Hepar: nem nagyobb homogén echoszerkezetű. Az intrahepatikus epeutak nem tágabbak. Cholecysta: normális nagyságú, a fal enyhén szélesebb, fokozottabban reflektál, de a lumenben kő nem látható. A ductus choledochus nem tágabb. Pancreas: nem szélesebb homogén szerkezetű. Ren: szabályos alakúak, nagyságúak, szerkezetűek. Üregrendszeri tágulat, kőreflexió nem észlelhető. Mellékvesék régiója szabályos. Lien: szabályos nagyságú szerkezetű. A kismedencében kórós képlet nem azonosítható. Az aorta látóterébe került szakasza nem tágabb. A vizsgált régióban megnagyobbodott nyirokcsomó vagy megvastagodott bélszakasz nem látható. Vélemény: cholecystitis chr. Sajnos idő hiányában a főorvosnővel nem tudtam beszélni. Ezt a vizsgálatot megelőzte egy hét eleji epegörcs. Nagy valószínűséggel egy pohár mézes sárgadinnye szörp válhatta ki. Körülbelül 2-3 éve begyulladt az epehólyagom, akkor gyógyszert kaptam rá. Kérdésem a következő: Ez a lelet indokolja az epehólyag eltávolítását? Továbbá mivel tudom elérni az epe gyógyulását? Annyit mondott a másik doktornő hogy szigorú diéta. A vérképen a következő adatok vannak becsillagozva WBC: 15,7, BASO: 0,0, NEUT absz: 11,47, LYMPH absz: 3,62, Vvt süllyedési seb: 35, Összkoleszterin: 5,8, GGT: 63, C-reaktív fehérje ultraszenzítív: 35,56. Köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Hné Móni
Tisztelt Asszonyom!
Az ultrahang lelete nem indokolja az epehólyag eltávolítását. Laboratóriumi leletei bakteriális eredetű gyulladás gyanúját vetik fel. Az ultrahangvizsgálat során leírt elváltozással egyáltalán nem biztos, hogy összefüggésben van a laboratóriumi eltérés. Tisztázni kellene, hogy a pár nappal korábbi fájdalom hátterében nem valami más állt-e. Ahhoz, hogy többet tudjak mondani, azt is tudnom kellene, hogy mire alapozták a 2-3 évvel ezelőtti epehólyag gyulladás diagnózisát.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
 
Tisztelt Doktor Úr! Fiam 34 éves 190 cm magas fiatalember. 2009 tavasza óta vannak hasmenéses panaszai. Végeztek nála gasztroenteorologiai vizsgálatokat és megállapították, hogy a gabonafélékre és tehéntejsavóra allergiás. Vérvizsgálatból kiderült a Total IgE 11220 iu/ml ami a normális esetben 100 alatti. Étkezése már lassan odáig szükült, hogy rizs krumpli és alma ami nem okoz hasmenést. De időnként álmatlanság is föllép. Testsúlycsökkenése is jelentős. Pillanatnyilag 73 kg. Kérdésem az, hogy merre menjünk gyógyulását remélve? KLné
Tisztelt Asszonyom!
Ha jól értem leveléből, akkor a fia nem lisztérzékenységben (glutén szenzitív enteropathia, coeliakia), hanem élelmiszer allergiában szenved. Ebben az esetben bőrtesztekkel, vérvizsgálatokkal és tapasztalati úton (eliminációs diéta, kihagyásos és felépítéses diéta) lehet azonosítani az allergiát kiváltó élelmiszereket, élelmiszer összetevőket. Leveléből arra következtetek, hogy az allergének azonosítását célzó - előbb felsorolt - lépések valamennyire megtörténtek. Ha sikerült azonosítani minden kiváltó tényezőt, akkor azoknak az étrendből való teljes kiiktatása szükséges. Ezen kívül a magas hisztamin tartalmú és a szervezetben hisztamin felszabadulást kiváltó ételek (pl. spenót, paradicsom, gomba, padlizsán, eper, banán, citrusfélék, mogyoró, tejtermékek, penészes sajtok, füstölt ételek, halak, kagylók, alkoholos italok, kávé, csokoládé) kiiktatása is javasolt. Megfelelő diéta mellett a panaszok megszűnnek és az esetek egy részében idővel nem is térnek vissza. Ha úgy érzik, hogy a diéta nem biztosítja a kellő tápanyag és vitamin bevitelt, akkor az étrendet tápszerrel lehet kiegészíteni. Allergológus és dietetikus segíthet a kiváltó tényezők azonosításában és a megfelelő étrend összeállításában.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
 
Tisztel Doktor Úr! Reflux betegséggel kezelnek már 7 éve, azonban állapotom nem javult egyik gyógyszer hatására sem.Torokszúrásom már a 95-ös évtől jelentkezett, melyet a reflux tüneteként diagnosztizáltak. Igazából más komoly tünetem nincs. Éjszaka nem kelek fel a sav miatt, elviselhetetlen gyomorégést sem érzek. Gégésznél több alkalommal voltam, fiberoscopia nem történt, mivel nem látták indokoltnak. Egy korábbi vizsgálaton akut garatgyulladást állapítottak meg, a legutóbbin pedig "sine morbo" a diagnózis. A friss gasztroenterológiai eredmények: ép proximális nyelőcső, a hámátmenet lacerált, 3 cm-es hiatus hernia, a rekeszi zárás nem teljes, ami miatt a vizsgálat folyamán a levegőt nem tudja kellően a gyomorban tartani. A gyomorban közepes mennyiségű éhgyomri succus, perilstatica kp. élénk. A fundus nyálkahártya ép, a corpusban elszórtan kisebb bevérzések, a nyálkahártya oedemás (biopsia), az antrum ép. A pylorus kerek, a bulbus és a postbulbaris szakasz ép. GERD LA grade (PPI kezelés mellett), hiatus hernia talaján extraoesophagealis manifesztációkkal (laryngitis). Történt nyelőcső manometria: GERD hiatus hernia talaján, inkompetens LES 24-órás ph metria: GERD, szignifikáns reflux epizódok. A rekeszizomsérv műtéti megoldását javasolják laparoszkópos eljárással.Tartok tőle, hogy mennyire lenne sikeres és esetlegesen tartós a hatása. A műtétet végző orvos szerint azoknál a betegeknél lehet nagyfokú javulást elérni, akiknél komoly tünetek lépnek fel, de nálam csak a torokszúrás van. Esetleg idegi alapon is lehet? Ezenkívül említette a műtét utáni böfögésképtelenséget, mely kellemetlen lehet. Mennyire lenne számomra megfelelő megoldás a műtét. Nem kellene-e az életmódomat teljesen megváltoztatni utána? Esetleg halasszam el a műtétet? Mennyi ennek a kockázata? Főképpen a munkámra gondolok, mert ugyan nem nehéz fizikai munkát végzek, de azért néha kell emelnem nehezebb súlyú tárgyakat. A torokproblémáim tekintetében kérjem-e a fiberoscopiát, annak ellenére, hogy a gégész-orvos nem látja szükségességét? Elnézést a hosszabb kérdésfeltevésért. Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Uram!
Nagyon szépen kivizsgálták és a gastro-oesophagealis reflux betegség diagnózisa megalapozottnak látszik leletei alapján. Néhány dolgot nem írt meg és ezért bizonytalan vagyok ezekben. Az egyik, hogy a panasza és a 24 órás pH monitorozás során észlelt reflux jelenségek időben mennyire estek egybe (ez ugyanis alátámaszthatná, hogy a panaszok a reflux betegséggel függnek-e össze). A másik, hogy mekkora PPI adagokkal kezelték (lenne-e még értelme adagot emelni?). Csak feltételezem, hogy a pH monitorozást gyógyszermentes időszakban végezték. A panaszok reflux eredetének tisztázásában segíthet, ha a pH mérést PPI szedés mellett is megismétlik. Ebből kiderülhet, hogy a PPI kezelés a savcsökkentés szempontjából mennyire hatékony (azt tudjuk, hogy panaszai nem szűnnek meg a kezeléstől, de ha a savas reflux megszűnik a mérés szerint, akkor az megkérdőjelezi a panaszok reflux-betegséggel való összefüggését). Az itt felvetett kérdések segíthetnek Önnek a műtéttel kapcsolatos döntésben. Egyébként én is bizonytalan vagyok, hogy mennyire járna jól a műtéttel. Ha a gégész nem javasolta fiberoszkópiát, akkor szerintem nem kellene forszírozni.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
 
Tisztelt Doktor Úr! Párom (31 éves) 2 évvel ezelőtt hasnyálmirigy gyulladással került kórházba. Minden diéta és előírás betartása mellett azóta már 6-szor került vissza. Állapota egyre súlyosabb, jelenleg orrszondán keresztül táplálkozik. Ha bármilyen tanácsa van vagy segítséget tudna nekünk nyújtani szívesen fogadnánk. Üdvözlettel, DK
Tisztelt Hölgyem!
Gondolom Önök is a hasnyálmirigy gyulladások kiújulásának okára szeretnének rájönni. Az orron át levezetett szondán történő táplálásból feltételezem, hogy szakmailag jól felkészült gyógyintézetben kezelik és a kiváltó ok ennek ellenére sem derült ki. Bizonyára túljutottak már azon, hogy a két leggyakoribb kiváltó ok az epekövesség és az alkoholfogyasztás. Levele szerint betartják az előírásokat, így diétahiba vagy további alkoholfogyasztás sem jöhet szóba. A kiújuló hasnyálmirigy gyulladás oka lehet az, hogy az első pancreatitis alkalmával a hasnyálmirigy vezetéken olyan szűkület alakul ki, amely akadályozza a hasnyálmirigynedv patkóbél felé való ürülését. Veleszületett rendellenességek, mint pl. a pancreas divisum vagy a hasnyálmirigy vezeték és az epevezeték átlagosnál hosszabb közös szakasza is állhat a háttérben. A hasnyálmirigy vezeték bélbe való beszájadzásánál lévő kis záróizom, az Oddi-sphincter működési rendellenessége, az Oddi-sphincter dysfunctio is vezethet vissza-visszatérő hasnyálmirigy gyulladásokhoz. Gyógyszerek mellékhatása is lehet a pancreatitis és amennyiben a gyógyszerszedés folytatódik, a hasnyálmirigy gyulladás kiújulhat. Örökletes betegségek, mint például a cysticus fibrosis vagy az úgynevezett örökletes pancreatitis és egy ritka daganat, az intraductalis papillaris mucinosus tumor is okozhatnak recidiváló (visszatérő) pancreatitist. Nagyon magas triglicerid szint (hyperlipidaemia) és mellékpajzsmirigy túlműködés okozta magas kálcium szint is állhat a háttérben. A fertőzéses (vírusos, bakteriális, parazitás) és az autoimmun hasnyálmirigy gyulladásokra kevésbé jellemzők a vissza-visszatérő heveny gyulladások.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Tisztelt Doktor Úr ! A kérdésem az lenne, hogy gyomortükrözés során, amennyiben a vékonybél felső szakaszán gyulladás található, és biopszia történik, ezt a szövetmintát lehet-e tenyészteni? Nekem ugyanis feltehetőleg egy bakteriális vékonybél gyulladásom van, de a székletből nem lehet kimutatni a baktériumot, ráadásul a vékonybél vizsgálata sem túl egyszerű.
Tisztelt Hölgyem!
A szövetmintából természetesen lehet tenyésztést végezni, de mégsem szokták. Ha vékonybél kontaminációs szindrómára gyanakodnak, akkor a vékonybél bennékből, váladékból lehet tenyésztést végezni. De vannak olyan ritka kórokozók is, amik a vékonybél nyálkahártyában telepednek meg és kimutatásuk a szövetminta mikroszkópos vizsgálatán (szövettani vizsgálaton) vagy PCR (polimeráz láncreakció) vizsgálatán alapul.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán
Kedves dr. Péter Zoltán.....! 16-éve van hepatitis C vIrusom. Meddig lehet evvel élni? Nemrég olvastam, hogy 15-20 év. Igaz-e? Mostani eredményem nem volt rossz. Ön mit javasolna.....? kérem irjon....! üdvözlettel: diana
Kedves Diana!
A hepatitis C-vírus (HCV) okozta májgyulladás kezelése az elmúlt években sokat fejlődött és egyre nagyobb esély van a gyógyulásra. Jelenleg a HCV okozta idült májgyulladásban szenvedők kb. 50-70 %-ában érhető el gyógyulás. Ha ez a betegesége, akkor jelentkezzen a lakhelyéhez közeli hepatológiai centrumban. Itt el tudják majd dönteni, hogy milyen stádiumban van a C vírus hepatitise és indokolt-e a kezelése vagy sem.
Üdvözlettel
dr. Péter Zoltán